Sa Hilari u Evropu

Sue Me

Elita
Banovan
Poruka
15.259
Pritisak SAD na Holandiju

29. oktobar 2009. | 00:39 | Izvor: Blic
Beograd -- Državna sekretarka SAD Hilari Klinton traži od Holandije pozitivni signal za odmrzavanje sporazuma o pridruživanju, saznaje "Blic".

Klintonova i Stiven Rep, novi ambasador za ratne zločine, uvereni su da Srbija potpuno sarađuje s Tribunalom u Hagu. Oni će nastojati da "objektivno prezentuju Holandiji napore Srbije" kako bi od nje konačno dobili zeleno svetlo za odmrzavanje SSP-a.

Koliko je uticaj SAD bitan, naročito o pitanju Haga, jasno govori činjenica da je Amerika ključni finansijer ovog suda.

Ono što je nepoznanica je pitanje kako da Holanđani pred svojim parlamentom obrazlože izmenu svog stava i odustajanje od uslovljavanja odmrzavanja SSP-a hapšenjem Mladića.

Oni koji veruju da bi SAD mogle da promene stav Holanđana, ubeđeni su da tome mora da prethode ključne reči Serža Bramerca, glavnog haškog tužioca koji uskoro dolazi u Beograd, u dvodnevnu posetu.

Rečenica "Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom" bila bi dovoljan alibi za Holanđane.

I pre Amerikanaca, Brisel je nastojao da izvuče od Bramerca ove magične reči.


Zvuči neverovatno ali je istinito.
Ali, treba samo pretpostaviti šta se "iza brda valja" tj. šta se krije iza ove "nove" politike otopljavanja Amerike prema Srbiji.
Ili je politika u suštini ista samo su perfidne igre drugačije.
Juče nam Doris Pak poručuje kako je priznanje Kosova uslov svih uslova, a danas smo već u "milosti" Hilarinoj, hm:think:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=10&dd=29&nav_category=206&nav_id=389364
 

Back
Top