Sa koliko godina deca da krenu u prvi razred osnovne?

Deca sa 7 nemaju blage veze,u predskolskom ih upregnu samo da shvate sta je kec i petica,stres od bolesnog sistema nikom ne pozeleti u tom dobu,o tome niko ne misli nego samo jel znaju da pisu i citaju,pa aj roditelji vi ste krivi sto zaostaju za drugom decom,mrs
Ja sam naučio da čitam sa skoro 5 godina.
Roditelji mi jesu rekli "kako se zove koje slovo" ali su zaboravili da mi objasne tehniku sricanja.

Sećam se ko da je juče bilo...
Kupio "Politikin Zabavnik" odmah unutru i tu je bio Paja Patak na početku.
Gledao sam u slike ali se ništa nije dalo zaključiti o čemu je reč...
A onaj tekst nikako da shvatim.
Tu su sva ona slova koja znam "kako se zovu"
Ko da sačeka da dodju tata i mama sa posla?
Vraćao se ja par puta na Paju Patka i od nestrpljenja počnem na glas slovo po slovo... I u jednom momentu ukapiram da slova treba povezati...

Ijaaaaaoooo :heart:
Paja Patak bio samostalno pročitan....

E kad su ćale i keva došli sa posla ja sav srećan da im dokažem da umem da ćitam a oni budale ko bidale sa triest godina - idi napolje, evo ti za sladoled i ne dolazi kući dva sata idi kod koga hoċeš.
Tako mi ċale rekao a keva kao nije čula.
Budale kažem vam ja.
Samo na ono mislili...

Pocela je školska godina.Šta mislite, sa koliko godina deca treba da krenu u prvi razred
.......Sa 6 ili 7 ?
Ne treba da idu uopšte.
Treba da budu kod kuće sa roditeljima.

Osnovna znanja treba da steknu iz obrazovnih sadržaja na internetu.
Bez ocenjivanja i bilo kakvog maltretiranja.

Regrutovanje talenata za specijalne škole treba da se vrši prvo na onlajn testiranjima, a zatim u specijalnim kampovima za nadarenu decu, na dobrovoljnoj bazi.

Ostali u šegrte i neka uče od majstora koji hoće da ih primi na zanat.

Zavisi od sistema skolstva, svaka zemlja ima svoj sistem, i uglavnom je to lepo prilagodjeno.
Znam da je sad u Srbiji promenjeno pa moze i sa 6.5 da se krene, u moje vreme se islo sa 7 punih. I smatram da je okej bilo za takav sistem.
Sad imaju i neke opisne ocene i neki novi cirkusi, tako da nemam pojma.

U Nemackoj se krece sa, otprilike, 6, 6.5 godina, ali postoji opcija da se odlozi za godinu dana ko zeli, tako da je to super.

Inače, ja svoje dete nisam upisala ranije u školu, rođena je u februaru i pošla je sa punih 7 godina i par meseci. Nisam zažalila ni jedg trenutka, ništa nije izgubila. Oseća se uvek pomalo ta nezrelost kod prvaka koji imaju 6 godina, pre emocionalna nego intelektualna.

U Nemackoj je presek 30.09, tako da sam happy sto mi je dete rodjeno posle, pa ce dosta kasnije da krene.

U prvi razred se upisuju deca sa 7 i 6,5 god, tj da su rođena do kraja marta . Posle toga roka , ako neki roditelj smatra da mu je dete zrelo za prvi razred, pedagoško-psihološka služba obavi testiranje i ako oni utvrde da je dete zrelo, može poći u prvi razred i sa 6 godina.

Nije do kraja marta vec do kraja februara.

Moj sin je najmladji u odeljenju jer je rodjen 20. 2.

1.9 - 1.3 to je sest meseci od preloma i manje vise postena podela.
Nekako mora da se prelomi upis pa je uzeto da se lomi tako se uzima 1.9 a ne 1.1.

U Nemackoj je presek 30.09, tako da sam happy sto mi je dete rodjeno posle, pa ce dosta kasnije da krene.

Nema razloga da brines uopste.
Moj mali obozava skolu i najbolji je djak a najmladji je, skola ga cini jako sretnim, obozava da ide, nikakav problem ni sa kadrom, ni sa drugarima, ni sa domacim, bila bi stvarno steta da je ostao godinu dana kod kuce.

Zato mislim da su dobro procenili sa presekom prvog marta i povlacenjem sest meseci u odnosu na prvi septembar.

Ukoliko je neko dete nespremno sami psiholozi i pedagozi predloze kasniji polazak.
Vecina je ipak spremna jer je sa njim i curica rodjena sredinom februara. Isto, sve po jusu, super vesela i sve joj lako ide.

Nema razloga da brines uopste.
Moj mali obozava skolu i najbolji je djak a najmladji je, skola ga cini jako sretnim, obozava da ide, nikakav problem ni sa kadrom, ni sa drugarima, ni sa domacim, bila bi stvarno steta da je ostao godinu dana kod kuce.

Zato mislim da su dobro procenili sa presekom prvog marta i povlacenjem sest meseci u odnosu na prvi septembar.

Ukoliko je neko dete nespremno sami psiholozi i pedagozi predloze kasniji polazak.
Vecina je ipak spremna jer je sa njim i curica rodjena sredinom februara. Isto, sve po jusu, super vesela i sve joj lako ide.

Ma kakva briga, jednostavno mi zao da prerano krene. Alternativa bi vila sa 5.5

Ma kakva briga, jednostavno mi zao da prerano krene. Alternativa bi vila sa 5.5

Moj savet ti je po zakonu.

Mislim da i u Nemackoj rade testic kod psihologa.
Tu im daju da odgovaraju na pitanja, crtaju, daju im nekoliko naredbi tipa "izadji, nacrtaj svoju porodicu i nemoj ulaziti dok mama ne dodje po tebe".
Desi se da ne prodju deca od sedam i po godina dok ovi sa oboda prolaze i stvarno vole skolu, sto znaci da je psiholoska procena bila dobra.

Narocito ako su deca navikla na citanje, crtanje, ako su ljubopitljivi i vole da se iskazu, greota je da im roditelji na volju uskrate prvi razred jer oni dok dodju do prvih ocena imaju pune dve godine bez ijedne ocene.
Oni se tu druze, osecaju kao tim, navikavaju na ucitelja...crtaju, puno crtaju.

Moj savet ti je po zakonu.

Mislim da i u Nemackoj rade testic kod psihologa.
Tu im daju da odgovaraju na pitanja, crtaju, daju im nekoliko naredbi tipa "izadji, nacrtaj svoju porodicu i nemoj ulaziti dok mama ne dodje po tebe".
Desi se da ne prodju deca od sedam i po godina dok ovi sa oboda prolaze i stvarno vole skolu, sto znaci da je psiholoska procena bila dobra.

Narocito ako su deca navikla na citanje, crtanje, ako su ljubopitljivi i vole da se iskazu, greota je da im roditelji na volju uskrate prvi razred jer oni dok dodju do prvih ocena imaju pune dve godine bez ijedne ocene.
Oni se tu druze, osecaju kao tim, navikavaju na ucitelja...crtaju, puno crtaju.

Da, ali kao sto rekoh, on je rodjen posle datuma preseka, tako da svakako ce krenuti sa 6.5, a ne sa 5.5, i to je sve po zakonu.
Zato se ne sekiram :)

Back