Sahraniće nas! Parović: Vučić hoće da u Istočnoj Srbiji zakopava nuklearni otpad!

Тихи

Starosedelac
Poruka
163.823

Sahraniće nas! Parović: Vučić hoće da u Istočnoj Srbiji zakopava nuklearni otpad!​


Nuklearni lobi je jedan od najjačih i najorganizovanijih u svetu, a pokazuje se i kao vrlo otporan čak i na najveće političke potrese. Tako recimo imamo situaciju da je Rosatom bez obzira na rat u Ukrajini i zapadne sankcije Rusiji i dalje globalno (sve)prisutan bez ozbiljnih zahteva da se ova kompanija nađe na nekakvoj crnoj listi.​

1653380773-collage-parovic-i-vucic-1200x800.jpg
Оваква ситуација не треба да чуди имајући у виду да је и током периода хладног рата трговина нуклеарним горивом ишла несметано, а у том погледу се посебно истицала Француска која од 1972. године има континуирану сарадњу са совјетском и потом са руском нуклеарном индустријом. Огроман новац, политичка робусност као и могућност отварања врата и утицаја на доносиоце одлука у Вашингтону, Бриселу, Москви и Пекингу били су више него добра препорука да се Александар Вучић по било коју цену приближи овом кругу моћи. И нажалост успео је у томе, пише др инж. Мирослав Паровић у свом ауторском тексту.

О томе сведочи својеврсни „блицкриг“ који је покренут са циљем измене законске регулативе којом је у Србији (још увек) забрањено да се граде нуклеарне електране и постројења за прераду и складиштење нуклеарног отпада. Такође, чак и пре формалног скидања постојећег мораторијума имамо ситуацију у којој је влада у техничком мандату усвојила меморанудм који предвиђа могућност успостављања стратешког партнерства у сектору нуклеарне енергетике са главном француском електроенергетском компанијом ЕДФ. Иначе, овај документ је усвојен на личну Вучићеву иницијативу јер му је потребан званични документ са којим ће отићи на састанак са Емануелом Макроном.


Оно што се поставља као питање је шта ће бити кључни елементи тог стратешког партнерства? Власт недељама води агресивну кампању о томе да ћемо остати без струје и да су нам нуклеарне електране последња сламка спаса. Иде се толико далеко да смо из уста председника ове државе две пута чули бруталну лаж о томе да ћемо до 2050. године трошити чак четири пута више електричне енергије него што то чинимо данас и да због тога треба да градимо четири мала модуларна нуклеарна реактора снаге по 300МW.

Е сад, када би стварно била истина да ћемо у будућности трошити четири пута више електричне енергије него данас, онда нам ни ти мали нуклеарни реактори не би били од неке велике помоћи. Тако да је извесно да та, иначе нова и до сада комерцијално неупотребљивана технологија служи за махање пред народом на сличан начин како се маше са летећим аутомобилима или такси возилима без возача. Оно што је пак извесније је да ће се кључни преговори водити о томе да се у Србији граде подземна складишта за одлагање нуклеарног отпада.


У овим тзв. геолошким одлагалиштима на дубинама од 700 до 1000 метара планира се дуготрајно смештање огромне количине радиоактивног материјала насталог радом нуклеарних електрана током двадесетог и прве четвртине двадесет и првог века. Примера ради, Француска има 56 реактора и годишње производи око 2 килограма нуклеарног отпада по глави становника и тако деценијама уназад. Они немају дугорочну стратегију одлагања радиоактивних материјала већ се до сада све сводило на уговор са Росатомом по којем се истрошено гориво слало у руски тајни град Северск у Сибиру (који до 1992. није био званично ни на једној мапи нити је било ко без специјалне дозволе могао да уђе у њега).

Шема пословања је ишла тако да је званично истрошено гориво ишло у Русију како би тамо било рециклирано и као такво поново коришћено у руским нуклеарним електранама, а заузврат су француске компаније куповале велику количину нуклеарног горива од Росатома. Последње овакве испоруке ишле су крајем 2021. године, а онда је избио рат у Украјини чиме је тај посао стао и Француска се нашла у дугорочном проблему јер не успева да на својој територији нигде убеди становништво да се у њиховом крају изграде геолошка одлагалишта. Последњи такав покушај се завршио физичким окршајем између мештана села Бруе и полиције, јер тамошњи сељаци нису хтели да се у њиховом атару прави подземно складиште. У сличном проблему је и Белгија која води прави дипломатски рат са Луксембургом јер се луксембуршке власти буне да белгијска геолошка одлагалишта буду у близини њихових граница.


Дакле, постоји реалан основ за сумњу да Вучић са Макроном преговара о томе да се у региону источне Србије, у делу где су јаме настале екплоатацијом бакра, граде геолошка одлагалишта за нуклеарни отпад. У читаву причу укључен је и руски нуклеарни лоби имајући у виду да и Росатом има интерес да учествује у том пројекту јер на тај начин остварује легалну могућност наставка пословања са француским компанијама. Французи сада више него раније имају потребу за куповином руског нуклеарног горива имајући у виду да су изгубили позиције у Нигеру из којег су до скоро црпели велике количине уранијума. Заједнички руско-француски интерес би могао да буде одговор зашто нема озбиљнијег политичког нити друштвеног одговора Вучићевом „нуклеарном блицкригу“. Наиме, није тајна да многе политичке организације и појединци сматрају да је добро баш све што долази из Москве, док са друге стране онај прозападни део друштвено-политичког спектра углавном функционише на донацијама и због тога теже незамерању (осим ако неки донатори не траже другачије).

Свима нама другима који не припадамо било којој интересној групи, а то значи 99 процената грађана Србије, преостаје једна мукотрпна борба да спречимо наум да се од наше државе направи нуклеарна депонија. За почетак се мора осветлити онај мрачни део планова и договора који се постижу иза затворених врата. Наредни корак је свакако широка мобилизација и захтевање да се питање укидања мораторијума на нуклеарну енергију мора решити кроз учешће грађана на референдуму. Као пример може да нам послужи Словенија која већ дуже од четрдесет година има нуклеарну електрану, а чија власт планира да на референдуму ипак пита своје грађане о томе да ли да граде још један реактор.

https://srbin.info/politika/sahrani...noj-srbiji-zakopava-nuklearni-otpad/?lang=lat


Necete sa Rusijom hocete da ste zapadni robovi? Nema problema drugari

Razbice vas zapad kao svinja masan dzak.

Na zapadu ce Rio Tinto da iskopava i vadi litijum nakon cega se taj deo Srbije postati nepodesan za zivot jer na zemlji iz koje se vadi litijum vise nista ne raste - a na istoku ce da se zakopava radioaktivni otpad.


Da smo u savezu i ujedinjeni sa Rusijom - ovakvih stvari ne bi bilo.
 
Poslednja izmena:
UŽIVO KURIR U PARIZU Potpisan i Memorandum između Vlade Srbije i EDF-a: Siniša Mali stavio paraf na dokument (FOTO/VIDEO)

Foto: Kurir Televizija

STRATEŠKI VAŽNA POSETA​

UŽIVO KURIR U PARIZU Potpisan i Memorandum između Vlade Srbije i EDF-a: Siniša Mali stavio paraf na dokument (FOTO/VIDEO)​


kipa Kurira je u Parizu, odakle će iz minuta u minut pratiti posetu predsednika Srbije Francuskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Pariz, u dvodnevnu zvaničnu posetu.
Danas će s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarati o strateškim pravcima unapređenja saradnje sa Francuskom.

Ovaj susret Vučića s njegovim francuskim kolegom od izuzetne je važnosti za Srbiju i u strateškom smislu jedna od najvažnijih poseta u poslednjih 35 godina. Pored očiglednog političkog značaja, ovaj sastanak će imati i ogromnu ekonomsku težinu, merenu desetinama milijardi evra.
13.00 - Potpisivanje Memoranduma o razumevanju
Potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i „Électricité de France” (EDF) o uspostavlјanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskouglјenične tehnologije.https://www.kurir.rs/vesti/politika/4376157/uzivo-kurir-u-parizu-susret-vucic-makron


Srecno bilo drugari Vucic je upravo potpisao da se u Srbiji skladisti nuklearni otpad Francuske


@dlugomir jesi li srecan? Ovo je rezultat politike EU nema alternativu.
 
Ima li neko ozbiljniji od srbinfa, sputnjika i sličnih da ovo tvrdi?

Nova.rs

https://nova.rs/vesti/drustvo/srbija-ce-biti-deponija-za-nuklearni-otpad/

Srbija će biti deponija za nuklearni otpad​

DRUŠTVO Autor: Nova.rs 30. mar 202408:19
Kopiraj link
h_56481739-725x433.jpg
Foto:EPA-EFE/MAXIM GUCHEK
Inženjer dr Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta ističe da kao doktor tehničkih nauka i licencirani elektroinženjer s duže od petnaest godina radnog staža u struci, ali i kao političar s određenim iskustvom, ne može da prećuti, kako navodi, krajnje degutantnu kampanju koju Aleksandar Vučić vodi o nuklearnoj energetici.


Njegovo saopštenje prenosimo u celosti.
„Spadam u onu grupu političara koji imaju i neku realnu struku i radnu biografiju van svakodnevne političke arene koja sve više liči na vrlo loše režiran rijaliti. Kao doktor tehničkih nauka i licencirani elektroinženjer sa duže od petnaest godina radnog staža u struci, ali i kao političar sa određenim iskustvom, ne mogu da prećutim kranje degutantnu kampanju koju Aleksandar Vučić vodi o nuklearnoj energetici. Poseban razlog za moju namerno prenaglašenu reakciju je taj što imam sumnje bazirane na određenim saznanjima o tome da namere ove kampanje nisu nimalo časne i da mogu biti dugoročno štetne po državni i nacionalni interes.
Pre svega bih se osvrnuo na pravac propagande koju vlast vodi na temu zagovaranja nuklearne energetike, a pogotovo nove tehnologije tzv. malih modularnih reaktora.

Pre nekoliko godina zadatak da prvi lansira ovu temu dobio je tadašnji direktor Beogradskih elektrana, Rade Basta, koji je nakon toga postao i ministar privrede. Posle njega je u trenutku kada je TENT ispao sa mreže zbog loženja blata i tadašnji direktor EPS-a na sastanku sa Vučićem rekao kako stari inženjeri traže da se kupe male nuklearne elektrane u vidu kontejnera.

Dakle, dva „velika stručnjaka“ su otvorila ovu temu u javnosti i napravili šlagort „glavnom šefu“ koji je ujedno i „najveći stručnjak“ da nastavi.

U međuvremenu je menjan i statut Elektroprivrede Srbije u kojem je uprkos postojećem moratorijumu navedeno da će EPS proizvoditi električnu energiju u nuklearnim elektranama. To je bio jasan znak da su određeni dogovori već postignuti i da se samo čeka povoljan politički momenat da se po principu „blickriga“ ova tema nametne i da svi budu stavljeni pred svršen čin.

I upravo mi sada prisustvujemo tom završnom činu u kojem je plan da se moratorijum na izgradnju nuklearnih postrojenja ukine već u prvih sto dana nove vlade.

Iz tog razloga je započeto i zagovaranje nuklearne energije sa patriotskih pozicija sa kojih se oglasila ministarka zdravlja, Danica Grujičić koja je objasnila da se najlepše i najzdravije živi u blizini nuklearnih elektrana kao i da je jedini način da neka država bude energetski nezavisna to da gradi nuklearke.
 
Da smo u savezu i ujedinjeni sa Rusijom - ovakvih stvari ne bi bilo.

Upravo suprotno, da smo deo modernog zapadnog sveta, dakle EU i Nato, mi sad ne bi ovako prolazili. Nego tako prolazimo jer se ližemo sa Rusijom i imamo autokratski režim koji mora da plaća "reket" strancima da mu skinu opoziciju sa vrata. Vučić je sad ovim otpadom verovatno "platio" ostanak Šapića na vlasti u Beogradu.
 
1000 puta manje stetno za sredinu nego da goris lignit.

Po kojoj li je to logici nuklearni otpad stetniji za okolinu od TENT-a, nemam pojma.

To tako i ja mogu da budem doktor tehnickih nauka i licencirani elektroinzinjer ako je samo potrebno ovako da se lupa.
zasto ga onda kod sebe ne skladiste?sve te zemlje su vece od nase ...
 
Upravo suprotno, da smo deo modernog zapadnog sveta, dakle EU i Nato, mi sad ne bi ovako prolazili. Nego tako prolazimo jer se ližemo sa Rusijom i imamo autokratski režim koji mora da plaća "reket" strancima da mu skinu opoziciju sa vrata. Vučić je sad ovim otpadom verovatno "platio" ostanak Šapića na vlasti u Beogradu.

pa evo Rumunija i Bugarska su deo EU i NaTO pa se tamo isto godinama skladisti nuklearni otpad


Za zapad mi smo obicna deponija
 
1000 puta manje stetno za sredinu nego da goris lignit.

Po kojoj li je to logici nuklearni otpad stetniji za okolinu od TENT-a, nemam pojma.

To tako i ja mogu da budem doktor tehnickih nauka i licencirani elektroinzinjer ako je samo potrebno ovako da se lupa.


Ako je to tako lekovito i dobro, pitam se zasto ga Francuzi ne seju kod sebe nego ga guraju nama????
 
pa evo Rumunija i Bugarska su deo EU i NaTO pa se tamo isto godinama skladisti nuklearni otpad

Za zapad mi smo obicna deponija

Sve zavisi od statusa koji imaš. Ja sam pre da se izborimo za neki bolji status u okviru zapada, ne moramo baš da se ugledamo na najgore. Međutim, čak i ako nam otpad ne gine, uvek je bolje da se to prihvati kao član EU/Nato, jer je sve čistije i transparentnije i uz poštovanje visokih standarda, nego kao neka napredna autokratska banana rusofilska država sa ucenjenim režimom i tajnim koruptivnim ugovorima.
 
Ovoliko loopetanja na jednoj temi, sve od vajnih "stručnjaka" je stvarno zabavno.
U Srbiji postoji
ZAKON O RADIJACIONOJ I NUKLEARNOJ SIGURNOSTI I BEZBEDNOSTI
Član 4.
Zabranjen je uvoz radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla na teritoriju Republike Srbije.


A kako Srbija poštuje zakone, (nije to više vreme DOSmanlija, Tadića i Đilasa),
svaka dalja diskusija po tom pitanju je bespredmetna.

Naravno, mogu srbomrsci i dalje da pljuju po Srbiji i da bodre i lajkuju jedni druge,
ali to neće promeniti činjenicu da nuklearni otpad ne može da se uvozi u Srbiju.
Jedino ako Vučić ne donese neki Lex Specialis kao što to traže vaši idoli... :mazi:
 

Back
Top