S. Kjerkegor - Hrišćanstvo je ogromna čulna obmana

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Milica3:
Odosmo predaleko. Ja bih da se vratimo na savladavanje cula u smislu zavisnosti od udovoljenja raznim zadovoljstvima.
Kako mi se cini, nije stvar u tome da se covek, na pr, prosto odrekne hrane, vec da moze da kaze sebi - Mogu da jedem, mogu da ne jedem , necu moliti nikoga.
Kad ne jedem, ne placem i ne patim vec sam iznad toga i radujem se svom unutrasnjem jedinstvu i vedrini, Ja umem da uzivam u jelu ali sam - potpuno nezavistan.
Sad dalje - taj osecaj usloznjavati i razvijati po pitanju svih drugih cula jeste put ka miru i unutrasnjem skladu koji treba imati za vreme posta. Nekako - mozda zvuci gordo ali - biti iznad svega. Ali ne pateci i stisnuvsi zube da bi se izdrzalo neko obecanje vec sa, mozda je bas najbolji izraz, bozanskim osecajem sebe kao krune zivota na ovoj planeti.

Aha... da li znas da je nagon za samoodrzanjem ono sto coveka odrzava u zivotu? Ono sto ni jedna svest (ma koliko 'razvijena' bila) ne moze da prekine... A to je priroda fino uredila. Naime, neo-korteks jede najvise 'hrane' i najzahtevniji je organ (tacnije deo organa) u organizmu. Medjutim, sub-korteksni deo zaduzen za osnovne ljudske instikte i nagone moze dugo da radi 'sam od sebe' jer skladisti 'hranu' kako bi te celije opstale sta god da se desi neo-korteksu, jer one odrzavaju organizam u 'radnom' stanju, i mozdana smrt se konstantuje kad isti 'umre'.

Probaj da ne jedes 30 dana, a onda pokusaj da sebe nateras da jos ne jedes. Neces moci jer ce sub-korteksni deo mozga nadjacati neo-korteks koji je oslabljen nedostatkom hrane, i pojesces prvu stvar koja ti dodje pod ruku.

Isto vazi i za pokusaj ne-disanja. Probaj da ne dises... Tome ces se moci suprostaviti svojom 'voljom' sve dok bude dovoljno kiseonika u neo-korteksu... Cim opadne, eto sub-korteksa koji ce te naterati da mimo 'svoje volje' udahnes koliko god duboko mozes.

Daj neka neko objasni sta postizes time sto ces svome telu zabraniti nesto sto instiktivno trazi? Neo-korteks vrsi dobru ulogu u tome, i cini nas ljudima koji ne reaguju impulsno i instiktivno u svakoj situaciji, ali zasto zelis da to 'produbis'? Ako ti telo trazi nesto, znaci da mu nedostaje, a ne da je to prosto hir. Uskracivanje telesnih potreba neminovno dovodi do frustracije, i mnogi psiholozi su dokazali da tzv. fanaticni vernici, tj. oni koji se striktno vode kanonima, uputstvima, i cime vec, neke religije koja propagira umrtvenje svega licnog, svega sto telo trazi, imaju neopisivo vece frustracije nego ljudi koji se toga ne drze.

Uostalom, frustracija je direktan produkt borbe svesnog i nagonskog u ljudima... Treba balansirati izmedju ova dva, ali nikako ne dozvoliti da ni jedan deo nadjaca... Jer ili cete se pretvoriti u zivotinju (nedostatak svesti, tj. pobeda nagonskog) ili cete se psihicki razboleti (nedostatak nagonskog)...

Plain and simple...

Milica3:
Odosmo predaleko. Ja bih da se vratimo na savladavanje cula u smislu zavisnosti od udovoljenja raznim zadovoljstvima.
Kako mi se cini, nije stvar u tome da se covek, na pr, prosto odrekne hrane, vec da moze da kaze sebi - Mogu da jedem, mogu da ne jedem , necu moliti nikoga.
Kad ne jedem, ne placem i ne patim vec sam iznad toga i radujem se svom unutrasnjem jedinstvu i vedrini, Ja umem da uzivam u jelu ali sam - potpuno nezavistan.
Sad dalje - taj osecaj usloznjavati i razvijati po pitanju svih drugih cula jeste put ka miru i unutrasnjem skladu koji treba imati za vreme posta. Nekako - mozda zvuci gordo ali - biti iznad svega. Ali ne pateci i stisnuvsi zube da bi se izdrzalo neko obecanje vec sa, mozda je bas najbolji izraz, bozanskim osecajem sebe kao krune zivota na ovoj planeti.

Hvala milice, uskratila si mi kucanje...... :D

Incognito,pa to je jako stara tema i ima mnogo odgovora. Sta znaci biti bez zelja ali ne shvaceno na klasican gradjanski nacin. Svi se prepadnu toga i misle da treba ziveti osakacen zivot, lisen lepote.
Ima stara izreka tibetanskih ucitelja
PRODJI SVE STO TI JE POTREBNO DA BI GA SE OSLOBODIO
E to OSLOBODIO ne znaci da se lisis vec da si majstor, da umes da igras, vrhunski, pa cak i da znas da resis da ne zaigras nikada jer..to je u tebi.
Nema veze sa besmislenim odricanjima vec sa osecajem da si gospodar umeca, cula, zivota. A NE ROB! Kad vise nisi rob necega, ti ga se nisi odrekao. Samo - neces biti zavistan od.
Kako bese ono , (valjda je Nice)
SLOBODAN - NE OD , NEGO ZA.
A to je vec nastavak price,

Zanimljivo koliko se podiglo prašine posle mog posta...a i koliko je ljudi spremno da kaže da su ljudska čula savršena...i da su neobmanljiva.
Rekao sam da cula treba iznova školovati ili kontrolisati ili zaobici.Ako je to "psihičko sakaćenje" onda ja više nemam šta da pričam sa takvim sagovornikom.Pojavio se još jedan diskutant koji je rekao da su čula savršena i da ih kao takva treba ostaviti.Za razliku od takvog stava,moj je sasvim drugačiji.Zašto prihvatati sebe kao savršenog?Dakle svi smo sveci.Avatari.Pogledajte TV dnevnik.Tek da se vratite u stvarnost u vezi našeg moralnog i duhovnog čistunstva.
Još nešto.Ovaj život nam je svojevrsna škola.Pa i u bukvalnom smislu pohađamo razne škole.Da li se takvo školovanje iscrplo sa "redovnim" fakultetima(ovde ne računam bogoslovski fakultet)?Da li postoje škole drugačije vrste,npr. škole duha?Uludo bi bilo negirati postojanje istih.Dakle postoje i takve svojevrsne škole.Pa šta je onda problem?Da li je nama problem što se u tim školama radi na školovanju duha i proširivanju čulne percepcije?Stvarno ne znam u čemu je nastala frka.Jedini zaključak koji mogu izvesti je da neko svesno negira nešto što već postoji i što je opisano na hiljadama stranica,što je iskustvo raznih religijskih,okultnih(...) nazovimo ih pokreta,i to u ogromnom vremenskom rasponu.Da li zbog toga što ti koji tako razmišljaju svesno sebe uljuljkuju kako iznad ovoga što smo razvili nema ničega?Da je to "plafon" našeg čulnog,percepcijskog,duhovnog razvoja?

ooo:
Pa vec sam pricao o formama, i Hriscansto je
uobliceno u formu i samim tim je izgubilo pravi
smisao jer ga svako tumaci kako mu odgovara.
Pa i nije bas da ga svako tumaci kako mu odgovara. Ovo konkretno tumacenje je zasnovano na jednom veoma izgrađenom i promišljenom odnosu prema hrišćanstvu, na pravom poznavanju ne samo istorije religije, već i verskog učenja. N.2 - sve je uobličeno u nekakvu formu, te stoga hrišćanstvo nije izgubilo smisao - uobličenjem u formu (bez forme ne bi ni postojalo).
ooo:
Zato i mogu da tvrdim da hriscanstvo nije culna
obmana jer ono bas radi na ubijanju cula. To je mogao
da izjavi samo neko ko nije pobedio svoja cula i ne
sagledava istinu iz svih perspektiva vec samo iz culne.
Ne, i opet ne. Ovaj citat Kjerkegora uopšte nema veze sa takvom interpretacijom. Ovo se tiče jedne sasvim specifične situacije hrišćanstva - da ono gubi svoje izvorne vrednosti (ili da ih je odavno izgubilo) u modernom dobu. Obmana je, jer se prava (iskrena) vera teško može naći. Dakle, nikakve veze nema sa "otvaranjem/zatvaranjem čula" ili ezoterijom bilo koje vrste!

ja bih postavio pitanje da li je uopshte potrebno odrzati hrishcanstvo u izvornom obliku....pa ono je svakako deo nas i vishe nego shto to mislimo....
hrishcanstvo je misao koja je u nama duboko ukorenjena i ono zivi kroz nas.....ta misao se vekovima razvijala u nama.....
ja hrishcanstvo krivim kao direktnog izazivacha II svetskog rata....zato shto je on bio njegova suprotnost koja je odjeknula u umu Hitlera......
zashto samrznuti jedan trenutak.....kada se sve krece...danas je to hrishcanstvo samo breme kao i neke druge religije....
evo npr. budisti....njihova religija je takva da odlichno kontaju nachin na koji um funkcionishe....
kao direktnu posledicu imamo Ameriku preplavljenu kompijuterskim genijalcima iz Indije koji su spremni da rade za male pare.....
ili taoisti i zenovci kao ogranak.....takvo uchenje im je omogucilo da sebe stave ispod vecine...da ne govorim o njihovoj rentabilnosti........
pisao sam vec o uzrocima pojave religija....
naizad za one koji zele da "pobegnu" iz svog tela i pretvore se u maglu....postoji josh mnogo lepih nachina da se "uzdignete" iznad svojih instinkta osim ne disanja...ne jedenja i sl.
pokushajte da zivite celovito i da ne muchite vishe svoja jadna tela jer ona nisu kriva shto VAS imaju u sebi.... :idea:

goodday:
ja bih postavio pitanje da li je uopshte potrebno odrzati hrishcanstvo u izvornom obliku....pa ono je svakako deo nas i vishe nego shto to mislimo....
hrishcanstvo je misao koja je u nama duboko ukorenjena i ono zivi kroz nas.....ta misao se vekovima razvijala u nama.....
ja hrishcanstvo krivim kao direktnog izazivacha II svetskog rata....zato shto je on bio njegova suprotnost koja je odjeknula u umu Hitlera......

e ovo ne razumem aj malo pojasni

zashto samrznuti jedan trenutak.....kada se sve krece...danas je to hrishcanstvo samo breme kao i neke druge religije....
evo npr. budisti....njihova religija je takva da odlichno kontaju nachin na koji um funkcionishe....
kao direktnu posledicu imamo Ameriku preplavljenu kompijuterskim genijalcima iz Indije koji su spremni da rade za male pare.....

budizam nije religija, to je ucenje, mnogi elementi tog ucenja nalazi se i u hriscanstvu posto su u pitanju univerzalne vrednosti
hm, pola amerike preplavljeno genijalcima iz indije, ne mislis valjda ozbiljno da budizam ima direktne veze sa tim, a sta je sa ostatkom sveta koji takodje tezi tom centru moci

ili taoisti i zenovci kao ogranak.....takvo uchenje im je omogucilo da sebe stave ispod vecine...da ne govorim o njihovoj rentabilnosti........
naizad za one koji zele da "pobegnu" iz svog tela i pretvore se u maglu....postoji josh mnogo lepih nachina da se "uzdignete" iznad svojih instinkta osim ne disanja...ne jedenja i sl.

ko to pokusava da se uzdigne iznad svog tela i da se pretvori u maglu, svima je jasno da je to nemoguce, u pitanju je spoznaja samog sebe ili ti poistovecivanje sa "tvorcem", nazovi ga isus, buda ili priroda, sve jedno

pokushajte da zivite celovito i da ne muchite vishe svoja jadna tela jer ona nisu kriva shto VAS imaju u sebi.... :idea:

juratnja kisica:
goodday:

e ovo ne razumem aj malo pojasni

budizam nije religija, to je ucenje, mnogi elementi tog ucenja nalazi se i u hriscanstvu posto su u pitanju univerzalne vrednosti
hm, pola amerike preplavljeno genijalcima iz indije, ne mislis valjda ozbiljno da budizam ima direktne veze sa tim, a sta je sa ostatkom sveta koji takodje tezi tom centru moci

ko to pokusava da se uzdigne iznad svog tela i da se pretvori u maglu, svima je jasno da je to nemoguce, u pitanju je spoznaja samog sebe ili ti poistovecivanje sa "tvorcem", nazovi ga isus, buda ili priroda, sve jedno

ma ok...nisan se neshto potrudio vec odma prosuo sve u naletu strasti.... :lol: :lol:
znam da budizam nema status religije....ali i ima.....ja i o sektama razmishljam kao o religijama....stvarnost je u brojkama i malo birokratije...
daljeeee....da ceo svet tezi ka Americi ali sam Indijce naveo kao primer...zato shto im je njihova vera pomogla u obrazovanju binarnog razmishljanja....mislim imamo ga svi ali oni su toga svesniji......
i shta je josh bilo...."poistovecivanje sa tvorcem"....ja bih tebe zamolio za objashnjenje....to mi zvuchi kao neki dope-trip.....
i da josh ono prvo....pa ja sam doshao do nekog zakljucka i verbalizovao sam ga tako....nisam radio na tome da ga "komercijalizujem"...ali ako malo razmislish....mozda osetish neku vezu :arrow:

jutarnja kisica:
osecanje neizmerne ljubavi koja sve sjedinjuje i pokrece
To je samo privid, ljubav ne sjedinjuje i pokreće "sve". Ljubav je samo jedan od pogonskih faktora čoveka, nesavršenog, osećanje nastalo iz podsvesnog nagona za produženjem i opstankom vrste.

Ništa spektakularno... preciznije bi bilo reći da četiri postojeće sile, jaka i slaba nuklearna, elektromagnetska i gravitaciona pokreću i sjedinjuju sve. Jer ako jednim udarcem asteroida nestane života na Zemlji, nestaće čovek, a sa njim i ljubav, što se za ove četiri sile koje sam pomenuo ne može reći.

Sizif:
ooo:
Jeste isto. Svestenici su siromasni...
Jeeeeeeste, siromašni su. Moj ujak na primer, sa ženom se gura u istom Mercedesu.
Velika je razlika izmedju popa i monaha.Pop je obican covek,kako da ga smatram i gledam kao neko veliko svetovno lice kada ima zenu,decu...Niceg se ne odrice.Monasi...e,to je vec nesto posebno.I boli me uvo za popa,neka radi sta hoce kako radi tako ce i da mu se vrati.Kakve veze ima moje verovanje u boga sa popom.Apsolutno nikakve.On je zaposleni covek u hramu u koji po nekada odem da se pomolim bogu i zapalim svecu.Nije ni cudo sto su prokleti za parama,kada su skapavali od gladi 50 godina.

Sizif:
Je li to isto učenje kada Hristos kaže bogatom mladiću “Prodaj sve što imaš – i podaj siromasima” i kada sveštenik kaže “Prodaj sve što imaš – i daj meni”?

Ovo je razlika izmedju genija i hrišćanina: genije je izuzetak prirode, genijem se nijedan čovek načiniti ne može. Hrišćanin je izuzetak slobode ili tačnije, pravilo slobode, pravilo koje se retko nalazi, ali koje svaki od nas treba da postane. Zato je hteo Bog da se hrišćanstvo svakome propoveda. Zato su apostoli bili vrlo prosti ljudi, uzori u obliku neznatnog sluge, kako bi pokazali da je ovaj izuzetak pravilo i svima pristupačan. Pa ipak je hrišćanin nešto ređe od genija.

(Seren Kjerkegor, "Hriscanstvo je ogromna čulna obmana" )

Imao je neobičan odnos prema hrišćanstvu, budući da je istovremeno bio pravi vernik i ujedno veliki kritičar...

:D

Milovanovicu, zardjao si nesto na polju informacija, nisam navikao da izleces sa ovakvim i slicnim tvrdnjama:
Zato su apostoli bili vrlo prosti ljudi, uzori u obliku neznatnog sluge, kako bi pokazali da je ovaj izuzetak pravilo i svima pristupačan.

Apostol Pavle je bio pravnik-advokat i visoko obrazovani farisej koji je farisejsku nauku ucio kod cuvenog Gamalila, govorio je nekoliko jezika i plus izradjivac satora-zanat od koga je ziveo i izdrzavao se.
Luka je bio lekar, Matej je bio poreznik...

(Seren Kjerkegor, "Hriscanstvo je ogromna čulna obmana" .
Imao je neobičan odnos prema hrišćanstvu, budući da je istovremeno bio pravi vernik i ujedno veliki kritičar...
Nikad nisam cuo za njega, ali nije vazno!

Ova izjava je u osnovi kontradiktorna, naime, mozda je to tvoje misljenje da je on bio istovremeno pravi vernik i ujedno veliki kriticar i izjavio da je hriscanstvo culna obmana. Ako je bio pravi vernik kada je to izjavio, onda je, svakako prestao biti hriscanin, jer je provalio obmanu. To bi bilo logicno resenje, jer ako je nastavio da bude i dalje pravi vernik, onda je ili budala ili licemer.

slayer:
Velika je razlika izmedju popa i monaha.Pop je obican covek,kako da ga smatram i gledam kao neko veliko svetovno lice kada ima zenu,decu...Niceg se ne odrice.Monasi...e,to je vec nesto posebno.

... da, monasi su zaista nesto posebno... totalno nenormalni ljudi... Jer ako ti nazivas 'posebnim' coveka koji nema ni zenu ni decu (i samim tim prkosi prirodi), onda stvarno zalim slucaj...

Kad bi odveli nekog monaha pred konzorcijum psihologa, nasli bi mu takve poremecaje da bi ga mozda smestili i u ludnicu (mada, za to nema neke potrebe... oni sami sebe izoluju)...

Monasi su nista drugo do introvertni ljudi, sa velikim strahom od kontakta, ili bez ikakve tehnike kontakata sa drugim ljudima, koji se odlucuju na zamonasenje kako bi ipak ispali 'normalni'... Introvertnost se leci, komunikacija se uci... Oni samo idu linijom manjeg otpora...

Sizif:
jutarnja kisica:
osecanje neizmerne ljubavi koja sve sjedinjuje i pokrece
To je samo privid, ljubav ne sjedinjuje i pokreće "sve". Ljubav je samo jedan od pogonskih faktora čoveka, nesavršenog, osećanje nastalo iz podsvesnog nagona za produženjem i opstankom vrste.

Ništa spektakularno... preciznije bi bilo reći da četiri postojeće sile, jaka i slaba nuklearna, elektromagnetska i gravitaciona pokreću i sjedinjuju sve. Jer ako jednim udarcem asteroida nestane života na Zemlji, nestaće čovek, a sa njim i ljubav, što se za ove četiri sile koje sam pomenuo ne može reći.

hm, a kako i zasto je nastala gravitaciona sila, sta je to ? :wink:

Voleo bi kada bi vise pricao ono sto osecas nego da citiras razne naucnike i da zauzimas njihovo misljenje. Znam da je to je tesko ako nemas sopstveno, iz srca ali se bar potrufi. Ako malo bolje primetis nakuka za sve sto proucava, proucava pitanjem "A STA AKO?". Tako dobijas neizmeran broj kombinacija, realnih i irealnih. Bombardujes jeno odredjeno znanje i tvrdnju mislima koje ti moze pruziti sopstvaena maste u cilju upoznavanaj iste. Dok tvoje Srce, ne kao organ, vec zna odgovore na sve tajne. Potrebno je samo nauciti ga da te slusa.

baaka:
hm, a kako i zasto je nastala gravitaciona sila, sta je to ? :wink:

Nema lakseg pitanja! Procitaj u Bibliji Postanje 1:1.Lako brate!

Za razliku od mnogih nobelovaca koji su samo otkrili vec postojece, Stvoritelj je autor svega toga i, eto, njemu nije potrebna nikakva nagrada. Samo po sebi stvarstvo slavi, svojim predivnim dizajnom, umetnika!

Incognito:
slayer:
Velika je razlika izmedju popa i monaha.Pop je obican covek,kako da ga smatram i gledam kao neko veliko svetovno lice kada ima zenu,decu...Niceg se ne odrice.Monasi...e,to je vec nesto posebno.

... da, monasi su zaista nesto posebno... totalno nenormalni ljudi... Jer ako ti nazivas 'posebnim' coveka koji nema ni zenu ni decu (i samim tim prkosi prirodi), onda stvarno zalim slucaj...

Celemudrenost...ima ljudi koji su "odradili" svoju reproduktivnu funkciju, ostali udovci, ili pod stare dane sporazumeli se sa porodicom, napustili svetovni život i posvetili se Bogu - ako je ljubav prema Bogu jaka ništa drugo nije bitno, razvoj duše ima prioritet. Naravno ima ih koji su sve okusili i rekli "pih" :shock: i ima onih koji nisu i neće.
Već je neko pre mene objasnio da se uzdražanjem i postom obuzdavaju čula sve do momenta kada shvatiš da si slobodan od svake tvari (napr.zavisnik može ostaviti pušenje, alkoholičar svoj porok u jednom blesku svesti)... "sve mi je slobodno ali mi nije na korist" - nisi više rob, slobodan si činiti šta god želiš - pošto vrlo dobro znaš šta te udaljava od Boga normalno je da ćeš činiti samo ono što je na korist: i za telo i za duh. Telo treba da te služi, onaj ko mu naudi (znači preceni svoje mogućnosti i iscrpljuje ga, pada prvo u očajanje zbog neuspeha a potom i u organsku bolest). Isposnici (pravi bogotragaoci) uglavnom doživljavaju duboku starost, retko oboljevaju (ako obole, bolest shvataju na pravi način) i do smrti su čili, razumni i pokretni. Uz to obavljaju veoma teške fizičke poslove.

Kad bi odveli nekog monaha pred konzorcijum psihologa, nasli bi mu takve poremecaje da bi ga mozda smestili i u ludnicu (mada, za to nema neke potrebe... oni sami sebe izoluju)...

Volela bih da možemo udesiti stvar: recimo konzorcijum psihologa i pred njima jedan opitni starac koji je Duhom Svetim zadobio određene darove kao što je prozorljivost (OOO nek ti objasni o čemu se radi). :D
Svi bi psiholozi na kraju ispitivanja plakali i molili Boga da im oprosti grehe. Garantujem ti. Samo ima jedan mali problem... morao bi konzorcijum odvesti do takvog starca, pošto je pred njegovom "ordinacijom" uvek gužva.

Monasi su nista drugo do introvertni ljudi, sa velikim strahom od kontakta, ili bez ikakve tehnike kontakata sa drugim ljudima, koji se odlucuju na zamonasenje kako bi ipak ispali 'normalni'... Introvertnost se leci, komunikacija se uci... Oni samo idu linijom manjeg otpora...

Vidi se koliko slabo poznaješ monaški podvig i Hrišćanstvo kao i pravoslavlje. Na kraju oni jesu normalni - duhom - kaže se ravnoangelski. Prozorljivi, isceljuju ljudske duše, čitaju misli, sagledavaju prošlost, sadašnjost i budućnost ( :shock: pošto već žive večnosti), isteruju demone molitvama, isceljuju bolesne - i uopšteno čine sve što je i Hrist u čovečijem telu činio i apostoli. Komunikaciju sa njima traže ljudi ... njih Bog proslavlja - ne moraju oni tražiti ljude. I nakon njihove fizičke smrti, njihove mošti daruju isceljenje...snaga Boga koji ih je proslavio.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back