Ruski sportisti koji ne mogu na Olimpijskim igrama

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.256

Ево шта је Русија урадила са спортистима који не могу на Олимпијске игре "Париз 2024"​


РАТ у Украјини, односно "специјална војна операција" како то назива Русија, и даље се с посебном пажњом прати широм света, па и пратећи спортски сегменти који се тичу санкција руским и белоруским спортистима. Најновије вести на ту тему управо се тичу тих санкција, односно одговора на њих којима је прибегла руска држава.​

ЗАПАД ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Ево шта је Русија урадила са спортистима који не могу на Олимпијске игре Париз 2024

Илустрација - Танјуг / АП


Но, пођимо редом.
Од почетка поменуте војне интервенције Русије, западне земље се просто утркују ко ће и како казнити и Руску Федерацију, али и Белорусију која јој помаже, а како спорт није изузет од санкција, и ту постоји трка - ко ће више, а ко на оригиналнији да изрекне неку казну.
Санкције у виду тога да се клубови и репрезентације избацују са такмичења, па и спортисти у многим појединачним спортовима, довеле су до тога да многи уопште не могу да се надмећу на међународној сцени, па су многи и пропустили квалификације за предстојеће Олимпијске игре, Париз 2024.
За сада, право учешћа на париским Играма има свега шест руских појединачних спортиста (Међународни олимпијски комитет је првобитно саопштио да је у питању њих осморо, али је 14. децембра сам кориговао сопствено саопштење), но остали су овог уторка добили сјајну вест из Кремља.
Наиме, Руска Федерација ће својим спортистима који су очекивали да ће бити део олимпијске приче у Паризу - исплатити све принадлежности, као да су на Играма учествовали.


А, притом, ем новац није мали, ем су исплате већ почеле.
Ево о којим сумама се ради:
121072_tan2021-7-26-161252100-0_f.jpg

Руски гимнастичари / FOTO: AP
Олимпијски комитет Русије исплаћује компензације онима који не могу на Олимпијске игре по следећим параметрима:
За сваки месец 2023. године и за сваки на почетку 2024, сви чланови олимпијских екипа добиће по 150.000 рубаља, што је нешто мало мање од 1.500 евра по најновијем курсу.


Сваки освајач олимпијске бронзе који због санкција не може да иде на овогодишње Игре добиће по 250.000 рубаља, односно око 2.500 евра месечно.
Освајачи сребра који не могу на париске Игре, а на њима је требало да учествују, добиће по 350.000 рубаља, тј. скоро по 3.500 евра.
И, коначно, олимпијски шампиони који због актуелних забрана не могу Олимпијске игре 2024, добиће по 500.000 рубаља, односно око 5.000 евра месечно, као компензацију за неостварену спортску и финансијску добит.
Средстава су већ уплаћена за 127 руских спортиста из 15 видова спортова.


На претходним Олимпијским играма, одржаним у јулу и августу 2021. у Токију, Руси су, наступајући под именом "Спортисти Руског олимпијског комитета", освојили 20 златних медаља, 28 сребрних и 23 бронзане.
Освајача је било нешто више него наведених медаља, јер су одличја освајана и у екипним спортовима (у питању су били синхроно пливање, екипна гимнастика и то код оба пола, екипно мачевање и то у три дисциплине, пливачка штафета, женски и мушки баскеташи 3 на 3, тенис - мешовити дубл, одбојкаши, рукометашице и тандем-бициклизам).
 

Back
Top