Само Слога Србина Спашава - Зашто Срби никако да се сложе?

Ти

Ти приморац тишина. Од вас једино добро што долази су пчке и вино. За вас није ни очекивати да знате иоле нешто од историје.
A masline? Crni rižot? Brudet? Pašticada s njokama? :ljutko:

Barem mi znamo što je povijest. Ne živimo u palankama koje su sagrađene prije 300 godina.

A masline? Crni rižot? Brudet? Pašticada s njokama? :ljutko:

Barem mi znamo što je povijest. Ne živimo u palankama koje su sagrađene prije 300 godina.
Само да те отрезним и вратим у болну ситуацију чињеница, из српских сте муда потекли. Поууу

Једна болна чињеница, Србија и данас обитава на Сретењском уставу из 1835. Гле чуда нит смо га преузели са запада, нити преписали. Јбг, сами га написасмо. Да не идемо у ситна цревца да је сам устав старији од деведесет посто тог запада. Камен плаку
Aham, Srbija je i izmislila instituciju ustava, parlamenta, podele vlasti, vladavine prava... a na srpskom dvoru se jelo zlatnim escajgom dok je Švabo jeo rukama.

Aham, Srbija je i izmislila instituciju ustava, parlamenta, podele vlasti, vladavine prava... a na srpskom dvoru se jelo zlatnim escajgom dok je Švabo jeo rukama.
Причамо о ономе што је устав онда представљао и данас. Ништа ми нисмо измислили, само прилагодили нама и ондашњем времену. А то ко је чиме јео је сасвим небитно, ако ћемо опет да идемо у ситна цревца онда можемо да напоменемо да је за време краља Драгутина тај исти швабо био увозна радна снага и радио у српским рудницима. Али ајде, нећемо у ситна цревца ко што рекосмо.

Које, Дубровачке, Задарске? У чијем су поседу ти градови били највише кроз историју? Ах да, па Беч и Будимпешта вероватно..
Gradski arhivi su arhivi građana tih gradova. Sva pismena korespondencija, naročito službena, notarski zapisi, oporuke, svjedočenja, porezi, popisi, kronike, imovinski odnosi među civilima, između građana i crkve, gradskog plemstva.... sve se čuvalo u gradskim arhivima. Hrvatski arhivi su 1000 puta bogatiji u građi od bilo čega što vi imate u Srbiji, unatoč tome što je dio građe nastradao u požarima, propao na druge načine ili je opljačkan pa se smatra nestalim. Ta građa koja je popisana, a smatrana se nestalom, još može biti u nekim privatnim zbirkama ili zbirkama velikih europskih muzeja i arhiva kamo je dospjela nezakonitim putem.

Zato, mi možemo na građi nastaloj u realnom vremenu pratiti što se događalo, i za razliku od vas ne trebaju nam ni gusle, ni fantazije, jer sve piše crno na bijelo. Stoga, uzalud ti je bilo što pisati, jer samo gubiš vrijeme.

Gradski arhivi su arhivi građana tih gradova. Sva pismena korespondencija, naročito službena, notarski zapisi, oporuke, svjedočenja, porezi, popisi, kronike, imovinski odnosi među civilima, između građana i crkve, gradskog plemstva.... sve se čuvalo u gradskim arhivima. Hrvatski arhivi su 1000 puta bogatiji u građi od bilo čega što vi imate u Srbiji, unatoč tome što je dio građe nastradao u požarima, propao na druge načine ili je opljačkan pa se smatra nestalim. Ta građa koja je popisana, a smatrana se nestalom, još može biti u nekim privatnim zbirkama ili zbirkama velih europskih muzeja i arhiva kamo je dospjela nezakonitim putem.

Zato, mi možemo na građi nastaloj u realnom vremenu pratiti što se događalo, i za razliku od vas ne trebaju nam ni gusle, ni fantazije, jer sve piše crno na bijelo. Stoga, uzalud ti je bilo što pisati, jer samo gubiš vrijeme.
Лепо срочено, само то не мења чињеницу да од те ваше "тисућуљетне" историје нема камен на камену. Јбг буразеру, археологија вас демантује у свој вашој митоманији.

Лепо срочено, само то не мења чињеницу да од те ваше "тисућуљетне" историје нема камен на камену. Јбг буразеру, археологија вас демантује у свој вашој митоманији.
Opet si sam sebe porazio. Samo u zadnjih 15 godina, arheolozi su iskopali još 4 kamena ulomaka s imenom hrvatskog kneza Branimira. Osim toga, kad god te je volja možeš u Solinu kraj Splita posjetiti crkvu u kojoj se okrunio kralj Zvonimir. Jednako tako, točno se zna iz arhivske građe, i hrvatske i mađarske, gdje su se nalazila glavna zemljišta hrvatskih kraljeva, odnosno matični posjedi dinastije. Territorium regale je prostor između Trogira i Splita. Također, i danas postoji nekoliko sačuvanih zadužbina hrvatskih vladara, a kameni namještaj iz tih crkava smješten je u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Ruševine vladarskog dvora sa crkvom sv. Marte još su vidljive u Bijaćima kod Trogira. Dijelovi zadužbine kneza Branimira u Muću u Dalmatinskoj zagori još se vide, iako je na njenom mjestu sagrađena nova crkva. Sarkofag kraljice Jelene na kojem piše da je bila supruga kralja Mihajla Krešimira II. i majka kralja Stjepana Držislava koja je umrla 976. godine isto se čuva u muzeju, kao i ulomci kamenih oltara s imenima kneza Trpimira, kralja Stjepana Držislava itd. Ime kneza Trpimira, Branimira itd. zapisano je za vječnost i na stranicama Čedadskog evanđelistara u gradu Cividale u Italiji kamo su hrvatski vladari hodočastili.

I ovo što sam nabrojao su tek sitnice koje sam izvukao iz glave. Postoji još "more" toga, tako da i sa strane arheologije gubiš vrijeme.

Opet si sam sebe porazio. Samo u zadnjih 15 godina, arheolozi su iskopali još 4 kamena ulomaka s imenom hrvatskog kneza Branimira. Osim toga, kad god te je volja možeš u Solinu kraj Splita posjetiti crkvu u kojoj se okrunio kralj Zvonimir. Jednako tako, točno se zna iz arhivske građe, i hrvatske i mađarske, gdje su se nalazila glavna zemljišta hrvatskih kraljeva, odnosno matični posjedi dinastije. Territorium regale je prostor između Trogira i Splita. Također, i danas postoji nekoliko sačuvanih zadužbina hrvatskih vladara, a kameni namještaj iz tih crkava smješten je u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Ruševine vladarskog dvora sa crkvom sv. Marte još su vidljive u Bijaćima kod Trogira. Dijelovi zadužbine kneza Branimira u Muću u Dalmatinskoj zagori još se vide, iako je na njenom mjestu sagrađena nova crkva. Sarkofag kraljice Jelene na kojem piše da je bila supruga kralja Mihajla Krešimira II. i majka kralja Stjepana Držislava koja je umrla 976. godine isto se čuva u muzeju, kao i ulomci kamenih oltara s imenima kneza Trpimira, kralja Stjepana Držislava itd. Ime kneza Trpimira, Branimira itd. zapisano je za vječnost i na stranicama Čedadskog evanđelistara u gradu Cividale u Italiji kamo su hrvatski vladari hodočastili.

I ovo što sam nabrojao su tek sitnice koje sam izvukao iz glave. Postoji još "more" toga, tako da i sa strane arheologije gubiš vrijeme.
Да је неко вече, или бар предвече па да читам ове бајке пред спавање. Овако преко дана заиста немам снаге.

floskule hdz. šta će nam sloga u nepravdi? pa nismo ustaše?

čovek treba ispravno činiti pa taman ga nikad nijedan živući ne podržao. Bog će.
Јесте, слога у неправди је лоша ствар, иако су Албанци и други нама у бити непријатељски народи били сложни у великим неправдама.

Мада, уочавам да ми, ем што смо несложни, а опет је неправда на сваком кораку. А да би жалост била већа, неправде чинимо сами себи. И неправде чине домаћи политичари свом народу, за ког требају да раде и да се боре

А страни плаћеници...ту С од српске слоге нема

Ne razumem recenicu?
Да, источњачка учења су у неким сегментима била и 1000 и више година унапред у односу са западним. Зна се да је школство у Кини и источним земљама врло високо, те им је и IQ висок

Узимаш пуно важећих критеријума, а не само један. Посебно ако узмеш погрешан критеријум, као нпр. Рајко који је за критеријум узео "постојање источне цивилизације", а од те старе цивилизације на истоку скоро ништа није остало, док је много тога са запада увезено.
Па добро, истина је да су Кинези комунисти, као и Корејци са севера, Јапан је Азијска Америка... Али он је сигурно мислио на хиндуистичке, будистичке, кинеске, јапанске, корејскд цивилизације које су стварно биле развијене

Da, patrijote i inače veruju da dužina nečije istorije bitno utiče na njegov kvalitet i snagu u sadašnjosti. Tako imaju običaj da kažu da su Srbi imali državu mnogo pre Amerikanaca da bi zaboravili neprijatnu činjenicu da je sadašnji model po kojem je uređena srpska i ogromna većina ostalih država u svetu preuzet od Zapada.
Јесте ,ту си нажалост у праву али мислим да ми Срби требамо дс негујемо оно што је наше, историјско, а да са запада и истока усвајамо само оно што је за нас добро, јер и на том западу који генерално не волим има понека добра ствар

А ми преузесмо и покуписмо оно најгоре

Трећина грађана ти је проблем?

Знаш ли да та трећина има потпуно иста права као и ти да учествује у одлучивању?
Мислим да је мислио на стране плаћенике и тако те, а не на мањине

Zašto bih se složio sa nekim sa kime se ne slažem? 🤔
Јер је 1000 глава паметније од једне. Живимо у друштву. Не мора то дс буде нужно слагање у сваком погледу јер је то неприродно и немогуће. Али да сваки Србин ради за Србе и Србију и опште добро српског народа, од најситнијег радника до најкрупнијег богаташа.

Зашто би се неко слагао са другима, ако има различито мишљење, шта год да су му крвна зрнца?
Јер нас слога и нејединство уби. Да није тога било, данас би нас било много више, и сигурно да бисмо живели бољим животима

Како могу да постоје људи који не прижељкују слогу и отворено говоре против ње?

Шта је нехумано или лоше или оспориво у било чему што је везано за слогу једног народа? Што је народ сложнији, држава је успешнија. Опет понављам, слога не значи да сви мислимо исто. Слога значи да нам оошти интерес буде испред личног. Јер ми смо чопор. Собрање. Алијанса.

Програмирани сте ви да мислите да вам исток утерује добро а запад зло.
Па оно што ја знам, а не мислим да знам мало, јесте да су се све источњачке религије, културе и стилови живота људи базирали на доброчинству, духовности, здравом животу итд итд.

Запад је ту испао из те приче са католичком црквом и разним неделима исте. Сада ће се наћи неко ко ће рећи " па и наши попови возе мерцедес ил шта већ, Василије Качавенда, ово, оно..."

Али ооет је поента да, бар у нашем случају, оно штп нам је дошло и што смо усвојили од запада није добро по нас. Ево, је л живимо лепо? Је л живимо морално?

Горе је неко написао - живимо у капитализму, паре су суштина и све има вредност. То нам, нпр, није дошло сс истока...

Neću komentirati tekst jer je na razini razmišljanja bubuljičastog tinejdžera, već samo naslov.

Srbi na različitim dijelovima Balkana imaju različiti društveni, kulturni i povijesni razvoj. Ono što je bitno Srbinu u Vojvodini, nije bitno većini Srba u Crnoj Gori. Stvavovi jednog Srbina iz Šumadije nisu isti kao stavovi jednog Srbina iz Baranje. Svođenje Srba izvan Srbije na Srbe unutar Srbije može izazvati samo kontraučinak da se Srbi izvan Srbije osjete manje vrijednima u odnosu na Srbe iz Srbije. Zato bi uvođenje jednoumlja među Srbima bilo pogubno za srpske interese.
Теби као некоме ко одма улази са предрасудама и антисрпским ставовима у свакој оваквој теми није ни место на оваквим форумима. Ја не идем по ХР форумима и не мешам се у ваше теме које пишете. Заболе ме

Ти си ми неки познавалац Срба. Налетиш на пар кукоља на форуму. Ево нек сам и ја тај кукољ, и ти ћеш сад дс генерализујеш

Наравно да ћеш радије на форуму наћ кукоље више но међу народом. А не познајеш Србе, ниси живео у Срб, гарант славиш и олују. Не прави се зналац и молим те, не мешај се у наша посла

Najvaznije je imati vojsku i vojnu industriju i stalno ratovati na tudjem tlu. Istrbljivati druge i otimati. To je pouka.
Имамо једну земљу на свету која ту поуку схвата баш здраво за готово...

Чудо...није са истока :)

Ти

Ти приморац тишина. Од вас једино добро што долази су пчке и вино. За вас није ни очекивати да знате иоле нешто од историје.
Да зна историју, не би мрзео брата Србина. Јер му је и чукунђед био Србин

Ал ко га ебе.

Back