Njegove misli su bile okupirane. Njegove misli bile su podeljene na deo koji razmislja o svakodnevnoj rutini i na deo koji je zauzimala Ona. Ona je bila sve cemu je u zivotu tezio. Ona je predstavljala sve ono sto je zeleo. Ona je bila zbir svih njegovih htenja i snova, ali nije je imao. Nije imao "tu srecu", kako je cesto voleo za sebe da kaze, da joj pokaze svu svoju ljubav, sve ono sto nosi u sebi, da joj pokaze svu svoju strast, ceznju i zelju koju oseca prema njoj. Cesto je imao naviku da u sumrak, lezeci u polutami razmislja o njoj. Nije je idealizovao, nije je smatrao bozanstvom, dobro je znao sve njene i dobre i lose osobine. Njenom dobrom stranom bio bi odusevljen, njena losa strana naterala bi mu blagi osmeh na lice. Bila mu je simpaticna tako nestasna, ponekad ljuta, a ponekad besna. Ona nije bila njegov ideal, Ona je bila "prava", umeo je u mislima za sebe da kaze "Ona je ta", ali Ona nije bila kraj njega. To saznanje da mu je nedostizna donosilo mu je tesku dusevnu patnju. Lezeci u polutami, u svojim mislima vikao je, urlao na bogove:
- Ali zasto?!
- Ali ja imam pravo da volim?!
- Ali ja ne otimam, ja ne uzimam, ja zelim da se predam, da se prepustim!
Vapaji na njegovoj dusi bi ga potpuno izmorili. Poslednjim naporima uma, nadao se da ce se neko pojaviti. Da ce se pojaviti neki znak ili neko ko ce mu reci:
- Sanjas, zelis, patis. Zbog toga sto si uradio nesto, nesto strasno.
Ta nada da ce nekada, jednoga dana da nadje odgovor, da nadje opravdanje za svoju patnju ga je polako vukla u san, san koji mu donosi zeljeni smiraj.
- Ali zasto?!
- Ali ja imam pravo da volim?!
- Ali ja ne otimam, ja ne uzimam, ja zelim da se predam, da se prepustim!
Vapaji na njegovoj dusi bi ga potpuno izmorili. Poslednjim naporima uma, nadao se da ce se neko pojaviti. Da ce se pojaviti neki znak ili neko ko ce mu reci:
- Sanjas, zelis, patis. Zbog toga sto si uradio nesto, nesto strasno.
Ta nada da ce nekada, jednoga dana da nadje odgovor, da nadje opravdanje za svoju patnju ga je polako vukla u san, san koji mu donosi zeljeni smiraj.