САД санкционисале Цвијановића, Стевандића, Вишковића и Букејловића због Уставног суда БиХ

комшија

Stara legenda
Poruka
87.312
1690836847743.png

SAD sankcionisale Cvijanović, Stevandića, Viškovića i Bukejlovića zbog Ustavnog suda BiH


1690836962946.png


Sjedinjene Države su u ponedjeljak sankcionisale Nenada Stevandića, Radovana Viškovića, Željku Cvijanović i Miloša Bukejlovića jer podrivaju Daytonski sporazum.
Stevandić je predsjedavajući Narodne skupštine RS, Višković je premijer entiteta RS, Bukejlović je entitetski ministar pravde, a Cvijanović član Predsjedništva BiH.

„Ovi lideri direktno su odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS-u, čime se obstruiše i ugrožava provedba Daytonskog mirovnog sporazuma”, kaže se u obrazloženju odluke Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a.

U pisanoj izjavi, podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove, Brian E. Nelson je rekao: „Ovakav postupak ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i teško postignuti mir podržan Daytonskim mirovnim sporazumom. Ovakvo ponašanje predstavlja dalju prijetnju budućem putu ove zemlje i njenoj uspješnoj integraciji u evroatlantske institucije. Nastavićemo pružati podršku građanima BiH i njihovim naporima na očuvanju vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta.”
Kako se navodi, predsjednik RS Milorad Dodik, koji je već pod američkim sankcijama, bio je predlagač Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, te glavni zagovornik njegovog usvajanja.

U obrazloženju se kaže kako je Stevandić je javno pozvao na donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, te sazvao sjednicu na kojoj je svojim glasom podržao ovaj zakon.

U odluci stoji da je Višković također promovirao Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH nazivajući ga legitimnim odgovorom Ustavnom sudu BiH.

Za Cvijanović se navodi kako se prije usvajanja zakona sastala sa Dodikom i potvrdila svoje apsolutno slaganje s njim u vezi sa budućim odlukama.

„Cvijanovićeva je javno branila djelovanje nakon donošenja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH”, navodi se.

Ujedinjeno Kraljevstvo je sankcionisalo Cvijanović u aprilu prošle godine zbog podrivanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.

U obrazloženju sankcija se kaže kako Bukejlović snosi odgovornost za izradu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

„Bukejlović je podržao zakon u svom izlaganju pred Narodnom skupštinom RS pozivajući istu da zakon usvoji zarad pokazivanja 'jedinstva' RS”, navodi se.

Izjava glasnogvornika State Departmenta​

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller upisanoj izjavi navodi kako Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u „predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija”.
„Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede za integrisanje zemlje u evroatlantske i evropske institucije, a na štetu građana BiH. (...) Nastavićemo pružati podršku građanima BiH u naporima za jačanje vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta”, kaže on u izjavi.

Ukoliko sankcionisani raspolažu imovinom u Sjedinjenim Državama, ona mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u, dok su zabranjene sve transakcije američkim državljanima sa sankcionisanim osobama kojima su također zabranjena putovanja u SAD.

link

Па зар то није фантастично?! Тако триба! Америко шири своју листу!!!
 

1690872601209.png

DRAMA U REPUBLICI SRPSKOJ: Milanko Kajganić je napravio nevjerovatno glup potez, vrijeme je za „crnu listu“…

Ne, bio je to vrlo glup potez Kajganića i to ne samo jedan, već više njih.


photo_1666256969129.jpg


Prije 25 min

Milorad Dodik je svjesno, vrlo vrlo svjesno, “gurnuo” Željku Cvijanović, Nenada Stevandića, Radovana Viškovića i Miloša Bukejlovića na “crnu listu”, samo da bi ih što jače vezao uz sebe. I pokušao spriječiti dalje paranje Režimske kleptokratsko-klijentelističke strukture, piše na svom blogu novinar Slobodan Vasković.

-U tome mu je nesebično pomogao Milanko Kajganić, Glavni tužilac Tužilaštva BiH, koji je pokušao “kupovinom vremena”, odnosno opstrukcijom podizanja optužnice protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika za BiH.

Vrijeme je da se javno kaže u kolikoj mjeri je Kajganić radio protiv zakona, štiteći neustavne, secesionističke poteze Dodika.

Kajganić je, nakon što je Dodik potpisao ukaze o stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS i Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita u Službenom glasniku RS, učinio sve da što duže rastegne istragu, pogrešno smatrajući da je to vrlo “mudar” i “pametan” potez.

Ne, bio je to vrlo glup potez Kajganića i to ne samo jedan, već više njih.

Prvo je formirao tročlani tužilački tim, čija su dva člana otišli sutradan na godišnji odmor. Bio je to prvi pokušaj Kajganića da produži vrijeme istrage, iako je sve kristalno jasno i brucošu prava, a kamoli nekom od tužilaca.
Nakon što je raskrinkan, pod pritiskom javnosti je promijenio dva člana tužilačkog tima koji su bili na godišnjem odmoru, ali je izbjegao da se Dodik i Lukić saslušaju u Tužilaštvu BiH i na taj način verifikuje validnom instituciju koju vodi.

Umjesto toga, poslao je Dodiku i Milošu Lukiću, v.d. direktora Službenog glasnika RS, Sipu “na noge” i to “iz dva puta”.

Prije nego je Sipa došla da sasluša Dodika, dobili su Naredbu da ga saslušaju u svojstvu svjedoka, što je, takođe, “mudro” sredio Kajganić.
Suštinski, to je neviđena drskost i bezobrazluk Glavnog tužioca.

Nakon jasno izraženog nezadovoljstva u samom Tužilačkom timu, Kajganić je opet ustuknuo i u Sipu je stigao novi nalog - da se Dodik sasluša u svojstvu osumnjičenog.

Potom je Sipa Izvještaj sa prilozima, odnosno cjelokupnom dokumentacijom, o krivičnom djelu koje su počinili Milorad Dodik i Miloš Lukić, uputila u Tužilaštvo BiH.

U ovom predmetu nema više nikakvih istražnih radnji, osim da nadležni tužioci napišu optužnicu i proslijede je Sudu BiH na potvrđivanje.
Dodik i Lukić su osumnjičeni za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH, odnosno po novom članu Krivičnog zakona BiH - 203a, koji je nametnuo visoki predstavnik.

Dodik je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.
Prethodno je visoki predstavnik Kristijan Šmit oba zakona učinio ništavim i zabranio svaki dalji rad na njima, ali je Dodik, nakon ovih odluka, potpisao Ukaze, a Lukić ih objavio u Službenom glasniku RS.

Šmit je nametnuo i odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH, prema kojim je navedeno djelo koje su počinili Dodik i Lukić kažnjivo do pet godina zatvora.

Svaka kazna sa sobom povlači i zabranu političkog djelovanja

Sada Kajganić opstruiše podizanje optužnice što, prema mojim provjerenim izvorima, treba da se desi do kraja ove ili u prva dva dana iduće sedmice.

Ukoliko Kajganić nastavi da opstruiše podizanje optužnice protiv Dodika i Lukića, treba ga, bez ikakve dileme, smijeniti. I staviti na sve “crne liste”, jer to što on čini nije nikakav “patriotizam”, već rušenje države po Dodikovom diktatu.

Ako to Kajganiću nije jasno ili ukoliko se plaši da dozvoli podizanje optužnice može i sam da ode tako što će podnijeti neopozivu ostavku.

U suprotnom, bilo bi dobro da vrlo vrlo pažljivo iščita izuzetno precizno objašnjenje američkog Ministarstva finansija koje je donijelo odluku o stavljanju na “crnu listu” Cvijanovićeve, Viškovića, Stevandića i Bukejlovića.

SAD neće popustiti pred secesionističkim potezima Milorada Dodika i njegovim divljačkim napadima na državu BiH, sve njene narode, sa akcentom na Srbe i Republiku Srpsku.

Kompletan Vrh Režima koji brutalno, surovo i sirovo gazi RS u direktnom je sukobu sa SAD, samim tim i najvećim dijelom Zapada i ma šta oni rekli, a neće reći ništa pametno, u ogromnom su problemu, što će tek da osjete.
Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove, Brian E. Nelson, obrazložio je uvođenje sankcija Željki Cvijanović, nenadu Stevandiću, radovanu Viškoviću i Milošu Bukejloviću, vrlo precizno, ističući kao glavni razlog podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS, čime se opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma!

“Ovakav postupak ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško postignuti mir podržan Djjtonskim mirovnim sporazumom. Ovakvo ponašanje predstavlja dalju prijetnju budućem putu ove zemlje i njenoj uspješnoj integraciji u evroatlantske institucije. Nastavićemo pružati podršku građanima Bosne i Hercegovine i njihovim naporima na očuvanju vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta”, naveo je Nelson.
Ukazano je i na nepoštivanje odluka visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita: “Nakon što je NSRS usvojila ovaj zakon u junu 2023. godine, visoki predstavnik u BiH primijenio je svoja ovlaštenja 1. jula kako bi poništio ovaj propis, javno osuđujući zakon kao čin podrivanja regionalnog ustavnog poretka, vladavine prava i raspodjele vlasti. Uprkos postupanju visokog predstavnika, s ciljem poništavanja ovog zakona, (Milorad) Dodik je potpisao Ukaz o stupanju zakona na snagu 7. jula 2023. godine.”

Republika Srpska je u agoniji: Finansijski je blokirana, Politički obruč se sve više steže oko nje; Dodik surovo vlada i prisiljava “nosače ruku” koje kontroliše na usvajanje inkviziocionih Zakona kako bi spriječio bilo kakav otpor unutar Republike Srpske i pokušao gurnuti cijeli narod ispred sebe ne bi li ih žrtvovao kako bi on opstao.

Zasad je uspio da žrtvuje Cvijanovićevu, Stevandića, Viškovića, Bukejlovića i stavi ih pored sebe na “crnu listu”, vjerujući da će na taj način uspjeti da ojača konclogor u kojem drži narod.

Slaba je to računica, jer narod uskoro, vrlo brzo, neće imati od čega da živi; Predugo su već na ivici egzistencije, a sada slijedi pad u bezdan očaja nemaštine.

Nikada NIKO nije tako jako napao RS kao Dodik, Cvijanovićeva, Višković i Stevandić, dok je Bukejlović samo sluga pokorni.

Pokazalo se da su Dodikove procjene i “informacije” o “brzom odlasku” Majkla Marfija tek nebuloze i ništa više;

Pokazalo se da Dodikovi opasni i opaki potezi koje prate Klimoglavci najviše štete donose upravo Klimoglavcima.

Pokazalo se i da su SAD reagovale ekspresno na ugrožavanje Dejtonskog sporazuma - svega 36 dana nakon usvajanja Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda na teritoriji RS, odnosno 24 dana nakon potpisivanja Ukaza o njegovom proglašenju. Isti dan je potpisan i Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS.

Pokazalo se i da je Dodikovo igranje na kartu "ruske agresije na Ukrajinu" potpun promašaj: Smatrao je da je pažnja SAD maksimalno zaokupljena tim ratom, da neće brzo reagovati na njegovo varvarsko djelovanje i da će imati dovoljno vremena da vuče sve radikalnije i radikalnije poteze; Desilo se upravo suprotno; SAD itekako pažljivo prate sva dešavanja u BiH, jer nikako ne žele dozvoliti eksalacviju u Regionu koja bi išla Rusiji u prilog; Zato su SAD i reagovale izuzetno brzo - Sada Dodik definitivno nema vrijeme na koje je računao i to dodatno multiplikuje ogromne probleme u kojima se već nalazi.

SAD su potpuno svjesne opasnosti po BiH i Region u cjelini koji nose Dodikovi potezi. I neće dozvoliti da Dodik izazove sukobe u Regionu, što mu je cilj, iako on svako malo izbacuje neistine da ne teži ka tome. Upravo mu je to namjera!

Kriza koju je Dodik izazvao više uopšte nije pod njegovom kontrolom; On je dio problema, kao i njegove sluge, ma koje funkcije imali, a nikako dio rješenja.

Nema mjesta ničijem likovanju niti nekoj radosti zbog uvedenih sankcija; Nažalost, pa je BiH u takvoj situaciji, ali, što je još žalosnije, drugačije se, očigledno, ne može protiv onih koji hoće da rasture državu ne pitajući za cijenu “u glavama”!

Najteže tek dolazi; Dodik bi mogao učiniti bar jedan pozitivan potez za narod - Otići zauvijek iz BiH. Pod uslovom da mu je to dozvoljeno! Nažalost, to se neće još neko vrijeme desiti, zaključio je Vasković.
 

1690872828746.png

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: "Ono što javnost o američkim sankcijama ne zna odvija se tiho i vrlo je bolno – Republika Srpska je pred bankrotom“!


Sankcije su uvedene Nenadu Stevandiću, Radovanu Viškoviću, Željki Cvijanović i Milošu Bukejloviću.


ivoo.jpg

IVICA PULJIĆ

Prije 2h

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, komentirao je uvođenje novih sankcija političarima na vlasti u bh. entitetu Republika Srpska.

-Ljudi na Balkanu potcjenjuje američke sankcije zaboravljajući da se mnogo više toga odvija iza, a ne ispred zavjese. Ono što javnost ne zna odvija se tiho, vrlo bolno po sankcionirane i njihove jatake. Sankcije imaju dugotrajne posljedice i treba im vremena da postignu učinak.

Nove američke sankcije: Željka Cvijanović, Predsjedništvo BiH, predsjedavajući NSRS, Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković RS-a, ministar pravde RS, Miloš Bukejlović - sve zbog podrivanja Daytona. Sada mogu zaboraviti da će dobiti novac i od koga. Republika Srpska je pred bankrotom!

Što tražili to dobili, poručio je Puljić.

Podsjetimo, Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) uvela je sankcije za četiri zvaničnika iz Republike Srpske zbog neustavnih i antidejtonskih akcija.

Sankcije su uvedene Nenadu Stevandiću, Radovanu Viškoviću, Željki Cvijanović i Milošu Bukejloviću.

(SB)
 

SAD sankcionisale Cvijanović, Stevandića, Viškovića i Bukejlovića zbog Ustavnog suda BiK


Па зар то није фантастично?! Тако триба! Америко шири своју листу!!!

Ja sam mislio, bar je takva bila propaganda, da je Armerika neka zajebana velesila koja se bavi i kosmosom
A oni se bave VJeSeLiM BjOsAnCiMa?
E na šta su spali...
:kafa:
 

Back
Top