Шапић: Кућа цвећа да постане музеј српске историје, а Тито да се врати у Кумровец

Da li podržavate ovu inicijativu?


  • Ukupno glasova
    71
Али имају засебна гробља, која се посебно одржавају и негују, док су многи српски војници и учесници ратова завршили на непримерен начин.

Већ када причамо о непријатељима, шта ћемо са оноликим припадницима аустроугарске војске, које је ондашња Краљевина СХС примила у своје редове? Тито није био касније примљен у ту војску, а ови су дочекани отворених руку и још су добили чинове, да би 10-ог травња прешли у НДХ.
razni potezi, koji su totalno nelogicni u to vreme...danasnja paralela, sa sadasnjm nekakvim srpskim politicarima, nesto kao AV i ostala bagra
 

1713054179751.png

PROFESOR MILIVOJ BEŠLIN ZA „SB“: Dobro pazite šta se događa u Beogradu, Mostaru i Zagrebu i šta stoji iza protjerivanja Tita…


-Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema “nama” samima, kazao je Bešlin.

beslin_sb_glavna.jpg


12. Apr. 2024

Milivoj Bešlin, povjesničar s beogradskog univerziteta, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o najavama protjerivanja Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća u Beogradu, bujanju nacionalizma u regionu i brutaknim napadima I prijetnjama smrću koje svako malo stižu na adresu novosadskih antifašista I intelektualaca.

Nakon poruka vlasti iz Beograda koji najavljuju „deložaciju“ Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća, ne stišavaju se reakcije u regionu. U Hrvatskoj stižu poruke kako bi Starog ponovno rado vidjeli u rodnom Kumrovcu, dok iz Sarajeva i Jajca stižu slične poruke. Ne treba zaboraviti da je u Zagrebu ukinuta ulica nazvana po najvećem sinu bivše Jugoslavije, dok Hrvatska republikanska stranka u Mostaru godinama zagovara isto proglašavajući Tita najvećim zločincem. Kome danas smeta Broz, čovjek čiji lik je stajao na novčanicama gvinejskog franka?

-Tito i danas, jednako kao i juče, a verujem da neće biti razlike ni u budućnosti, najviše smeta nacionalistima i fašistima ne samo u našem regionu nego i širom Evrope i sveta. Setite se da je i aktuelna italijanska premijerka, dok je kao opozicionarka koristila radikalno desničarsku retoriku, obećavala da će Titu oduzeti najviša italijanska odličja kojima su ga nagradili najuticajniji italijanski zvaničnici.

U najkraćem, Tito je bio i ostao simbol antifašizma, uz sve drugo što je uradio. I gotovo je komično kada oni koji u Beogradu danas podržavaju ovu vandalsku inicijativu o raskopavanju groba utemeljitelja druge Jugoslavije, govore da je on bio protiv Srba i njihovih nacionalnih interesa. Moram kao istoričar da kažem: s druge strane Tita ne nalaze se Srbi, s druge strane Tita nalazi se fašizam. A većina Srba se, upravo, borila protiv fašizma u Drugom svetskom ratu pod Titovom komandom. Slično je i sa Hrvatima i drugim jugoslovenskim narodima. Udar na Tita i danas je jasan znak obračuna sa poslednjim ostacima antifašizma u našem društvu. Na stranu što se ovom inicijativom direktno preti i najposećenijem muzeju u našem regionu – Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

TRGOVI I ULICE KOJE NOSE TITOVO IME
Za mnoge je danas kontroverzna ličnost, ali se vođi antifašističkog partizanskog pokreta Titu mora priznati jedna stvar – bio je omiljen u narodu, ali ne samo na prostorima bivše Jugoslavije.
Već je poznata priča kako su na sahranu Starom, kako su ga suborci zvali, došli gotovo svi svjetski državnici te kako je mudrom politikom nesvrstanih vješto balansirao između Istoka i Zapada.
No, "Slobodna Bosna" ovoga puta odlučila se pozabaviti drugim fenomenom - Titovom popularnošću izvan Jugoslavije.
Fascinantan je popis mjesta širom svijeta koja su nosila imena Josipa Broza Tita.
Popularnost jednog političara nemjerljiva je čak i s nekim pop zvijezdama onoga vremena.
No, krenimo redom, i to onim abecednim:
Alžir (park)
Parc Tito u Bab Ezzouaru
Angola (ulica)
Luanda: Rua Marechal Tito Presidente
Brazil (avenija)
São Paulo: Avenida Marechal Tito
Kambodža (ulica)
Phnom Penh: Ulica Josepa Broza Tita
Kipar (ulice)Limassol: Ulica Josipa Broza Tita
Dali: Ulica maršala Tita
Egipat (ulica)
Kairo: Ulica Josipa Broza Tita, Huckstep, Qism El-Nozha (uz međunarodnu zračnu luku u Kairu)
Etiopija (ulica)
Addis Abeba: Ulica Josipa (Broza) Tita
Francuska (avenija)
Châlons-en-Champagne: Rue du Maréchal Tito
Gana (avenija)
Akra: Avenija Josifa Broza Tita
Indija (stambeni blok)
New Delhi: J B Tito Marg
Jodhpur: Shri Tito Chauraha
Italija (ulice)
Nuoro: Via Tito
Palma di Montechiaro: Via Tito
Parma: Via Josip Broz Tito
Reggio Emilia: Via Josip Broz Tito
Kazahstan (ulica)
Regija Arkalyka, Titova ulica
Maroko (ulica)Agadir: Titova ulica
Mexico (spomenik)
Nigerija (ulica)
Abuja: Ulica Tita Broza
Rusija (trg)
Moskva: Ploshchad Iosipa Broza Tito (Trg Josipa Broza Tita) iznad stanice podzemne željeznice Profsoyuznaya.
Tunis (avenija)
Sousse: Avenija maršala Tita
Zambija (ulica)
Lusaka: Titova cesta
No, ni tu nije kraj.
Daleka Gvineja je između 1971. i 1985., dakle još za maršalovog života, svoju valutu sili „krstila“ Titovim likom.

Najvrednija novčanica te države imala je na sebi sliku Josipa Broza sve do 1985. godine, kada je sili zamijenio gvinejski franak.

Kao povjesničar pratite sve ono što se događa u zemljama bivše Jugoslavije. Svjedočili smo konstantnim razaranjima antifašističkih spomenika iz Drugog svjetskog rata, poput skrnavljenja Partizanskog groblja u Mostaru, ulice i škole nosile su i još uvijek nose imena po fašistima, ustaškim i četničkim zločincima, a 30 godina od kraja rata još uvijek su prisutne podjele koje kreiraju političari na vlasti. Mogu li se podjele na „naše“ i „njihove“, osnivanje sportskih klubova s nacionalnim predznakom te ubijanje svega zajedničkog, poput antifašizma, od strane nacionalista na vlasti, promatrati kao matrica kojom vladaju nacionalne kaste?

-Jugoslovenska država, utemeljena na antifašističkom vrednosnom konsenzusu i idejama socijalne pravde i solidarnosti i danas ostaje ključna tačka demonizacije svih desničarskih populista i naci-šovinističkih propagatora – bilo da dolaze iz političke ili (para)intelektualne sfere. Upravo je srednjerazvijena Jugoslavija, sa poluvekovnim periodom mira i nacionalne ravnopravnosti, uz jednu neprovincijalnu identitetsku politiku i vlastiti socijalistički model razvoja, papadigma koliko su današnje siromašne države naslednice, u polukolonijalnom položaju, sa korumpiranim političkim elitama – u stvari, neuspešne. To dalje znači da nacionalističke ideologije, osim što građanima nude “bolju” prošlost, falsifikujući istoriju, nisu u stanju da ponude koncept bolje budućnosti i stvarnog progresa. Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema “nama” samima. Podele i nacionalna mržnja koju nacionalizmi produkuju u regionu, omogućavaju vladajućim političkim elitama nesmetano bogaćenje i gušenje svake demokratske ideje, čime zaustavljaju i onemogućavaju stvarnu pluralizaciju društva. Pa, tako imate formalno više partija, ali skoro sve one, sa retkim izuzecima, nude istovetne ideološke koncepcije.

partizansko1-1655275427.jpg
DEVASTIRANO PARTIZANSKO SPOMEN GROBLJE U MOSTARU

Svjedočimo neviđenoj hajci na slobodnomisleće intelektualce-antifašiste u Novom Sadu i prijetnje profesoru Dinku Gruhonjiću, ali i ostalim članovima NDNV-a. Nedavno je NDNV počeo objavljivati gnusne poruke s prijetnjama upućenim svojim članovima. Imaju li ovakvi napadi političku pozadinu i što je cilj svega?

-Da bi vladajuća klasa mogla nesmetano da vlada i da je niko ne bi pitao za nezabeležen stepen kriminalizacije društva i sistemsku korupciju koja uništava temelje naše države, izmišljaju se neprijatelji i vode besprimerne hajke na ljude u kojima se koriste neofašistički i gebelsovski metodi nasilja i manipulacije. Takve dobro organizovane i široko zasnovane hajke i javna linčovanja ljudi, ne mogu se sprovoditi bez naloga političkog vrha i struktura na koje se oni oslanjaju. Međutim, ovde je problem i slabost i lako uočljiva nesolidarnost opozicije sa progonjenima, iste one opozicije koja se sa režimom takmiči u nacionalizmu, autoritarizmu i podaništvu režimu u Kremlju.

DINKO GRUHONJIĆ NAKON NAJNOVIJIH PRIJETNJI: 'Opravdano sumnjam da iza hajke  stoji sam vrh vlasti' | Slobodna Bosna
PRIJETNJE PROFESORU DINKU GRUHONJIĆU

A ono što režimu iznad svega omogućava ovakve hajke na ljude je slabost društva, njegova totalna atomozacija i odsustvo empatije. Poslednji puta kada je taj model bio napušten je reakcija ljudi na zločin u školi “Ribnikar” u Beogradu, kada su se građani prenuli iz stanja letargije, dremeža i straha. Međutim, i ta energija je zajedničkim naporima korumpiranih političkih struktura, i vlasti i delova opozicije, otišla u nepovrat.

(M.I.)
 
razni potezi, koji su totalno nelogicni u to vreme...danasnja paralela, sa sadasnjm nekakvim srpskim politicarima, nesto kao AV i ostala bagra
У Србији се овакве ствари данас покрећу, јер нема решења за текуће проблеме. Већ сам навео овде да је цена дизела 205 динара за један литар. О томе се не расправља, нити се нуди могућност да се цена обори на прихватљиву меру. Цена горива утиче на цену свега.

И опет ћу да поновим да "Србима" не смета турско турбе или војна гробља окупатора, која се уредно одржавају.
 

Pogledajte prilog 1530713

PROFESOR MILIVOJ BEŠLIN ZA „SB“: Dobro pazite šta se događa u Beogradu, Mostaru i Zagrebu i šta stoji iza protjerivanja Tita…


-Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema “nama” samima, kazao je Bešlin.

beslin_sb_glavna.jpg


12. Apr. 2024

Milivoj Bešlin, povjesničar s beogradskog univerziteta, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o najavama protjerivanja Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća u Beogradu, bujanju nacionalizma u regionu i brutaknim napadima I prijetnjama smrću koje svako malo stižu na adresu novosadskih antifašista I intelektualaca.

Nakon poruka vlasti iz Beograda koji najavljuju „deložaciju“ Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća, ne stišavaju se reakcije u regionu. U Hrvatskoj stižu poruke kako bi Starog ponovno rado vidjeli u rodnom Kumrovcu, dok iz Sarajeva i Jajca stižu slične poruke. Ne treba zaboraviti da je u Zagrebu ukinuta ulica nazvana po najvećem sinu bivše Jugoslavije, dok Hrvatska republikanska stranka u Mostaru godinama zagovara isto proglašavajući Tita najvećim zločincem. Kome danas smeta Broz, čovjek čiji lik je stajao na novčanicama gvinejskog franka?

-Tito i danas, jednako kao i juče, a verujem da neće biti razlike ni u budućnosti, najviše smeta nacionalistima i fašistima ne samo u našem regionu nego i širom Evrope i sveta. Setite se da je i aktuelna italijanska premijerka, dok je kao opozicionarka koristila radikalno desničarsku retoriku, obećavala da će Titu oduzeti najviša italijanska odličja kojima su ga nagradili najuticajniji italijanski zvaničnici.

U najkraćem, Tito je bio i ostao simbol antifašizma, uz sve drugo što je uradio. I gotovo je komično kada oni koji u Beogradu danas podržavaju ovu vandalsku inicijativu o raskopavanju groba utemeljitelja druge Jugoslavije, govore da je on bio protiv Srba i njihovih nacionalnih interesa. Moram kao istoričar da kažem: s druge strane Tita ne nalaze se Srbi, s druge strane Tita nalazi se fašizam. A većina Srba se, upravo, borila protiv fašizma u Drugom svetskom ratu pod Titovom komandom. Slično je i sa Hrvatima i drugim jugoslovenskim narodima. Udar na Tita i danas je jasan znak obračuna sa poslednjim ostacima antifašizma u našem društvu. Na stranu što se ovom inicijativom direktno preti i najposećenijem muzeju u našem regionu – Muzeju Jugoslavije u Beogradu.Kao povjesničar pratite sve ono što se događa u zemljama bivše Jugoslavije. Svjedočili smo konstantnim razaranjima antifašističkih spomenika iz Drugog svjetskog rata, poput skrnavljenja Partizanskog groblja u Mostaru, ulice i škole nosile su i još uvijek nose imena po fašistima, ustaškim i četničkim zločincima, a 30 godina od kraja rata još uvijek su prisutne podjele koje kreiraju političari na vlasti. Mogu li se podjele na „naše“ i „njihove“, osnivanje sportskih klubova s nacionalnim predznakom te ubijanje svega zajedničkog, poput antifašizma, od strane nacionalista na vlasti, promatrati kao matrica kojom vladaju nacionalne kaste?

-Jugoslovenska država, utemeljena na antifašističkom vrednosnom konsenzusu i idejama socijalne pravde i solidarnosti i danas ostaje ključna tačka demonizacije svih desničarskih populista i naci-šovinističkih propagatora – bilo da dolaze iz političke ili (para)intelektualne sfere. Upravo je srednjerazvijena Jugoslavija, sa poluvekovnim periodom mira i nacionalne ravnopravnosti, uz jednu neprovincijalnu identitetsku politiku i vlastiti socijalistički model razvoja, papadigma koliko su današnje siromašne države naslednice, u polukolonijalnom položaju, sa korumpiranim političkim elitama – u stvari, neuspešne. To dalje znači da nacionalističke ideologije, osim što građanima nude “bolju” prošlost, falsifikujući istoriju, nisu u stanju da ponude koncept bolje budućnosti i stvarnog progresa. Zbog toga nude nacionalnu mržnju prema drugima i totalitarnu nacionalističku homogenizaciju prema “nama” samima. Podele i nacionalna mržnja koju nacionalizmi produkuju u regionu, omogućavaju vladajućim političkim elitama nesmetano bogaćenje i gušenje svake demokratske ideje, čime zaustavljaju i onemogućavaju stvarnu pluralizaciju društva. Pa, tako imate formalno više partija, ali skoro sve one, sa retkim izuzecima, nude istovetne ideološke koncepcije.

partizansko1-1655275427.jpg
DEVASTIRANO PARTIZANSKO SPOMEN GROBLJE U MOSTARU

Svjedočimo neviđenoj hajci na slobodnomisleće intelektualce-antifašiste u Novom Sadu i prijetnje profesoru Dinku Gruhonjiću, ali i ostalim članovima NDNV-a. Nedavno je NDNV počeo objavljivati gnusne poruke s prijetnjama upućenim svojim članovima. Imaju li ovakvi napadi političku pozadinu i što je cilj svega?

-Da bi vladajuća klasa mogla nesmetano da vlada i da je niko ne bi pitao za nezabeležen stepen kriminalizacije društva i sistemsku korupciju koja uništava temelje naše države, izmišljaju se neprijatelji i vode besprimerne hajke na ljude u kojima se koriste neofašistički i gebelsovski metodi nasilja i manipulacije. Takve dobro organizovane i široko zasnovane hajke i javna linčovanja ljudi, ne mogu se sprovoditi bez naloga političkog vrha i struktura na koje se oni oslanjaju. Međutim, ovde je problem i slabost i lako uočljiva nesolidarnost opozicije sa progonjenima, iste one opozicije koja se sa režimom takmiči u nacionalizmu, autoritarizmu i podaništvu režimu u Kremlju.

DINKO GRUHONJIĆ NAKON NAJNOVIJIH PRIJETNJI: 'Opravdano sumnjam da iza hajke  stoji sam vrh vlasti' | Slobodna Bosna'Opravdano sumnjam da iza hajke  stoji sam vrh vlasti' | Slobodna Bosna
PRIJETNJE PROFESORU DINKU GRUHONJIĆU

A ono što režimu iznad svega omogućava ovakve hajke na ljude je slabost društva, njegova totalna atomozacija i odsustvo empatije. Poslednji puta kada je taj model bio napušten je reakcija ljudi na zločin u školi “Ribnikar” u Beogradu, kada su se građani prenuli iz stanja letargije, dremeža i straha. Međutim, i ta energija je zajedničkim naporima korumpiranih političkih struktura, i vlasti i delova opozicije, otišla u nepovrat.

(M.I.)
Мостар никада није био антифашистички град, као ни други градови, који покушавају да се представе таквима, када им је то потребно да не би испали нецивилизовани. Тамо су усташе пружале отпор и чиниле шта су чиниле и након слома Немачке. Уништење партизанских споменика, паркова и гробља је почело још 1991. године и траје до дан данас. Такве ствари се нису догађале у Србији и Србија никада не треба да тежи да буде да те средине, попут Мостара, Оџака, Ливна, Дувна, Бугојна, Орашја и сл. Никада не треба да се изједначи са њима и да следи њихов пример.

Што се тиче ових људи из Новог Сада, то је све једна представа за замајавање народа. Народ треба да се усресреди на суштинске проблеме и да игнорише те појаве и догађања.
 
У Србији се овакве ствари данас покрећу, јер нема решења за текуће проблеме. Већ сам навео овде да је цена дизела 205 динара за један литар. О томе се не расправља, нити се нуди могућност да се цена обори на прихватљиву меру. Цена горива утиче на цену свега.

И опет ћу да поновим да "Србима" не смета турско турбе или војна гробља окупатора, која се уредно одржавају.
srpski narod je sludjen, kod njega razne ludacke stvari prolaze...izdaja od svih institucija..lopovluk na svakom koraku...a i sam narod, kao ovce ide na klanje...narod sam bira ovakve vodje, uz asistenciju stranih sluzbi...a nase sluzbe, su antisrpske
 
Pa nesto ne verujem u tu tezu da su nam Englezi krivi vec preko 1 veka...bice da smo i sami (bili) u zabludi, da ne kazem nesto drugo.
Upravo ta anglosaksonska banda, sve od 1903. pa do danas i njihovog potrčka Vučića.
Da li je narod u zabludi ili ne - nije bitno, jer se narod nigde ništa i ne pita.
Čim nemaš nikakve nacionalne institucije koje postoje vekovima - nemaš ni naciju.
 
NIsam pratio sta se desava sa ovim, ali nisam zaboravio svoju teoriju da je neko pikirao dobru lokaciju koju zauzima Kuca cveca i hoce da je uzme, i da je sve ovo zapravo zbog toga.

Je li se pojavila neka inicijativa u tom smeru koja potvrdjuje moju teoriju, ili moramo jos da sacekamo?
 
Inace apropo teme i ovih neo-komunista koje citirate, evo da malo i ja citiram.

Mosa Pijade, prvo zasedanje AVNOJ-a, 1942. Bihac, dokument se cuva u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu pod oznakom K-12, 30/12:

- Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti sa onima koji imaju neki posed.

- Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom. Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere. Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira.

Komuniste i njihove potomke treba istrebiti da im se traga ne zna. Copavi se podrazumeva.

Naravno, za mladje, ta sela koja su paljena bila su srpska sela po Srbiji, Bosni i Hrvatskoj - narocito u Bosni i Hrvatskoj, jer tamo su palili i Nemci i ustase.
 
Posle Beograda mrtvi potpisuju i u Riu..

UZNEMIRUJUĆE! ŽENA DOVELA MRTVOG ČOVEKA U BANKU DA BI DOBILA KREDIT Morbidan snimak iz Rija: "On je takav, ništa ne govori"​


Tragom zamaha krila leptira dodjosmo do Rija gde je slicna tehnika glasanja mrtvih dovela i do dizanja kredita....

https://www.kurir.rs/planeta/4380323/dovela-mrtvog-coveka-u-banku
 

Back
Top