Шабанска музика

Не разумем ову помаму за овом новокомпонованом шабанском музиком коју певају естрадни извођачи типа Бака Прасе, Војаж и остали. ''Скупа кола, лаке женске, сплавови су Мека и Медина'', нешто тог типа од текста који се спомињу у тим песмама. Та музика буквално прождире омладину ове земље ако неко није приметио. млади људи се поистовећују са текстовима у тим песмама због популарности таквих извођача. Да ли ја само видим тај проблем или га и ви примећујете?
Na zalost,doslo neko ludo vreme,ili smo mi bas prestarili.

U kojoj pesmi Bitlsi spominju imtimne odnose i skidanje žena "do gole kože"? Možda je muzika Bitlsa u to vreme bila društveno neprihvatljiva ali ne mislim da su oni u svojim pesmama pozivali na blud i razvrat. Drugo ja mislim da sam napomenuo da ta muzika promoviše primitivizam najgore vrste tako da ova tema nikako ne može da im bude reklama.
Pisala sam o tadašnjem vremenu i doživljaju njihovih tekstova pesama, duge kose, pokreta uz muziku, i tada je to bilo nemoralno, za to vreme. Neki su u to vreme njihovu muziku smatrali primitivizmom..

Jok. Ne slušam zapadnu muziku ali ne znam da na zapadu nešto pevaju o milionima, kamionima, avionima, skupi Lamborgini i slično. Ta primitiva ide iz Turske i pod uticajem romske muzike osvaja Balkan. Sve ružne navike, poput nošenja neuredne 3 dana neobrijane brade i nošenja patika na odelo su došle iz 🇹🇷
Необавештени другосрбијанац. Реп мзика је дошла са запада и позната је по ненормалној количини нарцизма. Невероватно колико неко може да буде заслепљен мржњом.

Прво, већина људи не познаје музику, њену историју и музичке правце. 99,9% онога што се овде пушта је дошло са запада. Никакво мујезинско завијање и Турска нису донели ово, већ искључиво запад, а музичке нумере су прилагођене домаћем потрошачу.
Управо.

Сам турбо фолк је више био западњачка музика него источњачка. "200 на сат" је "No Limit" од 2 Unlimited са нешто мало домаћих музичких елемената.

А што се тиче "завијања", то је погрдни назив за мелизматично певање које је постојало још у старој Грчкој, дакле, много пре доласка Турака, Арапа и хришћанства.

То је начин певања који се користио за литургијско певање и Риму и то пре Великог раскола из 1054-е године али и широм средњовековне Европе. Дакле, не само на Блиском истоку.

Келти су певали на тај начин и успели су да ту традицију очувају. Они то певање зову "sean nos" што у преводу значи "стари начин". Може се чути на Јутјубу.

Са ренесансом, музика почиње да се развија вертикално по цени хоризоналне сложености, па самим тим нестаје и тај начин певања свуда у Европи осим на истоку.

Десингерица, иако репер, итекако користи тај начин певања али врло мало.

Сам турбо фолк је више био западњачка музика него источњачка. "200 на сат" је "No Limit" од 2 Unlimited са нешто мало домаћих музичких елемената.
Браво. Коначно неко ко је слушао музику и ко зна о чему причам.

Тако је. Иван Гавриловић је прерадио песму са запада и назвао је "200 на сат". Тако је рађено све време и тако се ради и данас. Нико ништа овде ново није измислио.

Eurodance је дошао и овде и ми смо ишли у корак са временом преко Dr. Iggy-a и осталих извођача, који су доследно то пратили и примењивали овде.

Што се "завијања" тиче, то је турбофолк и тзв. народна музика, која је еволуирала и сада више тако не звучи.

Back