Sah- poslednji bastion mesavine profesionalnog i amaterskog sporta

ekvador7

Obećava
Poruka
70
Da ne budem kao fudbaler koji posle velikog preokreta kaze " zato je fudbal najbolji, samo u fudbalu ovo ima" , da , samo u fudbalu postoje preokreti, ali svakog utorka na internetu se igra sahovski turnir gde je pre neki dan bilo od top 20 igraca , njih 8 i jos neke legende, svetski prvak Kramnik. Znaci ucestvovao je i Karlsen svetski prvak, bivsi prvak i jos top 10 igraca kao i desetine drugih jakih velemajstora . Taj spoj totalnog i vrhunskog profesionalizma i amaterskog , ima zaista samo u sahu :) Razmisljam da li u pokeru mozda postoji slicno , ok sah se moze igrati preko interneta i sigurno i to ima uticaja ali danas postoje evropska i svetska prvenstva u ubrzanom sahu i uzivo gde amateri i profesionalci igraju zajedno . Moj drug je isao da uzme autogram od jednog sahiste, slikao se sa njim, a moze i sa 10x poznatijim i jacim da igra, ravnopravno. Obicno amateri mogu samo da gledaju svetskog prvaka a u sahu mozes i igrati sa njim, kao i sa top 10 i 20 igracima. Taj pomenuti turnir evo igram vec nekoliko godina i jos uvek sam pod utiskom, taj spoj amaterskog i profesionalnog sporta je prelep .

ekvador7

Obećava
Poruka
70
Danas sa kompjuterima i bazom podataka online, svaki pocetnik ako zeli moze da nauci otvaranje ili tih nekoliko poteza, pre je to bilo cesce, da neki profesionalac brzo dobije pocetnika a danas ne znam da li se i desava, ako se i povrsno bavi sahom . Ali svakako ima jos varijanti u koje upadaju i ozbiljniji igraci, mada je to spoj vise faktora, obostrana nestandarna igra. Recimo u ovoj varijanti mi i IM upadaju

1. b3 D5
2. Lb2 Lg4
3. f3 ? Lh5
4 e4 d:e4
5. De2 Sc6 ?
6. Db5
I predaje za par poteza, mada je to mix vise faktora

ekvador7

Obećava
Poruka
70
Ja ne znam ali sto se tice amatera i pocetnika, sada me je podsetilo pitanje sa Redita, pitao je neko za savet za brzi tips and tricks u sahu, iako je slozena igra, imamo dve one osnovne poslovice iliti saveta " igraj bolje sa pogresnim planom nego bez plana" kao i " sah je borba sa samim sobom"
Sto se tice ovog drugog glavnog saveta, on je i kompleksan a i jednostavan. Mozda glavni savet u sahu je to da moras biti spreman na promenu dinamike i kod pozicija gde nisi prinudjen da to radis, odnosno promena plana posle takozvanog i tihog poteza. Ovo je mozda kljucno, posto se boris sa samim sobom, sa osnovnim ljudskim ponasanjem a to je da tesko menjas svoje odluke . Odnosno tesko menjas ono sto si uradio ili rekao i to je ustvari najteze. Kao kada upises fakultet, pa shvatis da te ne zanima, ali ti i dalje ides jer si cuo da moras biti uporan ili to si ti zeleo ili vec si ulozio neko vreme i glupo je da menjas. U zivotu nemas nekoga da ti kaze i dokaze kao u sahu 1:0 ili recimo da zavrsis taj fakultet i da sidje ne znam Bog i kaze, bravo 1:0 pobedio si, ili ako prekines taj isti fakultet i upises drugi i da Bog kaze to je to. Znaci opciono je, a sahu postoji kazna, nagrada odnosno direktna i jasna takmicarska posledica.

Promena dinamike u zavisnosti od pozicije i poteza protivnika mora/ moze da bude iz korena, odnosno taj deo mnogi namerno i rade, u principu namera je gora od izvrsenja, odnosno lazno pretis da bi protivnik odigrao neki potez i oslabio se, i posle igrao na tu slabost. Znaci promena plana iz korena i kod ne obaveznih i ociglednih pozicija ( ako protivnik zrtvuje figuru i ide na direktni mat naravno da nasilno menjas plan ) . Ovo je verovatno kljucni momenat kod saha i kod odvajanja pocetnika i onih koji to vise nisu, da prepoznas taj trenutak i da menjas plan iz korena i dinamiku kod obicnog poteza ili da iznudis taj potez .

pikax

Elita
Moderator
Poruka
19.375
Da ne budem kao fudbaler koji posle velikog preokreta kaze " zato je fudbal najbolji, samo u fudbalu ovo ima" , da , samo u fudbalu postoje preokreti, ali svakog utorka na internetu se igra sahovski turnir gde je pre neki dan bilo od top 20 igraca , njih 8 i jos neke legende, svetski prvak Kramnik. Znaci ucestvovao je i Karlsen svetski prvak, bivsi prvak i jos top 10 igraca kao i desetine drugih jakih velemajstora . Taj spoj totalnog i vrhunskog profesionalizma i amaterskog , ima zaista samo u sahu :) Razmisljam da li u pokeru mozda postoji slicno , ok sah se moze igrati preko interneta i sigurno i to ima uticaja ali danas postoje evropska i svetska prvenstva u ubrzanom sahu i uzivo gde amateri i profesionalci igraju zajedno . Moj drug je isao da uzme autogram od jednog sahiste, slikao se sa njim, a moze i sa 10x poznatijim i jacim da igra, ravnopravno. Obicno amateri mogu samo da gledaju svetskog prvaka a u sahu mozes i igrati sa njim, kao i sa top 10 i 20 igracima. Taj pomenuti turnir evo igram vec nekoliko godina i jos uvek sam pod utiskom, taj spoj amaterskog i profesionalnog sporta je prelep .
Hoćeš da odigramo ?

ekvador7

Obećava
Poruka
70
naravno, na lichess-u sam uglavnom, a sada na chess.com samo utorkom. A sto se tice tih brzopoteznih meceva preko interneta, imamo tu taj takozvani pre move odnosno igranje unapred poteza, velicina table . Ovladavanjem vestine sa tom opcijom moze da poveca drasticno produktivnost, ja sam ga uzimao na pocetku zdravo za gotovo ali prakticno je opcija, magija sama za sebe i kada bi se dovela do automatizma, pa bar 50% bi bilo poboljsanje. Tu postoji sigurni i kockarski potezi, odnosno predvidjanje poteza, ali svakako ako znas da mozes odigrati i 50 poteza bez gubitka ijedne sekunde, samo ta informacija sama po sebi znaci sve . Mislim da postoji i multi ali nisam testirao, to je tek ludnica ako je tehnicki moguce . Sto se tice velicina ekrana, isto bitna stavka, ako je veci preglednije je ako je manji, brze ti radi mis , sto je kljucno, pa neki mix je mozda idealno, da ne bude veliko a opet dovoljno da jasno vidis tablu . Ali vestina tog pre move-a je nacin da budes konkurentant i prakticno je posebna oblast za izucavanje toliko je kompleksno .

ekvador7

Obećava
Poruka
70
Ne mogu da editujem ali kod premove-a, osim tog sigurnog i kockarskog, imamo naravno i iznudjen premove kada si u totalnom cajtnotu i on se najcesce koristi, ali tu se grana na to da i prebacujes pritisak na protivnika ako njemu pada a daje mat, logicno je da razmisljas kako da ne primis mat ali ako odigras premove neki nerealan potez sa kraljem prema matu/dami a znas da protivnik isto igra premove moze da bude plodonosno, odnosno ne samo predvidjanje poteza nego i premova- i protivnika

ekvador7

Obećava
Poruka
70
Svaka cast , ali to je kao kada bi igrala Mortal Kombat i umesto munja , uzimas tradicionalni mac posto si odlicna sa macem. Protivnik ce to koristiti.
Igrao sam dugo 3:0 , sa tim premove-om to nesto slicno onom starom tradicionalnom 5:0 , pa sam jedno vreme presao na 3:2 da bi se kao spremao za uzivo turnire, mada i ovi online turniri preferiraju bonifikaciju, mada sam se posle vratio na 3:0 posto je jaci adrenalin, a ti ?

pikax

Elita
Moderator
Poruka
19.375
Svaka cast , ali to je kao kada bi igrala Mortal Kombat i umesto munja , uzimas tradicionalni mac posto si odlicna sa macem. Protivnik ce to koristiti.
Igrao sam dugo 3:0 , sa tim premove-om to nesto slicno onom starom tradicionalnom 5:0 , pa sam jedno vreme presao na 3:2 da bi se kao spremao za uzivo turnire, mada i ovi online turniri preferiraju bonifikaciju, mada sam se posle vratio na 3:0 posto je jaci adrenalin, a ti ?
Može i 2+ 1 ili 1+1 . :D
Može i 3+0.
Kada igramo ?

prenosilac por

Primećen član
Poruka
723
Danas sa kompjuterima i bazom podataka online, svaki pocetnik ako zeli moze da nauci otvaranje ili tih nekoliko poteza, pre je to bilo cesce, da neki profesionalac brzo dobije pocetnika a danas ne znam da li se i desava, ako se i povrsno bavi sahom . Ali svakako ima jos varijanti u koje upadaju i ozbiljniji igraci, mada je to spoj vise faktora, obostrana nestandarna igra. Recimo u ovoj varijanti mi i IM upadaju

1. b3 D5
2. Lb2 Lg4
3. f3 ? Lh5
4 e4 d:e4
5. De2 Sc6 ?
6. Db5
I predaje za par poteza, mada je to mix vise faktora
Baš super varijanta.
Hvala!😊

ekvador7

Obećava
Poruka
70
Sto se tice teme, secam se kada je neki 160 teniser igrao sa Djokovicem, on je slao na Tik Tok kako se rukuje sa njim, zvao rodbinu u live, histerija, a covek je profesionalac, 160 sahista na svetu je velemajstor na primer, ali u tenisu si takodje profesionalac a totalna ludnica to sto je uopste imao mogucnost da igra. Sada je na turniru bas neki amater i igrao remi sa Karlsenom, i tamo na chatu, paceri se osokolili , dajte mi Karlsena

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
10.576
Шах као игра је задњом олимпијадом обесмишљен. Десило се оно што бјеше неизбјежно, компјутери и премоћни шаховски програми су однијели побједу над људским интелектом. И ту не знам шта учинити како би се шах "спасио" у будућим временима, више популарисати убрзани (рапид) и брзопотезни (блиц) темпо јер је ту сужен простор утицаја рачунара и шаховских програма, врхунски играчи су ограничени да у кратком времену траже брза рјешења или нешто друго, али врхунски шах реално нема никакву перспективу.

Што се тиче интернетског шаха, зависи који су мотиви играча. Да ли играју због задовољства, у том случају логично је да траже играча своје снаге или да хране таштину или пак тјеше себе како су дорасли врхунским шахистима. У том случају одеш на једнодневни блиц или рапид турнир којих доста има, огледај се и са интерима и са велемајсторима па види гдје си, за.јеби интернетски шах.
Опет на интеретском шаху, ако изузмемо играче који играју за своју душу од оних који играњем нешто "доказују" 90% се служи преварама, а преварама се служе и врхунски шахисти, велемајстори, и они користе помоћ шаховских програма. На више начина, већину углавном знам, ту се може колико толико поштен шах играти само на блиц темпу, мада и ту користе преваре и на темпу 3+2 па чак и на 3+0. Истина, модератори оне које ухвате у превари кажњавају, банују, но проблем је што их је тешко ухватити, вјештог преваранта готово и немогуће, а увјерио сам се каквим се све марифетлуцима служе. Да човјек не повјерује, некад се запитам који су мотиви јер неке материјалне сатисфакције углавном и немају.

ekvador7

Obećava
Poruka
70
I meni deluje da je ubrzani sah buducnost, neki jaci rapid tempo , ne samo zbog kompjutera vec i zbog zanimljivosti , brzine, manjih troskova . Sto se tice ovog preispitavanja razloga internet igranja taj deo mi nije bas jasan, svakako su uzivo turniri bolji i lepsi, mada ih nema puno u tvom okruzenju a svakako nema te jacine .
Sto se tice prevara, slazem se, mada ovi jaci turniri obicni imaju nagradni fond i tu je jasan razlog prevare ali kod slobodnih partija je ekstremno cudno i nejasni su razlozi, mada sa ovim AI napretkom detekcija ce biti jos bolja, a to sto neko nekada vara, vara sebe, slicno kao kada neko igra top protiv topa na pad zastavice, nervira svakako ali to je u procentima bas malo .

ekvador7

Obećava
Poruka
70
Sto se tice online igranja, zanimljiva je i statistika odigranih partija, odnosno ono sto kompjuter vidi kao greske i ocenjivanje poteza . Imamo tu taj accuracy, koji ide od 0-100 , pa je 100 kao da igra kompjuter . Naravno ako igras sa slabijim igracem i on vuce losije poteze gde je tebi na neki nacin olaksano i nametnuto da odigras dobar potez- tada accuracy moze biti veliki , mada opet kompjuter uvek daje kod odeljka "inaccuracies" neke svoje licne zelje, odnosno sitne nepravilnosti koje znaju da nerviraju- u smislu sta ***** i smanjuje accuracy kada sam dobro odigrao . Svakako ta statistika je zanimljiva i kod ljubitelja statistike ali i za ucenje i poboljsavanje svoje igre .
Danas sam odigrao nerealnu partiju i jos sam pod utiskom, igrao sam sa 2600 rejtingom, moj accuracy je bio 96% bez ijedne greske cak i bez ijedne nepreciznosti i sa kompjuterove strane a odigrano je 30 poteza . Imam jos partija sa 95+ sa jacim igracima, ali uvek sa nekoliko nepreciznosti. Zanimljivo je sto je i protivnik imao visoku ocenu od oko 90% .

Prilozi

• sah.png
    sah.png
    167,3 KB · Pregleda: 2