Šabanska Srbija

Od kada ja znam za sebe.

Nemamo kontinuitet, nema nasledja od pradede na praunuka, imamo istoriju ko koliko otme i na brzinu legalizuje oteto.

Kada zagrebes po prestonici, retko koja zgrada ima ciste papire.
Drzava napravljena na otimacini.
Uspeh na poznanstvima.
Nerad udvorica pretvoren u status.
Status u nadmoc.
Nadmoc u ponizenje.
Ponizenje u prezivljavanje.

Menjamo mi vlast ali princip je uvek isti.
Ko se dokopa, postaje poltron, dousnik i olos.

I zato nam je vazda lose.
Свако се ухвати за неки период и тврди да је тада било све како треба.

Свако се ухвати за неки период и тврди да је тада било све како треба.

Nikada nije bilo kako treba, da se zametne valjano i da potraje.

Narod je bio cesto gladan i mahom nepismen u to zlatno doba pre Tita.

Posle Tita opet nije valjalo. Bese jos gore. Ali mahom ih je isti opismenio, priznati se mora.

Ja ne znam da srpski narod ima neku elegantnu proslost.
To je istorija siromasnih, onih koji se tresu kada drzava pokuca na kapiju jer te ista ili oporezuje ili vodi u rat.

Decu u skole slali nismo. Skole ni imali nismo, profesora ni za lek.

U XIX veku, koliko je Srba bilo u Beogradu?

Ne moze se menjati elita svakih trideset godina.
I na kraju imamo one koji se predstavljaju kao peta generacija Beogradjana koji nisu u dve generacije Beogradjani i koji se ne zovu Aja i nisu balerine vec je sve u njihovom zivotu gola laz. Ponovljena mnogo puta. Laz koja se doji drzavnim parama zbog politickih veza.

Izlete od starih Beogradjana dede iz Like i babe iz Crne Gore. Cim zaceprkas poreklo.
Najbolje je bilo kada su drzavljanstvo trazili po ocu.
Kad su razmileli ti starosedeoci po vrhovima i selima.

Sve je bajka, fantazija koja opravdava polozaj u drustvu...po osnovu raznih knjizica.

Tako se ne pravi jako drustvo.

Posle Tita opet nije valjalo. Bese jos gore. Ali mahom ih je isti opismenio, priznati se mora.

To je istorija siromasnih, onih koji se tresu kada drzava pokuca na kapiju jer te ista ili oporezuje ili vodi u rat.

I na kraju imamo one koji se predstavljaju kao peta generacija Beogradjana koji nisu u dve generacije Beogradjani i koji se ne zovu Aja i nisu balerine vec je sve u njihovom zivotu gola laz. Ponovljena mnogo puta. Laz koja se doji drzavnim parama zbog politickih veza.

Izlete od starih Beogradjana dede iz Like i babe iz Crne Gore. Cim zaceprkas poreklo.

Sve je bajka, fantazija koja opravdava polozaj u drustvu...po osnovu raznih knjizica.

Ukoliko se ode u period pre osmanlijske invazije (Turci nisu prosto “došli” nego je Srbija od Kosovskog boja do bitke na Mohaču spala na maksimalno 40% ranije gustine naseljenosti) se ima videti dosta toga: sačuvana su i pisma i razne tužbe, žalbe i presude iz tog perioda koje pokazuju da bi srpskim srednjovekovnim plemkinjama mogla da pozavidi i Jovana Jeremić. Elegantno i galantno, najdefinitivnije.

Da li je u Americi bilo šta drugačije? Koliko generacija unazad prosečni stanovnik Njujorka i Los Andelesa živi tu gde je sada?

😂
ne vredi pričati nedokazanim ljudima.
dobro,nisi čula
Nisam Bugarin ali sam malo svesniji od pomucenih
Pricaj bajke o Bugarima nekome drugome.
Screenshot 2024-11-19 at 00-16-44 Komentari Niš i Vranje na mapi Velike Bugarske koju je zamen...png

Na mapi čestitke koju je na društvenim mrežama za 8. mart objavio zamenik premijera Bugarske i ministar odbrane Krasimir Karakačanov, nalazi se Velika ili Sanstefanska Bugarska, na kojoj su i Niš i Vranje. Ovo nije njegov prvi šovinistički ispad, podsećaju mediji, jer je pre mesec dana Srbe nazvao "okupatorima" Makedonije, a zbog mape je reagovao i predsednik Severne Makedonije.

https://www.juznevesti.com/Drushtvo...io-kao-cestitku-za-8-mart.sr.html?c=Komentari

Ne miruju, niti ce. Samo ce cekati opet priliku da nam zabodu noz u ledja, kao i vise puta do sada.

Ti opet pises gluposti?

Gde, kad, kako, kako ja nisam cula takve price, a ti jesi? Svako moze da izmisli nesto i kaze "rekli su mi". Pa istorija bi zabelezila makar deo, to nije tacno sta pises. I zabole me za Bugare kakvo misljenej imaju o nama, kad ja o njima imam najgore, osim dela pored Srbije, koji su i sami stradali od svojih..

Ako si Bugarin poreklom, kazi, ali nemoj da lazes o ovome.
😂
dobro,nisi čula
Svesniji od pomućenih?! Evo iskustva kolege forumaša sa kojim ovde ratujem non-stop na svim temama i koji je uvereni građanista i antinacionalista. Prihvati činjenicu da na ovom svetu nema baš ničega zbog čega bi bilo ko iz Niša, Leskovca, Vranja i Pirota pod bilo kakvim uslovima razmišljao o kojekakvim “bratstvima i jedinstvima” s Bugarima. Ni pod razno.

P.S. Ono što si pisao pa ti je Kerkira sve lepo objasnila si ili izmislio iz političke korektnosti ili ni sam ne znaš da ovde poturaš austrougarsku i bugarsku antisrpsku propagandu. Uostalom, gde je to i kada Srbija “okupirala Bugarsku”?!

5E7FF896-EBE3-40C9-BD59-6E28C8655FF1.jpeg

Pricaj bajke o Bugarima nekome drugome.

Na mapi čestitke koju je na društvenim mrežama za 8. mart objavio zamenik premijera Bugarske i ministar odbrane Krasimir Karakačanov, nalazi se Velika ili Sanstefanska Bugarska, na kojoj su i Niš i Vranje. Ovo nije njegov prvi šovinistički ispad, podsećaju mediji, jer je pre mesec dana Srbe nazvao "okupatorima" Makedonije, a zbog mape je reagovao i predsednik Severne Makedonije.

https://www.juznevesti.com/Drushtvo...io-kao-cestitku-za-8-mart.sr.html?c=Komentari

Ne miruju, niti ce. Samo ce cekati opet priliku da nam zabodu noz u ledja, kao i vise puta do sada.
:ok:

Svesniji od pomućenih?! Evo iskustva kolege forumaša sa kojim ovde ratujem non-stop na svim temama i koji je uvereni građanista i antinacionalista. Prihvati činjenicu da na ovom svetu nema baš ničega zbog čega bi bilo ko iz Niša, Leskovca, Vranja i Pirota pod bilo kakvim uslovima razmišljao o kojekakvim “bratstvima i jedinstvima” s Bugarima. Ni pod razno.

P.S. Ono što si pisao pa ti je Kerkira sve lepo objasnila si ili izmislio iz političke korektnosti ili ni sam ne znaš da ovde poturaš austrougarsku i bugarsku antisrpsku propagandu. Uostalom, gde je to i kada Srbija “okupirala Bugarsku”?!

Pogledajte prilog 1644460
Ne mogu da verujem da je neko iz Nisa a da ne prati i ne zna te elementarne stvari. Razumela bih da je sa zapada Srbije, pa i oni znaju bolje o Bugarskoj od nekih ovamo "ubacenih elemenata" koji koriste nezadovoljstvo vlascu, situacijom ili bilo cime, da glorifikuju Bugare i Bugarsku (politiku) i njihovo latentno kulturno "apsorbovanje" ovog regiona.

Evo jos jednog primera , jos skorijeg:

Provokacija iz komšiluka - ekskurzija po jugu Srbije stazama bugarskih zločina u Prvom svetskom ratu

“Stazom 41. pešadijskog puka - mart 1917. godine - čišćenje Jastrepca od razbojnika” naziv je ekspedicije koju bugarska nevladina organizacija “Vojno-istorijski komitet” organizuje 29. i 30. juna na jugu Srbije. Niški istoričari to vide kao provokaciju, ekstremistički ispad i promovisanje masovnih zločina nad srpskim stanovništvom tokom bugarske okupacije i Topličkog ustanka 1917. Smatraju da bi država Srbija to morala da sankcioniše.

Prema podacima zvaničnog Beča, prilikom gušenja ustanka ubijeno je više od 20.000 ljudi. Okupator nije pravio selekciju tokom likvidacija. Na najmonstruozniji način ubijane su i žene, deca i starci. Tokom čitave 1917. bugarske komite su pljačkale i palile srpska sela na Jastrepcu i širem području juga Srbije tražeći preživele srpske četnike-ustanike kako bi ih likvidirali. Ako neko u tim činjenicama nalazi povod za bilo koju vrstu obeležavanja, makar to bila i nekakva “ekspedicija sa foto-sesijom” taj ili nije pri čistoj svesti ili iza svega toga stoje skriveni motivi koje normalan čovek ne može da razume - zaključuje Antić.

I istoričar Nebojša Ozimić kaže da je reč o ozbiljnoj provokaciji koja zaslužuje krivičnu prijavu i na koju bi, kako ističe, država morala da reaguje.

Ne mogu da verujem da je neko iz Nisa a da ne prati i ne zna te elementarne stvari. Razumela bih da je sa zapada Srbije, pa i oni znaju bolje o Bugarskoj od nekih ovamo "ubacenih elemenata" koji koriste nezadovoljstvo vlascu, situacijom ili bilo cime, da glorifikuju Bugare i Bugarsku (politiku) i njihovo latentno kulturno "apsorbovanje" ovog regiona.

Provokacija iz komšiluka - ekskurzija po jugu Srbije stazama bugarskih zločina u Prvom svetskom ratu

“Stazom 41. pešadijskog puka - mart 1917. godine - čišćenje Jastrepca od razbojnika” naziv je ekspedicije koju bugarska nevladina organizacija “Vojno-istorijski komitet” organizuje 29. i 30. juna na jugu Srbije. Niški istoričari to vide kao provokaciju, ekstremistički ispad i promovisanje masovnih zločina nad srpskim stanovništvom tokom bugarske okupacije i Topličkog ustanka 1917. Smatraju da bi država Srbija to morala da sankcioniše.

I istoričar Nebojša Ozimić kaže da je reč o ozbiljnoj provokaciji koja zaslužuje krivičnu prijavu i na koju bi, kako ističe, država morala da reaguje.
On tvrdi da je “iz Niša?! Nečuveno kakvi se sve trolovi ovde tolerišu.

😂
dobro,nisi čula

Za vas nepomućenog uma i bugarske botove koji govore srpski:

Na plakatu kojim bugarska organizacija najavljuje tu akciju pominju se, između ostalog, i Mesna zajednica “Zora” iz Ćustendila, kao i klub “Pukovnik Hristo Stojanov”. Obilaze Vlasinu, Surdulicu, Leskovac, Niš, Prokuplje i planinu Jastrebac.

Plakat:
99DD5B59-75E2-44F4-9492-8C7293A2294C.jpeg

O dotičnom 41. bugarskom puku koga se ne bi postidele ni ustaše:
F073DD9A-ABC0-450E-AB58-077A240914F0.jpeg

@Старо Браничево, @крсташ @Ellena_ @Софија @Сребрена @Brđanin

Прво мора да се научи историја она реална и права да се издефинише однос према њој и онда да се гледа у будућност.
Ни једна веза нити брак нити посао нити животни избор не опстаје ако те тера да се одрекнеш сам себе. Може на кратко али не на дуже стазе.
Тако је и са избором за будућност не може бити избор ако мораш да се одрекнеш себе.

Ако гледаш на тренутни сељачизам и помијару криви су свакако људи што се не опиру мозгом оним што их системски уништава читав век оно добро извргава руглу релативизује оно лоше подстиче и спонзорише , фаворизује и на тај начин полако урушава моралне вредности самопоуздање и веру.

Оно што би и слепац видео да ни један политичар наш није досегао ниво рецимо Милутина Немањића за чије време од 40 година се цео свет и Србија окретала на главачке Татари газе Русију ,Бугарску ,Мађарску он успева са Ногајем да направи дил.

Дакле ја јесам либералних схватања нисам тврди традиционслиста али оно од чега не можемо да побегнемо да ни Тесслу ,Пипина ,Руђера Бошковића ,Ђоковића нису изродили ноћ вештица , геј параде , нити било шта иако је Америка била пресудна и за Пупина и за Теслу било је тамо много милиона људи ли то што су урадили урадили су неки који потичу од мало милиона људи.
То ни један Србин не треба да заборави па макар се товарио у жутару ако му се тако свиђа и ако је то његов избор али треба да остане донекле доследан својим родитељима који су имали и велике врлине и велике мане.

Nažalost mislim da se nigde taj otvoreni primitivizam, šund i ta treš kultura odnosno ta neka anti-kultura ne forsira toliko i tako agresivno kao u Srbiji, mislim to postoji svuda u većoj ili manjoj meri ali mislim da nigde se to ne promoviše tako javno i agresivno i nigde to nije toliko poželjno kao u Srbiji, nažalost to je postalo već naš brend i zaštitni znak.

Mislim u redu je da postoji primitivizam,kič,neukus,nemoral, neprimereno ponašanje, itd ali nije u redu da se to forsira kao mejnstrim a da se sve ostalo nipodaštava i marginalizuje.

Inače mi već 3 decenije živimo u doba te neke antikulture, ono kao što postoji doba antihrista tako postoji i mračno doba antikulture koje mi upravo proživljavamo i čiji smo svedoci.
Vrlo loše misliš. Starlete nisu izum Balkana. Ni rijaliti programi. I ne mislim da se to forsira kao mejnstrim.
Novokomponovana narodna muzika je nastala za vreme Broza.:rtfm:
Čemu tolika opsednutost Brozom?

Da li je u Americi bilo šta drugačije? Koliko generacija unazad prosečni stanovnik Njujorka i Los Andelesa živi tu gde je sada?

Neeeeee, nisam na to mislila.

Imala sam u vidu iskustvo, kako svog tako i drugih naroda, da je pogresno graditi drustvo (zivot, buducnost) na izmisljotinama i otimacini.
Nebitno ko gradi to drustvo...ili pojedinacno posmatrano - licni zivot.
Drustvo je zbir sudbina na jednom prostoru.

Licno nemam problem ko je odakle. Niti sebe posmatram kao nize ili vise bice. Verujem da su svi ljudi rodjeni jednaki.
Kroz zivot biramo put. Ukoliko nam je put nemoralan, rezultat ne moze da bude dobar na duge staze. Kratkorocno moze i obicno jeste.
Sve sto vredi, mora i da potraje. Rutina je zlatni standrad uspeha.

Srbima nije jasno da za sve postoji cena. Amerikancima jeste i nisu za poredjenje.
Ako otimam ja danas, otece od mene sutra.
Ako branim ljubaznost danas, mozda svane bolje sutra. Iz dana u dan, moram na svojoj disciplini da radim.

Mi necemo tako i zato nam je ovako.

Brate, tema o seljackoj muzici , vi na 4 strane raspredate o bugarima , wtf

Ne mislim da je ta muzika seljacka vec mislim da je podmetnuta.
Kao da vlast vec pola veka kuca eksere ljudima u noge.
Niko nije bas toliko lud da mu turbo folk zvuci harmonicno.
Ljudi su navikli, srozali su se kriterijumi, to im je dato, zaba se skuvala, tako uce decu...i na kraju ne znaju za bolje.

Ova pesma me uvek na tu temu podseti...dolaze neki sejmeni i donose lance ali ljudi moraju da ih odbiju.
Njihova snaga je u nasem prihvatanju.

I film je sjajan, za mene sjajan, ne znam za druge.

Back