S kim si takav si?

Rekao bih da ovo u dobroj meri važi za osobe koje dele neke negativne osobine/ciljeve?

Da. Obično se poslovica " S kim si, takav si" odnosi na negativne osobine ili negativne pojave u društvu.

To je, po meni, pogrešno. Primer su navijači ( oni su mi prva asocijacija ).

Moji sestra, zet, " deca" vole sport. Sestričina i sestrić igraju fudbal.

Da li su članovi moje porodice navijači huligani jer su na tribinama pored navijačkih grupa u kojima ima huligana?

Ako s vremena na vreme popijem kafu sa osobom koja pije i alkohol ( u malo većim količinama ), da li sam i ja "alkoholičarka"?

Imam utisak da se u društvu u celini više razgovara o negativnim osobinama nekih ljudi i o negativnim pojavama.

Retko se čuju pohvale koje su pozitivne " S kim si, onakav si " može da se odnosi i kada učestvujemo u nekim humanitarnim akcijama.. Naravno, ne treba da se hvalimo kad učinimo dobro delo..ali ono je obično neprimetno..tu mislim i na medije i na društvo.

Na šta se ovo zapravo odnosi?
Koliko je ovo tačno, za šta sve može da važi?

Већина 'умотворина' су вишезначне.

Например.... ' народ заслужује власт какву има ' ...

Једно од интерпретација би била ' власт чине најграмзивије и најбескропулозиније из народа '

Тако и ова..'са ким си онакав си'

У светлу тога да ни саме/и себе не познајемо довољно...

да се још поред тога мењамо и временом..и трајно/елстично деформишемо под утицајима

да је увек лакше утицати на друге него на себе

може значити

да без обзра шта ми мислимо или како себе видимо

остале/остали баш и нису оне/они шта ми у њима видимо

Ne bih znala, ali znam da je to glupost teska

Mozes biti s najboljim prijateljem I taj tvoj frend recimo voli decke, sto ce netko reci s kim si takav si , meni je to toliko glupo
Znaci sto on voli decke, volis i ti po tome...

... паааа.. технички ... иста си као и твој друг ..волиш дечке

али са опет техничком разликом

волиш дечке које воле девојчице ....

ваљда ..

а и да волиш девојчице ...

лепо јекад је љубав звраћета..

битно је да се сви како год волите

Сума сумарум ...ето ..и @Džudi S буде некад 'у праву' ...

Нека нарко хулигани воле да мрзе оне које/који воле да их мрзе ....

Шта је битно ..Да се заштитимо од мржње свих које/и воле да мрзе веееликим оградама и бодљикавим жицама

макар и над другој страни се обрело нешто што мрзи да воли

Људе које бираш за пријатеље. Пријатељи па и партнери дугогодишњи јесу делом наш одраз.
Зашто би годинама, деценијама био у друштву некога ко ти не одговара или је чак супротних схватања?

Имам пример у брачним паровима где је једно екстремно лоша особа ( криминал, преваре и сл) а партнер наводно поштен, добар..нема теорије.

Back