Samostalna bosnjacka drzava

Много пре 90-тих, када је настао бошњачки и ваш новоговор.
Још питања?
Učiti, učiti, kredicu u ruke... z:poz:

https://www.matica.hr/vijenac/433/hrvatski-jezik-normiran-je-u-17-stoljecu-1563/

Hrvatski jezik normiran je u 17. stoljeću​


I koji je „dijalekt“ izabran?

Pape ništa nisu radili napamet. Da sazna koji je slavenski dijalekt najrašireniji i najopćenitiji, Klement VIII. (1592–1605) povjerio je vrhovnom poglavaru Isusovačkog reda Klaudiju Acquavivi da se o tome raspita preko članova svoga, u to doba u gotovo cijeloj Europi nazočna Reda. Acquaviva je 1599. među rektorima i profesorima zavoda svoga reda napravio svojevrsnu anketu. Sačuvana su nam dva prilično opširna odgovora što su mu ih poslali rektori dvaju kolegija. Prvi je bio slovačkog isusovca Teofila Kristeka (1561–1622), koji je – kako je naveo u svom izvješću – osim svog materinskog jezika, govorio mađarski, češki, ukrajinski, ruski, srpski, bugarski, slovenski i hrvatski. Njegov je odgovor glasio: Slavenski narodi govore vlastitim jezicima, a jezik koji bi služio spomenutoj svrsi trebao bi biti hrvatski – lingua croatica.

Zašto hrvatski?

Za izbor hrvatskoga naveo je četiri važna razloga: prvo, taj se jezik mnogo govori u svim krajevima pod Turcima, a govore ga ne samo obični nego i učeni ljudi, političari i diplomati; drugo, on je „majka i korijen“ ostalih slavenskih jezika; treće, njegov je izgovor „najljepši i najslađi“, bez hijata i tvrdih suglasnika; četvrto, on je najbliži svom staroslavenskom uzoru i ima najbogatiju kulturnu prošlost. Sličan odgovor dao je učeni Španjolac Alfonso Carrillo, rektor zavoda u slovačkom gradu Šala nad Váhom i nekadašnji profesor teologije u Parizu i Beču. Bio je veliki prijatelj šibenskoga svećenika Fausta Vrančića, autora prvoga tiskanog hrvatskog rječnika. U svom odgovoru Acquavivi on je, između ostaloga, naveo: „Posavjetovao sam se s mnogim stručnjacima i vidim da je hrvatski jezik prikladniji od drugih narječja da se pomogne narodima Istoka.“

Optimized-Po%C4%8Delo-je-u-Rimu.jpg



z:poz: z:poz:
 
Па имате Турску? Ко вам брани да одете тамо.
Чисто сумњам да би Европа дозволила такву државу у којој би усред Европе живели исламски милитанти.
imaju je i sad zar ne, deo bih je islamski, kolo vode u federaciji . ko pita evropu?
usa je to namerno napravila kako bi slabila evropu i ugrozavala je. seti se isila, kolko je muslimana islo iz bosne tamo i vracalo se... potom centri poput maoce , plus sarajevo gde su vehabije i arapa u izobilju...

za terorizam u evropi posle onih dogadjaja u francuskoj belgiji, arapi se proveravaju strogo pri ulasku u evropske zemlje, vidljivi su i po licu, dok su muslimani iz bih idealni za to... likom se ne razlikuju od ljudi u regionu, i jugoistocnoj evropi te su laksi za ubaciti se ....

medjutim evropa je oprezna prema svakom ko dolazi iz bih....

imaju i razloga za to...
 
Па имате Турску? Ко вам брани да одете тамо.
Чисто сумњам да би Европа дозволила такву државу у којој би усред Европе живели исламски милитанти.
evropa ne bi, al amerika je vec napravila taku drzavu a nije iskljuceno da ce u evropi da napravi i Burkina Faso, naseljenu bantu-crncima..........ako je to u sklopu njenih nacionalnih interesa.
 
Kad bi Bosnjaci pozelili da osnuju samostalnu i neovisnu bosnjacku drzavu, da li bi Republika Srpska mogla ustupiti neke dijelove teritorije za Sandzaklije koji bi se iselili u novu bosnjacku drzavi? Ako jevreji imaju pravo na jevrejsku drzavu, onda i Bosnjaci imaju pravo na svoju prvu, samo bosnjacku drzavu. Sandzaklije iz opstina Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Priboja, Nove Varosi, Pljevalja, Bijelog Polja, Rozaja, Berana i Plava, bi bili pozvani da nasele prvu bosnjacku drzavu koja bi bila drzava samo za Bosnjake.
Možeš dobiti samo od šake do lakta! Način na koji o teritoriji pišeš u svom postu najbolje pokazuje koliko si kredibilan za ozbiljan razgovor na tu temu! Bošnje u BiH već imaju svoj etnički prostor na kojem se pitaju ili bare bi trebali da se pitaju (ako se isključi njihova tradicionalna kolektivna sklonost da vječito trče za tuđinom gospodarom)! Ako im je malo to šta imaju, ko ih yebe! Niko nikome ne ustupa ono gdje je dominantna većina! Nekakva mogućnost regionalne saradnje postoji, al samo uz jasno definisan međusobni odnos etničkih grupa!

Realno, ono šta se danas smatra bošnjacima, nikada samostalno nije ostvarivalo svoju nacionalnu koheziju u formatu nacionalne države. Sama činjenica da više pate za kvadraturom neg za kvalitetnim institucionalnim uređenjem dovoljno govori koliko su zapravo nesposobni da funkcionišu samostalno.
Dakle, u BiH na svom etničkom prostoru nek uspostavljaju šta im volja, a više od toga, njima je najbolje da zaborave jer Potočati su im dovoljna opomena šta biva kad poželie da se o svemu samo oni pitaju!
 
Kad bi Bosnjaci pozelili da osnuju samostalnu i neovisnu bosnjacku drzavu, da li bi Republika Srpska mogla ustupiti neke dijelove teritorije za Sandzaklije koji bi se iselili u novu bosnjacku drzavi? Ako jevreji imaju pravo na jevrejsku drzavu, onda i Bosnjaci imaju pravo na svoju prvu, samo bosnjacku drzavu. Sandzaklije iz opstina Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Priboja, Nove Varosi, Pljevalja, Bijelog Polja, Rozaja, Berana i Plava, bi bili pozvani da nasele prvu bosnjacku drzavu koja bi bila drzava samo za Bosnjake.

Tvojim Bošnjanima, Mingo, u Bazdniji, bi najbolje bilo da konačno sednu da se dogovore sa đenosajdnim ćetnicima iz Šumske, i sa ustašama u Herceg Bosni, koji su onomad lansiranjem džamija u Ahmićima podržavali bošnjački svemirski program, i napravite neki red u državi, prestanete da jedni drugima podmećete noge svuda i na svakom mestu, pa ćete tako, možda, uspeti da preokrenete pravac koji trenutno vodi tome da u Bazdniji (i Hercegovini) za par desetina godina žive samo međedi.

Realno, od bošnjačke i bosanske pameti niko sreće nema, ni u BiH, ni kod nas koji imamo nesreću da smo blizu...
 
Pa naravno, jer Sandzaklije su na vjetrometini izmedju Srba i Crnogoraca a bez sandzackih Bosnjaka bi ujedinjenje Srbije i Crne Gore bila realnost a Rusija bi bila zadovoljna sto bi imala interesnu zonu crnogorskog primorja i Srbije.
Аскари, ти имаш право да се осећаш како год хоћеш. Али не знам зашто Босну доживљаваш као своју, радије него Србију. 1948., готово сви муслимани рашке области изјаснили сј се као Срби. У тутину је било 90% Срба.

Ако је то због неких "српских" злочина над рашким муслиманима, не сјекирај се. И Четници и Партизани су убијали и Србе. Било је и муслимана у четницима, нпр Голубић.

Ако је то због задњег рата, ратовало се за Југославију.

А питање је - зашто теби данас као Бошњаку смета суживот са Србима у својој држави, и зашто ти је дражи Бошњак из Босне него комшија Србин који је врв истог порекла ко ти, говори исто ко ти?

А и босански Муслимани су истог порекла ко и ми, то свакаако.
 
ne budi neurozna

moras biti kompromisna, inace ce sanak o unitarnoj bosni postati put za anadoliju u jednom pravcu.
Ti mislis kako si ti morao Ozren da napustis kad su se "Turci" iz Maglaja pojavili tako ce svako da podvije rep...nikada nisi odgovorio mi jesi li bio na strani Ljubosave ili Milosave dok si na traktorskoj prikolici kukao joj, joj i prejoj i nadao se da "Turci" nece vas stici.
 
Postavljač teme je potpuno u pravu Bošnjaci treba da imaju svoju državu izvan Republike Srpske gde bi ove dve države živele u dobrosusedskim odnosima, s otvorenim granicama gde bi se o svakom pitanju međusobno dogovorile. Međutim najveća prepreka ovakvoj miroljubivosti nisu sami Bošnjaci sa kojima bi se moglo dogovoriti već stranci ostrašćeni ideolozi Pax Amerikanei mantri o jedistvenoj Bosni a pošto su isti investirali u taj ideološki konstrukt onda se toga drže kao pijani plota.

Prvi BOŠNJAČKI SABOR, 27.-28. 09. 1993. godine​




Pogledaj ovo.
 

Back
Top