Сада је дан спасења

Gedeon

Veoma poznat
Poruka
12.200
Друга посланица Коринћанима светог апостола Павла (СХП, прво издање):
1 Радећи заједно с Богом, преклињемо вас да не допустите да Божија благодат коју сте примили буде узалудна. 2 Јер, Он је рекао:
»Чуо сам те у право вријеме и помогао сам ти у дан спасења.« (Исаија 49,8) Слушајте! Сада је право вријеме. Сада је дан спасења!
+++
Сада је дан спасења. Шта то значи? Да морамо да се и сами потрудимо на свом спасењу? Да користимо како треба дату нам Божију благодат? Сада, одмах, без одгађања или свети апостол мисли на нешто друго?

Онакви какви будемо на дан спасења такво ће нам бити и спасење, а ми не знамо када ће то бити, зато нам је сваки дан дан спасења, јер може бити и данас и одмах сада.
Онда је дан наше личне смрти дан нашег спасења (или пропасти)?

1 Радећи заједно с Богом, преклињемо вас да не допустите да Божија благодат коју сте примили буде узалудна. 2 Јер, Он је рекао:
»Чуо сам те у право вријеме и помогао сам ти у дан спасења.« (Исаија 49,8) Слушајте! Сада је право вријеме. Сада је дан спасења!
+++
Сада је дан спасења. Шта то значи? Да морамо да се и сами потрудимо на свом спасењу? Да користимо како треба дату нам Божију благодат? Сада, одмах, без одгађања или свети апостол мисли на нешто друго?
Znaci da be oklevas i ne odlazes, vec sada da prihvatis 100% i zivis tako.

"Пророк пророкује, апостол показује: „Ево сад је време најбоље“: сад, кад је Бог Логос у свету; сад, кад је Он сав у Богочовечанском телу свом, Цркви; сад, кад је његова Пресвета Богомајка наша свемилостива заступница; сад, кад је богочовечакско Еванђеље на земљи; сад, кад је сав Бог у телу људском и као Човек живи међу људима; сад, сад, сад као никад, зато што се Бог Логос оваплотио и занавек остао међу нама: „Ево ја сам с вама у све дане до свршетка света“ (Мт. 28, 20).

„Време најбоље“, то је Христово време, откако је Бог Логос из вечности сишао у време, обукао се у временско, и својим животом у времену осветио време и што је у њему. И само време постало је не само добро, и боље, него „најбоље“, „најмилосније“. Јер је оно постало увод у божанску вечност, припрема и предспрема за бескрајни живот у вечности.
Сад је време, кад и многострадални и богомудро бунтовни Јов може рећи: Благословен дан у који се родих, и ноћ у којој рекоше: роди се детић! (ор. Јов. 3, 3). Сад је сваким благословом благословено време, све време, сваки дан и свака ноћ. Јер и за време важи она благовесничка реч светог апостола: Бог нас је блатословио сваким благословом у Христу (Еф. 1, 3). Зато време, и живот у времену, није више проклетство већ благослов: блатослов је бити у времену, знати и ооећати и постојати у времену.

Био ма у каквој невољи, или муци, или опасности, сети се да је свемилостиви Господ Христос у нашем свету, да Он човекољубиво бди над сваким од нас, и реци себи: „сад је време најбоље“ да самилосни Спадитељ освети моју невољу, моју муку, моју опасност, и претиори је у извор мога спасења, мога освећења, мога обожења!
Око тебе је најцрњи дан, најмрачнија ноћ, – не бој се! сети се: „Светлост тиха“, Светлост Исттинита је ту, у нашем човечанском свету, од тебе зависи да је вером и молитвом унесеш у свој најцреи дан, и осветлиш га, у своју најмрачнију ноћ, и обасјаш је. Зато реци себи: „Ево, сад је време најбоље!“ Човекољубиви Господ Христос влада временом, зато је оно постало благослов, и радост, и средство спасења и освећења.
" (св. Јустин Ћелијски).

+++
Moguce je da je ovo jako interesantno i jako bitno pitanje ali moras prvo doprecizirati svoj uvodni post - koji te tekst konkretno zanima,dali onog iz Isaije ili mozda ono sto je apostol iznosio u svetlu SZ-ih citata ?
Ukoliko je rec o citatu iz Isaije onda je jasno da je dan spasenja pomenut u kontekst konkretne potrebe Bozjeg naroda za NEKO spasenje od NEKIH konkretnih problema ali da ujedno ima i globalni znacaj za svu istoriju vernih ljudi do dana danasnjeg !
Ali hajde da prvo vidimo sto ces nam pojasniti.

Moguce je da je ovo jako interesantno i jako bitno pitanje ali moras prvo doprecizirati svoj uvodni post - koji te tekst konkretno zanima,dali onog iz Isaije ili mozda ono sto je apostol iznosio u svetlu SZ-ih citata ?
Ukoliko je rec o citatu iz Isaije onda je jasno da je dan spasenja pomenut u kontekst konkretne potrebe Bozjeg naroda za NEKO spasenje od NEKIH konkretnih problema ali da ujedno ima i globalni znacaj za svu istoriju vernih ljudi do dana danasnjeg !
Ali hajde da prvo vidimo sto ces nam pojasniti.
Ово место је занимљиво. Цитат из Исаије св. ап. Павле овде наводи у другом контексту, за сваког човека појединачно. Бар се мени тако чини. Опет ми се чини да се само место у Исаији може тумачити двојако: и као порука Божијем народу и као пророчанство за Исуса Христа. Шта мислиш?

Ово место је занимљиво. Цитат из Исаије св. ап. Павле овде наводи у другом контексту, за сваког човека појединачно.
To zaista ima univerzalni znacaj - odnosi se i na citavi Bozji narod ali i pojedinacni za svakog pripdnika tog naroda do dana danasnjeg !
Бар се мени тако чини. Опет ми се чини да се само место у Исаији може тумачити двојако: и као порука Божијем народу и као пророчанство за Исуса Христа. Шта мислиш?
Da,deo tog poglavlja svakako tretira i zrtvu Isusa Hrista mada je to kratko i cisto u kontekst cene koju ce Bog platiti nekada u buducniosti i to je zapisano konkretno u sledecim tekstovima:

Isa.49,14-16:
"...Ali Sion reče: ostavi me Gospod, i zaboravi me Gospod.
Može li žena zaboraviti porod svoj da se ne smiluje na čedo utrobe svoje? A da bi ga i zaboravila, ja neću zaboraviti tebe.
Gle, na dlanovima sam te izrezao; zidovi su tvoji jednako preda mnom..."

Ovo su izuzetno jake poruke koje inspirisu sve hriscane do dan danas - koliko god smo u teskom stanju,koliko nam god neke situacije delovale bezizlazne ili mozda zapostavljene od Boga - TO NIJE I NE MOZE BITI TAKO JER smo u tehnickom smislu zapisani ne bilo gde vac "NA DLANOVIMA BOZJIM" i to ne bilo kako vec gvozdenim klinovima koju su zabiveni u ruke Isusa Hrista !!!

TO NAM DAJE NADU DA BOG JEDNOSTAVNO NE MOZE ZABORAVITI TE RUPE STOGA MU JE FOKUS NA SVAKOG OD NAS KOJI GA VERUJE I DRZI NJEGOVE ZAPOVESTI !!!

Ово је исто занимљиво место у Светом писму и чини ми се такође повезано са уводним питањем:
Прва књига Мојсијева или Постање, 5. глава:
21 И Енох је проживио шездесет и пет година те је родио Матусала;
22 А Енох је ходио с Богом триста година, након што је родио Матусала, па је родио још синова и кћери.
23 И свих дана Енохових било је три стотине шездесет и пет година.
24 И Енох је ходио с Богом; онда га више није било, јер га је Бог узео.
+++
Ово је према преводу Библије краља Џејмса. Буквално се преводи да је Енох ходио са Богом. Код Даничића стоји да је живео по вољи Божијој. Ја то овако разумем: један је дан спасења за цело човечанство а један за сваког човека засебно. А све зависи како "ходамо с Богом", и цело човечанство и свако од нас.

Ово је исто занимљиво место у Светом писму и чини ми се такође повезано са уводним питањем:
Прва књига Мојсијева или Постање, 5. глава:
21 И Енох је проживио шездесет и пет година те је родио Матусала;
22 А Енох је ходио с Богом триста година, након што је родио Матусала, па је родио још синова и кћери.
23 И свих дана Енохових било је три стотине шездесет и пет година.
24 И Енох је ходио с Богом; онда га више није било, јер га је Бог узео.
+++
Ово је према преводу Библије краља Џејмса. Буквално се преводи да је Енох ходио са Богом. Код Даничића стоји да је живео по вољи Божијој. Ја то овако разумем: један је дан спасења за цело човечанство а један за сваког човека засебно. А све зависи како "ходамо с Богом", и цело човечанство и свако од нас.
Znacenje je i jedno i drugo.

Medjutim Enoh nije umro.
Sta mislis zasto?
Eto mnogi su hodili sa Bogom a umrli su svi?

Osim Ilije, i Enoha.

На неки начин су посебно јако волели Бога.
Ih koliko je bilo takvih.
Milioni koji su zrtvovali zivote ne zeleci da se odreknu vere u Boga.
A na Enoha niko nije digao slamku.

Mi nismo gresni dok ne ucinimo svoj greh, ali imamo smrtnu prirodu od proraroditelja
Cim ucinimo greh, imamo i svoj greh.
A svi smo zgresili.
Enoh je covek koji nije ucinio greh, ali je prihvatio spasitelja i zato
nije okusio smrt.
Verovao je u spasitelja koji ce umreti za njegovu gresnu, smrtnu prirodu.

Juda 1,14Ali i za ovakve prorokova Enoh, sedmi od Adama, govoreći: gle, ide Gospod s hiljadama svetijeh anđela svojijeh
Juda 1,15Da učini sud svima, i da pokara sve bezbožnike za sva njihova bezbožna djela kojima bezbožnost činiše, i za sve ružne riječi njihove koje bezbožni grješnici govoriše na nj.

Osim Enoha nikoga nije bio da nije zgresio.
Enoh je i dokazao to svojim zivotom.
On je jedini prosao probu i udostojio se.

Jevrejima 11,5Vjerom bi Enoh prenesen da ne vidi smrti; i ne nađe se, jer ga Bog premjesti, jer prije nego ga premjesti, dobi svjedočanstvo da ugodi Bogu.

Enoh je verovao u spasitelja koji je obecan Adamu...i zivio je u svemu po volji Bozjoj hodeci sa Bogom.

Svima nam je stajala ta mogucnost na raspilaganju,ali ipak smo svi zgresili.

.

У Коринту су јудејствујући квазихришћани (двоверци) полако односили превагу над православнима, варајући жидивском јересју неутврђене православце...

Апостол Павле их зато све опомиње да је само сада спасоносно Хришћанство битно, и да њега слушају а не неке лажне апостоле и старешине које им уваљују жидовске будалаштине које су давно застареле... Зато реч сада, односи се на чисто анационално догаматичко учење, које се не обазире на старо, због доласка Месије...

Код Теофилакта имаш то тумачење о јеврејској секти унутар коринтски Хришћана, махом крштених Јевреја...

У Коринту су јудејствујући квазихришћани (двоверци) полако односили превагу над православнима, варајући жидивском јересју неутврђене православце...

Апостол Павле их зато све опомиње да је само сада спасоносно Хришћанство битно, и да њега слушају а не неке лажне апостоле и старешине које им уваљују жидовске будалаштине које су давно застареле... Зато реч сада, односи се на чисто анационално догаматичко учење, које се не обазире на старо, због доласка Месије...

Код Теофилакта имаш то тумачење о јеврејској секти унутар коринтски Хришћана, махом крштених Јевреја...
Hvala. Pogledaću kod sv. Teofilakta šta piše.

Back