Са Коштуницом ћу разјаснити све неспоразуме

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
Правда, 14.01.2011
Промена Устава могла би веома брзо да се нађе на дневном реду Скупштине, али све зависи од тога да ли постоји жеља код осталих посланичких група и странака да се то стави у процедуру током ванредног заседања. Да би се наша иницијатива о смањењу броја посланика са 250 на 125 нашла на дневном реду, потребна нам је подршка 84 посланика, рекао је Томислав Николић, председник Српске напредне странке, у интервјуу за „Правду“, непосредно после предаје потписа Скупштини за промену члана 100.
– Све зависи од тога да ли су странке владајуће коалиције спремне да се држава модернизује и учини ефикаснијом. Потребно је почети од посланика, министара, секретара, агенција... Потребно је да се види како се спроводе јавне набавке и да ли је ЕУ у праву када каже да се четвртина новца покраде у јавним набавкама.

Друге странке имају различите погледе на промену Устава... Колико је СНС спремна да попусти и да прихвати још нечије захтеве?
– Хтели смо да разговарамо о свим недостацима и манама Устава које су уочене током његовог функционисања, како би био што савременији, ефикаснији и што више у интересу грађана Србије. Нећемо ни са ким да разговарамо око промене преамбуле, нити би били за такву промену. Не би дали ни свој глас у Скупштини, нити бисмо позвали своје чланове и симпатизере да гласају за брисање преамбуле. Позвали би их да бојкотују промену Устава у којој би се Србија одрекла Косова и Метохије.

Шта је са регионализацијом?
– Регионализацију не можемо да подржимо, јер је то одвајање сиромашних од богатих, и потпуна незаинтересованост, у будућности, богатијих региона за судбину сиромашних региона. Државе постоје зато да би се вршио равномерни развој. Потребно је да живот појединца не зависи од тога у ком делу државе он живи.

У ДС-у тврде да је идеју о смањењу броја посланика први изнео Борис Тадић?
– Нисам чуо да они имају иницијативу за смањење броја посланика. Никада је нису покренули, а имају довољно посланика да све ураде без прикупљања потписа. Па, чак и сада су против те промене Устава. Та тврдња, да они желе да парламент има мање посланика, да буде ефикаснији и јефтинији, уопште није тачна.

Али, постоји бојазан да би ипак питање брисања преамбуле могло да се нађе на дневном реду?
– То ће наићи на наш отпор и изјашњавање против, уколико се тако нешто покрене.

Најавили сте поновни сусрет са председником ДСС-а Војиславом Коштуницом. Када треба да дође до тог разговора?
– Очекујем да то буде у најскорије време, можда колико данас.

Да ли је он спреман на разговор?
Реаговања из његове странке су подељена – једни говоре да нема сарадње са СНС-ом, док потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић верује да постоји простор за ваш договор... Желим да све разјасним са ДССом. То њихово негативно коментарисање сваког нашег потеза звучи ми апсурдно. Нападају нас како смањењем броја посланика желимо да избацимо Косово из Устава Србије.
Тамо седе људи који су докторирали право и који предају широм на правним факултетима, па не могу да верујем да могу баш тако отворено да говоре нешто што не пише у нашим документима. Ако сумњају да смо ми покренули ову акцију како бисмо добили потписе од других посланичких група, којима би требало да дамо своју подршку за промену преамбуле, говорим им, можда и последњи пут, да то не долази у обзир.

ДСС вам замера и то да до сада нисте изнели ниједан доследан став ни о једном крупном питању, попут уласка Србије у НАТО?
– То замерају ситни шрафови у ДСС-у. Њима је ваљда допуштено да безочно износе неистине. Апсолутно је јасан став СНС-а да Србија не треба да буде у НАТО-у, а ја сам то изнео бар сто пута.

Мислите ли да је Коштуници јасан тај одговор?
– Да, њему је јасан. Никада нисте чули од њега да нас критикује због тога.

А њихова бојазан да постоји могућност сарадње СНС-а и ДС-а?
– То не схватам уопште. У време када је ДС била црна да црња није могла да буде, и када сам изабран за председника Скупштине пошто је држава била у хаосу, ДСС и ДС су пронашле заједнички језик. Можда полазе од себе, али тај њихов портпарол, који је то изнео, мислим да никада у нечему политичком и није учествовао, па се он тога вероватно уопште и не сећа. Ми нисмо од те сорте. Ако вам кажемо да нећемо да сарађујемо са ДС-ом на формирању нове владе, онда на то питање нећу више никада да одговорим, па макар новинари то тумачили као да сам променио став. Не могу тај став да променим, Србија треба да буде нормална држава, која ће да има власт и опозицију, а не две силне партије на власти, које ће да поделе ову државу по својим феудима, да поделе јавна предузећа, привилегије, а народу да буде још горе.

Значи ли то да сте пре за нове изборе, него за такав савез са Тадићем?
– Сигурно је да СНС не би помагала ДС-у да формира владу. Ја само од странака мањина тражим да поштују начело да у Србији влада онај ко победи. Ако изгубимо од ДС-а, никада од мањина нећу тражити да ми помогну да после избора победим ДС.

Хоћете да кажете да неко жели да дискредитује СНС са таквом причом?
То је сигурно ДС. Они то пусте преко Ивице Дачића и осталих, а онда уживају у томе, као да ћемо ми да се тучемо са СПС-ом. Па, СПС није наша мета. Не троши се артиљерија на мишју рупу.

Постоји ли могућност за будућу сарадњу са СПС-ом?
Не знам, зависи од њих.

А са ПУПС-ом? Јер, према изјавама из те партије, они се удаљавају од СПС-а?
Сарадња са било којом политичком странком зависи од њеног садашњег односа према ситуацији у земљи. Онај коме се ситуација свиђа и не жели да помогне да дође до ванредних парламентарних избора, ко жели да буде на власти до последњег момента, па онда освоји цензус и бирка са ким ће поново да буде на власти, није наш сарадник.

Да ли постоји сукоб између вас и Александра Вучића?
– Па, он навија за Црвену звезду, а ја за Партизан.


Неприхватљив захтев ГЛИЦ-а

Предраг Аздејковић, председник ГЛИЦ-а, подржава захтев СНС-а, али је затражио од напредњака да подржи измену члана који се тиче брачне заједнице, где би се дозволило да исти полови ступе у ту заједницу.
– Никада нисам чуо за тог господина и тај његов захтев је такође неприхватљив.

Са ДСС-ом и око митинга

Очекујете ли учешће ДСС-а на вашем митингу заказаном за 5. фебруар?
И о томе ћу да разговарам са Коштуницом. Не желим да на било који начин копам неке ровове. Ако им одговара основни захтев митинга, а то је да буде ванредних парламентарних избора, мислим да ћемо наћи заједнички језик да то заједнички организујемо.
 
Koštunica: Bez dogovora sa Nikolićem oko izmena Ustava
Politika - Pre 28 minuta

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica rekao je da se sa liderom Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavom Nikolićem na današnjem sastanku nije složio oko inicijative SNS za promenu Ustava Srbije.

Koštunica je za agenciju Beta kazao da DSS i SNS imaju "različito viđenje i različite politike oko tog temeljnog i najosnovnijeg problema".

SNS je u četvrtak predala Skupštini Srbije inicijativu za promenu Ustava da bi se broj poslanika smanjio sa 250 na 125. Inicijativu je potpisima podržalo više od 300.000 građana.

"DSS će principijelno kritikovati i boriti se protiv svih incijativa za promenu Ustava bez obzira da li one dolaze od vladajućih ili opozicionih stranaka, jer je odbrana Ustava prvorazredna nacionalna obaveza kako bi se sačuvali naši suštinski državni i nacionalni interesi", rekao je Koštunica.
Prema njegovim rečima, inicijativa SNS za promenu Ustava Srbije bila je glavna tema današnjeg razgovora sa Nikolićem.
 

Back
Top