Samostalnost kod dece 6 saveta da dete bude nezavisnije

Vidi se da nemas decu.
Deca, i to skoro sva deca, kada su mala hoce da imitiraju roditelje u svemu pa i u kucnim poslovima.
E, ako mu tada das da odradi nesto sitno (moj sa mnom muti jaja, sa majkom muti smesu za palacinke, zajedno raspremamo krevet, ubacuje jastuk u jastucnicu i slicno), dete to shvati i usvoji kao normalno a ne kao obavezu i teret.

Ako mu tad ne das, nego ti odradis (a vecina tako postupi jer nema strpljenja da gleda dete kako 5 minuta ubacuje jastuk u jastucnicu, ili nece da čisti kad dete razbije jaje o pod), i sve radis umesto njega, pa mu posle x godina kazes 'sam sredi svoj krevet', naravno da nece hteti i da ce da ga mrzi.
Upravo tako živa istina

Savršen primer!

Ta nesamostalnost za život čini decu, a kasnije ljude nesrećnim. Uvek su nezadovoljni i besni! Najviše besni! Besni ne zato što su loši već zato što ne znaju da se suoče sa problemom, pa barem to bilo i kašnjenje na autobus.

I da, definitivno su samostalnija deca srećnija. Ne moraju biti uspešnija, dovoljno je da su srećna.
Dete ne može da bude samostalno niti da se uči samostalnosti.
Prosto jer je dete.
Detetu su tata i mama Bogovi Olimpa
Deda i baba su tu više marginalne figure unutar iste porodice jer vremenom nauči da se deda i baba neće mešati u ono što kažu tata i mama.
Posle je detetu učitelj/ica sledeći Bog Olimpa

a onda vas u pubertetu odhebe prirodnim putem
tada su mu drugari najvažniji

tada roditelji željni KONTROLE paniče uz čuveno trovanje duše: "Pusti ti Janka i Marka oni ti neće pomoći"

Tako vam je to a vi kako hoćete

Ja jos nisam stigao dotle, ali gledam dobru drugaricu koja ima tri sina.

Sa najstarijim su sve radili, i domaci, i sve zivo, sve umesto njega. Mali je sada upisao gimnaziju jedva - ona je morala da ceo godisnji potrosi vezbajuci sa njim i pripremajuci se. I plus su placali casove privatno za pripremu.

Ova druga dva mladja su maltene prepustena sama sebi.

Taj najstariji je losiji djak i uvek nesto mrzovoljan i natmuren.

Ova dvojica mladjih su sa svim peticama, nikad im nista nisu pomagali oko skole, i uvek su veseli i razdragani.

Ja sam sad u fazi da se trudim da kad krenemo negde, da krenemo ranije, da bi imao dovoljno vremena da sam obuje patike i obuce jaknu :D
Imaš i suprotne primere

"Pusti ga mali je"
Mladji brat je kod nekih roditelja povlašćeniji
I to ostane celog života
Neka ga, ti imaš 50 godina a on 45... nije to isto...

"Žensko dete - tudja kuća"
Ima tako tih porodica gde se rodi dosta dece
Karakteristično im je da je poslednje dete - muško
Dalje se ne pravi

"Ličiš na onu prokletu Božanu"
Neki roditelji ne mogu da prihvate genetiku.
Loš roditelj se posveti detetu "koje više liči" na samog roditelja.
Sva ostala braća i sestre automatski manje vrede
Nema veze što se genetski prenose i bolesti, to ide u rok službe
ali da se genetski prenese i prepozna "genetika" člana familije sa kojim roditelj nije u dobrim odnosima ume da bude fatalno po dete - ni krivo ni dužno
to dete svakog dana svojim "ponašanjem" ponovo raspiruje bes roditelja ka neomiljenom članu familije
umesto da roditelj ide na lečenje dešava se da dete trpi emotivno, psihičko i fizičko nasilje
jer taj "član familije" postoji ali ipak ne živi sa njima...

Poslednja izmena:
Možda deca, nisu srećnija kod nas, ali su, svakako snalažljivija, ako im se dopusti, taj vid, društvenog načina života. Naravno da ima uticaja, životni standard i prosperitet, u državi, u kojoj se obitava. Jer, društva sa jakim standardom su srećnija, a samim tim i deca imaju bolje uslove, da budu, usmereni ka samostalnosti.
Deca iz ratnih područja ili siromašnih su snalažljivija od naše dece.
Ali za prosto preživljavanje.
Okretanje sebi.
Nezainteresovanost za druge.

Nema tu bistrih saveta o samostalnosti, jer je svako dete različito.
Vaspitanje i kulturnu obrasci su iznad, Al dođu i kasnije, kad dete uđe u sistem obrazovanja, pa i vrtića relativno...
Jedna japanska porodica, zapravo mešoviti brak on naš, ona Japanka, imaju 5.dece. Svi rođeni jedan za drugim. Normalno, majka je tu nezaposlena, ali i preopterećena. Da ne bi hranila. mališane od godinu i nešto, a insistirala je na tome da samostalno jedu, klinci su se, kao solidarne životinjice, dogovorili da hrane one najmlađe.. sve je bilo pod konac, vreme kad se jelo servira za stolom itd
Svakako je opšti savet da podstičemo samostalnost.

Da. Ne samo domaći, već i samo pakovanje knjiga za školu.

Ukoliko dete u drugom razredu osnovne škole samo ne zna šta ima za domaći i nema svest da ono samo mora da razmišlja i seti se, pa tek sedne i uradi ga - mislim da tu definitivno nešto nije u redu.
Realno je u 3. obuo tuđe čarape posle fizičkog, ali se zato prijavio u to vreme na posao u banci i ladno su ga zvali na osnovu onog što im je izdeklamovso u mejlu.

Back