САД су увеле санкције члановима владајуће партије Грузије, Грузијски сан, као и њиховим рођацима

БелиВук

Domaćin
Poruka
4.027
Сједињене Државе су увеле санкције члановима владајуће партије Грузије, Грузијски сан, као и њиховим рођацима. Ове санкције су уведене као одговор на нови грузијски закон који захтева да се организације које примају више од 20% прихода из иностранства региструју као "учесници страног утицаја".

Амерички Стејт департмент оптужује ове појединце да су "одговорни или доприносе субверзији демократије". Као последица санкција, њима ће бити одбијене визе за улазак у САД, а биће преиспитане и билатералне сарадње између две земље.

Грузијска влада, са друге стране, брани овај закон. Премијер Иракли Кобахидзе га је упоредио са америчким законом о "страним принципалима", који захтева да се политички актери са страним везама региструју код Министарства правде. Кобахидзе тврди да је овакав закон неопходан и да Грузија има право да донесе сличан.

Међутим, САД и Европска унија критиковале су овај закон, оптужују да грузијска влада угрожава слободу изражавања и демократију. У позадини ових сукоба је рат у Украјини. Грузија се плаши да би западне силе могле да је увуку у овај сукоб, а новац из иностранства који примају организације које формирају мишљење у земљи виђен је као потенцијални инструмент утицаја Русије.

Ове тензије су довеле до протеста у Тбилисију. Прозападни демонстранти су захтевали заустављање "руског закона" и изразили подршку европским интеграцијама. Упркос овим санкцијама, владајућа партија Грузијски сан и даље ужива значајну подршку. Очекује се да ће победити на октобарским парламентарним изборима. Међутим, санкције САД и кампања против владе, уз финансијску подршку од преко педесет милиона евра, могле би да промене ову ситуацију у наредним месецима. Да увуку Грузију у рат који би Грузији само огромну штету нанео.

Видимо поново на дело САД и ЕУ њихову "демократију", подржавају Хрватску који је Зуроф директор Симон Визентал Центра у Јерусалиму и познати ловац на нацисте изнео чињенице да је Хрватска фашистичка. Подржава САД и ЕУ Шиптарски тероризам на Косову над Србима, САД и ЕУ су лажима спровели бомбардовање Србије и отели Србији Косово против истих интернационалних закона који се позивају у вези Украјине.
https://www.state.gov/announcement-...ensive-review-of-all-u-s-georgia-cooperation/
 
Poslednja izmena:

Back
Top