samosabotiranje, autodestruktivnost, i strah od promena

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.533
Ne nije neprihatanje odbijanja...jer posle nekih stvari ja je stvarno ne zelim niti mogu vise da je gledam na taj nacin...ali je bila prijatelj,neko kome sam stvarno verovao i uveravala me da ce to ostati a nije...cak je iskoristila moje poverenje i jednostavno nije marila za posledice i kako ce meni biti.
Šta misliš?Zašto ti nije ostala prijatelj?

Zašto ti nije ostala prijatelj, a bila je?
Da li je zaista toliko đubre , manipulator, ili praviš projekcije?
Da li je pokušala da ti objasni , da neke razloge , rasvetli ti sve to
Ili ti je kao najveći skot samo okrenula leđa?
Da li tvoja patetika nečemu vodi?
Da li je ovaj forum prezasićen tvojim temama koje se apsolutno bave istom pričom?
Jesi li ti nevinašce i žrtva u ovoj priči , a o njoj sve najgore?

Pronađi sve teme koje si otvorio na forumu , pročitaj šta si pisao ..
Podseti se..Uđi sebi u glavu.

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.533
Ne nije neprihatanje odbijanja...
Svi tvoje teme govore suprotno.
.ali je bila prijatelj,neko kome sam stvarno verovao i uveravala me da ce to ostati a nije..
Dakle, vraćamo se na to da je bila prijatelj...
.cak je iskoristila moje poverenje
Na koji način je iskoristila tvoje poverenje?Pljuvala te kod ostalih,
Otkrivala te poverljive stvari koje si joj rekao , pisala nešto loše o tebi...?

i jednostavno nije marila za posledice i kako ce meni biti.
Možda bi trebao da se upitaš kako je njoj?
Obzirom na sadržaj tvojih postova i na tvoje reči ,
Treba li da se oseća dobro što je bukvalno u svakoj temi razvlačiš?
I da li je to zaista zaslužila kao neko ko je bio prijatelj i kome si mogao da se poveriš?
Iz ove priče , kontam da ona zna mnogo , previše o tebi .
Prijatelji pričaju o raznim stvarima.
Kako bi se ti osećao da ta osoba tako popljuje tebe?

A mogla bi ...
Sigurno ima dovoljno podataka koje bi mogla iskoristiti.

Zamka za snove

Zainteresovan član
Poruka
210

I da li je to zaista zaslužila kao neko ko je bio prijatelj i kome si mogao da se poveriš?

A mogla bi ...
Ignoriši.Ne čitaj.Ne reaguj.Ne pravdaj se.Ne vredi.

Loki

Iskusan
Poruka
5.529
Šta misliš?Zašto ti nije ostala prijatelj?

Zašto ti nije ostala prijatelj, a bila je?
Više nisam siguran u to da je bila.Jer da jeste neke stvari bi mi rekla odmah.Ne bi pustila da od drugih saznam stvari koje su me duboko razočarale i uvredile.Ne bi me stavljala u poziciju da se osećam kao negativac samo zbog toga što sam saznao.Ne bi me optuživala za ogovaranje i spetkanrenje koje nisam radeo samo da skrene pažnju s toga da imam sva prava da budem uvređen.
Ne bi na mene prijekrovala tuđe negativne osobine.
Ne bi me izdala samo zato da bi se oprala kod nekog i pustila da mi se moja dobronamernost obije o glavu.
Ne bi mi davala lažna obećanja pa ih gazila.
Puštala me da se zabrinjavam za nju i lagala me...A znala je dobro šta zabrinjavanje radi sa mnom...
Da li bi to prijatelj radeo?
Da li je zaista toliko đubre , manipulator, ili praviš projekcije?
Ja više i ne znam šta je ona stvarno.
Da li je pokušala da ti objasni , da neke razloge , rasvetli ti sve to
Ili ti je kao najveći skot samo okrenula leđa?
Šta da mi objasni kako od jednom nisam dovoljno dobar ja ovakakv kakav sam?Da su osećanja koja je tvrdila do tad da ima prema meni isparila preko noći? I kako posle toga da ne posumnjaš u to da li su uopšte bila autentična? Autentična osećanja ne isparavaju tako lako.
Da li tvoja patetika nečemu vodi?
Da li je ovaj forum prezasićen tvojim temama koje se apsolutno bave istom pričom?
da...jeste...i da,ne vodi nikud stvarno sem u to da jednostavno samo želim da obradim zbrkana osećanja kako ja znam,tako što ih izbacim da bih mogao da ih razvrstam.Nije najbolji način ali je moj način.
Jesi li ti nevinašce i žrtva u ovoj priči , a o njoj sve najgore?
Mislio sam sve najbolje o njoj...Imao sam jako visoko mišljenje dok mi nije pokazala svojim delima da nije takva kako je delovala. Da li sam žrtva ne znam...Ali se osećam izdato zbog čitavog niza gore navedenih stvari.
Pronađi sve teme koje si otvorio na forumu , pročitaj šta si pisao ..
Podseti se..Uđi sebi u glavu.
Znam tačno šta sam i zašto pisao...Vide se faze kroz koje sam prolazio kako su isplivavala zbrkana osećanja,zbrkane misli...Način da racionalizujem sam sebi stvari koje nisu racionalne...
Kao što već rekoh to je moj način da razvrstim zbrku.Izbacim osećanja i zbrkane kontradiktopre misli,odvojim se od njih i iz ugla trećeg lica analiziram uz pomoć drugih koji su neutralni.

Loki

Iskusan
Poruka
5.529
Pa dobro i da jeste.Možda sam je jako voleo.Možda ne mogu da staložim osećanja i možda se osećam uvređeno zbog toga što mi je davala obećanja koja nije namerava da ispuni.
Da li je bila? Verovao sam da jeste ali da li je stvarno bila to? Ako jeste onda se negde uz put promenila,postala neko kod ne prepoznajem više.Neko ko je jednostavno drugačiji,kom prijatelji nisu dovoljno bitni i spremna da se udalji od njih.
Izdala me da se opere kod nekog kada sam verovao da joj pomažem.
Da li je pisala nešto meni iza leđa ne znam...možda nije,a možda i jeste,nisam taj tip osobe koji će se raspitivati.
Ali znam da ja nju nisam ogovarao.Ništa stvarno poverljivo o njoj nisam izneo...osim ako možda to što mi je pisala da me voli nije bilo strogo poverljiva tajna koju nisam smeo da odam.A i to kako me je duboko uvredila svojim nekim ponašanjem i zahtevom i izdajom mog poverenja...ta moja osećanja i to je verovatno trebalo da ostane tajna? Da se pravim da sam super posle svega?
Da li se ona pitala kako je meni bilo dok mi je govorila zabrnjavajuće stvari samo da shvatim kasnije da nisu baš mnogo tačne i osećam se kao da joj je sve jedno što me je izjedala briga za nju?
Da li je njoj bilo bitno kako sam se osećao kada je od mene zahtevala nešto što me je duboko uvredilo?
Da li se zapitala koje će posledice po mene ostaviti to što me je olako bacila u vatru?
I opet sam ja hteo da ostavim to iza sebe ali mi je svakom prilikom nabijala na nos to da shvatim da joj nisam bitan dovoljno.
Iskreno,sada je meni bitno da meni bude dobro.Da izbacim stvari koje me stiskaju i obradim na koji god način umem jer ne osećam više potrebu da zaštitim osećanja i ugled nekog ko mi je svojim delima pokazao da ne mari ni upola onoliko za mene koliko je recima tvrdila.Moja odanost prestaje kada shvatim da nije uzvraćena...
To što sam ja verovao da je prijatelj i stavio poverenje u nju mi nije garancija da je to stvarno i bila...Opet to je bilo moje verovanje i mišljenje...a mišljenja i verovanja mogu da budu i pogrešna...zar ne? Ionako sam sklon da pogrešno shvatam i tumačim stvari...zar ne?
A i da li sam ja zaslužio kao prijatelj neke stvari?
A mogla bi ...
Čime da me popljuje? Izkopanim traumam? Iskrenim,ozbiljnim strahovima koje sam joj pokazao i o kojima sam joj pričao? Time što sam joj uzvraćao osećanja koja mi je pokazivala...ili bar tvrdila? Možda autovanjem nekih ličnih stvari koje sam joj u poverenju odao?
To bi samo bila još jedna izdaja i potvrda da je naše prijateljstvo bilo samo moja zabluda.Jer smo lične stvari odavali jedno drugom uzajamno onako u poverenju...i takve stvari o njoj iako ne osećam više lojalnost,ipak ne bih odao jer to je već nešto drugo i nije moje da odam. A ljutnja,uvređenost za neke stvari,povređenost i osećanja generalno su moja isto kao i razlozi zašto ih osećam.

Loki

Iskusan
Poruka
5.529
Ignoriši.Ne čitaj.Ne reaguj.Ne pravdaj se.Ne vredi.
Pa naravno da ne vredi.Moje mišljenje o toj osobi neće više promeniti...niti me ubediti da je tu nešto pogrešno shvaćeno i šta već.Ja jesam blago autističan ali nisam glup.Da ponekad delujem naivnije nego što jesam jer mi je lako udariti na empatiju i grizu savesti...Da,imam tu tendenciju da pokušam prvo da sagledam stvari iz tuđeg ugla pre nego što donesem neke zaključke...ali dela su mi rekla mnogo više nego što reči mogu.
A i imam kopije bukvalno svih prepiski sa tom osobom...i sad kad su mi antidepresivi počeli da rade svoje da povratim samopuzdanje dovoljno da ne krivim sam sebe za sve i svašta,čitam sve iz ugla neutralne osobe i prepoznajem mnogo toga što je trebalo da mi bude red flag u našoj komunikaciji.Obrasce ponašanja koji nemaju drugu svrhu sem da mi izazovu osećaj da sam toj osobi dužan zahvalnost,osećaj privrženosti i osećaj da sam dužan da uzvratim osećanja koja pokazuje...koja su previše grandiozna i ne srazmerna s obzirom da se i nismo nikad upoznali lično i taj bliski odnos koji je potencirala nema realne osnove...i da osećam se jednostavno uvređeno jer shvatam da je moja dobronamernost,nedostatak samopuzdanja u tom periodu,empatija,sklonost da brinem o tuđim osećanjima,čak i činjenica da imam anksioznu depresiju ekspoatisani za rad nečije lične sadisfakcije koju je dobijala time.
Da do pre par dana...kada sam otvorio ovu temu bio sam pun kontradiktornih osećanja i idalje me je vozio kognitiv dissonans oko ne poklapanja stvari koje je radela i onih koje je tvrdila...ali jedna mala pretnjica,tj. pokušaj ucene me osvestio više nego bilo šta drugo.Tako da prema tome-dabome.

Branko Lori

Stara legenda
Poruka
92.831
Loki , koliko ti to dijagnoza imaš ?
Ti si pametan čovek vidi se po pisanju , uopšte nisi toliko naivan i jadan kolikim se želiš predstaviti
Možda si samo nadigran od boljeg od sebe
Prihvati poraz dostojanstveno . biće ti lakše
Kroz svako vaše pisanje provejava neka blaga pretnja o raspoloživim i poverljivim podacima iz privatne prepiske iz te vaše romanse i jubavi
Na to sam misli kad sam rekao da ste namazani svim bojama
Ne verujem da neko može biti toliko nizak da to zloupotrebi ! ?
Ti si tu slabija karika , prvi si počeo sa pričom i obelodanjivanjem nečeg intimnog i ličnog
Lok , nagovestio si strah od vezivanja , možd a je tu uzrok svemu !!!
Da li si gledao film sa Juliom Roberts " Odbegla mlada "
Koja je 4 puta bežala sa venčanja , navodim samo kao primer šta je preživljavala i koje je strahove imala od vezivanja
Puno ljudi se boje da se ne uglibe na taj način

Poslednja izmena:

Loki

Iskusan
Poruka
5.529
Loki , koliko ti to dijagnoza imaš ?
Ti si pametan čovek vidi se po pisanju , uopšte nisi toliko naivan i jadan kolikim se želiš predstaviti
Možda si samo nadigran od boljeg od sebe
Prihvati poraz dostojanstveno . biće ti lakše
Kroz svako vaše pisanje provejava neka blaga pretnja o raspoloživim i poverljivim podacima iz privatne prepiske iz te vaše romanse i jubavi
Na to sam misli kad sam rekao da ste namazani svim bojama
Ne verujem da neko može biti toliko nizak da to zloupotrebi ! ?
Ti si tu slabija karika , prvi si počeo sa pričom i obelodanjivanjem nečeg intimnog i ličnog
Lok , nagovestio si strah od vezivanja , možd a je tu uzrok svemu !!!
Da li si gledao film sa Juliom Roberts " Odbegla mlada "
Koja je 4 puta bežala sa venčanja , navodim samo kao primer šta je preživljavala i koje je strahove imala od vezivanja
Puno ljudi se boje da se ne uglibe na taj način
Prvo aspergerov kao i ostali poremećaji sa autističnog spektra nisu psihički već razvojni i to je stvar neurologije.
A aspergerov spada u visoko funkcijonišuće...Jesam čudan,imam malo neke uvrnute manerizme kako su mi ljudi rekli,imam neke poteškočice oko tumačenja neverbalnih gestova,tona,konteksta i još po neke poteškoće oko socijalnih interakcija..al nisam ono što se pomisli kada se pominje taj strašni autizam.Jer je autizam široki spektar poremećaja koji jedino zajedničko imaju to da su proizvod atipično razvijene neurološke strukture...
Glup naravno nisam...zapravo,zavisi za šta...Za međuljucke interakcije jesam glup ko kupus.Ne bih rekao naivan...ali recimo jako blentav.Dok za neke druge stvari nisam uopšte.

I ne,nisam jadan,ali jesam uvređen.I što više se vraćam unazad i analiziram celu stvar to sam sve više uvređeniji jer sad bez ržičastih naočari i bistre glave,u svetlu svega što se izdešavalo vidim stvari koje su trebale da mi budu ozbiljni red flags a ja nisam ni pomišljao da proanaliziram jer sam sve shvatao bez rezervi i sumnji...Sumnje su naišle tek kad su počele stvari da mi se ne poklapaju oko toga šta govori i kako se ponaša.

Nije ovde problem o ne prihvatanju poraza ili odbijanja i nemam pojma šta.Ja nisam nikakve igrice igrao sa njom,niti mi je bilo na kraj pameti da ona igra sa mnom neke igrice.Zato sam bio i zatečen i zbunjen jer sam sve s njene strane prihvatao kao autentično i tako i uzvraćao.Jednostavno sam nekako zaboravio da to može da bude samo igra i zajebancija dok nisam primetio da se ponašanje ne poklapa sa tvrdnjama u jednom trenutku i da se sve u šta sam do tad verovao lagano ruši.

Da imam ja strah od vezivanja zbog nekih loših iskustava...Imam i strah da ću mojim nedovoljno razvijem socijalnim sposobnostima nehotice povrediti ili uvrediti nečija osećanja.To sve stoji.Ali sam verovao toj osobi na reč kada je tvrdila da to razume i da ćemo zajedno to prevazići korak po korak...

I onda sapunica...Ja zatečen,uvređen,ona se pravi da sam ja nešto loše uradeo da skrene pažnu s toga da imam sva prava da budem uvređen jer zna da imam tendenciju da krivim sam sebe..Zahtevao od mene nešto što je čisto ponižavajuće i udara mi na empatiju i grižu savesti tako da se osećam sebično ako to ne uradim...

A zašto ne bi neko bio toliko nizak da zloupotrebi empatiju,nedostatak samopuzdanja i još neke stvari koje je primetila kod mene za svoju trenutnu sadisfakciju? Poznavao sam ja i sebičnije,i mnogo gore ljude od toga.

Loki

Iskusan
Poruka
5.529
Ignorisanje je najbolji lek.Provereno.Nema mučenja i preispitivanja.
Mislim da si u pravu.Cela ta sapunica je ionako gotova.I mislim da je moja greska sto nisam odmah prekinuo kontakt nego dopustio sebi da se uvlacim dublje u te drame i gluposti da se opterecujem.Jbg moja empatija i lose socijane vestine me zeznule da poverujem u neko prijateljstvo.