Sačuvajmo Dunavac

021
lg.php

Protestno okupljanje "Vidi, gari, možemo zajedno!" u subotu na nasipu iznad Dunavca​

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...zajedno-u-subotu-na-nasipu-iznad-Dunavca.html
Pokret Novi optimizam organizuje protestno okupljanje "Vidi, gari, možemo zajedno!", koje je najavljeno za subotu, 3. april.

KOMENTARI 0

NOVI SAD 02.04.2021. | 19:30
Protestno okupljanje

Foto: 021.rs
U proglasu Novog optimizma se navodi da je "pored brojnih bazičnih ljudskih prava, koja su u Srbiji validna samo na papiru, jedno od ključnih za opstanak društva i države pravo na zdravu životnu sredinu i pravo građana da pokreću građanske i političke inicijative da odbrane ugrožena prava".

"Nestanak i ugrožavanje biodiverziteta, reka i šuma koje prate nedostatak svih legalnih i legitimnih dokumenata koja bi opravdala urbanizaciju prepoznatljivih ekoloških prostora Novog Sada i Beograda, ne može biti jednostrana odluka i trenutni hir vlasti. Ovakvi potezi zahtevaju jedinstvenu i združenu akciju svih pojedinaca, inicijativa, organizacija koje čine građansko i demokratsko jezgro ovog društva", ocenjuju u tom pokretu.

Ovakvi potezi, kako se navodi, "zahtevaju naše jedinstvo u otporu odlukama koje ugrožavaju opstanak svih građana".

Okupljanje je u 12 časova, na nasipu iznad Dunavca.

Podsećamo da organizacije i građani okupljeni oko problema vezanih za izradu novog plana regulacije leve obale Dunava zahtevaju donošenje Akta o zaštiti područja Kameničke ade, Ribarca i Šodroša i zabranu stanogradnje u plavnom području. O tome više OVDE.
Autor: 021.rs

Vidimo se sutra na Dunavcu. Ima naznaka da smo uspeli delimično da odvratimo gradsku vlast od suludih planova za koruptivnu izgradnju na obalama Dunava. Sačuvajmo obale Dunava i naš Dunavac, Šociku, Ribarac i Kameničku adu.
 
Nažalost krenuli su ...

Krenula seča stabala na Šodrošu, protest građana najavljen za 11 sati​

Na Šodrošu je počelo da se dešava ono, čega se većina Novosađana pribojavala. Počela je seča stabala, za potrebe izgradnje novog mosta u produžetku Bulevara Evrope.
Zbog toga je za danas zakazano protestno okupljanje građana na ovoj lokaciji. Protest počinje u 11 sati ispred kajakaškog kluba.
Ovo je samo jedan u nizu protesta koji su se organizovali zbog uništavanja prirodne oaze, ali ovog puta se i krenulo sa realizacijom nestanka Šodroša.Inače, najavljeno je da se sredinom juna očekuje početak izgradnje privremenog mosta sa sremske strane. Takođe, gradonačelnik Miloš Vučević je više puta izjavio da će se most graditi i raznim imenima nazvao aktiviste koji se bune izgradnji istog.Most sa pristupnim saobraćajnicama i vijaduktom na Bulevaru Evrope koštaće 175,5 miliona evra, iako je prvo najavljena cena od 130 miliona evra. Gradi će ga kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), a rok za završetak je 31 mesec.
1655039583380.png
 

Back
Top