Tutorijal Šahovsko otvaranje - French defense

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
French defense otvaranje igra se crnim figurama i predstavlja odgovor na e4. French defense je moje omiljeno otvaranje sa crnim figurama jer je veoma defanzivno i predstavlja veliki problem sa belog. Mana ovog otvaranja je što je lovac na c8 blokiran u početnoj fazi igre i neophodno je kasnije otvoriti ga.

Postoje 4 varijacije ovog otvaranja i to:
- Exchange varijacija
- Advanced varijacija
- Normal varijacija
- Tarrasch varijacija

Screenshot_1.png

Ovako izgleda French defense. Ako pratimo teoriju, beli okupira još više prostora na centru (ko kontroliše centar, taj pobeđuje). Dalje beli igra d4
Screenshot_2.png

Crni odgovara sa:
Screenshot_3.png

EXCHANGE VARIJACIJA

E sada, od ovog momenta počinju različite varijacije koje sam gore pomenuo. Prva je exchange varijacija. To znači da beli uzima crnog pijuna, a crni belog pijuna tako da su obe strane izjednačene i to izgleda ovako:
Screenshot_4.png

Sada imitiramo svaki potez koji napravi beli.
Screenshot_5.png

Screenshot_6.png

Screenshot_7.png

Screenshot_8.png

Sada stajemo sa imitiranjem. Naš lovac je napadnut:
Screenshot_9.png

Pomeramo lovca na sigurno ali i dalje držimo dijagonalu za slučaj da beli greškom pomeri skakača i otvori kraljicu. Pinujemo skakača ovim.

Sada nastavljamo da imitiramo belog opet:
Screenshot_11.png

Screenshot_12.png

Screenshot_13.png

To je kraj exchange varijacije. Imajte u vidu da je sve prikazano rad prema teoriji, prema knjigama. Ako igrate sa iskusnim igračem, možete ovo očekivati, ako igrate sa amaterom, vrlo brzo ćete shvatiti da se ništa od ovoga neće desiti nakon razmene pijuna na početku - zato što početnici ne razumeju principe.

Ali ovde nisu bitne samo slike, bitno je i objašnjenje, zar ne? Vratimo se na prvi post i nakon razmene pijuna obratite pažnju kako beli igra skakačem, a mi ga imitiramo. To čini iz razloga da bi branio svoj pijuna ali istovremeno okupirao centar što je više moguće. Vi prosto uradite isto jer nema ništa pametnije da se odigra.

Sledeće je imitiranje lovca. Zašto baš tu? Prvo, otvaramo prostor za rokadu, drugo stavljamo lovca tako da ne stoji na putu kraljici čime se vrši dupli pritisak na skakača. Treće, ne napadamo kralja jer će prosto odbraniti ili lovcem ili pijunom što nije dobro! Jačamo njegovu strukturu pijuna zbog čega? Beskoristan potez.

Rokada i on i mi. Prosto je, štitimo kralja...

Koristi lovca da vrši pritisak na našeg skakača zbog čega ga pinuje (veže) kako ne bi mogli da ga pomerimo zato što? Čuva pešaka na sredini table i pomeranjem gubimo kraljicu. Uradićemo isto to njemu. On na to reaguje time što napada vašeg lovca. Nema više imitacije jer ako mi to ponovimo, on će nama uzeti skakača lovcem, nema problema, ALI će osloboditi svog topa! A mi ne možemo to ponoviti jer gubimo svog topa onda! Ne padajte u tu zamku:

Screenshot_14.png

Vidite? Uzeo je našeg lovca i sada je otvorio topa. Ali mi nismo to uradili prvi i ako budemo kopirali to isto, dobićemo:
Screenshot_15.png

Izgubili bi topa i plus bi dobili šah. Jedini izbor odbrane ovde je lovcem na f8. Ali je on pinovan. Katastrofa!

No, vratimo se na pravu partiju i teoriju koja se događa. Kada pomeramo lovca od napada, održavamo dijagonalu pinujući njegovog skakača i dalje. Kopiramo kretanje skakačem jer spajamo topove i kraljicu spremamo za dalji napad.

Pomeramo pešaka gore kako bi stvorili lanac što je veoma iritantno. Zašto? Da bi se lanac pešaka prekinuo, mora se uzeti zadnji pešak u lancu a do njega je teško doći!

Na samom kraju pozicioniramo kraljicu na mesto gde može podržati napad lovcem na kralja (ako želi). Takođe joj dajemo prostor za kretanje na desnu stranu u slučaju da imate planove sa te strane.

Ovo je tek prva varijacija. :)

ADVANCED VARIJACIJA
Zapamtili ste kada je prelomna tačka gde počinju varijacije? To je momenat pre nego što se razmene pijuni (exchange varijacija). Ako beli odigra ovako:
Screenshot_1.png

Ja lično obožavam ako igra ovo. Sad počinje epska borba za centar i to polje d4. Mi težimo da uklonimo pijuna, a on da ga odbrani. I sve to izgleda ovako:
Screenshot_3.png

Guramo pešaka napred vršeži pritisak na cecntralnog pijuna. Ovim potezom ne rizikujemo ništa jer lovac brani tog pešaka. Uglavnom niko ne vrši razmenu jer se ne isplati da vama otvara figure..
Screenshot_4.png

Štiti svog pešaka svojim pešakom i time stvara čitav lanac pešaja koji poprilično guši crnog i ograničava dalje kretanje. Na to odgovaramo skakačem:
Screenshot_5.png

Opet napadamo centar. Trenutno to činimo sa dve figure. Ali on iako brani centar sa dve figure, jedna od njih je kraljica. Ako dođe do razmene, njemu se ne isplati da izgubi kraljicu.. Zato on nastavlja dalji razvoj figura ali dodaje odbranu na centralnog pešaka:
Screenshot_6.png

Ok, nema problema, razvijamo kraljicu na odlično mesto gde održavamo pritisak na centar ali pinujemo lovca belog.
Screenshot_7.png

Kao što vidite, kraljicom održavamo napad na centralnog pešaka i istovremeno napadamo belog pešaka. Ako slučajno crni lovac napastu tu poziciju, ode pešak i otvara se mogućnost napada na topa. Jako nezgodna situacija koja može da se dogodi.
Screenshot_8.png

Beli je sada skroz otvorio prostor za rokadu, dok mi nismo ni približno taj cilj ostvarili. Zašto je ovo "problematičan" potez belog. Setimo se pritisak na centralnog pešaka. Pre pomeranje lovca odnos je bio jednak 3-3. Ali pošto je lovcem blokirao kraljicu, sada je odnos 3-2 u našu korist i odmah iskoristite to da okupirate centar.
Screenshot_9.png

Idemo redom, pešak uzima pešaka, skakač, skakača i na kraju ostaje slobodno da šta? Uzmemo kraljicom pešaka. A da li je to pametno? Evo te situacije:
Screenshot_1.png

Da li da uzmemo kraljicom njihovog skakača? Ne, naravno. Time gubimo kraljicu. Kako?

Screenshot_2.png

Prosto je pomerio lovca, dao nam šah, a naša kraljica ne može blokirati nikako. Katastrofa! Zato se vratimo na momenat kada je pomerio lovca:
screenshot_8-png.887951

Uzimate centralnog pešaka vašim pešakom i on svakako svojim uzvraća i tu stanite:
Screenshot_4.png

Vi ste na potezu i izbacujete lovca kako se ne bi ponovio scenarijo od ranije, a to je da ako uzmete pijuna na centru, da se ne spusti lovac tajno i otkrije vam kraljicu. Ovo je potez koji sprečava zamku.
Screenshot_5.png

Sada nastavljate razmenu za centar sa vašim i njegovim skakačem i na kraju kraljicom uzimate sigurno.
Screenshot_6.png

Beli sada otvara skakača. Zašto? Pa zato što dalje skače ka b5 i odatle na c7 gde forkuje kralja i topa.

Screenshot_7.png

Sprečite ovo u korenu:
Screenshot_8.png

To je to. Ovo je Advanced varijacija.

NORMAL VARIJACIJA
Normal varijacija događa se ako beli odigra skakačem ovako:
Screenshot_1.png

Vrši pritisak na centralnog pijuna. Napada ga svojim pijunom plus skakačem. To sprečavate tako što razvijate svog skakača koji brani tog pijuna:
Screenshot_2.png

Sada on nastavlja da vrši pritisak na vašeg skakača i time razvija svoje pijune sve dublje na vašu polovinu:
Screenshot_3.png

Gde pomeriti skakača? Naravno d7.
Screenshot_4.png

Spremamo guranje pijuna sa c7 na c5 tako što će imati zaštitu i skakača i lovca. Beli odgovara sa:
Screenshot_5.png

Beli grabi prostor i razvija svoje figure. Sada radimo ono što smo planirali već:
Screenshot_6.png

Beli kao i u advanced varijaciji štiti svog pijuna otvarajući skakača:
Screenshot_7.png

Nema veze, nastavimo i mi da vršimo pritisak kao što smo ti činili ranije.
Screenshot_8.png

Svakako, on dodaje pritisak svojim lovcem, ne dozvoljava da padne centar. Mi pomeramo lovca na e7 jer spremamo rokadu. Ne brinemo za ostale stvari jer ne postoji nikakva realna pretnja sa njegove strane.
Screenshot_9.png

Videćete da je pomerio kraljicu jer će odigrati dugu rokadu. I to je Normal varijacija. Od svih dosadašnjih je najprostija. Možda vam ne odgovara baš položaj figura (nisam fan), ali je tako.

TARRASCH VARIJACIJA

Sada beli igra isto skakačem sa ciljem da brani svog pijuna sa razlikom što odustaje od napada na našeg pijuna:
Screenshot_10.png

Nastavljamo po starom. Vršimo dalji pritisak. Sada on igra nešto drugačije:
Screenshot_1.png

Okej, šta sada? Napada naša dva pijuna, ali moramo se odlučiti kojim pijunom mi napadamo njega.
Screenshot_2.png

Tako je, igramo na d5. Logično je da neće uzeti našeg pijuna na c5 jer će naš lovac da uzme tog pijuna. Igra skakačem jer postoji prostor da se dalje razvije (i to veoma opasno). Na to odgovaramo sa:
Screenshot_3.png

Ok, mi smo izbacili našeg skakača da bi takođe vršili pritisak kad ono, on nama daje šah.
Screenshot_4.png

Blokirate lovcem. Mogli ste sa bilo kojim skakačem, ali zašto? Bolje je lovac jer vršite pretnju ka njemu primoravajući ga da uradi on nešto sada. Da je bio skakač, lovac bi ostao tu pinujući vašeg skakača...
Screenshot_5.png

Uzeće vašeg lovca (ništa čudno), a zatim vi na to odgovarate sa:
Screenshot_6.png

Zašto ne kraljicom? Zašto ne drugim skakačem? Ako igramo kraljicom onda gornji skakač gubi odbranu (samo ga pijun brani). Ako igramo gornjim skakačem onda smanjujemo naš pritisak na centar i to nikada ne radite! Dakle, razvijamo skakača koji još nije razvijen. Nakon toga on vrši rokadu kao što i sami vidite.
Screenshot_7.png

Ništa drugo nam i ne preostaje. Pomerimo lovca da održava pritisak na našem skakaču, otvaramo prostor za rokadu i pritom i dalje štitimo pijuna na c5. To je to.

Odigrao sam na hiljade partija i nikad nisam gledao na koji nacin od tih tvojih nacina otvaram igru.
Imam moje verzije, npr damin gambit hiljadu varijacija
Pa oke, dobro je znati teoriju i principe. Meni je ovo koristilo jer znam tok misli čoveka koji igra french defense. Naučim šta planira, koje su mane, a koje prednosti njegovog otvaranja. Naučim zamke koje mogu primeniti i sl. Uvek je korisno znati unapred i ostati neiznenađen.

Možda pokriem neki dan Queen's gambit. :D

Pa oke, dobro je znati teoriju i principe. Meni je ovo koristilo jer znam tok misli čoveka koji igra french defense. Naučim šta planira, koje su mane, a koje prednosti njegovog otvaranja. Naučim zamke koje mogu primeniti i sl. Uvek je korisno znati unapred i ostati neiznenađen.

Možda pokriem neki dan Queen's gambit. :D
Ne mozes pobediti ako dovoljno ne igras dugo sah. Ne mozes izgubiti ako je tvoj protivnik vrlo vesti sahista, tad moras uciti od njega.
Jer svaka partija nudi lekcije. Upamti to.

Back