Sakrij babi ličnu kartu

Naslov teme je odličan, nema šta :lol:
Nego ozbiljno: mogla bih eventualno da podržim oduzimanje prava glasa stanovništvu starijem od 70god

(moja baba od 81 svaki put dovodi do ludila svoj izborni punkt, jer prvo ne da da je "ozrače", onda ne da da je "zaprašuju kao da je smrdibuba", onda traži da joj neko pročita sve kandidate više puta, onda pita gde je Milošević, pa joj objašnjavaju pola sata, uglavnom na kraju zgužva papir i gađa one mučenike tamo, sve psujući "majku ustašku i izdajničku")

:lol::lol: sve je to u redu samo nisu svi sa 80 senilni..ima i obrnutih slucajeva..to ti je kao i sa oduzimanjem vozacke...neki nisu u stanju ni sa 50 vise da voze a neki sa 70 otkriju gene schumacher-a...u sebi...:wink:

Ja sam psole kratkog razgovora sa seljacima video da oni ne znaju dalje od svog dvorišta..i da su zbog toga uglavnom zatvoreni i preplašeni.

Чега се плаше? Тога што ти умеш течно да изговориш ''ревалоризација'' а они не? :lol:
Млади на селу се, на жалост, тога плаше. Плаше се јер су обавештени као и ти. Тачно знају чега да се плаше. Као што и ти знаш чиме да се поносиш.
Ја сам ти рекла да поразговараш са старима.

..mani me sa tom gramatikom jer mogu ovuda (da nisam lenj) da držim časove..
I ako ti je lakše i sam napadam sve te "nemogu i nevidim.." ok?
Pa kakav bi ti suvi genije bio kada ne bi mogao da držiš časove.

..nego razgovarajmo o temi ako može

Ti kažeš: "Treba oduzeti prava glasa svima koji glasaju onako kako nam se ne sviđa - to je osnova savremenog demokratskog društva..."

ovo je ispravna logika, ali maši srž pitanja ( i samim tim nekorisna)

Srž pitanja nije da li nam se nešto SVIĐA ili ne. Već o NUŽNOM intelektualnom minimumu kako bi SVI (pa i ti nepismeni) živeli kvalitetnije.

U ustavu stoji načelo da poslanik (dakle neko koga je narod izabrao) može da donosi odluke i nesaglasne volji naroda, ako oceni da je to od opšteg interesa (u prevodu, ako oseti da narod nema informacija, ili mogućnosti da ih ima, kako bi odlučio).

Jel ti se desilo da nekad pričaš sa nekim o nekim stručnim stvarima, a on ti kaže "ne znam, ja se u
to ne razumem.."
E taj isti će da glasa, iako se ne razume. Ja o tome pričam.
Ne znam da li si primetio (a pošto si suvi genije sigurno jesi) dozu ironije u mom postu.

Što se tiče "nužnog intelektualnog minimuma", mislim da na sličan način razmišljaju još samo fašisti. Arijevcima treba dati pravo da glasaju, a ostalima ne.

Hajdemo još o "nužnom intelektualnom minimumu" - mislim da je neophodnije od glasača da isti poseduju ljudi koji uđu u sastav Vlade. Zamislite samo, nama je u jednom trenutku predsednik Vlade bio Zoran Živković, a jedan od njegovih potpredsednika Čeda Jovanović...

Ево још једног тупана на мојој листи непожељних... значи кад проценим да од неког не може ништа аметно да се прочита, нема сврхе ни комуницирати са таквима!
Овај се квалификовао у рекордном року!!!

rdeki, vidim da si ti neki ostrašćeni politikant čim pominješ te neke likove iz vlade.
meni je žao što ti nisu po ukusu, ali oni su birani "demokratskim putem".

Ja, kao suvi genije.. međutim govorim o nečemu sasvim drugom.
Srbija stagnira jer njom oduvek dominira sukob ne plavih i žutih, ne demokrata i radikala, ne partizana i četnika, već Pismenih i Nepismenih.

Nepismeni ne mogu da oproste Pismenima što su pismeni, a Pismeni Nepismenima njihovu lenjost i nespremnost da se menjaju.

Kakav bi zakon o (na pirmer) abortusu, doneli Pismeni, a kakav Nepismeni?
Kome bi poverio tu odgovornost?

Koschei..a šta misliš na koju listu treba da dođe grupa neurona koja ovako povezuje misli..

"Београдска општина Звездара је решила да тражи самосталност!
Проглашавањем независности Републике Звездаре значиће да ће Војводина у оквиру Републике Звездаре имати тражену аутономију!"

i

"У најновијем, скоро помињаном, филму Хантинг Парти без дозволе аутора коришћена је песма "Пусти, пусти моду"!!!
Нашла се и на саундтреку филма!
Очекује се реакција аутора!!!
Значи онај што куди Ратка, краде, а ко краде, нормално је и да лаже... значи:
РАТКО ЈЕ ХЕРОЈ!!!"

Naslov teme je odličan, nema šta :lol:
Nego ozbiljno: mogla bih eventualno da podržim oduzimanje prava glasa stanovništvu starijem od 70god

(moja baba od 81 svaki put dovodi do ludila svoj izborni punkt, jer prvo ne da da je "ozrače", onda ne da da je "zaprašuju kao da je smrdibuba", onda traži da joj neko pročita sve kandidate više puta, onda pita gde je Milošević, pa joj objašnjavaju pola sata, uglavnom na kraju zgužva papir i gađa one mučenike tamo, sve psujući "majku ustašku i izdajničku")

:lol::lol::lol::lol:
Obožavam te !!

Da moja majka pročita predlog da se stanovništvu starijem od 70 godina oduzme pravo glasa, bilo bi ozbiljno povredjenih.:lol:

Ni malo ne sumnja u svoju zdravu pamet.:lol: Bakica nam je super.

Srbija stagnira jer njom oduvek dominira sukob ne plavih i žutih, ne demokrata i radikala, ne partizana i četnika, već Pismenih i Nepismenih.

Nepismeni ne mogu da oproste Pismenima što su pismeni, a Pismeni Nepismenima njihovu lenjost i nespremnost da se menjaju.

Да неверујеш... Писмени и неписмени...
Обавештење: Писмени нису, обавезно, интелигентни. Неписмени нису, обавезно, неинтелигентни.
Од наших старих ћеш често чути да су писмене будале много опасније од неписмених а ти сам покушај да схватиш, због чега је то тако.

rdeki, vidim da si ti neki ostrašćeni politikant čim pominješ te neke likove iz vlade.
meni je žao što ti nisu po ukusu, ali oni su birani "demokratskim putem".
Da, oni su birani demokratskim putem, a ti baš taj put dovodiš u pitanje. Pozitivna tekovina tog tvog sistema bi bilo verovatno to da ljudi kao što su gore pomenuti ne bi mogli ni da izađu na glasanje, a kamoli da obavljaju bitne funkcije.

Vrlo zanimljiva teorija. Evo novog fronta u Srbiji. Pismeni protiv nepismenih.

Da ti kažem nešto, moja pokojna baba je bila nepismena. Ali, voleo bih da sam mogao videti nekog doktora nauka da je prevari, nadgovori, napravi glupom...
Čovek koji je udarao temelje ovoj državi, knez Miloš Obrenović, takođe je bio nepismen.

Osim pismenosti, imaš li još koji kriterijum kome ne bi dozvolio da glasa? Narkomanima možda? Kako može da izađe na glasanje neko ko je ufiksan da ne zna za sebe? Ili ako krizira, pa ne razmišlja sasvim trezveno?

Da ti kažem nešto, moja pokojna baba je bila nepismena. Ali, voleo bih da sam mogao videti nekog doktora nauka da je prevari, nadgovori, napravi glupom...
Čovek koji je udarao temelje ovoj državi, knez Miloš Obrenović, takođe je bio nepismen.

Osim pismenosti, imaš li još koji kriterijum kome ne bi dozvolio da glasa? Narkomanima možda? Kako može da izađe na glasanje neko ko je ufiksan da ne zna za sebe? Ili ako krizira, pa ne razmišlja sasvim trezveno?

Da kažem i ja tebi nešto. Moja baba ima 95. I takođe je nepismena i nenadjebiva,ali od politike razume samo skupštinsku sednicu, ko za govornicom nosi bradu, ko se na koga dere, a ko je fin i uljudan.

Što se narkomana tiče, dobar ti je predlog. Određen nivo trezvenosti se podrazumeva. Ili bi ti da mu tako demokratski nastrojen poveriš svoje dete da ti pričuva, baš dok krizira..?

realno..za vreme izbora,ŠTA može nepsimen čovek da razume?

Sve stranke nude isti program - bolje društvo.

Sve stranke nude sličan način.

Sve stranke mirišu na isto. (osim što neke tuknu i na barut)

I onda, njihov uspeh zavisi od toga koliko su uspeli da čačnu raznih arhetipova kod galsača ("al mu je skreso.." "ovaj ima muda!" "tooo Srbine!" "fin neki čovek." "lep predsednik.." "lopov bre, eno ga sazido znaš kolku kuću dole kod.." ) isl..

A glasati treba hladne glave, znanjem, informacijama, odgovorno.

bilo bi interesantno čuti, šta bi vi, da odlučujete o tome, propisali kao uslove.
Šta jeminimum ispod koga ne bi išli .

Da npr imate svoju državu, dal' bi dali svima da se pitaju o važnim stvarima, ili samo onima za koje mislite da mogu da se pitaju

(deca npr ne glasaju, mada ima mnogo pametne dece i kudikamo svesnije i obrazovanije od npr nekih odraslih ljudi ) pa kad se pismena deca ne pitaju (ovde mislim na decu između recimo 14-18 godina) zašto bi se pitali nepismeni?

realno..za vreme izbora,ŠTA može nepsimen čovek da razume?

Sve stranke nude isti program - bolje društvo.

Sve stranke nude sličan način.

Sve stranke mirišu na isto. (osim što neke tuknu i na barut)

I onda, njihov uspeh zavisi od toga koliko su uspeli da čačnu raznih arhetipova kod galsača ("al mu je skreso.." "ovaj ima muda!" "tooo Srbine!" "fin neki čovek." "lep predsednik.." "lopov bre, eno ga sazido znaš kolku kuću dole kod.." ) isl..

A glasati treba hladne glave, znanjem, informacijama, odgovorno.

Ovo je tacno. Slazem se sa ovim komentarom.

Upravo sam gledala na tv-u istina je da je povedena ta kampanja ali skroz neformalno kroz sms poruke tipa salji dalje.
Uglavnom neki studenti su to pokrenuli (kako oni kazu) da bi sprecili ponovnu tesnu pobedu ultra konzervativaca i religioznih fanatika.

Da npr imate svoju državu, dal' bi dali svima da se pitaju o važnim stvarima, ili samo onima za koje mislite da mogu da se pitaju

(deca npr ne glasaju, mada ima mnogo pametne dece i kudikamo svesnije i obrazovanije od npr nekih odraslih ljudi ) pa kad se pismena deca ne pitaju (ovde mislim na decu između recimo 14-18 godina) zašto bi se pitali nepismeni?

Da imam svoju drzavu, ne bih nikoga nista pitao vec bih sve odlucivao sam i to bi bila diktatura sa osloncem na vojni vrh...svasta od pitanja...

Deca ne glasaju jer do 18-te godine zivota, po zakonu, nisu odgovorni za svoje postupke. Kada postanu odgovorni (punoletstvom) za sve svoje postupke i kada se prema njima primenjuju zakoni koji vaze za punoletne gradjane, onda mogu i da budu deo procesa koji ce da odlucuje o uredjenju zemlje u kojoj zive...
Tebi bi bilo bolje, obzirom na tako visoko obrazovanje, da malo zadjes po Srbiji i da tvoje znanje preneses na "neuk narod" nego sto zagovaras diskriminaciju (sto je po vazecem Ustavu zabranjeno). Oformi partiju prosvetara i krenite da opismenjavate nepismene pojedince da bi podigli nivo politicke kulture i svesti u srpskom narodu.

Skoro čuh vest da su (mislim Poljaci) pod ovim geslom pokrenuli nekakvu kampanju oko izbora i glasanja..
Svejednod a li je vest tačni ili nije, mišljenja sam da bi zaista trebalo uvesti nekakav glasački cenzus: ko ima pravo da glasa, a ko nema.

Koliko puta smo došli u situaciju da sudbinu zemlje svojim glasovima određuje nepismeno, polupismeno, lakoverno, krezavo stanovništvo koje ne ume da potrefi dve ruke dok aplaudira svojim liderima.

da skratim: Test, popuniš, položiš - izvoli glasaj. Padneš - žao nam je, niste ispunili dovoljan broj bodova za pravo glasa.

test ne bi trebalo da bude ne znam kako rigorozan..recimo da glasač zna koja je razlika između ustava i zakona, ili da može da izgovori reč revalorizacija bez problema isl...

šta mislite?
KoscheiBesmertnii је сасвим у праву. Кад гласају "само одабрани" онда то потпуно асоцира на Аријевце. Демократија јесте - један човек један глас. Једина рестрикција је пунолетство. Ја иначе мрзим демократију која не само да није савршена, него је толико еволуирала да је најстрашније манипулативна. Овај основни принцип је записан давно и није га могуће избрисати. Зато, теоретски, свако накнадно измишљање нових рестрикција урушава саму суштину уређења.

И у основним људским правима је "право на глас" фундамент. Јер, сви ми одлучујемо по сопственој савести, били изманипулисани или не, били глупи или не, били баба, Индијанац или клошар ...

Ако вам се све ово не свиђа, измишљајте, брате ... Окупите се иза неког става и проверите своју идеју ...

Back