Sakrij babi ličnu kartu

Deca ne glasaju jer do 18-te godine zivota, po zakonu, nisu odgovorni za svoje postupke. Kada postanu odgovorni (punoletstvom) za sve svoje postupke i kada se prema njima primenjuju zakoni koji vaze za punoletne gradjane, onda mogu i da budu deo procesa koji ce da odlucuje o uredjenju zemlje u kojoj zive...
.

Znam šta zakon kaže (da ne znam ne bih ni pominjao) a mislim i da nema potrebe da objašnjavam dalje da deca sa 14-18 godina znaju dosta, možda čak i dovoljno za glasanje.

drugo je pitanje (ne) zainteresovanosti glasača. Taj fenomen imamo generalno. Zato lenji duhovi i posežu za diktaturom kao rešenjem..

KoscheiBesmertnii је сасвим у праву. Кад гласају "само одабрани" онда то потпуно асоцира на Аријевце. Демократија јесте - један човек један глас. Једина рестрикција је пунолетство. Ја иначе мрзим демократију која не само да није савршена, него је толико еволуирала да је најстрашније манипулативна. Овај основни принцип је записан давно и није га могуће избрисати. Зато, теоретски, свако накнадно измишљање нових рестрикција урушава саму суштину уређења.

И у основним људским правима је "право на глас" фундамент. Јер, сви ми одлучујемо по сопственој савести, били изманипулисани или не, били глупи или не, били баба, Индијанац или клошар ...

Ако вам се све ово не свиђа, измишљајте, брате ... Окупите се иза неког става и проверите своју идеју ...

To što njega podseća na Arijevce je problem njegovog mentalnog sklopa. Pa i na regrutaciji moraš da prođeš određene kriterijume da bi išao u najobičniju vojsku.

A to jedan čovek jedan glas je ok. Radi se međutim o tome, da je potrebno REDEFINISATI pojam čoveka (glasača), jer ako već imamo državu kao nužno zlo i ustrojstvo, i ako već imamo ovaj jedan život, onda daj da ga uredimo na najbolji mogući način, ali tako da znamo da oni koji se pitaju imaju tri čuke u glavi.

Savest nije dovoljna ako se oslanja samo na osećaj. Savest mora da ima svoju civilizacijski adekvatnu podlogu. Živimo u vreme takvih kompjuterskih munja..a ovamo ima ljudi koji misle da je Italija grad u Turskoj.To mislim..nije u redu.

:lol::lol: sve je to u redu samo nisu svi sa 80 senilni..ima i obrnutih slucajeva..to ti je kao i sa oduzimanjem vozacke...neki nisu u stanju ni sa 50 vise da voze a neki sa 70 otkriju gene schumacher-a...u sebi...:wink:

:lol::lol::lol::lol:
Obožavam te !!

Da moja majka pročita predlog da se stanovništvu starijem od 70 godina oduzme pravo glasa, bilo bi ozbiljno povredjenih.:lol:

Ni malo ne sumnja u svoju zdravu pamet.:lol: Bakica nam je super.

Reg, što je najcrnje, i ova moja bi pretukla pola države da joj neko kaže da ne može da glasa :lol:
Ma znam da ima i obrnutih slučajeva, zato sam rekla "eventualno" :D Shvatite, to je trauma, jednom su mene zadužili da se nađem bakici na glasanju, da pripomognem...Jedva utekosmo!

pa da neko ranije to nije redefinisao, danas žene i dalje ne bi imale pravo glasa..

što ti tako kratak fitlj bre..ajmo malo logike..
Šta je neko redefinisao? Pojam čoveka? Logika ti je zaista jača strana. Pa nisi džabe suvi genije.

Civilizacijska tekovina savremenog društva - pravo da biraš i budeš izabran.
Šta bi ti radio? Vratio se u robovlasnički sistem, gde su samo slobodni (i to ne svi) imali pravo glasa?

Šta je neko redefinisao? Pojam čoveka? Logika ti je zaista jača strana. Pa nisi džabe suvi genije.

Šta bi ti radio? Vratio se u robovlasnički sistem, gde su samo slobodni (i to ne svi) imali pravo glasa?

Nista ti nisi shvatio...covek hoce robovlasnistvo s tim da on po definiciji nikada ne bi mogao da bude rob i kao slag na tortu, da se sve to zove demokratija....

@boogie wogie
Znas sta je problem u celoj tvojoj prici? Problem je to kako bi i na koji nacin postigao da se jedna takva , pa hajde da budemo blagi, smesna ideja ostvari?
Prvo bi morao da osvojis vlast da bi menjao zakon a vlast neces osvojiti jer je jos uvek vise inteligentnih nego pismenih tako da cela ova akademska rasprava samo odvlaci paznju sa konkretnih problema u Srbiji i sa iznalazenja resenja za iste...
da ti prevedem...ne podmeci klipove u tockove.;)

a di si ti blago meni bio sve one vekove pre klare cetkin kad žena nije imala pravo glasa i nije bila Čovek u političkom smislu reči?

to ne treba ja genije da ti pričam..to si treb'o u osnovnoj još da ...

al važno da si naučio da sklopiš "Civilizacijska tekovina savremenog društva" frazetinu..

Ovo je suština cele priče.
Što niko ne pokrene kampanju protiv manipulacije? Preteško, a?

O tome i jeste priča.
Vlast treba meso. Glasače, u što većem broju. Kad je tesno vade ih iz mrtvih da glasaju po tri puta.
Zato i mislim da bi intelekt-cenzus bio dobar jer bi glasali OBAVEŠTENI. Pa će onaj seljak što je otpao kao nepismen da se potrudi da nauči, a ne da mu komšija Milorad glasa za Vuka, a ovaj 'teo za Velju..isl.

a ovako..dok je ovaca biće i džempera..

O tome i jeste priča.
Vlast treba meso. Glasače, u što većem broju. Kad je tesno vade ih iz mrtvih da glasaju po tri puta.
Zato i mislim da bi intelekt-cenzus bio dobar jer bi glasali OBAVEŠTENI. Pa će onaj seljak što je otpao kao nepismen da se potrudi da nauči, a ne da mu komšija Milorad glasa za Vuka, a ovaj 'teo za Velju..isl.

a ovako..dok je ovaca biće i džempera..

Pa nije o tome priča.
Tvoja priča je o tome da treba se odstrane izmanipulisani, a ne manipulacija.

Naslov teme je odličan, nema šta :lol:
Nego ozbiljno: mogla bih eventualno da podržim oduzimanje prava glasa stanovništvu starijem od 70god

(moja baba od 81 svaki put dovodi do ludila svoj izborni punkt, jer prvo ne da da je "ozrače", onda ne da da je "zaprašuju kao da je smrdibuba", onda traži da joj neko pročita sve kandidate više puta, onda pita gde je Milošević, pa joj objašnjavaju pola sata, uglavnom na kraju zgužva papir i gađa one mučenike tamo, sve psujući "majku ustašku i izdajničku")

hahahahhaahahahaaaa poz. za tvoju babu.

inace voleo bih da se javi neki forumas koji je glup, lud, debil, nedovoljno obrazovan ili sl. znaci koji ne prelazi neki [buduci moguci] minimum koji je potreban za takvo glasanje. ili da navede da ima nekog u porodici ili nekog iz drustva ko to samovoljno priznaje.
doduse ja neke poznajem, ali vise onako izdaleka

hahahahhaahahahaaaa poz. za tvoju babu.

inace voleo bih da se javi neki forumas koji je glup, lud, debil, nedovoljno obrazovan ili sl. znaci koji ne prelazi neki [buduci moguci] minimum koji je potreban za takvo glasanje. ili da navede da ima nekog u porodici ili nekog iz drustva ko to samovoljno priznaje.
doduse ja neke poznajem, ali vise onako izdaleka

Hvala na pozdravima :)

Pazi, od onoga što je nabrojano, postoji jedan kriterijum po kome niko od nas ne prolazi: obaveštenost. Ko može da npr. životom stane iza toga da je dovoljno i adekvatno obavešten da nekoj stranci da svoj glas i da ne pogreši?

Odlicna ideja , da se licima starijim od 70 godina oduzme pravo glasa.......pa njima nece da produze ni vozacku dozvolu kada dodju u te godine......a i hitna pomoc , kada cuje da je neko tih godina, dolazi kroz dva dana.............

Elem, ako nisu sposobni da voze, nisu prioritetni kod pruzanja hitne pomoci, zasto su tako bitni kada se glasa????

Pa zato, sto je to ogromna glasacka masina, koja reaguje kao zombi na svaku glupavu demagogiju, a to na svoj nacin koriste sve partije.....najvise one najpopulitistickije , kao SRS i DSS.......

Dalje, po nedavnom istrazivanju, najveci procenat pobornika da treba da se ponovo ratuje za KiM , dolazi upravo iz ove grupe :....penzosi i domacice su najratoborniji deo naseg naroda.....iako, gle cuda, ni jedni ni drugi nisu obuhvaceni mobilizacijama......

I napokon, ima mnooogo Srba, koji nisu penzosi, a koji su umno sporijemisleci od stogodisnjaka......
I ti , dokazano je, su glasacki tabor SRS - NS - DSS domacinske gomnalicije........

Njih je lako testirati.......posto su svi funkcionalno nepismeni, sto podrazumeva da ne znaju da sklope prosirenu recenicu na papiru........treba im, umesto zaokruzivanja, napamet naucenog broja, dati da napisu ime i prezime kandidata, i da ga opisu u nekoliko reci........:):):):)

Back