Samopromocija šarlatana lažnim patriotizmom i alarmizmom

Najbolji način da zadovoljiš ego u Srbiji je da galamiš o načinima na koji nas zli Zapad "truje i ubija", uz obilato korišćenje pseudonauke, zamene teza i zanemarivanja ostalih faktora koje utiču na "rezultate trovanja". Svakoga ko te kritikuje bez imalo srama proglasiš izdajnikom i ne moraš da mu odgovoriš činjenično. Najslikovitiji primer je plašenje naroda tonama osiromašenog uranijuma kojima nas je NATO "zasipao".

Činjenice su:

1. Municija koja sadrži OU je uglavnom korišćena na KiM, dok su malobrojne lokacije na jugu Srbije brzo sanirane.

2. Uranijum nije klasifikovan kao kancerogena supstanca, njegovo zračenje je alfa zračenje koje ne može da probije kožu, već je opasnost samo od udisanja isparenja koje nastaju u neposrednoj blizini pogođenog vozila u trenutku pogotka. Civili Srbije nisu bili tome izloženi.

3. Površinski sloj tla Srbije prirodno sadrži desetak miligrama uranijuma po kilogramu, na nivou cele države to su par desetina hiljada tona. U Srbiji se godišnje na njive unese oko 1 milion tona veštaćkih đubriva na bazi fosfora, procena je da se sa tim količinama unese u životnu sredinu oko 200t uranijuma. Taj prirodni uranijum je radioaktivniji od OU, kog ima maksimalno nekoliko tona, i to u pograničnom delu KiM/Albanija.

4. Takođe imamo napuštene rudnike uranijuma, potpuno neobezbeđene, poput onog kod Kalne. Ta Kalna je blizu Niša, Knjaževca i Pirota, mnogo bliže od Prizrena i Đakovice gde je upotrebljena većina OU municije tokom bombardovanja.

5. Takođe ne koristimo filtere pa jedan fin kontingent uranijuma iz mazuta i uglja izbacimo direktno u vazduh, u samim gradovima. Svim gradovima Srbije, svake godine.

Ali to su sve stvari na kojima se ne mogu zaraditi jeftini, populistički poeni, jer zašto rešavati realne pretnje kada će svi da ti tapšu dok galamiš o imaginarnim?

Na ovaj tekst će odgovori takođe biti kombinacija pseudonauke, zanemarivanja doza (prirodnih vs dodatih) i proglašavanja plaćenikom, jer nije cilj istina, već je u pitanju religijska borba. Mnogo pozivanja na pseudonauku i lažnu statistiku Čikarića nam ne gine, neko će se pretvarati da sam napisao "da je OU lekovit", drugi će mi poručiti "da ga mažem na hleb i dam deci", treći će me kritikovati "što pljujem po silnim žrtvama NATOa", samo neće biti pravih odgovora na činjenice, to mogu da garantujem.

Uranium Fact Sheet
Natural uranium and the environment
Scientific Committee on Health and Environmental Risks SCHER - Opinion on the Environmental and Health Risks Posed by Depleted Uranium
Coal Ash Is More Radioactive Than Nuclear Waste
Sve što ste hteli da znate o osiromasenom uranijumu
ИСПИТИВАЊА САДРЖАЈА РАДИОНУКЛИДА У ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ У 2016. ГОДИНИ
URANIJUM U ZIVOTNOJ SREDINI - "NULTO STANJE" U SRBIJI
Osiromašeni uranijum i obogaćena mašta - Dnevni list Danas
Uranijum obogaćen zabludama
Kako osiromašeni uran ne izaziva rak | Marko Rančić | Svet nauke
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.