Sa koliko....

Nema veze sa tim. Plin mora da se greje pre dolaska u motor, a posto Peglica, Buba i ekipa nemaju vodu koja bi ga grejala, pribegava se tome da se vod obmota oko auspuha zbog grejanja. To naravno, nije dobro resenje ako se ne uradi profi (a retko koji majstor hoce to da radi jer je veliko cimanje), a neka drugarska varijanta moze da ima katastrofalne posledice, kao onaj VW Bus sa 2 tone malina koji je eksplodirao kad se motor pregrejao.

Mozda sam se negde izrazio neprecizno, nemam iskustva sa plinom, ali u principu je to to.

Poslednja izmena:
Samo sto je na Ficu nevidjena trca ugraditi plin jer motor ima vazdusno hladjenje.

Vidim da si shvatio dole da si pogresio, a jel si znao da npr. Bubu koja ima vadzusno hladjenje ne mozes da atestiras, upravo zbog toga sto uvek postoji potencijalna opasnost od navedenog?

A i Ficu ne mozes da atestitas. Ima neka fora i samo jedan je uspeo, ali moras bocu da stavis iza vozaca i suvozaca i da je ogradis limom. Kad je atestirao, on je pomerio bocu, vratio zadnje sediste i vozio.

Recimo, drug hoce u Ficin kombe da ubaci plin. Mora da pomera zadnje sediste 30cm unapred (posto je boca precnika 270mm), sto znaci i sredisnja sedista moraju 30cm napred i za sve to nove nosace sedista, zatim da ogradi limom i da ima jednu rupu, npr (5x5)cm pored boce. Znaci, boca iza svih putnika mora da bude.

Sve su to uslovi za prolazak na astestu.

Brzine menjam onda kad osetim da je motoru potreban veći ili manji stepen prenosa.Iskreno,toliko automobila sam izvozio,ali nikad nisam gledao pri kojoj brzini vršim prenos. :D Sve to obavljam mahinalno.

... Čak i kad vozim automatic,obavezno držim desnu ruku na ručici. :D

Brzine menjam onda kad osetim da je motoru potreban veći ili manji stepen prenosa.Iskreno,toliko automobila sam izvozio,ali nikad nisam gledao pri kojoj brzini vršim prenos. :D Sve to obavljam mahinalno.

pa normalno da radis mahinalno :D
pitanje je na kolko otprilike to radis mahinalno za svaki stepen prenosa..:)

pa normalno da radis mahinalno :D
pitanje je na kolko otprilike to radis mahinalno za svaki stepen prenosa..:)

Ne znam,sve zavisi od automobila do automobila i vrste motora.

Pošto me je Bog kaznio,pa su mi oba automobila automatici (Alfa - Selespeed , Audi - Tiptronic) uskraćen sam za to zadovoljstvo da sam menjam prenos,pa mi jedino preostaje da samo držim ruku na menjaču :(

Ali evo otprilike (iako,napominjem da sve zavisi od motora do motora) :

Prva : do 30 km/h.
Druga : 30 do 40 km/h.
Treća : 40 do 60 km/h.
Četvrta : 60 do 90 km/h.
Peta : od 90 pa nadalje.

Naravno,ovo je optimalan prenos kada su u pitanju agregati do 2.000 ccm.Za V6 motore važi potpuno drugačije pravilo. ;)

isto. mada imas automatike sa 2-3-4 brzinom pa mozes da ih saltas isto kao manuelne ako ti je zelja.

Pezo 205 dizel 1.8 .Ovdje svi o nekoj stednji.

1. do 20 km/h
2. do 40-45
3. do 65-70
poslije 4. pa 5.kako stignes.

Tako vozim po gradu,ako duze vozim 60 km/h onda cetvrtom,a po gradu ovako kako sam napisao,nekad i malo vise.

plin se greje pre ulaska u motor ?
neesam znao..:)
U boci je u tecnom stanju, pod pritiskom. A gasovi kad se oslobadjaju pritiska, oduzima energiju od okoline. Srpski receno 'lade se. Takav tecan i hladan je neefikasan u motoru, pa pre ulaska u sistem ubrizgavanja prvo prodje kroz tzv. isparivac koji mu podigne temperaturu i kao sto ime i nagovestava vraca ga u njegovo prirodno gasovito stanje.

Nego ja imam jedno zanimljivo poTpitanje na ovu temu oko shaltanja. Kad u nekoj std. gradskoj voznji bez mnogo guzve, zurbe i nervoze, pritisnete gas... koliko ga ugaziti. Onako odprilike... jel to 20%-30% ili ne znam 50%... 80%, 110%, hoda pedale?
Ovo pitam, zato sto kontam, kad se polazi na semaforima i slicnim situacijama kad se ubrzava iz malih brzina, vidim masu ljudi koja odleti ko raketa... uprkos cinjenici da cesto imaju slabije motore ili tromije automobile uopste.
Znaci li to da mnogi ljudi poznaju samo dva polozaja gasa... ono digitalno-binarno 0 i 1... on i off?

Nego ja imam jedno zanimljivo poTpitanje na ovu temu oko shaltanja. Kad u nekoj std. gradskoj voznji bez mnogo guzve, zurbe i nervoze, pritisnete gas... koliko ga ugaziti. Onako odprilike... jel to 20%-30% ili ne znam 50%... 80%, 110%, hoda pedale?
Ovo pitam, zato sto kontam, kad se polazi na semaforima i slicnim situacijama kad se ubrzava iz malih brzina, vidim masu ljudi koja odleti ko raketa... uprkos cinjenici da cesto imaju slabije motore ili tromije automobile uopste.
Znaci li to da mnogi ljudi poznaju samo dva polozaja gasa... ono digitalno-binarno 0 i 1... on i off?

Mislim da sve to zavisi od automobila. Ako je auto lenj, mozes ga nagaziti i na 200% od hoda pedale, on ne ide nikud. :) A opet, ako je auto mali i zivahan, dovoljno je samo malo jace pritisnuti gas i one leti. Za to trebas da poznajes svoj auto... Ja licno kada hocu da "odletim" na semaforu, pritisnem gas do eto, 30% jace nego obicno, pa kako motor postize brzinu, tako i ja povecavam gas, ali uvek na tih 30% vise nego pri obicnoj voznji. Motor svakako ne moze u momentu da postigne tu brzinu koju ti trazis ako nagasis pedalu do daske... Eto, ja objasnio kako mi prvo palo na pamet. :):gace:

vidim masu ljudi koja odleti ko raketa... uprkos cinjenici da cesto imaju slabije motore ili tromije automobile uopste.

Pre par dana sam dao drugu auto da isproba. On vozi nekog dizela i covek je navikao da krece iz binarnog jedan :mrgreen: i da polako ubrzava.
Ja opet, uglavnom krecem sporije, jer su semafori tako sinhronizovani po BGu, da se vrlo retko potrefe dva zelena :dash:

I recimo, poslednjih 15ak dana uglavnom menjam brzine na malo većem broju obrtaja (3-3,5 hijade) i prosečna potrošnja mi je vrlo brzo skočila na 8L/100km. Pre toga sam menjao na oko 2500 o/min i potrošnja je bila oko 7-7.2.

Што сви возите к'о неке бабе... како ви икада стигнете тамо куд сте пошли? :mrgreen:

Ја заиста не знам на колико мењам брзине, али рецимо знам да приликом претицања погледам брзину да бих усагласио мењач са истом па тако ако идем око 90 пребацујем у 4ту, а ако идем око 70 убацујем у трећу... то је иначе на Брави, а Аудија возим доста ређе па мењам по обртаљци на 2500 ако идем полако и на 3000-3500 ако се ложим (а зависи колико се ложим :lol: )... враћање у нижи степен иде ако је обртаљка испод 2250-2500...

Back