divlja-u-srcu:Divno,NOVCICU! :wink:
....shta divno?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
divlja-u-srcu:Divno,NOVCICU! :wink:
svashtaMargott:divlja-u-srcu:Divno,NOVCICU! :wink:
....shta divno?
ooo:Kako sta divno, pa divan je nacin na koji vidi svet oko sebe.![]()
![]()
![]()
Novcic_u_fontani:ooo:Kako sta divno, pa divan je nacin na koji vidi svet oko sebe.![]()
![]()
![]()
"Hvala Vam prijatelji
za trenutke sreće,
za aplauze i cveće
hvala Vam što ste mene
prijateljem zvali
i što u pravom času
ruku ste mi dali."![]()
Incognito:Eh, ako cemo citate, bar da bude u vezi sa temom:
'Stojim na tankoj crti,
Izmedju zivota i smrti.
Tanka crvena linija,
A ti - sve jeftinija...
Stojim ispred ponora,
Iskreno zeljan odmora.
I samo korak, samo napred malo,
A ti mi kazes - Skaci, budalo!
...'
No, ipak, daj da filosofiramo umesto da poeziramo i citiramo poeziju![]()
Incognito:Mislim, ja isuvise volim sebe da bih ikada sebe povredio na bilo koji nacin... Pre bih pobio celu planetu ako mi smeta, nego da ubijem sebe...
Incognito:Ipak se necu sloziti s' tim... Cvrsto sam ubedjen da onaj ko digne ruku na sebe nije bas zdrav, bez obzira na uzrok...
Jos mi nisu jasniji 'pokusaji' samoubistva. Recimo jedan moj 'ortak' (vise poznanik) nakljukao se tabletama, pozvao svoju (ex) devojku i rekao joj... Ona pozvala Hitnu pomoc, coveka isprali i ni dlaka s' glave mu nije falila... Sad, sta se motalo takvoj jednoj osobi kroz glavu? Je l' mislio da ce tako privuci vecu paznju na sebe, pa se sve to moze smatrati egoisticnim cinom, ili je nesto drugo 'po sredi' (a nije cetvrtak)?
Znaci STRAH.slayer:Mislim da se o samoubistvu ne moze govoriti uopsteno.Ljudi oduzimaju sebi zivot iz raznih razloga.Ako je neko jako bolestan pa je u teskim mukama ili agoniji,zeli sebi da skrati muke jer ne moze vise da trpi bol.Iz straha,na primer kada je onaj Nemac sto se dokopao nacrta Kacuse(ruska raketa)u vozu skontao da mu je neko ukrao,ubio se covek jer mu je to verovatno bilo bolje nego da se Hitleru pojavi na oci.
STRAH od poverilaca?slayer:Neki kockar koji je u teskim dugovima.
STRAH od gubitka casti?slayer:Neko ko ne moze da podnese sramotu.
RACIONALNO SAMOUBISTVO???slayer:To su sve "racionalna" samoubistva,ljudi skroz normalni koji su se odlucili na taj korak smatrajuci ga jedinim izlazom(sto ne znaci da su upravu)
Drugi primer je kada ljudi "nisu normalni" odnosno su suicdni.
Baby Kate:Samoubistvo NIJE krivicno delo, ni u nasem ni u drugim savremenim krivicnim pravima.Krivicno delo predstavlja POMAGANJE i PODSTREKIVANJE na samoubistvo.Specijalni Gost:Samoubistvo ili pokusaj samoubistva je krivicno delo. Jasno je da samoubicu za to zabole bas, ali nije to bez razloga krivicno delo.
Poredjenje ti je potpuno neadekvatno, stvarno.Ti poredis samoubice i narko dilere???Specijalni Gost:Ono za sobom vuce sijaset drugih posledica - socijalnih, moralnih... Zamislite samo neodgovornost oca koji iza sebe ostavlja gladnu i nezbrinutu decu, a on se "resava svih problema"! :shock: Nema tu opravdanja u stilu - licni izbor! Znaci da su samoubice, u stvari, kukavice na prvom mestu, isto kao i lopovi, razbojnici, reketasi, kriminalci, narko dileri i ostala kamarila (ciji je to takodje izbor).
Kod samoubica je prisutno nervno rastrojstvo i definitivno odsustvo uracunljivosti, dok kod svih ovih ostalih to ne mora biti i najcesce nije slucaj.
I ti se pozivas na ODGOVORNOST samoubica?
To je nesto drugo.Ako neko uleti u zapaljenu zgradu da bi spasio decu onda on nema zelju da umre vec da spasi decu, A I SEBE. Ako ne uspe, to je pogibija, a ne samoubistvo.U svakom slucaju, plemenito.Specijalni Gost:Naravno da postoje i primeri samoubistva koji su odraz uzvisene hrabrosti, a to se desava u ratu ili nekim vanrednim situacijama (pozari, poplave...) kada se neko zrtvuje za svoje najblize (decu, ratne drugove...). Sta mislite o tome?![]()
Zex:Incognito:Mislim, ja isuvise volim sebe da bih ikada sebe povredio na bilo koji nacin... Pre bih pobio celu planetu ako mi smeta, nego da ubijem sebe...
:shock: :?![]()
![]()
:shock:
Samoubistvo NIJE krivicno delo.Zex:Ček', ček', ček malko... Pokušaj samoubistva JESTE krivično delo, isto kao i sam čin, samo što onoga kome to uspe baš briga za sankcije. To što se kod nas samoubice uvek tretiraju kao društveno bezopasni ljudi - to je naša velika greška! Nije kod svih samoubica u pitanju nervno rastrojstvo, a ako već to spominješ, to se svrstava u BOLEST. Ima i onih patoloških slučajeva koji samoubistvom "ubrzavaju katalizaciju". To jeste krivično delo jer time i druge na posredan način podstrekuju na samoubistvo (dakle samim činom i razlozima zbog koga se on vrši).
Zex:I naravno da su kukavice i neodgovorni, isto kao i krimosi današnji. Svi do jednog su šmizde jer ih štite određeni krugovi policije, a kad ostanu sami... Cvrc. Izvrše samoubistvo jer se plaše. A znali su u šta ulaze. Ipak, ne optužujem - samo kažem da se tom problemu treba ozbiljno posvetiti.
Mislis li da se u poslednjem trenutku ne ponada da bomba mozda nece eksplodirati?Zex:I treće: nije samo uletanje u vatru i skakanje u 'ladnu vodu čin herojstva - tu čovek zaista ne računa da će poginuti. Ali kada vojnik legne preko aktivirane bombe da bi spasio sve ostale... Misli malo i o tome... :?
Pa i postoji sloboda izbora, ako neko hoce da se ubije moze da se ubije, i to je to.Margott:zao mi je shto u nashoj zemlji ne postoji taj zakon..drushtvo bi se lepo izkristalisalo..ko hoce da se ubije lepo trazi i lepo ga uspavaju..bez drame i haosa...ima ljudi kojima zaista treba ispuniti tu zelju...shto?!...ako nemamo pravo da biramo hocemo li da se rodimo,mozemo valjda bar ovo da biramo..
nije_lako:Od samoubica koje sam poznavala, mogla bi ih svrstati u dve kategorije (zvuči surovo ali...)
čajnici i nervni bolesnici. Prvi ne vide izlaz iz svojih životnih problema, a pogotovo ako ne vide ni u budućnosti perspektivu (znači totalno beznađe), drugi su uglavnom godinama lečeni u nekoj od psihijatrijskih ustanova.
Ima i "ucenjivača" kojima se ucena "omakne" ... tačnije ne stignu da ih spasu.
Smatram da je potrebna izuzetna hrabrost i odlučnost da se tako nešto učini... bez obzira što je tome prethodio kukavičluk u suočavanju sa životom. Mnogi od njih su vapili za pomoći od ljudi na koje su računali, neki su pominjali da će se ubiti...