• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Sana

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
282.088
Daleko od glavnih turističkih puteva i regija skrio se jedan od najstarijih, najlepših i najočuvanijih gradova planete. Sana, glavni grad Jemena nalazi se na Arabijskom poluostrvu. Manje je poznato da grad leži na nadmorskoj visini od oko 2200 metara na koridoru nekadašnjeg važnog trgovačkog puta. Po legendi grad je sagradio Nojev sin a savršeno prirodno okruženje privuklo ga je baš ka ovoj lokaciji. Ravnica okružena bazaltnim planinama pružala je savršen zaklon i zaštitu budućoj prestonici.

Klimatski faktori i brižljivi stanovnici doprinose da Stari grad Sane bude jedan od najbolje očuvanih starih kvartova na svetu. Preko 50000 ljudi žuvi u kućama starim po 4,5 ili čak 6 vekova. Na svim svetskim arhitektonskim fakultetima i školama izučava se baš ovaj Stari grad jer su u njemu nastale prve višespratnice. One su građene od bazaltnog kamena i ćerpiča i neretko su dostizale 6 ili 7 spratova. Bogato ukrašena prozorska okna i fasade ulepšane dekorativnim reljefima postale su jedinstvena razglednica Sane.

A tamo gde ima starih kuća obično se nalaze i stare verske građevine, uvek omiljene svetskim turistima. Unutar starih zidina nalazi se Velika džamija, građevina iz perioda proroka Muhameda. Obavezno prošetajte kroz Suk, lavirint sačinjen od starih uskih i krivudavih prolaza i ulica. Ovakav splet „gradskih saobraćajnica“ česta je pojava u arapskim zemljama a ovaj u Sani važi za najlepši među njima. Poznat je i kao Suk el Mihl što u prevodu znači Pijaca soli. I zaista, ovde možete pronaći sve moguće začine karakteristične za arapsku kulturu ali i predmete od bakra i drveta, lokalnu hranu i piće...

U neposrednoj blizini grada prosto morate obići veliku kamenu palatu Dar el Hadžar kao i utvrđenje Tula i grad Amran. Posle svega imaćete osećaj da ste vremeplovom doleteli u neko staro vreme. Nedostatak turista i usnula atmosfera u kombinaciji sa svugde prisutnom starom arhitekturom učiniće putovanje u Jemen i Sanu zaista jedinstvenim i dugačijim od svih ostalih.

(preuzeto sa zanimljiva geografija)
Sana.jpg


800px-Sanaa.JPG
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
282.088
Tacno.Tamo je gradjanski rat koji traje od 2014 godine..i navodno ove godine je postignuto nekakvo primirje
Trebao je da se uvede civilni let iz Amana do Sane ali to nije zaživelo..Ici tamo dok traje rat nije sigurno
ali kada se rat završi Sana je svakako grad koji bi trebalo da se vidi..
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.