SAD ojačao hrvatsku vojsku s 22 Bradleyja! Stiže ih još 67

MOST6

Buduća legenda
Poruka
27.219

SAD ojačao hrvatsku vojsku sa 22 Bredlija: Uskoro stiže još 67 tenkova​

A. Đ.

A. Đ.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država saopštila je da su 6. decembra u Rijeku stigla 22 od 89 borbenih vozila "Bredli M2A2"​


Naslovna / Vesti / Jugosfera 06/12/23 | 15:03

ddsv-830x0.jpg

Foto: Wikimedia/Mark Schauer

Specijalni pogon za vozila Đuro Đaković u Hrvatskoj bogatiji je za 22 borbena vozila "Bredli" koja će ojačati njihove oružane snage.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država saopštila je da su 6. decembra u Rijeku stigla 22 od 89 borbenih vozila "Bredli M2A2".

"Ovo će ojačati kapacitete hrvatske vojske i odbrambenu poziciju NATO-a u regionu, ali i ponuditi mogućnost za obuku vojske i partnerstvo sa SAD", saopštila je ambasada SAD-a, prenosi Večernji.

Borbena vozila će u pogonu biti restaurirana i u potpunosti obnovljena.

Proces obnove obuhvata remont pogonskog vozila, ugradnja novog sistema za naoružanje, bojenje, kao i pregled celog vozila kako bi se zadovoljli današnji standardi za maksimalne performanse.

Specijalni pogon za vozila Đuro Đaković je odabran zbog značajne tehničke opremljenosti i snažnog ugleda, navode iz ambasade.

(Telegraf.rs)

https://www.telegraf.rs/vesti/jugos...ku-sa-22-bredlija-uskoro-stize-jos-67-tenkova

Osim 12 francuskih Rafala, stiže i 89 američkih Bradleyja M2A2 za OSRH. Hrvatska jačanjem svoje vojske pokazuje da je okrenuta miru i stabilnosti. Čestitke! :bravo:
 

HRVATI SELE SPECIJALCE NA GRANICU SA SRBIJOM: Premeštaju elitni bataljon "Sokolove" u Beli manastir

S. Rovčanin Tomković
19. 01. 2024. u 10:45

UBRZO pošto je Srbija objavila da razmatra ideju vraćanja vojnog roka, iz Hrvatske je stigla vest da je počela obnova kasarne u Belom Manastiru u Baranji, blizu granice sa našom zemljom. Iako se na Beograd od komšija, ali i mnogih iz regiona i Evrope, sjurila salva kritika zbog namere da se ponovo služi vojska, što je nazvano i "zveckanjem oružjem", ispostavilo se da Hrvati žele da presele mehanizovani bataljon "Sokolovi" sa američkim vozilima M2A1 ODS "bredli", tik uz među sa našom zemljom.

154491_milanovic-u-pozegi-ured-predsjednika-rh_f.jpg

Foto: Ured Predsjednika RH


Potpredsednik hrvatske vlade i ministar odbrane Ivan Anušić istakao je da je projekat vraćanja vojske u Baranju već pokrenut, da je plan da se do kraja 2026. godine završi obnova kasarne u Belom Manastiru, gde će biti smešteno između 650 i 850 pripadnika elitnog bataljona "Sokolovi". Predsednik vlade Andrej Plenković pominjao je uvođenje vojnog kursa, kako bi se mladi obučili, a njegova najava je u okviru inicijativa u Hrvatskoj da ponovo zaživi vojni rok.

Istovremeno, bez bilo kakvog pravnog uporišta, i premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti stvara vojsku mimo Rezolucije SB UN 1244 i vlada lažne države svake godine podiže budžet za bezbednost. Uz to ne kriju želje da se priključe NATO, a vodeće zemlje Zapada im uveliko pomažu u naoružavanju.

Švajcarski primer

GENERAL Miladinović napominje da u skandinavskim zemljama svi imaju vojni rok da se obučavaju:

- U Švajcarskoj je obaveza da svi muškarci idu na obuku na 21 nedelju. Oni nikada nisu ratovali, verovatno i neće zbog politike neutralnosti, ali imaju vojsku.


Predsednik Skupštine Kluba generala Milomir Miladinović istakao je za "Novosti" da je teško da ćemo mi sa Hrvatima ikada imati dobre odnose.

- Stvar je indoktrinacije, tu mislim na nas Srbe. Oprostili smo im i Prvi i Drugi svetski rat. Verujem da je ovo njihovo raspoređivanje vojske povezano sa našom namerom da vratimo vojni rok. Oni su u NATO i ta priča da ti ne treba vojska kada uđeš u NATO nije tačna. Baš tad ti treba, jer je NATO pre svega vojna organizacija. U takvom smo okruženju, gde ne može da se brani samo politikom i dobrom voljom. I Kurti najavljuje vojni rok iako na to nema pravo po Rezoluciji 1244. To je potencijalna opasnost za srpski narod na KiM.

Miladinović objašnjava da je Srbiji, kao neutralnoj zemlji, potrebno obavezno služenje vojnog roka.

- On nije ukinut, već je samo zamrznut 13 godina. Za to vreme smo izgubili oko pola miliona obučenih i osposobljenih vojnika u vremenima bezbednosnih rizika i pretnji. Služenje vojnog roka nije sindrom rata, nego očuvanja mira i u funkciji je odvraćanja. Sada imamo tehniku i nju mora neko da opslužuje.

Inače, odluka da se vojska "doseli" u Baranju zvanično je doneta iz "bezbednosnih razloga i zaštite granice koja je ugrožena navalom migranata". Međutim, Baranja za Srbe ima simboličan značaj, jer je u vreme rata bila u sastavu Republike Srpske Krajine. Na poslednjem predratnom popisu stanovništva 1991. godine grad Beli Manastir imao je 10.146 stanovnika, od kojih su 37,15 odsto bili Srbi, a 32,15 odsto Hrvati. Prema podacima iz 2011. 57,11 odsto čine Hrvati, a Srbi tek 25,55 procenata.

https://www.novosti.rs/vesti/politi...estaju-elitni-bataljon-sokolove-beli-manastir

Doznali smo kamo će se smjestiti dorađena i napredno opremljena vojna oklopna vozila Bradley. Bit će potrebno tri godine kako bi se stvorili uvjeti za stacioniranje vojske i vojne mehanizacije, jer je vojarna bila zapuštena dugi niz godina, ali već je sve dogovoreno i kreće se s obnovom vojarne.
 

Back
Top