San nam je svima potreban

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
377.160
San je nešto što nam je svima potrebno, ali da li ste znali da nedostatak sna može imati ozbiljne posledice na zdravlje vašeg mozga?
481452013_9429885950460099_4057124065148069044_n.jpg

Ova MRI slika pokazuje oštećenje naneto mozgu nakon nedostatka sna, ilustrujući koliko je kvalitetan odmor važan za kognitivne funkcije.
Bez dovoljno sna, mozak može početi da 'jede' sam sebe - bukvalno razgrađujući sopstvene ćelije da bi pokušao da se izbori sa nedostatkom obnavljanja.

Posledice lošeg sna nisu samo osećaj umora sledećeg dana; mogu dovesti do dugoročnog kognitivnog pada i čak doprineti neurodegenerativnim bolestima
kao što je Alchajmerova bolest. Spavanje je kada naš mozak obavlja vitalni posao čišćenja toksina i popravljanja neuronskih veza, tako da ušteda na odmoru
može imati trajne posledice.

Dakle, koje korake preduzimate da biste bili sigurni da ćete dovoljno spavati i pruziti sebi preduslove za kvalitetan odmor i zdrav zivot

Tokom sna se citav organizam regenerise, ukljucujuci i s psihicke strane, jer i psihicka snaga i snaga volje zavisi u velikoj meri i od kvaliteta sna.
Tokom noci se desava i pojava snova- pojava oko koje se naucnici jos uvek nisu potpuno usaglasili.
Postoji mnogo faktora koja uticu na san, od kojih su neki jos uvek predmet rasprava-
nedavno sam se raspravljao s osobom koja je tvrdila i koja je pokazaka neke dokaze da pun mesec be utice na san,
no ja nisam bas siguran u to- mislim da dosta faktora koje ne mozemo osetiti ima uticaj na kvalitet snova.

Znam da je san neophodan za funkcionisanje celog našeg organizma. Osim što ostavlja posledice na mozgu i na psihu ljudi, san je kriv ako nam padne imunitet.

Ne znam da li je nesanica kad noću ne spavam a danju duže spavam. Znam da to nije dobro.

Pošto zbog bolova u kolenu ne mogu da zaspem, zbog flešbekova, moram da popijem lek za bolove, ali izbegavam da ga često pijem..mada mi je prepisan od strane fizijatra ( Diklofenak duo ).

I..kako rešavam nesanicu i najgori simptom PTSD. flešbekove?

Prvo donosim odluku, večeras idem na vreme u krevet.

Zatim koristim jednu svoju "mantru" koja mi pomaže kada su flešbekovi u pitanju.

Pre nego što utonem u san, razmišljam o novoj priči za blog. To razmišljanje mi mnogo pomaže.

kada ne mogu da zaspim pokusavam svasta.cak brojim udisaje i izdisaje disanja🙄 .
Nekad mogu da zaspim kada hocu.stavim kamen pod glavu bukvalno i zaspim 😑
Nekad sve zive tehnike koje znam ili sam nacuo koristim i nista.samo odlezim u krevetu celu noc i ujutro ustanem popijem kafu i krenem dalje.
Vise puta mi se desavalo da za 4,5 dana i noci spavam samo par sati i to sanjam budalastine.onda moram da popijem lorazepan da bih zaspao da se ne srusim negde.

kada ne mogu da zaspim pokusavam svasta.cak brojim udisaje i izdisaje disanja🙄 .
Nekad mogu da zaspim kada hocu.stavim kamen pod glavu bukvalno i zaspim 😑
Ja sam razvio citav niz tehnika da pomogne pri zaspivanju-
- izbegavati kofein barem 6 sati pre spavanja
- izbegavati tekucinu 1 sat pre spavanja
- izbegavati mobilini, rad na kompjuteru barem 1-2 sata pre spavanja,
dobro je naci neku seriju a da nije narocito stresna i pogledati epizodu- dve u mracnijoj sobi, ovo ce re dovoljno opustiti,
ako pijes tekucine tokom noci- probaj schwepes tonic, ne znam u crmu je fora od njega se manje mokri i budi tokom noci
- izbegavaj spavati predugo jer ce to zeznuti iducu noc i ritam,
gledaj da se umoris psihicki tokom dana, citaj neke teze trme na forumu,
kad legnes u krevet mozes citati knjigu
- razmisljanje izbegavati i na kraju:
- kad si spreman za san- gledaj da ne razisljas o nicemu vec jedna vrsta meditacije je korisna: usredotocis svoju paznju na zvukove- mozes slusati (ne brojati) svoje disanje ili frizider ili nesto drugo-
poenta je da se bukvalno pretvoris u uvo, sva koncentracija mora biti usredsredjena na zvuk, nikakvo razmisljanje.

San je nešto što nam je svima potrebno, ali da li ste znali da nedostatak sna može imati ozbiljne posledice na zdravlje vašeg mozga?
Pogledajte prilog 1693268

Ova MRI slika pokazuje oštećenje naneto mozgu nakon nedostatka sna, ilustrujući koliko je kvalitetan odmor važan za kognitivne funkcije.
Bez dovoljno sna, mozak može početi da 'jede' sam sebe - bukvalno razgrađujući sopstvene ćelije da bi pokušao da se izbori sa nedostatkom obnavljanja.

Posledice lošeg sna nisu samo osećaj umora sledećeg dana; mogu dovesti do dugoročnog kognitivnog pada i čak doprineti neurodegenerativnim bolestima
kao što je Alchajmerova bolest. Spavanje je kada naš mozak obavlja vitalni posao čišćenja toksina i popravljanja neuronskih veza, tako da ušteda na odmoru

Dakle, koje korake preduzimate da biste bili sigurni da ćete dovoljno spavati i pruziti sebi preduslove za kvalitetan odmor i zdrav zivot
Одувек сам много радио...остајао до касно...
али имао сам проблема да заспим на време...
никад пре 5, а устајао у подне...
Јесам увек радио од 15 до 24 као и данас
али био сам у хаосу...
А онда сам једном само одлучио да је доста било тога.
Престао сам да мучим себе разним размишљањима о овоме и ономе...
сан је брзо дошао у равнотежу...и даље сам спавао 7 сати, али онда кад треба...
Тако је и данас.

ako pijes tekucine tokom noci- probaj schwepes tonic, ne znam u crmu je fora od njega se manje mokri i budi tokom noci
Glavni sastojak je Kinin

Kinin je organsko jedinjenje koje se koristi u medicini, poznato po svojim antipiretskim, analgetskim i antiinflamatornim svojstvima. Evo nekoliko ključnih informacija o kininima:
  1. Izvor: Kinin se dobija iz kore kininskog drveta (Cinchona), koje je tradicionalno korišćeno za lečenje malarije.
  2. Primena: Uglavnom se prepisuje osobama koje imaju gubitke telesne tečnosti, kao što su:
    • Znojenje
    • Obilne menstruacije
    • Gubitak velike količine tečnosti
  3. Dodatne koristi: Kinin se takođe koristi kao sredstvo protiv vrućice i za lečenje raznih tegoba.
Ali nije bas dobro da se previse pije. Mada u svepsu samo daje glavni ukus.

Britanci su u Indiji pili kinin protiv malarije ali posto on sam za sebe nije bas neko pice onda su ga mesali sa dzinom i onda je nastao globalno popularni koktel dzin-tonik.

Ali nije bas dobro da se previse pije. Mada u svepsu samo daje glavni ukus.
Odlicna informacija- slazem se da ne trepa piti previse tonika, trudnice uopste ne bi trebale- medjutim kao tekucina za hidriranje tokom noci je korisna, nisam znao zasto- ali nekad sam znao popiti dosta vode tokom noci i samim tim ici po vise puta u toalet- sto je rusilo kvalitet sna.

Odlicna informacija- slazem se da ne trepa piti previse tonika, trudnice uopste ne bi trebale- medjutim kao tekucina za hidriranje tokom noci je korisna, nisam znao zasto- ali nekad sam znao popiti dosta vode tokom noci i samim tim ici po vise puta u toalet- sto je rusilo kvalitet sna.
Nocu piješ vodu samo ako te žedj probudi .retko pijem vodu nocu možda zato to ne mogu ni da zamislim
Spadam u one za koje se kaže " spava kao top" :lol: i volim što je tako , što ne kidam san na parcice..
Ako mi se kojim slucajem desi da slabo spavam tu noc, sutradan sam slabije funkcionalna

Pogledajte prilog 1693268

Od rodjenja sam imala los san.
Ostajem kasno, budim se rano, tesko zaspivam, kada prekinem san ne mogu da nastavim.
U trudnoci sam imala nesanicu od prvog dana do noci pre porodjaja. Tek sam te noci zaspala, valjda psiholoski.

Pomaze mi dugo tusiranje toplom vodom i mackanje krema. Tada mi se obicno prispava dok sedim, glava mi pada, ali cim legnem oci san ne dolazi lako.

@**Freya** kako rešavaš problem nesanice? Da li ona utiče na svakodnevni život?

Kako da ne, utice jos kako...
Probudim se polumrtva, kako dan odmice budem bolje i oci ponovo nocu ne mogu da oslobobim i smirim.

I stalno tako, meni je najbolje kada ujutru mogu da odspavam do pola devet jer nakon sto probije zoru ja zaspim fino.
Sestra mi stalno nabacuje neki proizvod, melanin, cini mi se...

Sestra mi stalno nabacuje neki proizvod, melanin, cini mi se...

Proveri sa tvojom izabranom lekarkom opšte prakse da li da kupiš melanin, nemoj da ga kupiš na svoju ruku. Ako piješ neke lekove dobro se informiši da li možeš da piješ i taj melanin.

Psihijatri za nesanicu prepisuju lekove za spavanje ali se oni piju najduže 5-7 dana. O tome odlučuju psihijatri.

pa me Jos I budi gorusica....

Joj, i mene probudi, kada konačno zaspem. Treba izbegavati neku hranu pre odlaska na spavanje, slatkiše na prvom mestu.

Back