Incognito
Poznat
- Poruka
- 8.225
Milica3:Odosmo predaleko. Ja bih da se vratimo na savladavanje cula u smislu zavisnosti od udovoljenja raznim zadovoljstvima.
Kako mi se cini, nije stvar u tome da se covek, na pr, prosto odrekne hrane, vec da moze da kaze sebi - Mogu da jedem, mogu da ne jedem , necu moliti nikoga.
Kad ne jedem, ne placem i ne patim vec sam iznad toga i radujem se svom unutrasnjem jedinstvu i vedrini, Ja umem da uzivam u jelu ali sam - potpuno nezavistan.
Sad dalje - taj osecaj usloznjavati i razvijati po pitanju svih drugih cula jeste put ka miru i unutrasnjem skladu koji treba imati za vreme posta. Nekako - mozda zvuci gordo ali - biti iznad svega. Ali ne pateci i stisnuvsi zube da bi se izdrzalo neko obecanje vec sa, mozda je bas najbolji izraz, bozanskim osecajem sebe kao krune zivota na ovoj planeti.
Aha... da li znas da je nagon za samoodrzanjem ono sto coveka odrzava u zivotu? Ono sto ni jedna svest (ma koliko 'razvijena' bila) ne moze da prekine... A to je priroda fino uredila. Naime, neo-korteks jede najvise 'hrane' i najzahtevniji je organ (tacnije deo organa) u organizmu. Medjutim, sub-korteksni deo zaduzen za osnovne ljudske instikte i nagone moze dugo da radi 'sam od sebe' jer skladisti 'hranu' kako bi te celije opstale sta god da se desi neo-korteksu, jer one odrzavaju organizam u 'radnom' stanju, i mozdana smrt se konstantuje kad isti 'umre'.
Probaj da ne jedes 30 dana, a onda pokusaj da sebe nateras da jos ne jedes. Neces moci jer ce sub-korteksni deo mozga nadjacati neo-korteks koji je oslabljen nedostatkom hrane, i pojesces prvu stvar koja ti dodje pod ruku.
Isto vazi i za pokusaj ne-disanja. Probaj da ne dises... Tome ces se moci suprostaviti svojom 'voljom' sve dok bude dovoljno kiseonika u neo-korteksu... Cim opadne, eto sub-korteksa koji ce te naterati da mimo 'svoje volje' udahnes koliko god duboko mozes.
Daj neka neko objasni sta postizes time sto ces svome telu zabraniti nesto sto instiktivno trazi? Neo-korteks vrsi dobru ulogu u tome, i cini nas ljudima koji ne reaguju impulsno i instiktivno u svakoj situaciji, ali zasto zelis da to 'produbis'? Ako ti telo trazi nesto, znaci da mu nedostaje, a ne da je to prosto hir. Uskracivanje telesnih potreba neminovno dovodi do frustracije, i mnogi psiholozi su dokazali da tzv. fanaticni vernici, tj. oni koji se striktno vode kanonima, uputstvima, i cime vec, neke religije koja propagira umrtvenje svega licnog, svega sto telo trazi, imaju neopisivo vece frustracije nego ljudi koji se toga ne drze.
Uostalom, frustracija je direktan produkt borbe svesnog i nagonskog u ljudima... Treba balansirati izmedju ova dva, ali nikako ne dozvoliti da ni jedan deo nadjaca... Jer ili cete se pretvoriti u zivotinju (nedostatak svesti, tj. pobeda nagonskog) ili cete se psihicki razboleti (nedostatak nagonskog)...
Plain and simple...