Sahovske osnove i principe

Guede

Buraz
Poruka
11.277
Evo teme koja bi nam mogla pomoci da postanemo bolji u ovoj igri. Prije nego sto pocnem da dijelim savjete i preporuke da napomenem da je moje znanje amatersko, tj osnovno, ali isto tako ne sumnjam da moze biti od pomoci manje iskusnim igracima, Pozvao bi kompetentnije da napisu nesto vise na temu, kad stignu i ako budu u mogucnosti.

Manje vise ono sto se bude pisalo ovdje, imate na yt, pa zainteresaniji mogu da kopaju po njemu, sigurno ce pronaci lekcije vrijedne zlata. :D

Sahovska partija se sastoji od tri dijela:

Otvor
Srednja igra
Zavrsnica

Znam za frazu da prvi dio trebas da igras po knjigama, drugi kao carobnjak, a treci kao kompjuter, i to je to, imas savrsenu partiju :D

Kod prvog dijela preporuke su te da se kralj obezbjedi tako sto se uradi rokada, dok se pritom borimo oko polja na centru ploce, jer nepisano je pravilo da ko kontrolira vise polja na centru, kontrolira samu igru. Pri otvaranju nije pozeljno da previse jurisate pjesadijom, a sto vise lakih figure pokrente sa pocetnog polozoja, to bolje, takodje je nepisano pravilo pri otvoru da ne igrate vise od jednog poteza sa jednom figurom. Znaci ukratko, ne pretjerujete sa pjesadijom, aktivacija lakih figura, rokada, drzite oko na centru, i spremni ste za srednju igru.

Nije lose otici na yt i nauciti par otvora, sta vise, neophodno je za ikakav znacajni napredak u igri :D

O srednjoj igri vam ne bi mogao Bog zna sto reci, osim da drzite gace i lovacki par po mogucnosti :D
Gledajte da vam lovci ne postanu pjesaci tako sto ce te ih zatvoriti, bitno je da figure rade, cak i ako morate zrtvovati koju za bolju poziciju na tabli, cesto zna biti isplativa ta taktika, pogotovo u ovom nasem amaterskom svijetu saha.

Koliko god sam malo rekao o sredini, o zavrsnici imam reci jos manje, koliko sam shvatio tu se treba nauciti koje su pozicije dobitne, u svakom slucaju lancani pjesaci su mnogo jaci nego podjeljeni kao samci po ostrvima.

Eto drage kolege, mozete ovdje postavljati otvore, lekcije i svasta nesto sto nam moze unaprediti znanje o ovoj prekrasnoj igri.

I da, zamolio bih moderatora da mi ispravi u naslovu, iz principe u principi :D
Hvala :p
 
Ucenje saha uvek pocinje sa ucenjem kako se matira kojom figurom, lovcima i na kraju konjem i lovcem.
Iznenadicete se koliko njih ne zna da matira...
To manje iskusnim moze biti smor, ja to ne bih drzao toliko vaznim, dovoljno je da znaju kraljem i topom, odnosno damom da daju mat, mislim da je vaznije imati predodzbu sta se radi i trazi na tabli da bi imao poziciju.
 
To manje iskusnim moze biti smor, ja to ne bih drzao toliko vaznim, dovoljno je da znaju kraljem i topom, odnosno damom da daju mat, mislim da je vaznije imati predodzbu sta se radi i trazi na tabli da bi imao poziciju.
Pa ne znam bas, prvo se uce pesacke zavrsnice, onda zavrsnice sa konjem, lovcem, topom, pa tek se onda prelazi na otvaranja i na kraju ide sredisnjica.
Tako su mene ucili...
 
Pa ne znam bas, prvo se uce pesacke zavrsnice, onda zavrsnice sa konjem, lovcem, topom, pa tek se onda prelazi na otvaranja i na kraju ide sredisnjica.
Tako su mene ucili...
Moguce, mene niko nije ucio, znaci amater totalni, sto znam, naucio sam gledajuci partije .... Iz mog ugla mi se cini da neiskusnim vise znaci objasnjenje sta je jedna partija, kako da se postave u njoj, i koji je najlakasi nacin za to ... ucenje da se lakim figura matira toliko ne doprinosi razumjevanju same igre, a igrajuci sa forumasima na turniru pokazalo se da bas taj segment kod istih nedostaje.
 
Knjiga je u šahu nezaobilazna.
Družio sam se neko vrijeme s par,danas kvalitetnih šahista i pratio donekle njihov razvoj pa mogu da potvrdim ono što pišete.Od dječaka koji su marljivo primjenjivali principe igre naučene na šahovskim sekcijama i iz knjiga tipa Nimcovičeve "Moj sistem u šahu" postali su vremenom izuzetno jaki igrači.Stigli i do međunarodnih titula.Jedan je jak intermajstor,drugi čak velemajstor.Nije samo knjiga bila tu,bilo je i angažovanja trenera kako su postepeno napredovali,domaći interi pa inostrani šahisti.Suetin npr je bio jedan od njihovih učitelja.
Uglavnom,bolje poznajem intera i sjećam se da sam početkom devedesetih,sa svojih 20 godina zaigrao prvi put s njim na 10 minuta na nezvaničnom turniru mjesne zajednice.Već tad sa nepunih 14,on je,za razliku od mene koji sam igru vodio stihijski,tačno znao šta želi na tabli,koju figuru da mijenja itd.I pritom,što je na mene ostavilo najjači utisak,ni na trenutak nije gubio koncentraciju,neprekidna pažnja!Bio sam stariji nekoliko ljeta od njega ali sam jedva izvukao 1:1 pa sam ga u čudu pitao odakle tako jasni planovi u igri.Odgovorio je da proučava Nimcovičev "Moj sistem".Dalje sam krišom pratio njegove poteze nakon što završim svoju partiju i ubijedio se da s nama igra pravi šahovski borac.Bio sam pod jakim utiskom da je sa nama jako kvalitetan šahista i sasvim ubijeđen da ovog dječaka čeka vedra šahovska budućnost.Da bude jasnije,sa svojih 14,moj poznanik je učio samo iz Nimcovičeve knjige.To je otprilike poenta moje priče.Kvalitet dobrog šahovskog štiva!
Sad da dovršim priču.
On je nastavio da igra na turnirima u Crnoj Gori i inostranstvu ako je savez finansirao i tako izrastao u izuzetno kvalitetnog šahistu.Da bi kao dvadesetogodišnjak na seniorskom prvenstvu Crne Gore osvojio prvo mjesto,svoju prvu titulu od nekoliko njih.Bilo je tu desetak intera i nekoliko FIDE majstora,preko 50 učesnika,ali je on uspio da stigne do titule.
 

Back
Top