Quantcast

РУСКИ УРЕДНИК: Ако Русија буде саучесник у издаји КиМ, заувек губи Србију

3BEP

Veoma poznat
Poruka
10.446
Један од водећих руских експерата за Балкан, уредник сполјнополитичке редакције руске државне новинске агенције Регнум, Владимир Зотов, у најновијем ауторском тексту за овај портал, бавио се питањем улоге Русије у решавању косовског питања. Преносимо неке делове његовог текста.

Александар Вучић најавио је да ће Србији ускоро бити поставлјен ултиматум о Косову, који је назвао „Ахтисари плус плус“. Председник Србије је рекао да, наравно, не зна садржај будућих предлога западних партнера, али је изразио уверење да ће се притисак на Београд да призна независност Косова повећати, пише Зотов за „Регнум“ и наставља:

Skup%C5%A1tina-Kosovo-Printscreen-700x316.jpg

Вучић је у свом карактеристичном контрадикторном маниру описао могућу иницијативу САД и ЕУ као „нешто што нећемо моћи да прихватимо, али нећемо смети ни да одбијемо“.

Српска јавност се узнемирила. Од тренутка када је Вучић позвао грађане да започну „унутрашњи дијалог о Косову“ 2017, она стално очекује скору издају у виду признавања независности јужне српске покрајине. Вреди напоменути да Вучић од тада непрестано даје изјаве о будућем статусу Косова, чија је суштина да Запад и косовски сепаратисти Србији свесно поставлјају неприхватлјиве услове, и да Србија ту ништа не може да уради и некако промени ситуацију. Српски лидер изненађујуће редовно потенцира управо тај моменат – немоћ сопствене државе пред волјом великих светских играча. За представнике савремене руске политичке културе такве изјаве звуче прилично чудно: овде у Русији смо толико навикли да увек покушавамо да сваки пораз, уступак или грешку представимо као сјајну победу, да нам је таква искреност на граници мазохизма и помало необична.

С једне стране, Вучић већ две године користи тај наратив, али Београд од тада није предузео никакве стварне кораке ка признавању Косова. С друге стране, постоји сваки разлог да се верује да ће „партнери“ пре или касније притиснути тренутно економски и политички слаб српски режим. На овај или онај начин, Србија је у потпуно непријателјском окружењу, скоро све њене комшије су или већ чланице НАТО-а или ће му приступити у догледној будућности. Вероватноћа да ће Београд макар престати да се противи приступању Косова међународним организацијама, уклјучујући у УН, што ће у суштини бити облик признавања сепаратистичке творевине, прилично је велика. У том контексту, један од пресудних фактора је позиција Русије.

Потребно је схватити да ће став Москве о косовском питању у сваком случају бити пресудан не само за њену будућу политику у региону, већ и за вековне односе Русије и Руса са Србијом и српским народом. Конкретно, Млађан Ђорђевић је писао да би Русија могла да спречи могућу издају српских власти, које су се, по његовом мишлјењу, озбилјно припремиле за предају своје јужне покрајине. Међутим, овде је, нажалост, могућ и други исход, који ће без претеривања имати катастрофалне последице по интересе Москве у региону.

Треба подсетити да у Србији већ више од годину дана трају протести против политике Вучића и његовог режима. Сада је њихова бројност почела да опада и престали су да буду толико видлјиви као раније, посебно у контексту догађаја у Црној Гори, али нису потпуно престали. Главне теме које брину демонстранте су корупција и захтеви за фер изборима. Неки руски стручњаци и медији готово су одмах назвали оно шта се дешавало следећим „Мајданом“, скрећући пажњу на то да значајан део вођа протеста чине представници бивше власти, који су сматрани „прозападним“.

Очигледно да је званична Москва подржала ово гледиште пошто је српској опозицији убрзо почела да одбија гостопримство у руској амбасади и канцеларијама у Кремлју, као да је затворила очи пред чињеницом да међу демонстрантима има више него доволјно искрених присталица приближавања Русији. Штавише, у погледу Косова међу њима постоји потпуни консензус без обзира на њихову политичку оријентацију – супротставлјање далјем одвајању покрајине од матице, којег се безусловно подржавају и „западњаци“ и „русофили“. Међутим, Русија је више пута демонстрирала да признаје само једну снагу у Србији – тренутни режим. Конкретно, врата руске амбасаде су затворена не само за активисте опозиционог „Савеза за Србију“, већ и за представнике косовских Срба – пре свега зато што не подржавају политичку линију званичног Београда, схватајући да би било какав нови „компромис о Косову“ на њих имао најдиректнији утицај.

О томе да Руска Федерација увек ради само са властима страних држава, традиционално игноришући друштво и опозицију, написано је на стотине текстова. Русија не уме да раздвоји тежње неке власти и стварне националне интересе ове или оне државе. Оно што се дешава између Русије и Србије болно подсећа на причу са Белорусијом, у којој Москва све чипове ставлја на једног јединог партнера, Александра Лукашенка, истовремено брзо губећи своје присталице међу становништвом. Као резултат тога, Лукашенко, који годинама ентузијастично троши руске бесплатне ресурсе, временом се претворио у озбилјну претњу. А до чега таква линија може довести јасно је не само на белоруском, већ и на српском примеру.

Вучић јавности редовно ставлја до знања да ужива пуну подршку Москве – и то не без основа. Истовремено, за већину српских родолјуба Русија остаје једина нада за очување Србије у њеним тренутним границама. Лако је замислити њихову реакцију, ако се уместо тога изненада покаже да је Русија дала легитимитет коначној предаји Косова, што ће сви делови српског друштва схватити као безусловну националну издају.

А ствар се неће завршити једноставном осудом. Ако званични Београд некако легализује независни статус јужне српске покрајине, протести чија бројност опада нагло ће експлодирати са новом енергијом. Тек тада ће у очима демонстраната, међу којима тренутно има прилично тврдих присталица Русије, она постати саучесник у државном злочину – нарочито ако се њен представник заиста придружи разговорима о Косову, што је недавно најавио шеф руске дипломатске мисије у Србији Александар Боцан-Харченко. Само учешће Русије у преговорима је потпуно позитивна чињеница, српској страни се може и треба помоћи. Међутим, треба јој помоћи у очувању Косова, а не у његовом признавању.


Ако Вучићева власт падне, режим који га буде наследио неће сматрати нужним да сачува чак и номиналну лјубазност у односима са Москвом. Али чак и ако се актуелна власт одржи, Русија ће морати да се на дуги низ година, ако не и заувек, опрости од било каквог утицаја на српско друштво. Режим који губи популарност, а који је уз активну подршку Русије признао косовску независност, је најболји могући поклон за западне партнере који се може замислити. Режими долазе и одлазе, али односи међу народима остају. А какви ће ови односи бити, данас најдиректније зависи од представника власти Руске Федерације.

Стога би једина добра одлука била да се не следи слепо политика званичног Београда изједначавањем интереса Александра Вучића са интересима целог српског друштва.

https://srbin.info/politika/ruski-urednik-ako-rusija-bude-saucesnik-u-izdaji-kim-zauvek-gubi-srbiju/

U pravu je čovek,bude li se Rusija pridružila izdajničkom režimu i priznala Kosovo,mrtva je za nas zauvek!
 

3BEP

Veoma poznat
Poruka
10.446
sta rade MEDIJI....................................a pitanje priznanja KOSOVA nikada nije bilo aktuelno ni kod jednog ruskog politicara.............ALI , AVAJ, MODERNA MEDIJSKA TEHNOLOGIJA JE NAPREDNA PA IMAMO CAK I LINK.
Imaš i Briselske sporazume koji su izdaja Srbije i ukidaju naše institucije na Kosovu,ali dzabe sendvičaru pričam..Lakše ću uterati Lisi Ann nego objasniti naprednjačkom bezmozgašu bilo šta.
 

a bre Milun

Elita
Poruka
18.885
Imaš i Briselske sporazume koji su izdaja Srbije i ukidaju naše institucije na Kosovu,ali dzabe sendvičaru pričam..Lakše ću uterati Lisi Ann nego objasniti naprednjačkom bezmozgašu bilo šta.

sta pise u ti sporazumi, ne znam.................al znam da Kosovo nije u UN, i da je sve dalje od UN, da rusi nikada nisu pomenuli event. priznanje KOSOVO, da nismo u NATO...........IAKO SKORO SVI MEDIJI (OSIM RUSKIH) PISU DA JE SRBIJA DE-FAKTO VEC U NATO.......................A JA NE VIDEH NI JEDAN JEDINI ZNAK KOJI BI POTVRDIO DA SMO U NATO I DA SMO PRIZNALI KOSOVO.

tako, ZVERU, ti i tvoji "sendvicari" ce jos dugo da se prevrcete od muku sto je Srbija van domasaja kandzi vasih nalogodavaca.

inace, moja SUCUT.
 

3BEP

Veoma poznat
Poruka
10.446
sta pise u ti sporazumi, ne znam.................al znam da Kosovo nije u UN, i da je sve dalje od UN, da rusi nikada nisu pomenuli event. priznanje KOSOVO, da nismo u NATO...........IAKO SKORO SVI MEDIJI (OSIM RUSKIH) PISU DA JE SRBIJA DE-FAKTO VEC U NATO.......................A JA NE VIDEH NI JEDAN JEDINI ZNAK KOJI BI POTVRDIO DA SMO U NATO I DA SMO PRIZNALI KOSOVO.

tako, ZVERU, ti i tvoji "sendvicari" ce jos dugo da se prevrcete od muku sto je Srbija van domasaja kandzi vasih nalogodavaca.

inace, moja SUCUT.
Kako se pravite nevešti kad se saterate u ćošak argumentima,pa ništa ne znate..Imaš net guglaj,ukratko da ti kažem ukinute su naše institucije sudova,policije,školstva,itd i integrisane u institucije nezavisnost Kosova sve po ustavu istog tog nezavisnog Kosova.Uveli ste granice sa carinom i dali im medjunarodni pozivni broj.To ste sve vi uradili a ne žuti,nema izvlačenja na tu stranu.Sve to je de facto priznanje nezavisnog Kosova od strane naprednjaka.Ostaje samo de jure i formalno priznanje ali to moraju pažljivije da izvedu zbog straha od budjenja naroda pa ide sporije ali doći će i to na red.
Što se tiče nato-a imaš ovde super objašnjeno pa čitaj:
https://www.ceas-serbia.org/sr/preuzeto/4621-tajni-pakt-vuciceve-vlasti-sa-nato-paktom
 

a bre Milun

Elita
Poruka
18.885
Kako se pravite nevešti kad se saterate u ćošak argumentima,pa ništa ne znate..Imaš net guglaj,ukratko da ti kažem ukinute su naše institucije sudova,policije,školstva,itd i integrisane u institucije nezavisnost Kosova sve po ustavu istog tog nezavisnog Kosova.Uveli ste granice sa carinom i dali im medjunarodni pozivni broj.To ste sve vi uradili a ne žuti,nema izvlačenja na tu stranu.Sve to je de facto priznanje nezavisnog Kosova od strane naprednjaka.Ostaje samo de jure i formalno priznanje ali to moraju pažljivije da izvedu zbog straha od budjenja naroda pa ide sporije ali doći će i to na red.
Što se tiče nato-a imaš ovde super objašnjeno pa čitaj:
https://www.ceas-serbia.org/sr/preuzeto/4621-tajni-pakt-vuciceve-vlasti-sa-nato-paktom
................."imas net pa guglaj.........."...............time si sve rekao.
pozdrav od "sendvicara".
 

Baad_Boy

Poznat
Poruka
7.601
Opet, Rusija deluje sa pozicije imperije, to ke ozbiljna visoka politika. Vucic se nista ne pita, on je upravnik okupacije i ne treba ga shvatiti kao faktor koji donosi odluke. O sudbini Kosova, samim tim i Srbije u bliskoj buducnosti odlucice bratska Rusija i saveznicka NR Kina. Cim Ameri budu morali da se pozabave unutrasnjim problemima a to se upravo sada desava kao rezultat imace posledicu da albancima padne roletna. Povukli su se iz Sirije a pitanje je godine kada ce se povuci iz Avganistana Iraka. Cim ih potpuno oteraju kao kerove iz tog dela planete doci ce red na konacno resavanje kosovskog pitanja. Albanci su prevedeni zedni preko vode, bice dobro ako zadrze i drzavu i naciju.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.