SAHAĐA JOGA U SRBIJI

Da li neko ima više informacija o ovoj vrsti meditacije, jer nisu u pitanju fizičke vežbe? Da li može biti destruktivna? Koliko ima sledbenika u Srbiji?
Zasto bi bila destruktivna:eek:Ne znam koliko ima sledbenika.Znam da je nesto fantasticno za coveka,kazem fantasticno,jer je za nekoga fantastika da plasljivog,depresivnog...coveka... dovesti u stanje potpune psihicke,mentalne i fizicke stabilnosti:)
Ja sam isla na sadzi jogu.:) Bilo je raznih ljudi kojima je bas pomogla:D
Zao mi je sto vise nema u Novom Sadu :(

Ne znam slučaj da je nekom joga naštetila...Meni nije...Nekima jeste finansijiski jer ima šarlatana:D
No ni oni ne mogu da naštete,ako je pretendent oprezan i prethodno upozna svog lekara čime želi da se bavi...Poželjno je iz tih razloga da vremešnije osobe koje imaju zdravstvenih tegoba upranjavaju lakše asane a i vežbe disanja(Pranajama) da nisu maksimalno opterečujuće te su poželjni iskusni učitelji...Bolesni od hroničnih bolesti bi mogli poneke vežbe da upražnjavaju ali pod nadzorom lekara...Naravno da s jogom "ide" asketskiji način življenja...
Sahađa joga i dalje "postoji " u Novom Sadu,ali učitelj se ne bavi više podučavanjem...
Ima dovoljno literature i slobodno otkrivajte sami...
O meditaciji sam pisao (uz Kovača) u aktuelnoj temi o tome...
Joga uravnotežuje čoveka (psihosomatski) i na istoku SLUŽI poboljšanju uslova za dublju meditaciju...
Smatram da to nije neophodno,čak smatram lošim korištenjem joge i sledstvene meditacije u duboke religiozne svrhe!Jer čovek nije baš sjajno biće i može u nekim situacijama doći do otkrivanja nekih arhetipova koji nisu baš bajni...Umerenost je i u meditacijama vrlina...

Sahađa joga, ne moze nikako da skodi ni psihicki, ni fizicki, to nije klasicna joga i ne zahteva nikakav fizicki napor, ne rade se nikakve asane ili pranajame, moj predlog vam je da ne dajete nikakve pare za predavanja i knjige jer nije komplikovano, najbolje je da ukoliko znate engleski jezik idete na youtube tamo mozete naci predavanja koja je drzala licno Sri Mataji, tu imate sve detaljno opisano. Samo ukucate Sri Mataji Nirmala Devi Kundalini.
Cela svrha ove joge jeste budjenje Kundalini Sakti, kako bi ste otvorili sve cakre. Postoje razne metode za budjenje Kundalini i mnogi samozvani gurui isticu mogucnost stetnog dejstva budjenja Kundalini i zahtevaju da pri svakoj vezbi bude prisutan guru, sto je potpuno netacno, praktikovanjem ove joge ti postajes sam svoj guru i nije ti potrebna icija pomoc jer su svi u istoj meri sposobni da probude Boga u sebi i sjedine se sa njim.....

Back