Samo izbaci hleb ako želiš da smršaš

Ja sam pre mislio da se sve svodi na to "koliko kalorija uneseš i koliko potrošiš", ali je izgleda malo kompleksnije od toga.

Ima veze i sa dinamikom metaboličkih procesa, kako raspoređuješ unošenje a kako trošenje kalorija tokom dana. Nije isto ako pojedeš 2000kcal u jednom mega obroku, ili ako to isto uradiš raspoređeno na 5 obroka tokom dana.

Ja imam svedoke da sam smršala uz burek sa mesom i slaninu sa jajima. :aha:
Samo rešiš da smršaš. Nađeš razlog zašto se gojiš. Recimo, može biti
strah nekakav..

Taj zakon sa kalorijama ima smisla samo ako naše telo ne bi bilo inteligentno
i samo odlučivalo šta će da izbaci i koliko. Nečije telo zadržava više, nečije
manje. Kako?
mozda mi izbrisu post zbog "uvrede" al cini mi se da je IQ u dobroj vezi sa ovim problemom. Naravno, ne odnosi se na one sa zdravtsvenim problemima.
Doneti odluku o mrsavljenju, pridrzavati se tog rezima, paziti, uostalom da uopste i ne dodje do gojaznosti, mogu samo karakterno jake osobe koje su svesne posledica gojaznosti. To ipak ima veze sa IQ. Gojaznost ima veze i sa depresijom , i bas tu IQ dolazi do izrazaja. Inteligentna osoba sa manje problema resava uzroke koji mogu dovesti do depresije a stime i sa "povecanjem" apetita. Mnoge zene u rano prolece pocinju sa bikini-dijetom, to jest pripremaju se za letovanje pa zele maknuti neki kilogram. Pitao bih te zene a sta je sa periodom od Septembra do Marta, Aprila kada pocinju sa dijetom? Zar im je u tom periodu svejedno kako izgledaju ........za svoje muzeve, momke, kolege..........? Dakle, mnogo toga zavisi od volje i pameti zene.
O muskarcima da i ne govorim. Cak stavise, jos uvek se, u balkanskim provincijama ,visak kilograma kod muskarca promovise kao materijalni uspeh.........sto veci stomak to si bogatiji.

Ja sam pre mislio da se sve svodi na to "koliko kalorija uneseš i koliko potrošiš", ali je izgleda malo kompleksnije od toga.

Ima veze i sa dinamikom metaboličkih procesa, kako raspoređuješ unošenje a kako trošenje kalorija tokom dana. Nije isto ako pojedeš 2000kcal u jednom mega obroku, ili ako to isto uradiš raspoređeno na 5 obroka tokom dana.
isto je brt verovao ili ne
mada bolje jedi jednom nego pet puta.... najbolje dva puta.. doručak i ručak ili ručak i večera.. bolje za organizam
a što se tiče težine da l će mršaš il se gojiš sasvim je svejedno da l ćeš da jdeš 20 puta ili jednom ili dva puta ako uneseš isti broj kalorija

Poslednja izmena:

Tako je. Organizam nije običan kalorijski sistem. Kada se gledaju kalorije u smislu koliko se oslobodi sagorevanjem neke hrane, to nikako ne mora da stoji u vezi sa tim da će naše telo sagoreti to na isti način.

Dakle, nije tačno koliko "kalorija" uneseš i potrošiš to ti je.
Nemam sd vremena više oko toga, kasnije ću :)

azM7LEZ_700b.jpg
A dobro. Ovo je malo bezveze poređenje. To je prosto gradja ovih životinja. Osim svinje koju mi tovimo. Ako tako gledamo onda možemo i uzeti u obzir i činjenicu da je dužina života ovih mačaka s leva 10-15 godina, a slon može da živi i preko 100 godina, a nilski konj i preko 50.

Tako je. Organizam nije običan kalorijski sistem. Kada se gledaju kalorije u smislu koliko se oslobodi sagorevanjem neke hrane, to nikako ne mora da stoji u vezi sa tim da će naše telo sagoreti to na isti način.

Dakle, nije tačno koliko "kalorija" uneseš i potrošiš to ti je.
Nemam sd vremena više oko toga, kasnije ću :)

naravno da je tačno..zakon održanja energije.. više unosiš nego što trošiš - gojiš se, manje unosiš nego što trošiš - mršaviš.. prosto ko pasulj jbg
. pratim, čitam i dosta znam o ovome..
što se tiče metabolizma npr.. da, postoje ljudi koji genetski imaju brži metabolizam kako se to kaže ali je ta pojava minorna u ukupnom uticaju na gojenje tj mršanje.. po naučnim istraživanjima od 100 do 200 kalorija najviše što je od 5 do 10 %..dakle 5 % metabolizam, 95 % unos kalorija kroz ishranu odnosno trošenje kalorija kroz fizičku aktivnost
e sad neko će reći..imam druga, drugaricu puno jedu a ne goje se a ne vežbaju.. energija se najviše troši kroz nesvesnu aktivnost.. nervozni ljudi koji cupkaju nogom, stalno se šetaju, cimaju.. moj tast npr..čovek jede po ceo dan a ne goji se.. zato što dok sedi stalno cupka, ustaje, ide levo desno, ne zna ni on gde itd.. on na taj način potroši kalorija u jednom danu ko ja da trčim npr dva sata..
tkz brze tj nervozne osobe mogu da unesu i do 1000 kal više od tkz sporih osoba i da budu u istom kalorijskom balansu zato što će tih 1000 kal potrošiti na tu nesvesnu aktivnost

Poslednja izmena:
naravno da je tačno..zakon održanja energije.. više unosiš nego što trošiš - gojiš se, manje unosiš nego što trošiš - mršaviš.. prosto ko pasulj jbg
Ovo jeste tačno, ali zavisi debelo od organizma do organizma. Ne procesira svaki organizam unetu hranu isto. Jedan organizam se vise fokusira na skladištenje, drugi na trošenje. Različito procesiraju unetu hranu.
Primer smo moj otac i ja. Moj otac je uvek bio kao štapić. Ni grama sala. Jeste puno radio, ali se nije bavio sportom. I jeo je jaku hranu. Slaninu, čvarke, svarglu, puno hleba, pasulja, testo je obožavao... Sa druge strane, ja sam maltene ceo život u treningu, pazim šta jedem, autofagija, ovo, ono... Ali mi se vrlo lako lepi salo za stomak. Naročito posle 40te. Različiti metabolizmi.

Ovo jeste tačno, ali zavisi debelo od organizma do organizma. Ne procesira svaki organizam unetu hranu isto. Jedan organizam se vise fokusira na skladištenje, drugi na trošenje. Različito procesiraju unetu hranu.
Primer smo moj otac i ja. Moj otac je uvek bio kao štapić. Ni grama sala. Jeste puno radio, ali se nije bavio sportom. I jeo je jaku hranu. Slaninu, čvarke, svarglu, puno hleba, pasulja, testo je obožavao... Sa druge strane, ja sam maltene ceo život u treningu, pazim šta jedem, autofagija, ovo, ono... Ali mi se vrlo lako lepi salo za stomak. Naročito posle 40te. Različiti metabolizmi.

da.. tvoji organi za varanje drugačije vare hranu od mojih :D

objasnio sam .. brt je l čitaš šta pišem?? evo da ponovim što se tvog oca i tebe tiče..

e sad neko će reći..imam druga, drugaricu puno jedu a ne goje se a ne vežbaju.. energija se najviše troši kroz nesvesnu aktivnost.. nervozni ljudi koji cupkaju nogom, stalno se šetaju, cimaju.. moj tast npr..čovek jede po ceo dan a ne goji se.. zato što dok sedi stalno cupka, ustaje, ide levo desno, ne zna ni on gde itd.. on na taj način potroši kalorija u jednom danu ko ja da trčim npr dva sata..
tkz brze tj nervozne osobe mogu da unesu i do 1000 kal više od tkz sporih osoba i da budu u istom kalorijskom balansu zato što će tih 1000 kal potrošiti na tu nesvesnu aktivnost

metabolizam tj ti to što si napisao 5 % uticaja.,. jbni doktori tj nauka tako kaže a ne ja..
ja samo kažem šta oni kažu..ako ti znaš bolje od doktora kojima je to posao onda ok..
evo npr Dr Aleksandar Matić.. čoveku je to posao.. poslušaj ga na tiktoku, inst itd

Poslednja izmena:
da.. tvoji organi za varanje su drugačiji od mojih :D
objasnio sam .. brt je l čitaš šta pišem?? evop da ponovim što se tvog oca i tebe tiče..

metabolizam tj ti to što si napisao 5 % uticaja.,. jbni dr tj nauka kaže a ne ja..
Dobro, dobro je... Bez nervoze. Samo kažem da je proces mrsavljenja različiti kod različitih ljudi. Nije to tako jednostavno.

Dobro, dobro je... Bez nervoze. Samo kažem da je proces mrsavljenja različiti kod različitih ljudi. Nije to tako jednostavno.
5 % po poslednjim naučnim istraživanjima.. znači 100 kalorija što je zanemarljivo smešno ..100 kal ti je npr pola parčeta hleba..eto koliko je različit
i naravno da je jednostavno nego ljudi komplikuju sa svojim teorijama tipa : meni spor metabolizam pa ne mogu da smršam.. brt pojedi 2000 kal potroši 2 500 i naravno da ćeš da smršaš.. nemoguće je da ne smršaš

Nije isto jesti hleb od belog brašna i beskvasni bez brašna (Tonus, napr.)
nije isto po zdravlje ( zdraviji je integralni ) ali pojedi 200 kal hleba od belog brašna i 200 kal integralnog isto je što se gojenja tj mršavljenja tiče..unela si 200 kal pa si unela
evo baš gledam malo manje kal ima integralni hleb al beznačajno manje

Koliko kalorija ima hleb?1234:

Unos kalorija je nebitan.
Raspored obroka i kombinacija namirnica.
Nema grickanja između obroka, a pogotovo ne pivce :lol:
kako nebitan jbg?? dok griickaš i piješ pivce unosiš kalorije..
jedno pivo 250 kal.. dva 500..plus grickalice još toliko..znači popiješ dva ili tri piva i grickaš nešto ti si već uneo više od 1000 kal..
sat vremena trčanja je oko 700 kal minusa

Jbg ok. Tebi lakše uterati nego objasniti. Metabolizam je strahovito kompleksna stvar i ne može se svesti samo na "koliko uneseš i potrošiš". Neko unese i već taj dan mu bazalni metabolizam to potroši. A neko to odma skladišti i čeka nove resurse.
5 % !!!! pola parčeta hleba!!!
naučna istraživanja kažu
objasni doktorima da ne znaju... da lupaju gluposti
da ti i tvoj tatko poljoprivrednik i taj triatlonac bolje znate od njih
još jedna glupost i letiš na ignor

5 % !!!!
naučna istraživanbja kažu
objasni doktorima da ne znaju...
Druže, možemo se opkladiti u jednu stvar. Nađemo dva čoveka približno iste mase. I nagojimo ih na tačno istu masu. Dajemo im da jedu apsolutno istu hranu i da troše svaki dan apsolutno isti broj kalorija. Evo npr. mene i mog brata. On je isto kao štapić ceo život. Samo je viši od mene, ali smo približno iste kilaze. I nagojimo se npr. do 90 kg. Što ću ja vrlo lako, a za njega ne znam ni kako bi to uspeli. Ali hajde da uspemo. I da vidimo ko će pre uspeti da smrša.

Druže, možemo se opkladiti u jednu stvar. Nađemo dva čoveka približno iste mase. I nagojimo ih na tačno istu masu. Dajemo im da jedu apsolutno istu hranu i da troše svaki dan apsolutno isti broj kalorija. Evo npr. mene i mog brata. On je isto kao štapić ceo život. Samo je viši od mene, ali smo približno iste kilaze. I nagojimo se npr. do 90 kg. Što ću ja vrlo lako, a za njega ne znam ni kako bi to uspeli. Ali hajde da uspemo. I da vidimo ko će pre uspeti da smrša.
pa rezultat bi bio tu negde..možda on malo više ako ima brži metabolizam ko što kažeš.. recimo da kažemo da bi ti smršao 5 kg on bi za isto vreme najviše 5,5

Jbt, pojedi nešto, jako si nervozan.
pa kako da ne budem nervozan kad jbt ja ti pišem šta nauka kaže a ti mi pišeš o tvom tatku, bratu i trijatloncu
pišeš mi kako ima salo a pliva svaki dan
pa naravno da ima kad posle plivanja sedne i pojede dve gurmanske i popije dva piva..
to ko moja žena..ode u teretanu i posle treninga pojede tortu ili baklavu i pita se kako ne mršam.. sigurno mi je spor metabolizam

Poslednja izmena:
Jbg ok. Tebi lakše uterati nego objasniti. Metabolizam je strahovito kompleksna stvar i ne može se svesti samo na "koliko uneseš i potrošiš". Neko unese i već taj dan mu bazalni metabolizam to potroši. A neko to odma skladišti i čeka nove resurse.
Дакле, овај први је потрошио исто колико је и унео, а овај други није потрошио оно што је унео.

Ето, сам си рекао + - калорије, само на други начин.

Back