Nas zapad guzi jer nismo odlučli na koju ćemo stranu.
Od WW2, bilo je jasno da Evropa ide pro-zapadno. Komunizam i generalno ruski uticaj se istiskivao. Mi smo prespavali pad berlinskog zida i diktatura širom Evrope i nastavili smo svoju priču (post-komunistički autoktarski fazon). I naravno da smo kao takvi došli pod udar zapada. Prosto nas ne percipiraju kao svoje. I umesto da se unormalimo, mi teramo inat. Dakle ne trebamo mi da pojačamo druženje sa Rusijom jer nas zapad guzi, već da smanjimo da nas ne guzi. Tako da ti generalno jesi u pravu, samo obrnuto
Pa barem smo mi od 1948. godine bilo to tvoje prozapadno. Izdajice komunizma, internacionale i svega što je boljševike generalno dovelo na vlast. Ne vidim gde je tu problem. A i tih kobnih devedesetih godina, Sloba je odabran za vožda, ne samo zato što je bio idealni crnogorski zet najmoćnije srbijanske komunističke porodice, iz koje je bila i Titova najveća ljubav; već i zato što je imao višegodišnju bankarsko iskustvo u USA. Nije Sloba govorio da će od Srbije napraviti Belorusiju i Kazahstan, već je govorio da će od Srbije napraviti Švedsku.
Sloba je zvao Zapad da bude medijator u toku raspada SFRJ. Sasvim jasno se opredelio. Kao što se jasno za Zapad opredeljivao sve i jedan srpski državnik od devedesete do danas, ne računajući one DB kombi trovače.
I ne teramo mi nikakav inat. Ispunjavamo redno sve što od nas traže, nadajući se da je to poslednji zahtev na spisku "zapadnih" potraživanja od Srbije. Međutim, tom spisku nigde kraja, a šargarepu na štapu nikada ne dohvatimo. Samo batinu.
Rusi su se tu pojavili tek kao neka sila iz davne prošlosti, kada su se i sami suočili sa sličnim tretmanom od strane zapada. I mora se priznati da su te srpsko-ruske relacije u osnovi lažne. To su i dalje jugoslovensko-sovjetske komunističke relacije, koje se prodaju pod vrlo duboke odnose Kraljevine Srbije sa carskom Rusijom. I jedni i drugi lažu sopstveni narod, kako bi i dalje ostali na vlasti. Sada ne kao boljševici, već kao nacionalisti.
Kako može diktatorska država da bude primljena u NATO? To je oksimoron. Jesi ti siguran da je to očekivao ili mu je to samo izgovor za vas naivne koji malo ne razmislite pre nego što nešto napišete?
U NATO je dobrodošla bukvalno svaka demokratska država. Ali bukvalno. To što rusi vole diktaturu, represiju, tajkunstvo i slično... brate, do njih je. Da nisu takvi, ušli bi koliko sutra. Čak bi bili primljeni sa zadovoljstvom. NATO-u je glavni suparnik Kina, Rusiju percipiraju samo kao levo smetalo.
Kakav oksimoron? Taj NATO ti je generalno skup najgoreg mogućeg šljama i nema veze sa demokratijom, sa izuzetkom Velike Britanije, eventualno Francuske i Nemačke. Šta ti je Crna Gora ako ne diktatura?
Deca koja su se rodila kada je Milo zaveo diktatoru, zasnovanu na kriminalizovanoj diktaturi, kada je juče otišao sa vlasti, imala su skoro trideset godina. Orban je takođe jedan gnusni diktator.
Da ne idemo dalje po svetu i kopamo koje gadove i režime taj Zapad podržava, samo zato što su mu korisni. Glavoseče bukvalno svuda su njihovo dete. Imaju i one institucionalizovane u Rijadu.
Mi u NATO i Evropsku uniju ne ulazimo, sada već zbog nekih suštinskih identitetskih, rasističkih, pitanja zapadne Evrope. Verujem čak da smo kolateralna šteta. U NATO se još i može ući, ako si dominantno islamska ili pravoslavna država, ali samo ako je tvoj ulazak od strateškog značaja za Vašington. U EU već ne može.
Naš problem što se tiče EU, koji ne možemo ispuniti, kako smo sve ostalo već ispunili, jeste taj što se i dalje tesno preplićemo sa islamskim narodima Evrope i imamo sa njima nerešena pitanja. BiH isto nikada neće ući u EU. Neće ni Albanija. Kao što Turska može da čeka 25. vek.
Primaju oni migrante iz tih država, ali članstvo u EU nikada neće dobiti država sa polumesecom. Nije da su radi da prime nešto pravoslavno. Mogli bi mi da se provučemo. Kako sa sobom vučemo ove nesrećne Bošnjake, a i napaljene Albance, gledati EU nećemo nikada. Predviđeni smo tu kao evropsko zadnje dvorište.