SAD odustale od antiraketnog štita!!

dragosh

Veoma poznat
Poruka
11.827

SAD odustaju od antiraketnog štita

VAŠINGTON – Američka Bela kuća odlučila je da odustane od plana za postavljanje antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj, što je javnost protumačila kao korak u ublažavanju tenzija između SAD i Rusije, objavio je danas list „Vol strit džurnal”.

Rakete,%20vestid.jpg


Ova odluka zasnovana je na „oceni da Iran ne razvija svoj nuklearni program tako brzo kako je ranije pretpostavljeno, zbog čega je i opasnost za SAD i evropske gradove manja”, navodi list.

Kako se očekuje, rasprava o ovom pitanju biće dovršena sledeće sedmice, posle 60 dana preispitivanja plana o postavljanju antiraketnog štita u Evropi, pokrenutog na inicijativu američkog predsednika Baraka Obame, izjavili su za „Vol strit džurnal” neimenovani izvori iz sadašnje i bivše američke administracije.


Obama,%20vestid.jpg

„Spuštaju loptu”: Barak Obama (Foto AFP)

Američki list naveo je u današnjem članku da će se Obamina administracija usredsrediti na razvoj regionalnog i manje spornog plana za odbranu u Evropi, ali i da će Vašington verovatno ostaviti mogućnost da obnovi prvobitnu nameru, ukoliko Iran postigne veći napredak u razvoju oružja dugog dometa.

Obamina administracija namerava da „ponovo pokrene” odnose s Rusijom, narušene pitanjima kao što je rat u Gruziji 2008, ili proširenje NATO-a i na bivše sovjetske republike Gruziju i Ukrajinu, ocenjuje američki list.

-----------------------------------------------------------

Fišer: Vašington odustaje od antiraketnog štita u Evropi

PRAG – Američki predsednik Barak Obama obavestio je češkog premijera Jana Fišera da Vašington odustaje od projekta postavljanja antiraketnog štita u Evropi, javljaju agencije.

„Američki predsednik Barak Obama nazvao me je posle ponoći da bi mi rekao kako njegova vlada odustaje od izgradnje radarske baze na češkoj teritoriji”, izjavio je Fišer na konferenciji za novinare.

„Češka Republika primila je na znanje tu odluku”, rekao je Fišer.

Američki zvaničnici posle podne treba da o toj odluci obaveste zemlje NATO-a, rekao je agenciji Frans pres jedan diplomata iz Brisela.

Američka delegacija je u Varšavi razgovarala sa poljskim zvaničnicima o antiraketnom štitu. Učesnici razgovora su odbili da daju izjave.

Obama je najavio da će biti razmotreni planovi o postavljanju antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj. Rusija je te planove o štitu shvatila kao pretnju sopstvenoj bezbednosti.

-----------------------------------------------------------

Rasmusen: Odluka SAD pozitivan korak

BRISEL/MOSKVA – Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ocenio je u Briselu da je odluka SAD da odustane od antiraketnog šitita u Češkoj i Poljskoj „pozitivan korak”.

Rasmusen je rekao da je razgovarao sa američkim predstavnikom u Alijansi o tim promenama plana i dodao da će NATO tokom dana izneti stav.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Konstantin Kosačov izjavio je ruskim medijima da odustajanje od štita pokazuje da Obamina administracija konačno počinje da shvata Rusiju.

„Nikada nismo sumnjali u ispravnost ruskog zalaganja za, s jedne strane, pošteniju i ispravniju procenu situacije u Iranu i, s druge strane, za ozbiljniji i odgovorniji stav prema strateškom dijalogu između Rusije i SAD, što je najznačajniji faktor u očuvanju globalne stabilnosti. Bušova administracija nas ni po jednom od tih stavova nije razumela - Obamina počinje da nas razume”, rekao je Kosačov.

Beta

-----------------------------------------------------------

Moskva čeka zvaničan stav Vašingtona

MOSKVA – Rusija čeka zvaničnu potvrdu vesti koja se pojavila u medijima da SAD odustaju od realizacije planova za razmeštanje elemenata protivraketne odbrane (PRO) u Poljskoj i Češkoj, javile su ruske agencije.

„Čekamo potvrdu tih vesti”, rekao je agenciji RIA Novosti neimenovani sagovornik u Odeljenju za informisanje i štampu Ministarstva inostranih poslova.

Agenciji Itar-Tas je u MIP-u rečeno da bi takva odluka bila pozitivna činjenica, i da bi značila da su uvažene zabrinutosti ruske strane, a odgovarala bi i interesima razvoja odnosa sa SAD.

-----------------------------------------------------------

Antiraketni štit u Turskoj ili na Balkanu

Administracija predsednika SAD Baraka Obame traži nova rešenja – baze u Izraelu, Turskoj i na Balkanu, javio je prošlog meseca poljski dnevnik ”Gazeta viborča”, pozivajući se na izvore u Vašingtonu.

„Signali koje šalju generali iz Pentagona apsolutno su jasni - sadašnja administracija traži drugačija rešenja u protivraketnoj odbrani, a ne ovo u Poljskoj i Češkoj”, kazao je Elison.

Delimično rešenje po ocenama stručnjaka mogao bi da bude mobilni antiraketni sistem koji je ponudila američka kompanija „Boing” ili varijanta raketa presretača na vojnim brodovima povezanim sa sistemom ranog upozoravanja preko satelita, koju pominje šef državne Agencije za protivraketnu odbranu Patrik O'Rajli.

„Kongres je jasno rekao: protivraketni sistem u Evropi mora da štiti i Evropu i SAD, tako kako bi to bilo da su rakete presretači u Poljskoj. Zato Pentagon rakete želi da prenese sa brodova i na kopno, kako bi mogle da unište rakete već u uzlaznoj fazi leta. To zahteva dalje kopnene baze - jednu u Izraelu, drugu u Turskoj ili na Balaknu", rekao je taj glavni lobista za američki antiraketni štit.

-----------------------------------------------------------

Rusija upozoravala na obnovu „Hladnog rata”

Ministar spoljnih poslova Rusije Srgej Lavrov je povodom postavljanja štita još ranije upozorio:


Upozorenja: Sergej Lavrov


„Ozbiljno smo zabrinuti američkim planovima o gradnji odbrambenog sistema koji ugrožava postojeće odnose vojnih snaga u Evropi. Jednostrana politika reagiranja silom pokazuje svoje slabosti. Vreme je da razgovaramo otvoreno i javno, a ne iza zatvorenih vrata. Rusija će na adekvatan način reagovati na svako ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Mi ne možemo da dozvolimo da budemo uvučeni u nove konfrontacije ili trku u naoružavanju.”

Premijer Vladimir Putin je čak bio upozorio Zapad kako obnavlja „Hladni rat”.

Rusija je spremna da ide putem smanjivanja količine naoružanja, naravno imajući u vidu interese nacionalne bezbednosti”, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov odgovarajući tako na predlog američkog predsednika Baraka Obame o novom smanjivanju atomskog arsenala obe države, a po kojem bi Rusija zadržala samo hiljadu nuklearnih bojevih glava.

U Moskvi je američki predlog dočekan dosta skeptično i već prve reakcije stručnjaka govore da će Rusija redukciju svog nuklearnog arsenala, između ostalog, vezivati i za američko odustajanje od programa antibalističkog raketnog sistema u Poljskoj i Češkoj. Zašto?
Istorija američko-sovjetskih nuklearnih pregovora pokazuje svu tehničku i tehnološku ograničenost sporazuma koji su bili dogovoreni i potpisani.

Ako je SALT-1 ograničio broj kopnenih, strateških raketnih sistema na po 2.400 sa svake strane, a SALT-2 spustio tu granicu na po 2.250 lansirnih uređaja i jednih i drugih, onda je to u ono vreme bio neki napredak.

No, sva ograničenja u okviru ta dva sporazuma treba gledati u kontekstu činjenice da su se limiti odnosili na broj lansirnih rampi, a ne na broj raketa i ne na broj bojevih glava.

-----------------------------------------------------------

Bivša vlada SAD insistirala na štitu u Poljskoj i Češkoj

Administracija bivšeg predsednika SAD Džordža Buša insistirala je na planu da u Češkoj i Poljskoj postavi delove svog antiraketnog sistema, kao odbranu od eventualne pretnje iz Irana, s obzirom na razvoj nuklearnog programa te zemlje, čiji bi krajnji ishod, prema mišljenju Zapada, mogla da bude proizvodnja nuklearnih projektila dugog dometa.

Vlada u Vašingtonu insistirala je na tome da ovaj plan ne bi ugrozio Rusiju, iako mu se Moskva oštro protivila, podsetio je Rojters.

Američki državni podsekretar Danijel Frid najavljivao je sredinom 2007. da će antiraketni štit čije elemente SAD želi postaviti u Poljskoj i Republici Češkoj „štititi podjednako” evropski kontinent.

„Situacija u kojoj zemlje članice NATO-a raspolažu većim ili manjim nivoom sigurnosti za nas je neprihvatljiva”, dodao je on.

Elementi antiraketnog štita se već nalaze u SAD-u, Velikoj Britaniji i na Grenlandu, ali SAD želi da u okviru tog projekta instalira postolje za ispaljivanje raketa presretača u Poljskoj i jednu radarsku stanicu u Češkoj.

„Rusija je dobro obaviještena o svim detaljima programa i zna da deset raketa koje bi bile instalirane na poljskom teritoriju ne mogu biti pretnja njenom potencijalu, govorio je Frid.

Politika ONLINE
[objavljeno: 17/09/2009]


http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/SAD-odustaju-od-antiraketnog-shtita.lt.html
 
E sad bi bilo dobro dopuniti temu pitanjem - da li ste za to da antiraketni štiti bude u Srbiji, s obzirom da se pominje Balkan kao jedna od mogućnosti? :think:
I pored sve naše odbojnosti prema SAD, možda bi o tome, kada bi se otvorila mogućnost, a uz naravno, razgovore sa Rusijom o tome, trebalo dobro razmisliti.
 
Poljskoj. Zato Pentagon rakete želi da prenese sa brodova i na kopno, kako bi mogle da unište rakete već u uzlaznoj fazi leta. To zahteva dalje kopnene baze - jednu u Izraelu, drugu u Turskoj ili na Balkanu", rekao je taj glavni lobista za američki antiraketni štit.


Vidi ovo nisam video...:eek:

...a gde na Balkanu...ako se odluce za Bondsteel otice nam Kosovo? :think:
 
Poslednja izmena:
Zar se ne podrazumeva da Rusi moraju dati pristanak bez obzira gde je? Tako da bez ruskog pristanka nema štita ni u Južnoj Africi, a kamoli u Bugarskoj ili Kosovu.

Svejedno, mislim da je Bugarska ono što Ameri imaju na umu. Čini mi se čak da su je pominjali pre par nedelja.

Не морају, интресантно је наиме ово питање. Познато је да првим нуклеарним ударом ни Русија ни Америка не могу уништити лансирне рампе оног другог. Евентуална опасност овог штита по Русе може бити што би у случају првог америчког удара, ове ракете можда имале могућност да зауставе онај неуништени део руских ракета. Ачли то је велико можда.

Русија је одавно предложила да заједно раде на штиту у реону Кавказа, што је Америка одбила и тиме по стоти пут потврдила своју једину намеру да је задатак само уништити највећег светског такмаца. За Бугарску не верујем, наклоњени су они Рујкама и даље.
 
Poslednja izmena:

SAD odustaju od antiraketnog štita

VAŠINGTON – Američka Bela kuća odlučila je da odustane od plana za postavljanje antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj, što je javnost protumačila kao korak u ublažavanju tenzija između SAD i Rusije, objavio je danas list „Vol strit džurnal”.

:klap:

Bilo je pitanje vremena.

Samo da za par godina ne dodju opet republikanci rednecks i nastave staru pricu :roll:
 
Vi sve vreme ovo kapirate kao to da će Ameri terati Bugare da biraju između njih i Rusa. Kažem vam, Ameri imaju nameru da postave štit u Bugarskoj, ali sa pristankom Rusije.

Pa ni Česi, a pogotovo Poljaci nisu naklonjeni Moskvi - čak naprotiv - pa opet od štita kod njih nema ništa. A to je naravno zato što se i Kremlj pita.

Znači, od štita na Kosovu ili od štita u Bugarskoj nema ništa ukoliko Rusi isto reaguju kao sa Poljskom i Češkom. To za koga su Bugari i nema mnogo veze. Ovde se Ameri i Rusi pitaju sve. Poljaci, Česi, i Bugari otprilike ništa.

A taj raketni štit ne može da prismrdi ruskoj nuklearnoj moći. Razlog zbog koga se Rusi bune je više pitanje ugleda, čisto da ne ispadne da Zapad može da ih tretira k'o svoju kučku kao devedesetih.
 
Zar ne vidite da je ovo klasicna trgovina, odnosno dogovor tipa "ja tebi, ti meni" ???Ako malo bolje pogledate na drugu stranu sveta, prema Severnoj Koreji, videcete da se Severna Koreja bunila protiv SAD sve dok god Rusija nije postavila svoje antiraketne sisteme, pod izgovorom predostroznosti od nuklearnih pretnji Severne Koreje.Tek onda je Koreja pristala na pregovore o nuklearnom programu sa SAD-om.Nakon toga Amerikanci naglo menjaju odluku ???:eek::eek:Po mom misljenju, Rusija i SAD su se dogovorole da Rusija izvrsi pritisak na Severnu Koreju, a da zauzvrat SAD povuce antiraketni stit.
 

SAD odustaju od antiraketnog štita

VAŠINGTON – Američka Bela kuća odlučila je da odustane od plana za postavljanje antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj, što je javnost protumačila kao korak u ublažavanju tenzija između SAD i Rusije, objavio je danas list „Vol strit džurnal”.

Rakete,%20vestid.jpg


Ova odluka zasnovana je na „oceni da Iran ne razvija svoj nuklearni program tako brzo kako je ranije pretpostavljeno, zbog čega je i opasnost za SAD i evropske gradove manja”, navodi list.

Kako se očekuje, rasprava o ovom pitanju biće dovršena sledeće sedmice, posle 60 dana preispitivanja plana o postavljanju antiraketnog štita u Evropi, pokrenutog na inicijativu američkog predsednika Baraka Obame, izjavili su za „Vol strit džurnal” neimenovani izvori iz sadašnje i bivše američke administracije.


Obama,%20vestid.jpg

„Spuštaju loptu”: Barak Obama (Foto AFP)

Američki list naveo je u današnjem članku da će se Obamina administracija usredsrediti na razvoj regionalnog i manje spornog plana za odbranu u Evropi, ali i da će Vašington verovatno ostaviti mogućnost da obnovi prvobitnu nameru, ukoliko Iran postigne veći napredak u razvoju oružja dugog dometa.

Obamina administracija namerava da „ponovo pokrene” odnose s Rusijom, narušene pitanjima kao što je rat u Gruziji 2008, ili proširenje NATO-a i na bivše sovjetske republike Gruziju i Ukrajinu, ocenjuje američki list.

-----------------------------------------------------------

Fišer: Vašington odustaje od antiraketnog štita u Evropi

PRAG – Američki predsednik Barak Obama obavestio je češkog premijera Jana Fišera da Vašington odustaje od projekta postavljanja antiraketnog štita u Evropi, javljaju agencije.

„Američki predsednik Barak Obama nazvao me je posle ponoći da bi mi rekao kako njegova vlada odustaje od izgradnje radarske baze na češkoj teritoriji”, izjavio je Fišer na konferenciji za novinare.

„Češka Republika primila je na znanje tu odluku”, rekao je Fišer.

Američki zvaničnici posle podne treba da o toj odluci obaveste zemlje NATO-a, rekao je agenciji Frans pres jedan diplomata iz Brisela.

Američka delegacija je u Varšavi razgovarala sa poljskim zvaničnicima o antiraketnom štitu. Učesnici razgovora su odbili da daju izjave.

Obama je najavio da će biti razmotreni planovi o postavljanju antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj. Rusija je te planove o štitu shvatila kao pretnju sopstvenoj bezbednosti.

-----------------------------------------------------------

Rasmusen: Odluka SAD pozitivan korak

BRISEL/MOSKVA – Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ocenio je u Briselu da je odluka SAD da odustane od antiraketnog šitita u Češkoj i Poljskoj „pozitivan korak”.

Rasmusen je rekao da je razgovarao sa američkim predstavnikom u Alijansi o tim promenama plana i dodao da će NATO tokom dana izneti stav.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Konstantin Kosačov izjavio je ruskim medijima da odustajanje od štita pokazuje da Obamina administracija konačno počinje da shvata Rusiju.

„Nikada nismo sumnjali u ispravnost ruskog zalaganja za, s jedne strane, pošteniju i ispravniju procenu situacije u Iranu i, s druge strane, za ozbiljniji i odgovorniji stav prema strateškom dijalogu između Rusije i SAD, što je najznačajniji faktor u očuvanju globalne stabilnosti. Bušova administracija nas ni po jednom od tih stavova nije razumela - Obamina počinje da nas razume”, rekao je Kosačov.

Beta

-----------------------------------------------------------

Moskva čeka zvaničan stav Vašingtona

MOSKVA – Rusija čeka zvaničnu potvrdu vesti koja se pojavila u medijima da SAD odustaju od realizacije planova za razmeštanje elemenata protivraketne odbrane (PRO) u Poljskoj i Češkoj, javile su ruske agencije.

„Čekamo potvrdu tih vesti”, rekao je agenciji RIA Novosti neimenovani sagovornik u Odeljenju za informisanje i štampu Ministarstva inostranih poslova.

Agenciji Itar-Tas je u MIP-u rečeno da bi takva odluka bila pozitivna činjenica, i da bi značila da su uvažene zabrinutosti ruske strane, a odgovarala bi i interesima razvoja odnosa sa SAD.

-----------------------------------------------------------

Antiraketni štit u Turskoj ili na Balkanu

Administracija predsednika SAD Baraka Obame traži nova rešenja – baze u Izraelu, Turskoj i na Balkanu, javio je prošlog meseca poljski dnevnik ”Gazeta viborča”, pozivajući se na izvore u Vašingtonu.

„Signali koje šalju generali iz Pentagona apsolutno su jasni - sadašnja administracija traži drugačija rešenja u protivraketnoj odbrani, a ne ovo u Poljskoj i Češkoj”, kazao je Elison.

Delimično rešenje po ocenama stručnjaka mogao bi da bude mobilni antiraketni sistem koji je ponudila američka kompanija „Boing” ili varijanta raketa presretača na vojnim brodovima povezanim sa sistemom ranog upozoravanja preko satelita, koju pominje šef državne Agencije za protivraketnu odbranu Patrik O'Rajli.

„Kongres je jasno rekao: protivraketni sistem u Evropi mora da štiti i Evropu i SAD, tako kako bi to bilo da su rakete presretači u Poljskoj. Zato Pentagon rakete želi da prenese sa brodova i na kopno, kako bi mogle da unište rakete već u uzlaznoj fazi leta. To zahteva dalje kopnene baze - jednu u Izraelu, drugu u Turskoj ili na Balaknu", rekao je taj glavni lobista za američki antiraketni štit.

-----------------------------------------------------------

Rusija upozoravala na obnovu „Hladnog rata”

Ministar spoljnih poslova Rusije Srgej Lavrov je povodom postavljanja štita još ranije upozorio:


Upozorenja: Sergej Lavrov


„Ozbiljno smo zabrinuti američkim planovima o gradnji odbrambenog sistema koji ugrožava postojeće odnose vojnih snaga u Evropi. Jednostrana politika reagiranja silom pokazuje svoje slabosti. Vreme je da razgovaramo otvoreno i javno, a ne iza zatvorenih vrata. Rusija će na adekvatan način reagovati na svako ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Mi ne možemo da dozvolimo da budemo uvučeni u nove konfrontacije ili trku u naoružavanju.”

Premijer Vladimir Putin je čak bio upozorio Zapad kako obnavlja „Hladni rat”.

Rusija je spremna da ide putem smanjivanja količine naoružanja, naravno imajući u vidu interese nacionalne bezbednosti”, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov odgovarajući tako na predlog američkog predsednika Baraka Obame o novom smanjivanju atomskog arsenala obe države, a po kojem bi Rusija zadržala samo hiljadu nuklearnih bojevih glava.

U Moskvi je američki predlog dočekan dosta skeptično i već prve reakcije stručnjaka govore da će Rusija redukciju svog nuklearnog arsenala, između ostalog, vezivati i za američko odustajanje od programa antibalističkog raketnog sistema u Poljskoj i Češkoj. Zašto?
Istorija američko-sovjetskih nuklearnih pregovora pokazuje svu tehničku i tehnološku ograničenost sporazuma koji su bili dogovoreni i potpisani.

Ako je SALT-1 ograničio broj kopnenih, strateških raketnih sistema na po 2.400 sa svake strane, a SALT-2 spustio tu granicu na po 2.250 lansirnih uređaja i jednih i drugih, onda je to u ono vreme bio neki napredak.

No, sva ograničenja u okviru ta dva sporazuma treba gledati u kontekstu činjenice da su se limiti odnosili na broj lansirnih rampi, a ne na broj raketa i ne na broj bojevih glava.

-----------------------------------------------------------

Bivša vlada SAD insistirala na štitu u Poljskoj i Češkoj

Administracija bivšeg predsednika SAD Džordža Buša insistirala je na planu da u Češkoj i Poljskoj postavi delove svog antiraketnog sistema, kao odbranu od eventualne pretnje iz Irana, s obzirom na razvoj nuklearnog programa te zemlje, čiji bi krajnji ishod, prema mišljenju Zapada, mogla da bude proizvodnja nuklearnih projektila dugog dometa.

Vlada u Vašingtonu insistirala je na tome da ovaj plan ne bi ugrozio Rusiju, iako mu se Moskva oštro protivila, podsetio je Rojters.

Američki državni podsekretar Danijel Frid najavljivao je sredinom 2007. da će antiraketni štit čije elemente SAD želi postaviti u Poljskoj i Republici Češkoj „štititi podjednako” evropski kontinent.

„Situacija u kojoj zemlje članice NATO-a raspolažu većim ili manjim nivoom sigurnosti za nas je neprihvatljiva”, dodao je on.

Elementi antiraketnog štita se već nalaze u SAD-u, Velikoj Britaniji i na Grenlandu, ali SAD želi da u okviru tog projekta instalira postolje za ispaljivanje raketa presretača u Poljskoj i jednu radarsku stanicu u Češkoj.

„Rusija je dobro obaviještena o svim detaljima programa i zna da deset raketa koje bi bile instalirane na poljskom teritoriju ne mogu biti pretnja njenom potencijalu, govorio je Frid.

Politika ONLINE
[objavljeno: 17/09/2009]


http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/SAD-odustaju-od-antiraketnog-shtita.lt.html

:klap: sad rusi da iskoriste BOOM AMERIKA! :gace: :vatromet:
 
Zar ne vidite da je ovo klasicna trgovina, odnosno dogovor tipa "ja tebi, ti meni" ???Ako malo bolje pogledate na drugu stranu sveta, prema Severnoj Koreji, videcete da se Severna Koreja bunila protiv SAD sve dok god Rusija nije postavila svoje antiraketne sisteme, pod izgovorom predostroznosti od nuklearnih pretnji Severne Koreje.Tek onda je Koreja pristala na pregovore o nuklearnom programu sa SAD-om.Nakon toga Amerikanci naglo menjaju odluku ???:eek::eek:Po mom misljenju, Rusija i SAD su se dogovorole da Rusija izvrsi pritisak na Severnu Koreju, a da zauzvrat SAD povuce antiraketni stit.

nema sa rusima dogovora,iskoristice to da preokrenu situaciju,i stave us u nezavidan polozaj :per:
 

Back
Top