San od hiljadu evra...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Karlito Brigante

Poznat
Banovan
Poruka
9.307
I POKRAJINSKI POSLANICI DOBRO ZARAĐIVALI U 2007.

Kada beogradski mediji objave da je poslanik u Narodnoj skupštini poreske obveznike Srbije prosečno koštao 1.500 evra mesečno, isti taj poreski obveznik, ukoliko živi u Vojvodini, trebalo je da računa da je za jednog poslanika na stalnom radu u pokrajinskoj skupštini izdvojio i svotu od najmanje 1.100 evra.
Prema istraživanju “Dnevnika”, suma od oko 1.100 evra u dinarskoj protivvrednosti predstavljala je tokom protekle godine mesečnu neto platu jednog poslanika koji je na stalnom radu u Skupštini Vojvodine (oko 60.500 dinara) i njegov poslanički paušal (oko 31.000), koji je takođe primao jednom mesečno. Ta ukupna suma od 91.500 dinara ili 1.100 evra ujedno je i najniža koju je jedan tamo zaposleni poslanik primao 2007. godine, zbog toga što se njihove plate razlikuju u zavisnosti od toga da li je poslanik na stalnom radu ujedno i predsednik nekog skupštinskog odbora, potpredsednik ili je predsednik Skupštine Vojvodine. Prema toj hijerarhiji bila je raspoređena i njihova neto plata, tako da je predsednik skupštinskog odbora primao oko 89.000 dinara (plus dodatak od 31.000), potpredsednik Skupštine Vojvodine oko 103.000 dinara (plus 31.000), a predsednik parlamenta oko 137.000 dinara. Ukratko, zaposleni poslanik primao je 1.100 evra, ali i 1.500 i 1.700 evra mesečno u dinarskoj protivvrednosti.

Za razliku od republičkog parlamenta, gde svih 250 poslanika ima pravo da se prijavi na stalni rad i da za to prima sve prinadležnosti, u Skupštini Vojvodine sa 120 mandata polovina njih ima takvo pravo. Poslednji podaci govore da je na stalnom radu u 2007. godini bilo 50 pokrajinskih poslanika. Ali bez obzira na to da li su na stalnom radu ili nisu, svaki od 120 poslanika Skupštine Vojvodine imao je pravo na poslanički paušal od 31.000 dinara.

Ako već poredimo dva parlamenta, videćemo da je prošle godine održano 14 sednica Narodne skupštine, a ukupno šest sednica Skupštine Vojvodine. Ako se u tom odnosu i može čitati kritika aktivnosti pokrajinske skupštine, istine radi treba reći da su razlike u nadležnostima dve skupštine ogromne.

Kako god, prvu martovsku sednicu obeležilo je donošenje Strategije tehnološkog razvoja APV, a drugu usvajanje budžeta za 2007. godinu. Donošenjem budžeta završeno je privremeno tromesečno finansiranje na kome se Vojvodina nalazila do 31. marta, i kojim je prvi put ukalkulisano da pokrajinski budžet iznosi najmanje sedam odsto republičkog, kako to nalaže novi Ustav Srbije.

Poslanici su u aprilu ponovo otvorili raspravu o izradi nacrta zakona o vraćanju imovine APV, i za taj posao zadužili Izvršno veće Vojvodine. Majsku sednicu obeležila je rasprava o tome kako je trošeno 27 milijardi budžetskih dinara iz 2006. godine. U junu je odlučeno da Skupština Vojvodine bude zvanični predlagač dva zakonska predloga pred republičkim parlamentom - zakona o ravnopravnosti polova i zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim parkovima koji bi Vojvodini omogućio upravljanje Nacionalnim parkom “Fruška gora”. Poslednji put prošle godine poslanici su seli u skupštinske klupe u avgustu, uglavnom zbog rebalansa budžeta, kojim su ukupni projektovani prihodi uvećani sa 52 na 59 milijardi dinara.

Dok su republički i pokrajinski poslanici mesečno nosili kući i po stotinu hiljada dinara, zvanična statistika opominje da su plate u pojedinim sektorima iznosile i po 19.000 dinara. Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, u trećem kvartalu 2007. godine najviše je zarađivao zaposleni u finansijskom posredovanju - prosečnih 57.093 dinara, a najmanje radnik u hotelijerstvu i restoranima - 19.178 dinara neto.
Snežana Nikolić
Dnevnik.
Tema o poslaničkim platama je bila više puta.Interesantna stvar u ovom članku je komparacija plata i privilegija republičkih i pokrajinskih poslanika...a pitanje za pobornike šire vojvođanske autonomije,finansijske u prvom redu, je da li misle da bi većim ovlašćenjima pokrajine dobio običan narod,ili pokrajinski funkcioneri i poslanici,koji ionako imaju para?:lol:
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.