Samsung 172x

StORM48

Gost
Poruka
473
Baš sam ovih dana probao jedan od "čuvenih" Samsunga - 172x, koji ima odziv 12ms, ne znam... najbolju sliku, najbolje ovo, najbolje ono, kuva kafu, bla, bla, bla...

Oće! Odziv od 12ms ima jedino ako ga raspališ nekom toljagom iz sve snage - za 12 milisekundi ima da odleti sa stola.

Šalu na stranu, monitor nije loš, ali za preko 500e koliko košta, video sam (mnogo) bolje Sony-je i Philips-e. Od pomenutih 12ms nema ništa. Razmazuje sliku maltene ko i svaki drugi. "Duhovi" se na tamnoj pozadini takođe lako raspoznaju. Monitor koji stoji pored njega nema ZAISTA NIŠTA lošiju sliku i ostale karakteristike, ako zanemarimo podatke na papiru. Philips ima 20ms odziv, što je bezmalo duplo u odnosu na pomenuti Samsung, ali ta ogromna razlika nedostaje u praksi. Ustvari, ono što me je najviše iznerviralo je da ovaj monitor prikuplja (bolje reći SISA) interferenciju sa svih mogućih strana. Ne daj bože da je diskmen negde u blizini. Dobro, malo preterujem, ali slika neprekidno "pliva", što se ne dešava na pomenutom Philipsu (150S4, najjeftiniji u klasi).

Nemam neka iskustva sa NEC-ovim pulenima, pa ne mogu da podvučem i tu paralelu. Dopunite me.

I da, ne sviđa mi se i to što mu je postolje kao fudbalski teren - kad ga staviš na sto zauzima mesta još malo pa ko moja 19" sa short neck zadnjicom (da ne kažem d.....m) :lol:

Hoces najbolji LCD monitor? ... To bi bio IBM T221... 22,2", 3840x2400 nativna rezolucija (da, monitor je wide screen), 20ms response, jedan od najboljih kolorita na svim LCD monitorima... I cena prava sitnica... Tek nesto iznad 7600€ ;)

A sto se monitora za 'obicne smrtnike' tice, jos uvek ne postoji LCD koji bi me naterao da zamenim CRT jer svi monitori ispod 1000€ su uglavnom djubre za siroke narodne mase... A dokle god sam pri zdravoj pameti, necu dati vise od 1000€ za monitor...

Sony u LCD vodama je kao Yamaha u proizvodnji grafickih karti (da, proizveli su par njih)... Ime nije vazno - Sony NE PRAVI LCD panele... Oni samo odrade elektroniku, a LCD panele kupuju od glavnih proizvodjaca: LG i Samsung-a... Tako da ne vredi kupovati 'ime' jer Sony nema sta da ponudi na tom polju...

Evo preporuka na low-end TFT polju, neke sam imao prilike i da isprobam, za druge se oslanjam na iskustva ljudi koje znam:

17":
Viewsonic VP171b ili VP171s (razlika u boji b-black, s-silver ... Inace po meni najbolja 17-ica)
Hercules Prophetview 920p (Nisam video, ali ako je verovati Tom's Hardware-u, sisa konkurenciju... Nazalost, mislim da ga je jako tesko naci na nasem trzistu)
Hitachi CML174SXWB (Video, igrao se s' njim, duhova nema... ali isto tako su i boje ocajne, nazalost)

>17":
NEC LCD2080UX+ (mala revolucija, kao i svaki NEC... Umesto neonki za osvetljenje, koristi LED diode, cime slika postaje savrsenija sto se boja tice)
Sharp LL-T2015 (mnogi ga hvale, a ja sam imao samo kratku priliku da se sretnem s' istim, ali mi se jako dopala slika na njemu)
Dell 2001fp (ovo ima moj ortak, kaze da nije koristio bolji)
Viewsonic VP201b, VP201s (kad ovo vidite, tesko vam je da ostanete pri misljenju da ce CRT jos dugo vladati)

Eto, to bi bilo to... LG i Samsung i dalje ostaju najrasprostranjeniji jer proizvode najvise LCD panela... Medjutim, kompanije koje baziraju svoje monitore na njihovim panelima obicno izvuku i bolje slike nego sama kompanija koja ih je proizvela...

Samsung ima fine serije u profi klasi od preko 20", s' tim sto isti kostaju i vise od 1000€, pa sam se odmah ogradio od istih...

Inco, hvala na opširnim (i korisnim) informacijama.

Apsolutno se slažem sa tobom u vezi LCD monitora. Ne pada mi na pamet da menjam CRT sve dok ne crkne ili mi se ne ukaže prilika za boljim (Sada je to Philips 109P10 Brilliance).

Ne bih kupio LCD ni u ludačkom bunilu. Ovo je bio samo osvrt na jedan primerak, koji su u nekim "ozbiljnim" domaćim časopisima proglasili za najbolju kupovinu u vasceloj vaseljeni, a koji sam imao prilike da drndam prethodnih mesec dana. I - nisam se oduševio. Zapravo, nisam ni očekivao neko čudo.

Ustvari, iznervirao sam se jer taj monitor košta 540 evra, a ništa lošiji Philips 17" oko 370! A slika - ista.

CRT je moj izbor i ostaće tako!

Nego, pošto si već dobro informisan o displejima i proizvođačima, sećaš li se možda one tehnologije... ne mogu nikako da se setim kako se zove, koja je neki hibrid CRT-a i plazme (ne bukvalno, naravno), tanak poput LCD-a, a najavljen kao nešto mnogo bolje, jeftinije itd? Slabo me služi pamćenje.

Šta bi s tim? Ako se sećaš toga, već ćeš znati o čemu pričam.

StORM48:
Nego, pošto si već dobro informisan o displejima i proizvođačima, sećaš li se možda one tehnologije... ne mogu nikako da se setim kako se zove, koja je neki hibrid CRT-a i plazme (ne bukvalno, naravno), tanak poput LCD-a, a najavljen kao nešto mnogo bolje, jeftinije itd? Slabo me služi pamćenje.

Šta bi s tim? Ako se sećaš toga, već ćeš znati o čemu pričam.

Hmmmm... nema te plazme koja je jeftinija od CRT-a... Mozda mislis na projekcijske ekrane... Oni zaista jesu hibrid - koriste plazmu i pozadinsko osvetljenje umesto elektronskog topa u klasicnoj katodnoj cevi, a ostala tehnologija ostaje maltene ista...

Fazon je da zbog svojstva plazma ekrana, nemas zrnastu strukturu vec se boje prelivaju. Samim tim dobijes jako visoku rezoluciju upotrebljivu u regularnim monitorima, sa jako dobrim response-rate-om (zato se ista i koristi u projektorima i televizorima)... Naravno, plazma nije isplativa za regularne monitore zbog svoje cene, pa su se dosetili jednog trika... Naprave malu plazma plocicu sa visokim performansama (slicno projektorima), a onda stave pozadinsko osvetljenje i sistem sociva koji rasiri sliku preko celog monitora uz jako malu ziznu daljinu... Prednji panel monitora je presvucen anti-reflex folijama, tako da se projektovana slika iscrta na folijama...

Takvi monitori nisu debeli kao CRT, ali nisu ni tanki kao TFT jer ipak je potrebna odredjena udaljenost za efikasno rasipanje slike...

Ipak, ovakvi monitori prikazuju dosta razmazano tekst jer tako plazma radi (pravi nijansu izmedju 2 piksela, isto kao i fotografija), pa zato postoji dodatak za ovu tehnologiju jako slican Trinitronu - Mala reflex mrezica koja vidno razdvaja piksele - naravno, nedostatak iste je sto moze da odrzi samo jednu rezoluciju bez interpolacije (poput TFT-a)...

Nazalost, nisam imao prilike da se srecem sa ovakvim monitorima, mada ne mislim da su neka revolucija i da nemaju neku prednost, izuzev sto nece jonizirati vazduh oko tebe zbog elektronskog topa, i sto su naravno tanji i gotovo perfektni za filmove i slicne stvari gde plazmino razlivanje stvara efekat real-life slike (posto i oci, tj. mozak, razlivaju boje izmedju detalja)...

... e sad, ako si mislio na nesto drugo, bojim se da nisam cuo...

Ja sam pre eki dan kupio NEC 1760NX i jako sam zadovoljan.

Stvarno nisam primetio nikakvu rezliku izmedju LCD i CRT.

Gledo sam i filmove na njemu, igrao sam i igrice (fifa 2004, SW KOTOR) slika je savrsena. Nisam jos uspeo da ga isprobam sa nekim novijim FSPom, posto mi je ostalo jis da promenim graficku. mada sam skoro siguran da mi ni tamo nece razocarati.

Dovoljno je da uđeš u BIOS i vidiš kako su buđava slova. Zato što LCD ima samo jednu rezoluciju. Ostale se dobijaju interpolacijom, a s obzirom da nije lako interpolirati rezolucije čije ose nisu pravilnih razmera, već nešto između (kao recimo 1024x768 i 800x600), možeš da misliš kakav je rezultat toga. Dok za igre i ne smeta, za sve ostalo je KATASTROFA, bar što se mene tiče, a i Incognito će se složiti.

Inco, usput, hvala za informacije. Pronaći ću taj časopis u kojem sa video za te nove ekrane, pa ću ti javiti o čemu se tačno radi.

I da... gledao SI filmove na njemu. A probajte da GLEDATE filmove, pa ćeš videti da li je LCD dovoljno kvalitetan kao CRT.

Svi proizvođači navode kako su BAŠ njihovi paneli najbolji i sa najvećim uglom vidljivost. I da, ekran se zaista vidi iz svih mogućih uglova u opsegu od 180 stepeni, samo što se ne vidi i slika.

Kada sedneš da gledaš neki film sa društvancetom, javi mi ko je koji film gledao od vas. Pošto su boje tako živahne (u bukvalnom smislu te reči), svako od vas će videti potpuno druge boje. Ne daj bože da te zabole leđa, pa se još malo i izdigneš (i time promeniš vertikalni ugao posmatranja (koji ima uticaja na BRIGHTNESS).

Tada ćeš, sigurno, videti o čemu pričam.

Daj bre, storm, nemoj da si na kraj srca...
Nemam pojma za vas, ali meni je od "toliko bolje" slike na CRT-u bar 15 puta draze zauzetih 5cm na stolu i to shto u moniotr mozesh da buljish 2 dana, a da ochi ne pucaju...A to koliko je bolja slika, i to je pod velikim znakom pitanja....
Jedini period kada mi je CRT bio drazi od TFT-a je kada su TFT-ovi imali veliko kashnjenje, pa nisam mogao da se izigram kao chovek...No, to je bilo jako davno....
A te priche, kao: "Mi smo designer-i, pa nam treba tachka, 0.20mm" ostavite za nekog drugog...Kazite lepo: "Ne daju mi se tol'ke pare na monitor" i kraj... :) :D :)

rastamann:
Daj bre, storm, nemoj da si na kraj srca...
Nemam pojma za vas, ali meni je od "toliko bolje" slike na CRT-u bar 15 puta draze zauzetih 5cm na stolu i to shto u moniotr mozesh da buljish 2 dana, a da ochi ne pucaju...A to koliko je bolja slika, i to je pod velikim znakom pitanja....
Jedini period kada mi je CRT bio drazi od TFT-a je kada su TFT-ovi imali veliko kashnjenje, pa nisam mogao da se izigram kao chovek...No, to je bilo jako davno....
A te priche, kao: "Mi smo designer-i, pa nam treba tachka, 0.20mm" ostavite za nekog drugog...Kazite lepo: "Ne daju mi se tol'ke pare na monitor" i kraj... :) :D :)

Dobro. Upravu si, jesam preterao. Ali, zaista mi se dosta stvari ne sviđa na LCD-u. Konkretno, pošto sam priču započeo oko pomenutog Samsunga, on na stolu zauzima oko 2-3cm manje (da, da dva-tri centimetra)prostora nego moja 19-ica - Philips 109P10 shortneck. Pitaš se verovatno, kako? Pa evo kako. Poznato je da postolje monitora nije veliko koliko i sam monitor, već nekih 17-22cm u prečniku. Dakle, ja monitor držim na samoj ivici stola i on zauzima upravo toliko, plus još koji centimetar napred - pošto, logično, ne mogu da zavučem tastaturu ispod njega. E sad, merio sam, Samsung 172x, zauzima 20cm, plus D-SUB ili DVI konektor koji zauzima minimum 5-7 cm, dovoljno da ne možeš da ga približiš zidu. Eto. I to me je iznerviralo. Kao ono, LCD, tanak, malo zauzima prostora, a kad ga staviš na sto - ono ćorak!

I da, moj monitor ima DOT PITCH 0,24 i platio sam ga tačno 1870 nemačkih maraka, godine 2001. To nije bilo ludiranje, već stvarna potreba. Za monitorom sam tragao skoro 5 meseci i jedva ga nađoh.

Ali, takođe, tačno je da većina ljudi ipak negoduje protiv LCD-a samo zbog cene. Uzgred, što se igranja tiče, ako ti nešto znači - čak mi se igre i više sviđaju na LCD-u. Nije potrebno uključivati sve moguće efekte da grafika bude super. Maltene, hardverski anisotrophing i antialiasing :)

Back