Ružicu Sokić izbacili iz filma "Sutjeska", jer je bila - ružna

Soradze

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.922
Koliko je bilo važno biti lep u vreme kada je Ričard Barton bio kod nas i glumio Tita, vidi se i po tome
što su filmske glavešine tog vremena odlučile da Ružici Sokić ne daju ulogu koja joj je bila ponuđena,
jer je Ružica bila - ružna! Ovaj neviđeni skandal je morala da preživi naša legendarna glumica koju
publika pamti po sjajnim ulogama i svrstava je u "one" ovenčane slavom, "one" sišle sa Olimpa u svet
glume.

Ružica je svojevremeno otkrila da je tokom čitave njene karijere bila nesigurna u sebe i u svoje umeće.
Njenom nedostatku samopouzdanja doprinelo je i to (kako i ne bi?) kada su joj oduzeli ulogu u filmu
"Sutjeska" gde je trebalo da igra sa Ričardom Bartonom sa obrazloženjem da je - ružna! Krajnje pogođena
ovakvim obrazloženjem, Ružica je rešila da se osveti filmskim čelnicima tadašnje Yu.

Screenshot_17.png

U to vreme, Ričard Barton i Elizabet Tejlor su bili Titovi uvaženi gosti, pa je Tito pratio sva dešavanja oko
snimanja tog filma. Naravno, čitao je i njene izjave po novinama koje nisu bile ni malo laskave...

Ružica se kasnije prisećala tog vremena i pričala sa osmehom:

"Kada su me izbacili zbog toga što sam bila toliko ružna, počela sam da ih pljujem po novinama, jer sam
bila nemoćna i nisam imala nikakav autoritet.
Sledeće godine sam dobila Zlatnu arenu u Puli za film "Žuta", pa se desilo da je Tito, koji je pratio čitav
filmski festival, na završnoj svečanosti svima čestitao, ali se kod mene zadržao, uzeo me za ruke, pogledao
u oči i rekao: "Sokićka, mnogo si opasna!"

Mnoge je iznenadilo njeno priznanje da se godinama borila sa svojom nesigurnošću, dobra vest je da je,
na svu sreću, Ružica bila i tvrdogla i to dovoljno tvrdoglava da nadvlada svoje sumnje strahove. Iako se
stidela da igra žene sa dna, da se prikazuje u tako ružnom svetlu, vremenom je postala naša vrhunska
glumica crnog talasa.

Smešna je anegdota koju je Ružica pričala:

"Kada bi me ljudi videli privatno, govorili bi: "Jao, pa vi niste tako ružni i prosti"...

Ružica je gotovo do samog njenog kraja igrala u Ateljeu 212, snimala filmove, prkoseći opakoj bolesti...

Mudra, govorila je:

"Bilo koji uspeh se meri veličinom žrtvovanja.
Dobro sam iskoristila nešto što je veoma važno, a to je da je važnije davati, nego uzimati.
Ko otkrije lepotu davanja, taj je spasao svoj život.

Možda je to najveća lepota koju je želela da ostavi svojoj publici

🌺

🌺🌺🌺🌺

jolemisa

Elita
Poruka
22.872
Koliko je bilo važno biti lep u vreme kada je Ričard Barton bio kod nas i glumio Tita, vidi se i po tome
što su filmske glavešine tog vremena odlučile da Ružici Sokić ne daju ulogu koja joj je bila ponuđena,
jer je Ružica bila - ružna! Ovaj neviđeni skandal je morala da preživi naša legendarna glumica koju
publika pamti po sjajnim ulogama i svrstava je u "one" ovenčane slavom, "one" sišle sa Olimpa u svet
glume.

Ružica je svojevremeno otkrila da je tokom čitave njene karijere bila nesigurna u sebe i u svoje umeće.
Njenom nedostatku samopouzdanja doprinelo je i to (kako i ne bi?) kada su joj oduzeli ulogu u filmu
"Sutjeska" gde je trebalo da igra sa Ričardom Bartonom sa obrazloženjem da je - ružna! Krajnje pogođena
ovakvim obrazloženjem, Ružica je rešila da se osveti filmskim čelnicima tadašnje Yu.

Pogledajte prilog 1290758

U to vreme, Ričard Barton i Elizabet Tejlor su bili Titovi uvaženi gosti, pa je Tito pratio sva dešavanja oko
snimanja tog filma. Naravno, čitao je i njene izjave po novinama koje nisu bile ni malo laskave...

Ružica se kasnije prisećala tog vremena i pričala sa osmehom:

"Kada su me izbacili zbog toga što sam bila toliko ružna, počela sam da ih pljujem po novinama, jer sam
bila nemoćna i nisam imala nikakav autoritet.
Sledeće godine sam dobila Zlatnu arenu u Puli za film "Žuta", pa se desilo da je Tito, koji je pratio čitav
filmski festival, na završnoj svečanosti svima čestitao, ali se kod mene zadržao, uzeo me za ruke, pogledao
u oči i rekao: "Sokićka, mnogo si opasna!"

Mnoge je iznenadilo njeno priznanje da se godinama borila sa svojom nesigurnošću, dobra vest je da je,
na svu sreću, Ružica bila i tvrdogla i to dovoljno tvrdoglava da nadvlada svoje sumnje strahove. Iako se
stidela da igra žene sa dna, da se prikazuje u tako ružnom svetlu, vremenom je postala naša vrhunska
glumica crnog talasa.

Smešna je anegdota koju je Ružica pričala:

"Kada bi me ljudi videli privatno, govorili bi: "Jao, pa vi niste tako ružni i prosti"...

Ružica je gotovo do samog njenog kraja igrala u Ateljeu 212, snimala filmove, prkoseći opakoj bolesti...

Mudra, govorila je:

"Bilo koji uspeh se meri veličinom žrtvovanja.
Dobro sam iskoristila nešto što je veoma važno, a to je da je važnije davati, nego uzimati.
Ko otkrije lepotu davanja, taj je spasao svoj život.

Možda je to najveća lepota koju je želela da ostavi svojoj publici

🌺

🌺🌺🌺🌺
Ruzica,bas naprotiv nije bila ruzna,vec lepa do same starosti.Onaj njen osmeh,je vise pokazivao,nego mnoge glumice.Jeste Milena bila lepsa,ali nije Ruzica ruzna da ne bi igrala tu ulogu.Nego nekome je smetala.

Soradze

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.922
Pamtim Ružicu kao damu, glumačku divu koja je imala najveću mogućnost transformacije izgleda..

I dok su ostale naše glumice igrale našminkane sa veštačkim trepavicama, Ružica je bez šmike, imala
ekspresiju lica od beslovesne žene sa dna, do prelepe žene koju bi svako poželeo... Ružica je imala
uloge koje su mogle da odigraju rasne glumice kao što je Ana Manjani, pa čak i Sofija Loren u svojim
dramskim ulogama...

Biće da se Ružica nije dopala Ričardu Bartonu koji je za ulogu Tita u tom filmu keširao milion dolara...
Taj novac je pre 50 godina vredeo mnogostruko više nego danas...

C

Cloudflare

Gost
Ruzica,bas naprotiv nije bila ruzna,vec lepa do same starosti.Onaj njen osmeh,je vise pokazivao,nego mnoge glumice.Jeste Milena bila lepsa,ali nije Ruzica ruzna da ne bi igrala tu ulogu.Nego nekome je smetala.
Nee. :)
Ljudi, u tom filmu je Richard Barton. To je film za koju su se reziser i citava Yu nadali da ce biti gledan u citavom svetu, koji ce proslaviti Tita, partizane i zeleli su vanserijsku lepoticu koja ce igrati pored Bartona.
Ruzica Sokic je slatkis i ja je kao glumicu mnogo volim.
Ali oni su trebali nesto drugo. Nekog spektakularnijeg, zenu koja ce da zablista.
Nije sve zavera. ;)

Soradze

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.922
Ljudi, u tom filmu je Richard Barton. To je film za koju su se reziser i citava Yu nadali da ce biti gledan u citavom svetu, koji ce proslaviti Tita, partizane i zeleli su vanserijsku lepoticu koja ce igrati pored Bartona.
Ali oni su trebali nesto drugo. Nekog spektakularnijeg, zenu koja ce da zablista.
Nije sve zavera. ;)
Pa? Ko je igrao u tom filmu? Milena Dravić?

jolemisa

Elita
Poruka
22.872
Nije sve zavera. ;)
Ricard barton je bio bas lep,mani ga se.To sto je on igrao ne mora da umanjuje mogucnosti dobrih glumica u tadasnjoj Jugoslaviji.

Soradze

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.922
Ko zna šta je bilo u pitanju... Pre par godina sam gledala emisiju uz arhiva RTS-a, koja se do tada nije prikativala, valjda je bila cenzurisana...
Govorilo se o tome da je Amerika naručivala (naređivala) da se svaki naš partizanski film snimi.. A sve da bi održali duh našeg naših naroda u veri da su partizani heroji, a da su najveći heroji Ameri, naši saveznici i spasioci...To je za mene bilo otkriće veka...

Možda ćemo kroz neko vreme saznati istinu o ovoj nakaradnoj odluci filmadžija u Yu...

Soradze

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.922
Bio je prelep i izuzetno harizmatican.

To je bio marketinski potez i nista drugo. Nema veze sa nasim glumcima.
Nije uobičajeno da se prvo ponudi uloga glumcu, pa da mu se kasnije oduzme, pa još sa takvim razlogom...
Nema tu marketinga. Tu je u pitanju krajnje neposlovno ponašanje filmskih moćnika. Ti moćnici su postojali i kod nas
i radili su šta su hteli.

Soradze

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.922
Nije sve zavera. ;)

Evo...

Milena Dravić i Ričard Barton...

Screenshot_21.png

Ovo je zamena?

jolemisa

Elita
Poruka
22.872
Ko zna šta je bilo u pitanju... Pre par godina sam gledala emisiju uz arhiva RTS-a, koja se do tada nije prikativala, valjda je bila cenzurisana...
Govorilo se o tome da je Amerika naručivala (naređivala) da se svaki naš partizanski film snimi.. A sve da bi održali duh našeg naših naroda u veri da su partizani heroji, a da su najveći heroji Ameri, naši saveznici i spasioci...To je za mene bilo otkriće veka...

Možda ćemo kroz neko vreme saznati istinu o ovoj nakaradnoj odluci filmadžija u Yu...
Ni ameri ni pirgavi nam nisu bili od nikakve koristi.Sta je bilo u pozadini,ko zna da li ce se ikada saznati.Inace,gledao sam neki dokumentarac sa Ruzicom i pricala je da je bila u nekom problemu sa Titom,ali je uspela da pregrmi to i nastavi dalje.Jel mislite da je ova glumica ruzna?
index.jpg

Soradze

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.922
Ni ameri ni pirgavi nam nisu bili od nikakve koristi.Sta je bilo u pozadini,ko zna da li ce se ikada saznati.Inace,gledao sam neki dokumentarac sa Ruzicom i pricala je da je bila u nekom problemu sa Titom,ali je uspela da pregrmi to i nastavi dalje.Jel mislite da je ova glumica ruzna?
Pogledajte prilog 1290852
Bila je prelepa, divna, talentovana naša umetnica...
Obožavala sam je.

jolemisa

Elita
Poruka
22.872

Ne znam za to,ali sigurno znam,da su ameri bili ljubomorni na te nase filmove,jer su radjeni u prirodi,a oni su pravili vestacke gradove,da bi snimili neki film.To je nekada izjavi nas novinar,koji je vodio te kratke dokumentarne filmove.Imao je dubok glas,a malo duzi i siljat nos.Zaboravio sam kako se zove.Samo se secsam kako je srecan pricao o zavisti amera prema tadasnjoj Jugoslaviji po pitanju filmova.