Sakralna arhitektura monoteističkih religija

krauterbox

Iskusan
Poruka
5.492
Ono zbog čega sam ponekad sklon da im neke gluposti oprostim.

Saborna crkva sv. Mihajla u Iževsku

11sf18m.jpg

Prorokova džamija u Medini

33cyt85.jpg

Firentinska sinagoga

21ose4x.jpg

I moj apsolutni favorit

Sagrada Familia u Barceloni

2qteh6p.jpg

glavni ulaz

xqdjb7.jpg

'88. kada sam bio u Barceloni bukvalno sam zanijemio dok sam je gledao.
Kada tada nisam postao teista nikada neću.

>NiNa<

Poznat
Poruka
9.784
Bila sam u Barseloni i gledala u to...cudo i mogu reci da nije ostavilo neki poseban utisak kao sto sam mislila da hoce.Na slikama mi je delovalo mocnije.Jezivo,ali mocno.
Iskreno,zgrozila sam se,bas mi se nije dopalo. :neutral:
Vise mi deluje kao Sotonin hram,nego nesto sto ima veze sa hriscanskom crkvom.
Ostale Gaudijeve gradjevine su mi interesantne,ali Sagrada familia,ne.

tetragramaton

Iskusan
Banovan
Poruka
5.837
Treba biti slep pa ne videti da su svi hramovi tkzv.monoteističkih religija u stvari falusoidni simboli koji slave mušku kreativnu energiju u vidu uzdignutog falusa. U tim hramovima se uglavnom moli Bogu Ocu. Jedna od glavnih muslimanskih molitvi kad se prevede sa arapskog glasi otprilikr:" Slava qurcu stvoritelju sveta." :bye:

>NiNa<

Poznat
Poruka
9.784
Treba biti slep pa ne videti da su svi hramovi tkzv.monoteističkih religija u stvari falusoidni simboli koji slave mušku kreativnu energiju u vidu uzdignutog falusa. U tim hramovima se uglavnom moli Bogu Ocu. Jedna od glavnih muslimanskih molitvi kad se prevede sa arapskog glasi otprilikr:" Slava qurcu stvoritelju sveta." :bye:

Hahah. :D
To je i moja teorija.
Mnogo su energije posvetili da izbace zene iz Crkve,sve to da bi se oni tamo lepo...druzili :per:

tetragramaton

Iskusan
Banovan
Poruka
5.837
Hahah. :D
To je i moja teorija.
Mnogo su energije posvetili da izbace zene iz Crkve,sve to da bi se oni tamo lepo...druzili :per:

To je počelo sa padom matrijarhata i uzdizanjem patrijarhata. Današnji hramovi su samo prekopirani paganski koji su izgledali manje-više isto. Dok se ljudi uglavnom mole jednom principu a drugi zapostavljaju i dok se ne uspostavi ravnoteže sila stalno će biti ratova. :neutral:

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.224
Hm... kancerozne izrasline? :lol:
Kako se zvaše ona u Moskvi sa sedam tornjeva? Kad god je nabavio novu ženu, car izbio i novi ulaz i sagradio novu kulu. (posle kao nema veze) :mrgreen:

Ако си мислиЈо на храм Св.Василија блаженог у Москви - колико се сећам у питању су турбани побеђених освајача који су насрнули на Русију:

%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B02.jpg

800px-Kiji_Enclos_paroissial.JPG

Drvena crkva u Kiži, Rusija

721px-Kiji2.JPG

Drvena crkva u Kiži, Rusija