Садашњост је илузија

fanstebre

Poznat
Poruka
9.928
Сматрам да је садашњост илузија настала услед ограничених перформанси нашег мозга да брзо схвати тренутно пребацивање са прошлог на будуће и онда то између што нам није ухватљиво ми називамо "садашњост" и перципирамо на различит начин - неко садашњост доживљава као данашњи дан, неко као овај сат у којем смо, неко као месец у којем је, неко као једну недељу итд.

Садашњост је релативна баш зато што уистину и не постоји, зато што је илузија која је условљена кретањем небеских тела, сменом дана и ноћу и ограничености нашег ума који је подложан релативном доживљају реалности. Прошлост је константно иза нас, а будућност тик испред нас....између нема ништа. Прошлост и будућност су спојени.

Будућност је резултат прошлости.

Ми нисмо исто као што смо били пре мање од једног тренутка, у нашем телу се одвило толико процеса за тај један нама неухватљив трен да смо ми константно у пребачају између прошлости и будућности. Тај трен је краћи од трептаја ока и бржи од сунчеве светлости. Тај трен заправо нема време које је мерљиво.

Као што између дана и ноћи нема ништа тако ни између прошлости и будућности нема ништа. Имаш ноћ и дан и то је то. Имаш прошлост и будућност и то је то.

Ако постоји нешто као Рај онда једино то може да се објасни као место у којем је вечна садашњост, без прошлости и будућности, а наш ум није у стању да схвати то јер живимо у реалности у којој се смењују дан и ноћ и та смена светлости и мрака и потрошност материје која нас окружује нам даје илузију да постоји нешто као што је садашњост и на крају крајева нам даје илузију да постоји нешто као што је време.

Нама је немогуће да схватимо да се читава историја човечанства одвила пре мање од једног трена. Све што се икад десило и што ће се десити стане у трен који је мањи од трептаја ока.

Zapravo je suprotno, sadašnjost jedino i postoji i to večna sadašnjost a prošlost i budućnost su samo iluzija, mislim prošlost je ništa drugo do sećanja (koja su obično malo ili malo više iskrivljena) a budućnost je isto samo isčekivanje nečega što ne postoji (odnosno mašta kako bi nešto trebalo da bude ili da izgleda od čega isto uglavnomne bude ništa ili ako bude opet nekako izgleda drugačije), a opet i prošlost je bila sadašnjost i budući trenutak će biti sadašnjost, znači nemamo ni prošlost ni budućnost (to su samo konstrukcije u našim glavama) već imamo samo sadašnjost i ovaj aktuelni trenutak koji proživljavamo u real time-u.

Zapravo je suprotno, sadašnjost jedino i postoji i to večna sadašnjost a prošlost i budućnost su samo iluzija, mislim prošlost je ništa drugo do sećanja (koja su obično malo ili malo više iskrivljena) a budućnost je isto samo isčekivanje nečega što ne postoji (odnosno mašta kako bi nešto trebalo da bude ili da izgleda od čega isto uglavnomne bude ništa ili ako bude opet nekako izgleda drugačije), a opet i prošlost je bila sadašnjost i budući trenutak će biti sadašnjost, znači nemamo ni prošlost ni budućnost (to su samo konstrukcije u našim glavama) već imamo samo sadašnjost i ovaj aktuelni trenutak koji proživljavamo u real time-u.
То твоје мишљење је управо резултат илузије коју нам даје смена дана и ноћи и потрошност времена. Не постоји реал-тиме. Како може бити илузија ако си рецимо подигао руку ? То се реално десило али је прошло, а оно што ће бити даље је условљено твојом наредном мишљу и то се зове будућност. Шта је између подизања руке и спуштања руке ? Ништа. Само константно превирање оног што се десило са оним што ће се десити које опет аутоматски постаје оно што се десило и тако у круг, нема празног хода јер да има е то би онда била садашњост.

То твоје мишљење је управо резултат илузије коју нам даје смена дана и ноћи и потрошност времена. Не постоји реал-тиме. Како може бити илузија ако си рецимо подигао руку ? То се реално десило али је прошло, а оно што ће бити даље је условљено твојом наредном мишљу и то се зове будућност. Шта је између подизања руке и спуштања руке ? Ништа. Само константно превирање оног што се десило са оним што ће се десити које опет аутоматски постаје оно што се десило и тако у круг.

Pa postoji jer sve se odvija u real time-u jer i to podizanje i spuštanje ruke se odvija u real time-u , ne odvija se ni u proslosti ni u buducnosti.

A opet kazes real-time?
Kojom jedinicom meris nesto sto ne postoji ili mu dajes pridev?

Pa mislim sve je samo stvar doživljaja a doživljaj je opet stvar percepcije i rezultat informacija koje dobijamo uz pomoć naših 5 čula, a da bi nešto osetili i dobili te informacije to možemo samo u ovom aktuelnom trenutku odnosno real time-u, odnosno mi možemo postojati samo u sadašnjem trenutku, ne ni u prošlosti a ne ni u budućnosti (jer oni postoje samo u našim glavama i to su samo ili sećanja ili isčekivanja nečega).

Pa postoji jer sve se odvija u real time-u jer i to podizanje i spuštanje ruke se odvija u real time-u , ne odvija se ni u proslosti ni u buducnosti.
Како се одвија у реал-тиму ако се током твог подизања и спуштања руке десило толико процеса у организму и материји око тебе да твоја рука у моменту кад је спуштена је постала старија него у моменту кад је подигнута.

Све се константно мења и ништа није ниједног тренутка исто. Ниједан атом, ништа.

реал-тиме је илузија условљена ограничености нашег ума да схвати и уочи тренутне промене материје око нас

Сматрам да је садашњост илузија настала услед ограничених перформанси нашег мозга да брзо схвати тренутно пребацивање са прошлог на будуће и онда то између што нам није ухватљиво ми називамо "садашњост" и перципирамо на различит начин - неко садашњост доживљава као данашњи дан, неко као овај сат у којем смо, неко као месец у којем је, неко као једну недељу итд.

Садашњост је релативна баш зато што уистину и не постоји, зато што је илузија која је условљена кретањем небеских тела, сменом дана и ноћу и ограничености нашег ума који је подложан релативном доживљају реалности. Прошлост је константно иза нас, а будућност тик испред нас....између нема ништа. Прошлост и будућност су спојени.

Будућност је резултат прошлости.

Ми нисмо исто као што смо били пре мање од једног тренутка, у нашем телу се одвило толико процеса за тај један нама неухватљив трен да смо ми константно у пребачају између прошлости и будућности. Тај трен је краћи од трептаја ока и бржи од сунчеве светлости. Тај трен заправо нема време које је мерљиво.

Као што између дана и ноћи нема ништа тако ни између прошлости и будућности нема ништа. Имаш ноћ и дан и то је то. Имаш прошлост и будућност и то је то.

Ако постоји нешто као Рај онда једино то може да се објасни као место у којем је вечна садашњост, без прошлости и будућности, а наш ум није у стању да схвати то јер живимо у реалности у којој се смењују дан и ноћ и та смена светлости и мрака и потрошност материје која нас окружује нам даје илузију да постоји нешто као што је садашњост и на крају крајева нам даје илузију да постоји нешто као што је време.

Нама је немогуће да схватимо да се читава историја човечанства одвила пре мање од једног трена. Све што се икад десило и што ће се десити стане у трен који је мањи од трептаја ока.
Sadašnjost je prošlost.
Sve je iluzija

...jučer(valjda) je bio.. petak(ili nije)...od 11 h do 16 h bio sam u ribolovu( mož' biti al' ne mora da znači).
Jel' to prošlost, moguće..budućnost..ili sam ja još uvijek u ribolovu ili nisam ni bio :aaa:

Ово је пример материјалистичке субјективизације нематеријалног одн. неопипљивог ( као што су прошлост и будућност. )

Прошлост је једно, сећања су друго. Прошлост је објективна, сећања су субјективна. Ако немаш субјекте, немаш сећања али и даље можеш да имаш прошлост. Уклони сва жива бића, уклонићеш сва сећања. Али оно што је било ће остати.

Исто важи и за будућност. Будућност је једно, очекивања су друго. Будућност је објективна, очекивања су субјективна. Ако немаш субјекте, немаш очекивања али и даље можеш да имаш будућност. Уклони сва живи бића, уклонићеш сва очекивања. Али оно што ће бити -- биће.

Иначе, што би се ико бавио историјом ако је прошлост само сећање? Ако се нико не сећа шта је било у каменом добу, камено доба није ни постојало. Што се онда бавимо изучевањем истог?

Врло извитоперен начин размишљања.

Али ни тврдња "Садашњност не постоји" није ништа боља.

matrix GIF

Back