Ružica sa naslovne strane

Ko je bila Ružica, žena na najpoznatijoj jugoslovenskoj novčanici?​


1682853747-shutterstock_9342466-750x393.jpg
Shutterstock
U saradnji sa Yugopapirom, Index.hr prenosi tekst iz 1982. godine, o Ružici Arsenijević, ženi sa "hiljadarke", najpoznatije jugoslovenske novčanice.

U tekstu je napisano:
Na levoj strani novčanice u uglu je ženska figura. To nije izmišljeni lik. To je lik žene, Ružice, koja živi, postoji i radi – u Beogradu. Svojevremeno, mnogo se pisalo o radniku s hiljadarke, čak su i film napravili o nasmejanom liku livca koji je s fotografije majstora Nikole Bibića sišao na novčanicu.
O ženi, reklo bi se, seljanki, ništa se nije znalo. Tada je, ne tako davno, Jovan Hadži-Kostić u svojoj antologijskoj rubrici takoreći nezvanično rekao da je žena sa novčanice (nove) najidealnija žena Jugoslavije.

A ta žena, otkrili smo – nije izmišljena. Živi, postoji i radi – u Beogradu. I zove se – Ružica. Zaboravite na trenutak taj lik. I bolje pogledajte račun. Ispod glave žene štampana su slova: A. Milenković.
Andrija Milenković, rođeni Leskovčanin, po školovanju Piroćanac, po izboru primenjeni umetnik – tvorac je novčanice od hiljadu dinara. A lik žene na toj novčanici, lik seljanke čiji čuperci izranjaju ispod marame koja prodornim pogledom uokviruje lepo, energično lice – lik je njegove supruge Ružice, rođene Arsenijević.
Zato će se, objasnili smo, možda od danas ta novčanica zvati Ružica, piše Yugopapir
izvor Indeks hr.
 

Back
Top