Da li bi neko mogao da mi kaze nesto vise o sablji i bodezu koji su na slici.
Na sablji je ispisana godina 1821...
Na sablji je ispisana godina 1821...
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Siguran sam da ni jedan ni drugi nisu replika, kajiseve i kicanku za bodez mislim da imam ali moram da potrazim. Ali cini mi se da u krugu ne pise NDH. Korice i drska sablje su sigurno autenticni a je ostrica i meni bila sumnjiva jer se ne vide tragovi koriscenja kao na bodezu i ako malo bolje pogledas ostricu videces da je varena naknadno pa otud najverovatnije i ti brojevi a i sama ostrica nije naostrena vec je kao kod ukrasnih sablji. Za korice i i ostalo sam siguran da je ''antika'', e sada o toj sablji neznam nista ali na grbu sa jedne strane stoji slovo R a sa druge O - to je ono sto sam primetio a nikako da se setim nekog narodnog heroja sa tim inicijalima :-)
Posto vidim da se razumes u oruzje iz starijih dana da li znas kolika je vrednost Sfondagiaco ( jatagan, a la morlacca, a la stradiota) u dosta dobrom stanju. Ja imam neki katalog iz '90-tih u kome sam ga prepoznao po drsci opisane kao od slonove kljove koja se racvana pri kraju i bas taj je bio najskuplji u tom katalogu, stoji cena od 80 000 dinara ali ponavljam da je iz '90-te. Prilozicu i sliku u slucaju da nisam dobro opisao.
Slike Sfondagiaco