Samo izbaci hleb ako želiš da smršaš

Слободно конзумирај калорије из домаћих јаја, сланине, сира, нећеш се угојити. А хоћеш ако унесеш ИСТО ТОЛИКО КАЛОРИЈА из рафинисаног брашна, шећера, уља...
To je zabluda. Ako unosim "isto toliko", onda je isti rezultat. Problem leži u tome što svi mi gledamo na hranu isključivo samo kao neki skup nutrienata, i onda kažemo: ovo je bolje, a ovo je gore.

To je zabluda. Ako unosim "isto toliko", onda je isti rezultat. Problem leži u tome što svi mi gledamo na hranu isključivo samo kao neki skup nutrienata, i onda kažemo: ovo je bolje, a ovo je gore.
Па није, то тврди и студија на коју се позиваш, лепо ти пише у реченици коју сам цитирао

A šta ako ti se više prima šta unosiš nego što trošiš? Nije to baš precizna nauka...

Inače čuo sam neko istraživanje sprovedeno da sex nedeluje na potrošnju kalorija, ma koliko intenzivan.
Nema lakog načina jbg...:sad2:
Hm, da. Misliš na metabolizam?

Gde baš sex kao aktivnost da uporediš? Da, mislim da se gubi 122 kalorije za sat vremena. Zanemarljivo.

Све без додатака? А то је на пример шта?
Дај неки конкретан пример, рецимо из Максија, да не причамо овако уопштено.
Običan hleb . može i polubeli , može crni , može i beli . Umereno. Žitarice : ovas, ječam odlične su , imaju nizak GI , mada ni on nije najbolji parametar , a fantastično deluju na metabolizam.

Realno , šta će se desiti ukoliko neko bazira ishranu na proteinima i mastima?
Ne može se pojesti puno , smršaće se ..ali kakav će biti lipidni status naprimer? Hormoni ?
Postoji procentualni odnos i jedna čitava nauka oko ishrane , ali to je individualno . Pretpostavimo da je neko zdrav, bez bolesti , osnova su UH. Uvek su.

Običan hleb . može i polubeli , može crni , može i beli . Umereno. Žitarice : ovas, ječam odlične su , imaju nizak GI , mada ni on nije najbolji parametar , a fantastično deluju na metabolizam.
Обичан хлеб, и уопште хлеб који је у понуди у већини маркета, никако не бих сврстао у здраве УХ, али не спорим да човек који је у основи здрав може то да УМЕРЕНО конзумира без већих последица

Па није, то тврди и студија на коју се позиваш, лепо ти пише у реченици коју сам цитирао
Citirao si sam kraj, treba gledati sve.
Nije dobro jesti ultra procesiranu hranu i to ne sporim. Postoji nekoliko teorija s kojim se pokušava objasniti zašto dolazi do razlike u broju kalorija kad je u pitanju nikako/minimalno procesirana hrana i ona koja ide prema ultra procesiranoj hrani. Ali kada govorimo o potrebama našeg metabolizma i određenom broju kalorija, ako premašimo sam iznos, bilo da se radi o minimalno obrađenoj hrani ili procesiranoj, rezultat je isti (suficit). Druga je stvar što možemo jesti pametnije/mudrije i izbjegavati rafiniranu prehranu i tako bolje kontrolirati svoju tjelesnu težinu što i je zaključak na kraju istraživanja.

Обичан хлеб, и уопште хлеб који је у понуди у већини маркета, никако не бих сврстао у здраве УХ, али не спорим да човек који је у основи здрав може то да УМЕРЕНО конзумира без већих последица
Mislila sam bez aditiva.
Nije ni teško umesiti hleb i ispeći.

Citirao si sam kraj, treba gledati sve.
Nije dobro jesti ultra procesiranu hranu i to ne sporim. Postoji nekoliko teorija s kojim se pokušava objasniti zašto dolazi do razlike u broju kalorija kad je u pitanju nikako/minimalno procesirana hrana i ona koja ide prema ultra procesiranoj hrani. Ali kada govorimo o potrebama našeg metabolizma i određenom broju kalorija, ako premašimo sam iznos, bilo da se radi o minimalno obrađenoj hrani ili procesiranoj, rezultat je isti (suficit). Druga je stvar što možemo jesti pametnije/mudrije i izbjegavati rafiniranu prehranu i tako bolje kontrolirati svoju tjelesnu težinu što i je zaključak na kraju istraživanja.
To nije isto. Procesuirana je obrađena ili delimično obrađena , a rafinisana je prepuna aditiva i konzervansa.

Mislila sam bez aditiva.
Nije ni teško umesiti hleb i ispeći.
Није, али управо се и своди прича на то да човек мора да се потруди да дође до здравих УХ, а да оно што се нуди на сваком кораку углавном није то. Лично преферирам хељдину кашу

Није, али управо се и своди прича на то да човек мора да се потруди да дође до здравих УХ, а да оно што се нуди на сваком кораку углавном није то. Лично преферирам хељдину кашу
Jedem i ja heljdu , ali ne prija mi toliko kao ovas . Teška mi je.
Pšenici ništa ne fali , nemamo svi glutensku enteropatiju.

To nije isto. Procesuirana je obrađena ili delimično obrađena , a rafinisana je prepuna aditiva i konzervansa.
Није исто, али је углавном процесуирана препуна адитива и конзерванса, док је рафинисана, сем тога, као што јој име каже, произведена у рафинерији, али буквално. Рафинисано уље се прави тако што се зрна сунцокрета потопе у бензин у коме се растопе, па се онда тај бензин издваја крековањем и остаје рафинисано биљно уље

Пшеници углавном не фали, али тешко је наћи у малопродаји чак и брашно које ваља, а камо ли готов хлеб
To je ipak preterano zalaženje u detalje, po meni.
Vodi se računa recimo o tome , a neko stavi slatku pavlaku iz tetrapaka u jelo . Sastav : 68 konzervansa i 43 aditiva. Ili zapali cigaru.

To je ipak preterano zalaženje u detalje, po meni.
Vodi se računa recimo o tome , a neko stavi slatku pavlaku iz tetrapaka u jelo . Sastav : 68 konzervansa i 43 aditiva. Ili zapali cigaru.
Слажем се. Не треба се превише оптерећивати ни ”здравом” исхраном, него човек прво мора да схвати да нам се једноставно свуда, значи у малопродаји, потпуно легално, нуде, као ”храна”, супстанце које су, у најмању руку, врло проблематичне. И уместо да такве ”намирнице”, буду, као и цигарете, означене јасним упозорењима и мртвачким главама, треба да читамо скоро невидљиве декларације и завршимо медицински и хемијски факултет да би знали са чиме имамо посла

Poslednja izmena:
Definitivno moras izbacis beli hleb ako zelis da smrsas ili drasticno da ga smanjis, u surotnom maltretiras sebe i tesko ces da izgubis kilograme.

Prvo beli hleb ima te tzv "prazne kalorije" nema mnogo vlakana a istovremeno je visoko kalorican, mislis da si se najeo ali on u stvari nema mnogo hranljivih /nutritivnih sastojaka sto znaci da ce ti biti potrebne velike kolicine visoko kalorijskog hleba u poredjenju sa nekom drugom hranom da bi se osecao sitim, zasto da mucis tako sebe i gladujes ako zelis da smrsas?

Drugo, beli hleb ima veoma visok glikemijski indeks, zasto je to lose? Zato sto brzo podise nivo secera u krvi i naglo povecava insulin a to je lose iz 3 razloga.

1. Razlog, povisen nivo secera u krvi stimulise organizam da skladisti secere, (plus insulin sprecava razlaganje proteina) umesto da tu energiju organizam potrosi na "pametniji" nacin recimo na hodanje, trcanje, kretanje ... sto doprinosi gojaznoscu i generalno osecaju slabosti kao da nisi nista jeo, a salo na stomaku i dalje raste.

2. razlog, kada se naglo poveca nivo secera u krvi logicno je da ce naglo i da padne, slicno kao kod slatkisa sto prouzrokuje veoma brzo ponovni osecaj gladi, jer ... pada ti secer. 🤷‍♂️

3. Razlog, to cesto "drndanje" secera gore-dole i prekomerne kolicine insulina dovode do te insulinske rezistentnosti sto povecava rizik od dijabetesa.

Poslednja izmena:

Back