Šah: Srbija osvojila zlato! Prvaci Evrope

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Српски шах је на путу посртања деценијама са перспективом даљњег пада. И ту се ништа не може учинити, мање више сви искуснији шахисти су у примјетном паду, тешко држе корак, неки млади надарени шахисти покушавају достићи неки ниво, јако мукотрпно то иде. На другој страни друге земље су превише одмакле, Русија, Јерменија, Украјина, Индија, Кина,. Азербејџан, искочила је и нова шаховска сила Узбекистан са плејадом младих шахиста, и Амери са комплетном натурализованом репрезентацијом су јаки, уопште западне земље улажу пуно у нове таленте, уз натурализацију врхунских шахиста из земаља бившег Совјетског Савеза и уопште са Истока.

Баш зато ово је фантастичан успјех, без обзира што се репрезентација Србије појачала са двојивом Руса, Предкеом и Сараном који су ускочили на прве двије табле, самим тим су се тројица Срба помјерили од треће табле гдје су били у прилици остварити бољи резултат и за себе и за екипу.
Успјех је фантастичан јер је Србија била тек десета по рејтингу (преведено десети фаворит) са просјечним рејтингом 2.628 поена и сви су остварили резултат бољи од предвиђеног равнајући се према рејтингу.

Рус Александар Предке је на првој табли остварио резултат 4,5/8 што му је донијело + 7,6 поена рејтинга
Други Рус Алексеј Сарана је на другој табли био фантастичан 6/8 и +14,3 поена рејтинга
Александар Инђић је на трећој табли имао 5/8 и + 7,6 поена рејтинга
Роберт Маркуш је на четвртој табли имао 4/6 и + 8,8 поена рејтинга
Млађани Велимир Ивић излази из велике кризе и на ЕП је био одличан, као прва резерва имао је 4,5/6 и + 12,8 поена ректинга.

Свим српским репрезентативцима честитке на изванредној игри, сви су како написах остварили резултат далеко преко очекиваног, честитке нараввно и на фантастичном успјеху за Србију.

Успјех јесте фантастичан али не смије заварати и водити у самообману. На европском првенству нису учествовале узузетно јаке селекције Русије и Украјине. Без двојице натурализованих Руса (Сарана је 64. на свјетској рејктинг листи, Предке 76.) не треба имати илузија да би се остварио тако добар резултат иако Србија и на олимпијадама у правилу оствари бољи пласман од оног по рејтингу.

Успјех и обавезује да се на наредним такмичењима, олимпијадама остваре добри резултати, но то ће бити страховито тешко, једноставно водеће шаховске земље су превише одмакле и ту ће бити јако, јако тешко ухватити прикључак и бити макар конкуретним на олимпијадама.

Poslednja izmena:
Ја мислим да си политички острашћен,
тако да твоје мишљење треба ставити у навијачки контекст.
Prvo, ja sam žensko , a drugo ne pripadam politici ali nimalo.
Ja mislim da si ti ogorčen mrzovoljan tip koji nema pojma da igra šah pa na temi o šahu govori o politici umesto o šahu.

Srpski šahisti zabeležili su izuzetan uspeh postavši prvaci Evrope u šahu nakon trijumfa u poslednjem kolu protiv Grčke od 3:1. Nasuprot tome, ženski tim naše zemlje završio je takmičenje na osmom mestu, poražen istim rezultatom od Azerbejdžanki.
Pogledajte prilog 1454290

Napeti meč sa Grcima doneo je veliku nervozu u naše redove, ali se na kraju isplatilo. Selektor Miodrag Perunović odlučio je da u ovom ključnom meču napravi izmene u postavi, izostavivši najiskusnijeg igrača, Roberta Markuša. Odluka se pokazala kao pun pogodak. Velimir Ivić je sa belim figurama krenuo ofanzivno protiv Evgeniosa Joanidisa i brzo stekao materijalnu prednost koju je uspešno pretvorio u pobedu, donoseći vođstvo od 1:0 u meču. Aleksandar Indjić se borio za remi protiv Stamatisa Kurkulos-Arditisa, čime je donekle doprineo potrebnom polu poenu za tim. Situacija u partijama Nikolasa Teodorua i Aleksandra Predkea, odnosno Alekseja Sarane i Dimitriosa Mastrovasilisa, bila je izjednačena. U trenucima napetosti, kada se činilo da Indjić ide ka remiju, Predke je zapao u probleme, dok je Sarana krenuo ka pobedi. Predke je na kraju poražen, dok je Sarana trijumfovao. Indjić je dobio poen, obezbeđujući Srbiji pobedu od 3:1. Jedini poraz doživeo je Aleksandar Predke od Nikolasa Teodorua. Ovo je prva medalja sa velikih ekipnih takmičenja za naš šah još od 1989. godine kada je muški tim Jugoslavije osvojio srebrnu medalju na prvenstvu sveta u Lucernu. Srbija se prvi put popela na pobedničko postolje na ekipnom seniorskom takmičenju od osamostaljenja države 2006. godine. Ekipu su činili Aleksandar Predke, Aleksej Sarana, Aleksandar Indjić, Robert Markuš i Velimir Ivić, a selektor je Miodrag Perunović, dok je trener reprezentacije bio Miloš Perunović.

Nemačka reprezentacija osvojila je srebro sa 15 bodova, ali po dodatnim kriterijumima bila je slabija od našeg tima, dok je bronza pripala Jermeniji.

Dame su, uprkos porazu od Azerbejdžanki od 3:1 u poslednjem kolu, bile blizu osvajanja medalje. Teodora Injac ostvarila je sjajan rezultat na prvoj tabli, osvojivši normu za muškog velemajstora i zlatnu medalju za individualni rezultat. Na drugoj, trećoj i četvrtoj tabli Velikić, Gajčin i Mandura nisu uspele da ugroze svoje protivnice. Na kraju, naše devojke zauzele su deobu sedmog mesta, a po dodatnim kriterijumima osvojile su osmo mesto, što je za 7 mesta bolje od njihove startne pozicije po rejtingu. Tijana Mandura osvojila je zlatnu medalju za rezervnu igračicu i normu za ženskog velemajstora. Selektorka reprezentacije je Alisa Marić, dok je trener bio Zoran Arsović.

Bugarska je osvojila zlato u ženskoj konkurenciji, srebro je pripalo Azerbejdžanu, dok su se bronzom okitile Francuskinje.

Ozon media
Bravo majstori.
Prva šahovska zlatna medalja u istoriji Srbije. :)
Tako to ide kad se angažuju ruski šahisti, ono pre toga bolje da ne pominjemo.

Nekom rat nekom brat, tj zlatna medalja. Ne da su ih zabranili, nego svaka čast. :mrgreen:

B8E8DC3B-B190-4B76-A917-6E12B36AA9BD.jpeg

Aleksandar Predke ima 29 godina, Aleksej Sarana 23 i svetske su šahovske zvezde, a od nedavno pored njihovih imena na takmičenjima stoji zastava Srbije.

Ruski velemajstori dobili su srpske pasoše, čime su postali dvojica najbolje rangiranih srpskih šahista u svetu i predstavljaju veliko pojačanje za reprezentaciju Srbije.
„U martu 2022. sam došao u Srbiju na turnir i mislio da nije bezbedno da se vraćam u Rusiju, tako da sam odlučio da ostanem i u martu 2023. sam promenio šahovski savez", kaže Aleksej Sarana, šampion Evrope u pojedinačnoj konkurenciji, u razgovoru za BBC na srpskom.

Zbog rata koji je u februaru 2022. počela u Ukrajini, Rusiji su uvedene brojne sankcije, a pojedine se odnose i na sportiste.
Šahistima je na pojedinačnim takmičenjima onemogućeno da se takmiče pod ruskom zastavom, na ekipnim ne mogu da učestvuju, dok je Šahovski savez Rusije od proleća prešao u Azijsku šahovsku federaciju.

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) je zato u februaru 2023. ruskim šahistima omogućila da bez ograničenja i troškova promene savez, što su mnogi iskoristili.
„Došlo je do promena širom sveta - Srbija je dobila velika pojačanja, ali su ih dobili i drugi", objašnjava Alisa Marić, jedno od najvećih šahovskih imena sa ovog prostora, selektorka ženske reprezentacije Srbije i nekadašnja ministarka sporta.
Ljubitelji šaha u Srbiji, željni nekog novog Svetozara Gligorića, Bore Kostića, Borislava Ivkova i drugih velikih imena iz doba Jugoslavije, kada je šah bio mnogo cenjeniji nego danas, svakako su oduševljeni dolaskom ruskih velemajstora.
„Recimo da Crvena zvezda nema takvog igrača u fudbalu kao što su Sarana i Predke u šahu - svetska imena", kaže Nebojša Babić iz Šahovskog saveza Srbije za BBC na srpskom.

Sarana je 45. šahista sveta, a Predke 85, prema rejtingu FIDA.

Poređenja radi, Aleksandar Inđić, aktuelni šampion Srbije, trenutno je na 178. poziciji.
Miodrag Perunović, selektor šahovske reprezentacije Srbije, smatra da bi dolazak Sarane i Predkea mogao u velikoj meri da poboljša sliku šahovske Srbije u svetu.
„I sa aktuelnom ekipom na prošlogodišnjim takmičenjima, Evropskom prvenstvu u Sloveniji i Olimpijadi u indijskom Čenaju, bili smo u najužem krugu za medalju", ističe on za BBC.

„Tek sa njima dvojicom očekujemo procvat, napredak i bolje rezultate, pa i da druge ekipe strahuju kada budu igrale sa nama."
Sarana i Predke za to vreme u Beogradu žive nekim običnim životom i spremaju se za izazove, među kojima je i Evropsko prvenstvo u Budvi od 10. do 23. novembra.
„Imamo jak tim i možemo da pobedimo bilo koga", kaže Predke za BBC na srpskom.

D5A8A29B-FB1E-480D-920A-DDB18A4878F0.jpeg

O kibicerima i reprezentativcima​

Dok septembarsko sunce polako zalazi za novobeogradskim soliterima, pet sedih glava zamišljeno sedi oko 64 crno-belih polja.
Partija je u toku i dugo niko ne progovara.
„Uh, mnogo teško... Neviđeno teška situacija", zabrinuto kaže muškarac u teget košulji, dok mu oči lete preko figura, mozak radi punom parom, a prsti traže cigaretu i upaljač.
Na drugoj strani kamene table, pune fleka i ogrebotina, poput ožiljaka od raznih bitaka, nalazi se njegov komšija u zelenoj majici, čija noga sve vreme nervozno igra ispod stola.
„Šta ja sada da radim, kao veliki igrač moram nešto da igram", razmišlja naglas 67-godišnji Toplica Milosavljević, paleći cigaretu.
Vrhovima prstiju nežno pomera jednog piona.
„Loši su ovo igrači, druga liga", dobacuje jedan od kibicera.
„Dobri su momci, ali što se tiče igre, ne treba ni gledati", dodaje uz namig.
Akteri bitke ne odgovaraju na te provokacije, ali imaju šta da kažu na pitanja BBC-ja na srpskom.
„Kako da ne znam za Saranu i Predkea... A kad su došli?", kaže Milosavljević između analize prethodne partije i postavljanja figura za novu.
„Pa to je fenomenalno, ne može bolje... Hvala bogu da smo dočekali da se jednom udružimo sa Rusima u šahu", oduševljeno dodaje.
Rusija i nekadašnji Sovjetski Savez su kroz istoriju imali neka od najvećih šahovskih imena - Anatolij Karpov, Gari Kasparov, Boris Spaski i Mihail Talj samo su deo nekadašnjih šampiona iz doba posle Drugog svetskog rata.
„Šah se uči", objašnjava Milosavljević koji minut kasnije, dok lovcem pokušava da odbrani položaj trupa.
„Otišli su Gliga i ostali, nemaš od koga da naučiš - sigurno nećeš od nas, a to je za razvoj šaha izuzetno važno, da ljudi imaju protiv koga da igraju."

97A5FFE7-E4C9-4BF8-88BB-DCAA423C89D2.jpeg

Isto smatra i Perunović, selektor šahovske reprezentacije Srbije.

„Lepo je da su tu za reprezentativne obaveze, bićemo svakako bolji, ali će biti i dobro videti ih u srpskoj ligi, da se drugi odmere protiv njih i na taj način podignu nivo igre.

„Sada je samo bitno da vidimo kako će oni da se uklope u ekipu i atmosferu u reprezentaciji, ona nas je krasila prethodnih godina."

Reprezentaciju će u novembru na Evropskom prvenstvu, pored Sarane i Predkea, činiti još Robert Markuš, Aleksandar Inđić i Velimir Ivić.
U ženskoj reprezentaciji su 23-godišnja Teodora Injac, najbolja šahistkinja Srbije, kao i Marina Gajčin, Tijana Mandura, Jovana Erić i Adela Velikić.

„Sarana ima tvrd stil, teško probojan, belim figurama izrazito jak, klasičan je predstavnik mlađe generacije i neverovatno dobar teoretičar", kaže Perunović.

„Predke je pre svega dobar praktičar, a svakako se radi se o dva zaista fina, kulturna i dobra momka."

I jedan i drugi su šahom počeli da se bave kao deca, a omiljeni šahista im je Gari Kasparov, koji je svetski broj jedan bio od sredine 1980-ih do prvih godina 21. veka.

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-66860620.amp

2021. Srbija je bila osma , a Rusi šesti. Prva Ukrajina.
To pratiš šah? Igraš? Ja da ne pominjem svoju “veštinu”, još kad se pojavio crafty za linux to je bio potpuni kraj moje karijere protiv kompjutera, tj od srednje me kompjuter mlati, sestra već kad god igramo, a i svi ostali. :(
Igram šah vrlo aktivno, ne profi, ali slabo pratim dešavanja vezana za isti
Bravo! Ja sam doneo odluku da se ne živciram, a nekada sam umeo i da matiram samo lovcem i konjem.

To pratiš šah? Igraš? Ja da ne pominjem svoju “veštinu”, još kad se pojavio crafty za linux to je bio potpuni kraj moje karijere protiv kompjutera, tj od srednje me kompjuter mlati, sestra već kad god igramo, a i svi ostali. :(

Bravo! Ja sam doneo odluku da se ne živciram, a nekada sam umeo i da matiram samo lovcem i konjem.
Hoćeš da odigramo možda ?

Па наравно. кад цео државни врх - све неки шахисти ... :ok::ok::ok:
Kakve ima veze šah sa tim da je Srbija od pada srednjovekovne države među najnerazvijenijim a u Evropi: vladavina Osmanlija je ostavila daleko teže posledice nego Broz i komunisti. Od kad se vode statistike od UK smo konstantno siromašniji (po glavi stanovnika) oko 4-5 puta.

Takva “multietničnost” ima svoju cenu. Isto sa svim zemljama koje su im bile u kandžama.

Prvo, ja sam žensko , a drugo ne pripadam politici ali nimalo.
Ja mislim da si ti ogorčen mrzovoljan tip koji nema pojma da igra šah pa na temi o šahu govori o politici umesto o šahu.

Шта ћеш тек овој госпођи да кажеш ?

Kakve ima veze šah sa tim da je Srbija od pada srednjovekovne države među najnerazvijenijim a u Evropi: vladavina Osmanlija je ostavila daleko teže posledice nego Broz i komunisti. Od kad se vode statistike od UK smo konstantno siromašniji (po glavi stanovnika) oko 4-5 puta.

Takva “multietničnost” ima svoju cenu. Isto sa svim zemljama koje su im bile u kandžama.

Iznenadio me ovaj uspeh, kao i celu zemlju uostalom. Kao da je palo sa neba, malo je jasnije kada se vidi da igraju dvojica Rusa, ali igraju i za druge države. Na to prvenstu nisu došli najbolji velemajstori ali i to ne treba d apomut uspeh. Ono što brine je slaba medijska pokrivenost. Kada Djoković osvoji turnir to se piše danima, za šah nije bilo euforije, jedva su uspeli da pokriju vest. Da ne pričam o futbalu i košarci, oni dobijaju daleko veću pompu za mnogo manje. Treba biti realan i reći da je šah na vrlo niskim granama kod nas, ne samo što nema uspeha, nego nema ni turnira, ne priča se o šahu. Ranije smo imali svetske velemajstore, Ljubojević, Gligorić, Ivkov, itd... ali organizovali smo i velike turnire, gde su dolazili najveći majstori z sveta (pr turnir Beobanke). Ovaj uspah treba malo da pogura stvari, ali koliko vidim biće po narodnoj svako čudo za tri dana.

Lepo je što smo osvojili zlato ali to nikako ne znači da je srpski šah izašao iz blata. Pre svega, najbolji srpski igrači nisu blizu svetskog vrha. Inđić je nekad obećavao a sad stagnira na 2600. Od mladih nada ne vidim nikog ko bi mogao da se približi granici od 2700. Kod žena je situacija bolja, imamo pr izuzetno jakih igračica, pre svega Teodoru Injac koja se približava VM tituli.
Tako da koliko god lepo bilo što smo osvojili zlato, ova medalja zahvaljujući dvojici Rusa nikako ne znači da srpski šah čekaju bolji dani. Možemo da uzmemo i još dva Indijca i da pokidamo na Olimpijadi pa da naših šahista opet nema među elitom.

Back