Samopoštovanje i samopouzdanje

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
5.524
TEMA.jpg

Samopoštovanje predstavlja stav o sopstvenoj vrednosti i značaju, dok je samopouzdanje vera u sebe i svoje sposobnosti. Često uslovljavamo sopstvenu vrednost, npr. “vredim dok sam uspešna u poslu, dok imam partnera, prijatelje”, međutim u tome grešimo. Naša vrednost ne treba da zavisi od naših postignuća, uspeha, materijalnih dobara, tačnije da bude uslovljena, već samim svojm postojanjem mi treba da vrednujemo sebe “vredna sam kao ljudsko biće”.

Samopoštovanje se stiče kroz odnos sa roditeljima, u zavisnosti od kvaliteta tog odnosa razvija se nivo samopoštovanja. U najranijoj dobi, deca prihvataju mišljenja koja o njima imaju za njih značajni odrasli i usvajaju (internalizuju) ih kao svoja vlastita.

Nastavak na https://www.doktok.rs/portal/samopostovanje-i-samopouzdanje-od-cega-zavise-i-kako-ih-izgraditi

Da li imate dovoljno samopouzdanja i samopoštovanja? U kojim situacijama nestaje i samopouzdanje i samopoštovanje?

Šta mislite o ovoj temi?

Foto: https://www.doktok.rs/portal/samopostovanje-i-samopouzdanje-od-cega-zavise-i-kako-ih-izgraditi

Samopouzdanje kao i samopouzdanje mogu da se naruše.

Neke, tada za mene, neosnovne kritike smanjili su moje samopouzdanje.
Na sreću, zahvaljujući terapiji pisanjem, tj radom na sebi, samopouzdanje mi se vratilo i mislim da više neće niko da ga naruši.

Samopoštovanje može da se naruši u toksičnim-otrovnim odnosima. Mislim i na loše socijalne veze i na emotivne veze.

Kada ste u kontaktu sa nekim ko ima NPL- narcistčkim poremećajem ličnosti samopoštovanje se naruši. Tek kada se izađe iz te veze sa narcisom samopoštovanje se ponovo gradi, kao i samopouzdanje. Ta veza ne mora da bude samo emotivna.

Nije mi ovo povezano,samopostovanje je fazon ne dam na sebe a kakim u gace,samopouzdanje ne moze da se isfolira

Samopouzdanje je vera u sebe i u svoje sposobnosti i može da se poljulja kada neko uputi kritike koje se odnose na sposobnosti osobe.

Samopoštovanje je stav o sopstvenoj vrednosti i značaju. Veze sa narcisima, ali i bolest mogu uticati na samopoštovanje...

Samopouzdanje je vera u sebe i u svoje sposobnosti i može da se poljulja kada neko uputi kritike koje se odnose na sposobnosti osobe.

Samopoštovanje je stav o sopstvenoj vrednosti i značaju. Veze sa narcisima, ali i bolest mogu uticati na samopoštovanje...
Moja vrednost i znacaj nemaju nikakve veze sa svetom i drugima ,kao sto vecina ima trip da ostavi neki trag i da ga postuju,opet dolazimo do iste price da ne zavisimo od tudjeg misljenja ,koje ne moze da mi poljuja samopouzdanje jer bi to bilo s namerom da me povredi, bez osnova jer nije pravljeno na tudjoj grbaci fejk vec mojim iskustvom

Moja vrednost i znacaj nemaju nikakve veze sa svetom i drugima ,kao sto vecina ima trip da ostavi neki trag i da ga postuju,opet dolazimo do iste price da ne zavisimo od tudjeg misljenja

OK, to je tvoje mišljenje. Ali postoje oni koji žele da čuju šta drugi misle. Slažem se sa tobom da ne treba da zavisimo od tuđeg mišljenja...za sve..

Ne znam da li si nekada radio u nekoj firmi, preduzeću i da li si radio i prekovremeno kako bi dobio povišicu i ( ili ) slobodne dane.

Mišljenje da li neko dobro, odlično radi daje šef zaposlenom i nagrađuje ga.

OK, to je tvoje mišljenje. Ali postoje oni koji žele da čuju šta drugi misle. Slažem se sa tobom da ne treba da zavisimo od tuđeg mišljenja...za sve..

Ne znam da li si nekada radio u nekoj firmi, preduzeću i da li si radio i prekovremeno kako bi dobio povišicu i ( ili ) slobodne dane.
Zelim i ja da cujem tudja misljenja o licnom iskustvu,ne zelim da slusam naklapanja kako su bolji od drugih ako ih osude i popljuju

Samopouzdanja mi nedostaje u nekim stvarima u kojima nisam vican ili navikao npr drzanje govora pred mnostvom ljudi, nisam imao samopouzdanja u voznji jer cesto gubim koncentraciju i u raznim drugim situacijama nemam bas samopouzdanja
sto se samopostovanja tice, rekao bih da sam tu barem 9 od 10, jer iako imam dosta mana, znam da je to normalno, niko nije savrsen, a imam i dovoljno vrlina da bih se samopostovao.
Kao sto rece Jahve: "Ja sam taj koji jesam".
Mislim da je to sustina samopostovanja, sto se tice samopouzdanja- "Vezba cini savrsenstvo". Medjutim nije potrebno imati samopouzdanje u svemu.
Takodje- osobe koje se rugaju nekom drugom zbog njihovih mana su uglavnom idioti i nezrele osobe.
Misljenje idiota ne treba uzimati u obzir.

Pogledajte prilog 1646792
Samopoštovanje predstavlja stav o sopstvenoj vrednosti i značaju, dok je samopouzdanje vera u sebe i svoje sposobnosti. Često uslovljavamo sopstvenu vrednost, npr. “vredim dok sam uspešna u poslu, dok imam partnera, prijatelje”, međutim u tome grešimo. Naša vrednost ne treba da zavisi od naših postignuća, uspeha, materijalnih dobara, tačnije da bude uslovljena, već samim svojm postojanjem mi treba da vrednujemo sebe “vredna sam kao ljudsko biće”.

Samopoštovanje se stiče kroz odnos sa roditeljima, u zavisnosti od kvaliteta tog odnosa razvija se nivo samopoštovanja. U najranijoj dobi, deca prihvataju mišljenja koja o njima imaju za njih značajni odrasli i usvajaju (internalizuju) ih kao svoja vlastita.

Nastavak na https://www.doktok.rs/portal/samopostovanje-i-samopouzdanje-od-cega-zavise-i-kako-ih-izgraditi

Da li imate dovoljno samopouzdanja i samopoštovanja? U kojim situacijama nestaje i samopouzdanje i samopoštovanje?

Šta mislite o ovoj temi?

Foto: https://www.doktok.rs/portal/samopostovanje-i-samopouzdanje-od-cega-zavise-i-kako-ih-izgraditi
Imam samopostovanje, ali nemam dovoljno samopouzdanja, cesto. Nisam inicijator, osim ponekad kad je velika nepravda u pitanju ili zastita slabijeg.

Pogledajte prilog 1646792

Šta mislite o ovoj temi?

Sto bi rekli dje me nadje u 52

kad bi imao vise samopostovanja cesce bi rekao Ne. Ovako moram da budem u specijalnom raspolozenju po sistemu BMKZS (boli me patak daca za sve) kad se skoncentrisem da se samopostujem (da dodjem i ja na red, i mi cigani imamo dusu) inace se borim da sebe i svoju okolinu poboljsam, i to zahteva zrtvu i tu je samopostovanje prisutno samo ideoloski kao lepa osobina ali ne tako bitna.

Sa druge strane, samopouzdanje uvek imam. Pritom nikad nisam ni razmisljao odakle je tu, oduvek jeste, mozda se mi radjamo sa time (a i imam razne podeljene zivotne karte u raznim zivotnim dobima) tako da bih verovatno mogao da kazem da bi mozda samopouzdanje bilo poljuljano ali ja sam uglavnom borac. Ako te neko ili nesto sprecava - ja gledam iza toga i izbegavam klopke. Bilo je zivotnih momenata kad sam izabrao da odustanem od necega - ali to je samo izgubljena neka borba. Zivot je mnogo siri i sareniji, a i ne treba se zakucavati na mestu gde te nece.

Недостатак самопоуздања и самопоштовања се манифестује на свим пољима. Ако некo нема самопоуздања на послу који ради он га нема нигде. То је све целина која делује на све аспекте живота.
Да али разликују се људи који црпе самопоуздање из реалног живота или алтернативних извора.

Да али разликују се људи који црпе самопоуздање из реалног живота или алтернативних извора.
Што значи да је могућа и повратна спрега тј. ако стекнемо самопоуздање на једном пољу где нам је лоше ишло то онда може да преокрене менталну ситуацију на свим пољима ?

Што значи да је могућа и повратна спрега тј. ако стекнемо самопоуздање на једном пољу где нам је лоше ишло то онда може да преокрене менталну ситуацију на свим пољима ?

Kada imamo samopouzdanje na poslovnom planu, trebalo bi da ga imamo i na privatnom planu.

Back