Saobraćajna policija - Pravo gradjana

skawzy

Aktivan član
Poruka
1.787
Vecina se susrece ili se susrela sa saobracajnom policijom, bilo to policajci koji rade posao ili oni koji prelaze preko svojih ovlascenja.

U zadnje vreme sam primetio da policija sve vise i vise prekoracuje svoja ovlascenja pa tako i saobracajci kada nas zaustave. (cast izuzecima)

Policajac me juce zaustavlja u 22h, trazi mi dokumenta, ja normalno predam ljubazno. On gleda i postavlja sledeca pitanja:

1. Gde si bio?
2. Sta radis? (u smislu gde si zaposljen, sta radis )
3. Odakle si?
4. Da li si osudjivan?

Inace neki mlad decko, novo peceni policajac, ima oko 21-22 godine, i dok me sve to pita, sve vreme je onako kurcevit, namrsten (oseca se mocno jer je u uniformi) a ne zna da ga to moze kostati glave ako zaustavi pogresne ljude. Njegov kolega koji je 1.60cm visok odprilike, a sa sve cipelama i voki tokijem ima 55kg isto onako namrsteno, kur*evito govori sa dispicerom. Takve ja zovem young and stupid. (mlad i glup).

Nigde u zakonu nisam video da ima pravo da mi postavi pitanja ni pod jednim brojem kojem sam naveo, pogotovu pod brojem 1 i 2. Ali ajde, nisam hteo da im to pricam jer su napaljeni klinci, pomislih terace me da im pokazem prvu pomoc i ostale zajebancije koje moraju da se nose. Sve to inace imam ali samo za prvu pomoc nisam bio siguran da li je istekao rok (to kao i da je nemam) a kazna za to je 5.000. Nisu neke pare ali sto bih morao da placam.

Da li ste imali slicna iskustva u skorije vreme?

Vecina se susrece ili se susrela sa saobracajnom policijom, bilo to policajci koji rade posao ili oni koji prelaze preko svojih ovlascenja.

U zadnje vreme sam primetio da policija sve vise i vise prekoracuje svoja ovlascenja pa tako i saobracajci kada nas zaustave. (cast izuzecima)

Policajac me juce zaustavlja u 22h, trazi mi dokumenta, ja normalno predam ljubazno. On gleda i postavlja sledeca pitanja:

1. Gde si bio?
3. Odakle si?
4. Da li si osudjivan?

Inace neki mlad decko, novo peceni policajac, ima oko 21-22 godine, i dok me sve to pita, sve vreme je onako kurcevit, namrsten (oseca se mocno jer je u uniformi) a ne zna da ga to moze kostati glave ako zaustavi pogresne ljude. Njegov kolega koji je 1.60cm visok odprilike, a sa sve cipelama i voki tokijem ima 55kg isto onako namrsteno, kur*evito govori sa dispicerom. Takve ja zovem young and stupid. (mlad i glup).

Nigde u zakonu nisam video da ima pravo da mi postavi pitanja ni pod jednim brojem kojem sam naveo, pogotovu pod brojem 1 i 2. Ali ajde, nisam hteo da im to pricam jer su napaljeni klinci, pomislih terace me da im pokazem prvu pomoc i ostale zajebancije koje moraju da se nose. Sve to inace imam ali samo za prvu pomoc nisam bio siguran da li je istekao rok (to kao i da je nemam) a kazna za to je 5.000. Nisu neke pare ali sto bih morao da placam.

Naravno da nema pravo da te ispituje ko si i sta si, da li si ozenjen i da li si recimo osudjivan
jer oni kontrolisu vozila, sigurnost u saobracaju, postovanje saobracajnih propisa, ali ajde sta da
radis u zemlji Srbiji kad mogu da te yebavayu kako im se prohte. Ako bi ih prijavio za prekoracenje
sluzbene duznosti odmah bi njih dvojica rekli da lazes i opet bi ti ispao grbav.

Naravno da nema pravo da te ispituje ko si i sta si, da li si ozenjen i da li si recimo osudjivan
jer oni kontrolisu vozila, sigurnost u saobracaju, postovanje saobracajnih propisa, ali ajde sta da
radis u zemlji Srbiji kad mogu da te yebavayu kako im se prohte. Ako bi ih prijavio za prekoracenje
sluzbene duznosti odmah bi njih dvojica rekli da lazes i opet bi ti ispao grbav.
Zato svaki auto danas treba da ima svoju kameru sa zvukom. :)

Ne bi ja njih prijavio, jednostavno sledeci put necu da odgovaram na takva pitanja koja su privatna i za koja saobracajna policija nije ovlascena da pita.

Jos nesto sto sam zaboravio da dodam: Nisu cak imali ni uniformu koju saobracajna policija treba da ima, imali su oni obicnu kao obican policajac.

Zato svaki auto danas treba da ima svoju kameru sa zvukom. :)

Ne bi ja njih prijavio, jednostavno sledeci put necu da odgovaram na takva pitanja koja su privatna i za koja saobracajna policija nije ovlascena da pita.

Jos nesto sto sam zaboravio da dodam: Nisu cak imali ni uniformu koju saobracajna policija treba da ima, imali su oni obicnu kao obican policajac.
Da, tvoje je pravo da ne odgovaras na takva pitanja.

Tako mene na graničnom prelazu pitaju čime se bavim i čime mi se bavi taj i taj (isto prezime) što vozi onog Audi-a... Ja u neverici šta slušam na graničnom prelazu.

Suštinski mogu sve i kako hoće jer je uvek njegova reč protiv tvoje i za njih kazne ne postoje, osim ukoliko te baš prebije i neko to snimi da on ne zna, mada i tad pitanje je. Ne sme sistem da dira njihove ljude, jer sistem dobro zna da će sutra kad narod krene na njega - njega braniti upravo ti. Zato se policija i vojska uvek drži kako god treba, samo da su mirni.

Tako mene na graničnom prelazu pitaju čime se bavim i čime mi se bavi taj i taj (isto prezime) što vozi onog Audi-a... Ja u neverici šta slušam na graničnom prelazu.

Suštinski mogu sve i kako hoće jer je uvek njegova reč protiv tvoje i za njih kazne ne postoje, osim ukoliko te baš prebije i neko to snimi da on ne zna, mada i tad pitanje je. Ne sme sistem da dira njihove ljude, jer sistem dobro zna da će sutra kad narod krene na njega - njega braniti upravo ti. Zato se policija i vojska uvek drži kako god treba, samo da su mirni.
Granicna je policija malo drugacija prica, saobracajna kontrola ima svoje " granice" jer oni
kontrolisu iskljucivo vozila i vozaca u smislu da li je pijan ili drogiran i a<ma bas nista vise.
Granicna policija ima drugacija zaduzenja i ovlascenja.

1. Gde si bio?
3. Odakle si?
4. Da li si osudjivan?

Nisam ali jeste moj brat.
Vukao prikolicu i obilazio njihovo lose parkirano vozilo, kada su ga zaustavili blokirao je 2 raskrsnice. Izdrao se na njih pa su ga pustili.

Nemoj se suprostavljati i dalje, pa će vam silovati decu po kućama, uskoro....al što bi morao da plaćaš, jelte?
kad možeš jeftinije da prodješ?

Ti barem uvidjaš da je to naopako i pogrešno, al znaš li da VEĆINA Srba to smatra još i poželjnim!
Da se zna ko je vlast kao fazon! njim još i slatko kad ih drndaju dobiju osećaj bitnosti u svojim nebitnim životima!
...
Ne mislim da si TI lično za bilo šta kriv, naprotiv, al poruka tako bolje zvuči, onako sokratovski skoro!
da sam pisao bez TI ne bi imala taj naboj besa i gorčine!

Da, i najmanji otpor je dovoljana za početak...za razliku od većine koja se trudi i da ne pokaže nikakav otpor.
Zato nam i rade to što rade.....

Imao si lose detinjstvo predpostavljam? Maltretiran si itd...??

Ne znas ti sta su i kako moj otac i deda..majmune. Vidi se da si nisko inteligentan cim sve ovo pises.

Poslednja izmena:
Pravni saveti mogu da ti pomognu pre suda i policije, jer i policajci i sudije i tuzioci imaju diskreciono pravo da procenjuju na koji nacin vrse duznost, sto uvek moras da ispostujes, pa da se zalis ili tuzis.
Pa za ovakav slucaj najbolji nacin je da na ta pitanja koja bi morao da proverava, odgovaras izmisljenom informacijom tako da si ga ispostovao, a ti zadovoljan jer mu nisi nista rekao. Sa druge strane, ti podatci koje mu das mogu da ti znace i oprost kazne tj. opomenu ili neku drugu povlasticu, pa je pitanje procene sta ces reci. Nekada na taj nacin proveravaju tvoju reakciju, pa ako izgubis kontrolu ides direktno u urgentni centar...

Poslednja izmena:
Drumski razbojnici.
Na Zapadu su me zaustavili 3 puta za 20god a kroz Srbiju i Srpsku toliko puta za 7 dana.
Zadnji put u Srpskoj, zaustavlja i između ostalog pita: Dokle ideš, kod koga, a šta radi taj tvoj drug.
Samo rekoh nemam pojma čime se bavi.
Onda će on: A ima li šta za narodnu miliciju?
Ja: Nek vam Bog da zdravlja i sreće..više vam i ne treba.
Gleda slepčina u uniformi i samo kiseli osmeh i kaže: Srećan put.
Banda je to obična.

Policajci su većinom OK , ali pojavio se problem što ''neće da dignu doope iz auta'' .
Stanu za radar ili sačekiju da li je neko popio pivo dva, prekorači brzinu 20 km ,
a kao da je to potpuno merodavno za ovu crnu hroniku što se gleda u vestima.
Mi gledamo ljude koji se parkiraju sa džipom na semaforu i ne sme mu policajac ništa , o čemu je priča .
.................................................................................................................................................
Ranije , pre dvadestek i tridesetak godina policija se popne na brdo iznad puta i snima bahate vozače .
Snima one koji svojim načinom vožnje mogu da izazovu udese . Onda radio stanica i zaustavi ih patrola.
Da li je neko prešao 10 ili 20 km na sat , puštali su , ali da vožnjom izazivaš drugim vozačima probleme na putu i izazivaju opštu opasnost po druge učesnike ili sebe sa suvozačima e to nisu puštali .

Back