Sada je stvarno alarmantno: Svi u Nemačku, firme se zatvaraju

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
92.072

Kriza po pitanju radne snage u Bosni i Hercegovini je kulminirala.

Ona se zasad najviše prelama preko leđa malih preduzeća i preduzetnika kojima u nedostatku kadra ne preostaje ništa drugo nego da stave ključ u bravu.

Iako nisu imali problem s poslom, jer ga je bilo u kontinuitetu, “Europress Studio”, štamparija iz Banjaluke, nakon višegodišnjeg uspešnog poslovanja je zatvorena, jer su dvojica od trojice tehničara otišla u Nemačku.

U kratkom periodu nisu uspeli da pronađu adekvatne zamene pa je ovakav scenario bio neizbežan.

“U sedam dana dva radnika su otišla. Pokušali smo da prodamo firmu i našli zainteresovane ljude koji bi je kupili, ali kad su čuli da imamo problem s pronalaskom radnika i sami su odustali. Išao sam i u školu da vidim da li bi neko dolazio na praksu, ali niko nije bio zainteresovan. Ne krivim samo državu, nego i ljude koji nisu prilagodljive prirode”, kaže za “Nezavisne” Igor Kremenović, koji je u ime vlasnika vodio posao.

Prema njegovim rečima, uslovi za rad u firmi bili su evropski, ali radnici nisu mogli dobiti platu kao u inostranstvu.

"Odnos s vlasnikom je bio takav da se samo mogao poželeti, a imali smo ekstra uslove. Prekovremeni sati su bili plaćeni, imali smo svoju kuhinju, kutak za zabavu. Međutim, tehničari nisu bili zadovoljni platom, jer su dvojica završila fakultet i bilo im je malo da rade za platu koja je bila namenjena srednjoj stručnoj spremi”, svedoči Kremenović.

https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2018&mm=10&dd=23&nav_id=1459604

VARTA u opasnom problemu:think:

Prva ‘žrtva’ egzodusa: Banjalučka firma zatvorena zbog odlaska radnika

igor-kremenovic.jpg

Štamparija “Europress studio”, nekada uspješno banjalučko preduzeće, zatvorena je prije dvije sedmice zbog odlaska radnika na rad u inostranstvo. Firma je zatvorena nakon devet godina poslovanja.

„Zatvorili smo štampariju jer nije više bilo radnika stručnih da rade. Oni koji su bili, otišli su u zapadne zemlje.
Izvađen je zdrav zub, i 9 godina ulaganja ode niz vodu“, objavio je radnik štamparije Igor Kremenović.

U videu koji je podijelio na svom Facebook profilu, Kremenović je pokazao prazne zidove štamparije koja je nekad uspješno radila i obezbjeđivala posao za nekoliko porodica.

„Ovo je ono što je ostalo od zdrave štamparije koja je radila punih 9 godina. Štamparija je radila sa ozbiljnim firmama. Ostali su samo prazni zidovi“, kazao je Kremenović u videu.

Kako kaže, radnici su napustili državu u potrazi za boljim životom.

„Dva-tri tehničara otišla su a mi ovdje ne možemo da nađemo sručne radnike“, kazao je.

No napomenuo je da to nije jedini problem. Nisu mogli da se bore ni sa plaćanjem računa i izvršavanjem njihovih obaveza u situaciji kada dobavljači ne izvršavaju svoja plaćanja prema njima.

„Bila je to zdrava štamparija a sada je zatvorena. To je kao da vadite zdrav zub“, kazao je Kremenović.

On je i prije nekoliko dana, gostujući na jednoj bh. televizijskoj stanici, ukazao na problem nedostatka radne snage i odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

https://www.biznisinfo.ba/banjalucanin-zatvorio-firmu-radnici-otisli-iz-bih-drugih-nema/

Ona se zasad najviše prelama preko leđa malih preduzeća i preduzetnika kojima u nedostatku kadra ne preostaje ništa drugo nego da stave ključ u bravu.

Iako nisu imali problem s poslom, jer ga je bilo u kontinuitetu, “Europress Studio”, štamparija iz Banjaluke, nakon višegodišnjeg uspešnog poslovanja je zatvorena, jer su dvojica od trojice tehničara otišla u Nemačku.

U kratkom periodu nisu uspeli da pronađu adekvatne zamene pa je ovakav scenario bio neizbežan.

“U sedam dana dva radnika su otišla. Pokušali smo da prodamo firmu i našli zainteresovane ljude koji bi je kupili, ali kad su čuli da imamo problem s pronalaskom radnika i sami su odustali. Išao sam i u školu da vidim da li bi neko dolazio na praksu, ali niko nije bio zainteresovan. Ne krivim samo državu, nego i ljude koji nisu prilagodljive prirode”, kaže za “Nezavisne” Igor Kremenović, koji je u ime vlasnika vodio posao.

Prema njegovim rečima, uslovi za rad u firmi bili su evropski, ali radnici nisu mogli dobiti platu kao u inostranstvu.

"Odnos s vlasnikom je bio takav da se samo mogao poželeti, a imali smo ekstra uslove. Prekovremeni sati su bili plaćeni, imali smo svoju kuhinju, kutak za zabavu. Međutim, tehničari nisu bili zadovoljni platom, jer su dvojica završila fakultet i bilo im je malo da rade za platu koja je bila namenjena srednjoj stručnoj spremi”, svedoči Kremenović.

Mislim da ovo otkriva problem zasto ljudi odlaze.

Bice ovo i kod nas uskoro, cim se stvore mogucnosti za laksi odlazak ako se ovde ne poprave uslovi zivota.

Ситуација на Балкану је алрмантна! Затвараће се фирме, јавног превоза неће бити, угасиће се и школе и болнице! Остаће само полиција и војска који ће настојати да оправдају своје постојање тако што ће заратити између себе!

To vec imas i u Srbiji. Odlaze ljudi koji imaju i posao. ODlaze kompletne porodice. Put bez povratka

https://de.indeed.com/

Ljudi odlaze ali jos uvek nije bilo vesti da je neka firma zbog toga zatvorena tj. da je zatvorena jer ne mogu da nadju radnike.
Kod nas je izrazen i problem sto velika vecina trazi posao u svom mestu ili u nekom vecem mestu tako da manja mesta nemaju svetlu buducnost.

Ситуација на Балкану је алрмантна! Затвараће се фирме, јавног превоза неће бити, угасиће се и школе и болнице! Остаће само полиција и војска који ће настојати да оправдају своје постојање тако што ће заратити између себе!

Ostace samo postari da dele penzije penzosima. I oni koji su totalno smuseni i nesposobni za zivot. Zajedno sa migrantima koji nemaju prolazu u EU

Vračić: Prekinuti šutnju vlasti o iseljavanju sa Zapadnog Balkana

Vlade država Zapadnog Balkan moraju prekinuti svoju šutnju o iseljavanju i biti spremne sudjelovati u teškoj raspravi o toj temi na temelju pouzdanih podataka, navodi Alida Vračić, suosnivačica i izvršna direktorica organizacije (Think- Tank) Populari iz Sarajeva, autorka analize o problemu sve većeg odlaska ljudi, a posebno stručnjaka iz zemalja Zapadnog Balkana. Analiza je predstavljena na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, 17. maja 2018. Članstvo u EU neće riješiti problem, te je teško očekivati da će biti promijenjena slika o Balkanu kao prostoru koji se sve više napušta, navodi Vračić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa

9B05D211-E212-4D0E-BAB7-45AD509ED1E0_w650_r1_s.png

374C1168-AD4F-4F85-B8DD-3AC97B11D310_w650_r1_s.png

70F47B90-4AF5-4673-BF74-D2F365C5A479.jpg

https://www.slobodnaevropa.org/a/intervju-alida-vracic-migracije-zapadni-balkan/29256893.html

ISTRAŽIVANJE Mladi ne žele da studiraju, ali hoće da idu iz Srbije

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/i...a-studiraju-ali-hoce-da-idu-iz-srbije/p29rsmr

Idem iz Srbije i ne vraćam se

Anđela Nešić (19), brucoškinja na FON-u, planira da već na drugoj godini pomoću sportske stipendije ode u Švajcarsku da nastavi studije. Kad ih završi, ostaće da živi i radi u toj zemlji.
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/idem-iz-srbije-i-ne-vracam-se/4mee144

Svaki treći doktorant želi da napusti Srbiju

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/svaki-treci-doktorant-zeli-da-napusti-srbiju/mlmxvkf

Platiću sve dugove i idem iz Srbije

https://www.blic.rs/biznis/platicu-sve-dugove-i-idem-iz-srbije/seqd1hl

- - - - - - - - - -

MASOVNO ISELJAVANJE, ODLAZE I STARI I MLADI: Ne vide perspektivu u Srbiji, prihvataju i rad na crno u inostranstvu!

1266869_248943-profimedia0175065516-ff_ls.jpg

"Moj komšija, čovek sa više 50 godina života napustio je posao i otišao u Nemačku. Moj najbolji prijatelj je sa porodicom otišao u Englesku. Ima više od 60 godina, a njegova žena je napustila posao koji je ovde imala", ispričao je Subotičanin Robert Tikvicki.

Pominje još jednog prijatelja, po struci mašinskog inženjera, koji se odselio u Mađarsku, pa posle tog nabrajanja zaključuje: "Razmišljam o tome takođe. Dosta mi je više ovakvog života."

Iskustva više agencija koje u Subotici organizuju odlazak, administrativnu i praktičnu podršku za potencijalne gastarbajtere pokazuju da je najčešći motiv zbog kojih stanovnici ovog grada u blizini granice sa Mađarskom napuštaju zemlju - manjak životne perspektive.

1338513_selo-fonet-2014_ff.jpg

U najgorim slučajevima reč je o materijalnoj bedi pa je bilo kakav posao u inostranstvu ponekad jedino rešenje. Nije mali broj ni onih koji, pošto nemaju pasoše država članica Evropske unije (EU), prihvatuju rad na crno u nekoj od evropskih država.

Međutim, pomoću EU pasoša, odnosno dokumenata do kojih su došli zahvaljući mogućnostima koje pružaju Mađarska i Hrvatska za one koji primarno nemaju njihovo državljanstvo, mnogi Subotičani uspevaju da nađu legalni posao u inostranstvu. To za posledicu poslednjih godina ima sve masovnije iseljavanje i iz same Subotice.

Zoltan Šifliš otac je tri ćerke i sve su već odavno negde u Evropi i Americi. U sličnoj situaciji je i većina njegovih prijatelja.

"Iz mog okruženja mladi koji su se opredelili da studiraju u Mađarskoj, uspeli su da se zaposle u struci i vrlo su uspešni, pred sobom već imaju lepe karijere. Ta deca u ovoj sredini i sa tim znanjem, na žalost, ne bi mogla da prosperiraju. Znam bar desetak mladih čiji je lični i profesonalni uspeh vrlo zavidan. To dokazuje da mi imamo veoma talentovane i kreativne mlade ljude, ali oni u ovoj sredini ne mogu da se ispolje. Ovi mladi su otišli upravo zbog toga što ovde ne vide perspektivu", rekao nam je Šifliš.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije po podacima sa popisa iz 2011. godine (objavljenih 2015.) iz zemlje je emigriralo 61.342 ljudi starosti od 15 do 29 godina.

https://www.kurir.rs/vesti/srbija/2...rbiji-prihvataju-i-rad-na-crno-u-inostranstvu

zasto nisu mogli dobiti platu kao i u inostranstvu? koliko kapiram to je graficka struka a oni su vrlo trazeni. sto bi cucali za 600 konvertibilnih maraka kada mogu (a i jsu) nasli posao u dva poteza.

Jesen stiže dunjo moja,
ne miriše više cveće;
Zumbul, lale, jorgovani

S cvetnih grana lišće pade,
s njime ode moja ljubav,
moja mladost, moje nade.

Ti mi ode, leto prođe,
nesta cveća…
Otišla si slavuj ćuti, lišće žuti…
Sad i ne znaš kolko patim
kad se setim jorgovana,
Ljubičica i jasmina…

Ova stara generacija,koja otaljava svoje poslednje ovozemaljske dane u srbiji,ne zeli nikakve promene.Oni su toliko navikli na decenijsku bedu,na haoticnu drzavu,
da su izgubili sposobnost,da zele bilo sta vise od zivota,jer beda je njihovo ime.Ali ono sto ce potpuno destabilizovati nasu zemlju,to je masovni odliv mladih generacija,
koji sasvim opravdano,ne zele da zive u nesredjenoj drzavi gde podrepasi i kriminalci vode glavnu rec.Stalna ubistva ljudi,na javnim mestima,uneli su veliku dozu
straha kod gradjana.Niko nije siguran,da sutra u okrsaju mafijasa na ulicama beograda,nece postati koleteralna steta,tj.da nece ni kriv ni duzan,biti raznet u eksploziji
nekog mafijaskog automobila.Mladi (skolovani!) odlaze,stari ce pomreti,a 5O.OOO ljudi,koji godisnje nadiru u beograd,cine uglavnom neskolovanie i neobucene osobe,
za bilo kakav rad.Slika Srbije za deset petnaest godina,nije ni malo ruzicasta,vec na protiv,jako crnim bojama obojena.!:rtfm:

Normalno svako ide gde mu je bolje.

To na osobnom iskustvu tvoje etnije. Albanija - 1,5 milijuna za 20 godina, KiM manje od 1 milijuna.

- - - - - - - - - -

Neka idiu svi, kojima je bolje, siroko im polje. Meni i mojoj obitelji je ovdje Svicarska. Tkop hebe nesposobne i lene, te krezavu i grbavu rulju. Sluge vazda bili i bice. AMEN>

Back