šah - mat

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Skakač na belom polju pojeo je pešaka, puštajući konjicu da izvede Damin gambit. Crni kralj i kraljica, gledali su sa najviše kule ovaj uspešan prepad. Kralj je naglo živnuo, malo od pobede, malo od svežeg vazduha, što je kovitlao oko zamka. Slast uspeha tako ga je obuzela, da je namah odlučio da obljubi kraljicu.
"Gospo Borčice, krenimo u naše odaje", najavi kralj značajno, a kraljica zevnu i zakoluta očima. "Zar opet?". Prošli put se opravdala tetkom sa crvenom perjanicom koja dolazi jedanput mesečno, jednom joj je sevalo u bešici, a nedavno se jedva spasla razdirućom brigom za ishod bitke. "Ko će opet ponavljati te dosadne pokrete", pomiski kraljica Borčica i počeška se ispod krune.
"Vaše Visočanstvo, dignite ga!", zapovedi kralj Kojatkin, pošto su ušli u bračnu ložnicu. Kraljica Borčica uze provansalski duduk, zasvira staru trubadursku i kraljev poče da se diže. Lagano se dizao, pomalo cimkajući i pocupkujući, a kad je vrhom dotakao zlatnu kopču kraljeve odežde, kraljica to primi kao znak da mu pristupi.
"Ne, Vaše Visočanstvo, zaboravili ste. Ne dodirujte ga Vašim kraljevskim rukama. Pozvaćemo paža, Dr. Hirurga, da ga on prihvati i ugura tamo gde mu je mesto."
Uđe paž, Dr. Hirurg, i duboko se pokloni. Prihvati kraljev u punoj erekciji, te ga predade kraljici Borčici.
- Osećate li nešto, moja gospo?, upita kralj Kojatkin.
- Da.
- Šta osećate?
- Sve -
reče kraljica Borčica, i poče da dahće i stenje, okrećući se oko kraljevog punim krugovima, u pravcu kazaljke na satu, onako kako su je naučile prva dama Kojica i babica na dvoru, Hellen, pri tom šapćući na kraljevo uvo reči koje ga pale:
šuh ili šeh, šah ili mat.

]

citav zivot je partija šaha.

da li ste nekada bili u situaciji da znate da vas neko laže. i kada vas laže.

da taj neko zna za vas stav da vam je istina najbitnija.
kakva god da je.

i da se i dalje nalazite u situacijama gde vam ista osoba plasira neistine (misleći verovatno da vas štiti od nečega - bola,možda bola, i opet bola..), a vi samo klimate glavom i govorite - da, da..

ishod takvog odnosa zavisi od cilja koji akteri tog odnosa imaju ili..

ko će na kraju da pokupi kraljicu?

ko jede kralja?

juce sam bila u situaciji da slusam nekoga kako mi u lice hladnokrvno izgovara laz kao najtacniju istinu.

a oboje smo znali sta je istina.

koga je laz trebala da postedi?
mene ili tu osobu?

Sve zavisi ko je kraljica.. Prosto klimash glavom i pravish se da uzivash, ako to mozes, ako ne, izadjes iz tog odnosa. Sah -mat.
I niko nije pojeden
U svakom slucaju, bolje nek on tebe pojede nego ti samu sebe..;)

1. nikad nisam ukapirala sta je proketi gambit, a to je mozda zatosto ne igram sah
2. mene bre niko ne laze. ili i ako me lazu ja ne provaljujem. boli mene brigica da se zamaram tudjim glupostima, ako ce neko da kompikuje zivot sebi samo neka izvoli.

e, da jedna drugarica u 5 razredu me lagala da je napisala i izdala ljubic, pa sam ja provalila jerbo sam ah-tako pametna i rekla dokazi i onda mi je ona donela ljubic na kome je preko imena autora nalepila papir sa svojim imenom. pisanim hemijskom olovkom. pisanim slovima. toliko.

kakva god da je.

i da se i dalje nalazite u situacijama gde vam ista osoba plasira neistine (misleći verovatno da vas štiti od nečega - bola,možda bola, i opet bola..), a vi samo klimate glavom i govorite - da, da..

ko jede kralja?

juce sam bila u situaciji da slusam nekoga kako mi u lice hladnokrvno izgovara laz kao najtacniju istinu.

mene ili tu osobu?

Ne volim kad uhvatim nekog u laži ... bude mi neprijatno kao da sam ja lagala .... Ne cenim takve ljude ni malo.

Ne štedi me ti bola - reci, pa ću se sa bolom ja sama izboriti.

:roll: де је онај смајли што повраћа...:roll:
:thumbdown:

planet.jpg

Umesto toga, K, uči da igraš šah.

kakva god da je.

ko jede kralja?

mene ili tu osobu?

Šta fali takvom razgovoru ne razumem ja...
meni to zvuči ko sasvim ok... mislim možda nije ok sa neke moralne strane i ne bi se baš pisale disertacije o tome da razgovor tako treba da izgleda - al mislim da je ok ta vrsta priče...

Valjda je poenta da se izbegnu neprijatnosti pošto je očigledno ujedno i nepromenjiva činjenica

1. nikad nisam ukapirala sta je proketi gambit, a to je mozda zatosto ne igram sah
2. mene bre niko ne laze. ili i ako me lazu ja ne provaljujem. boli mene brigica da se zamaram tudjim glupostima, ako ce neko da kompikuje zivot sebi samo neka izvoli.

e, da jedna drugarica u 5 razredu me lagala da je napisala i izdala ljubic, pa sam ja provalila jerbo sam ah-tako pametna i rekla dokazi i onda mi je ona donela ljubic na kome je preko imena autora nalepila papir sa svojim imenom. pisanim hemijskom olovkom. pisanim slovima. toliko.

damin gambit je vrsta otvaranja u shahu koja ide istupanjem peshaka napred u nizu gde stoji dama...

Back