Ruski lekari protestuju zbog niskih plata

Plate lekara u Rusiji su

  • Zadovoljavajuće

  • Nezadovoljavajuće


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
52.070
Ruski lekari protestuju zbog niskih plata
Piše ENDRU E. KREJMERStanislava Novgorodtseva for The New York Times

OKULOVKA, Rusija – Bujne bele kose i mekih hirurških ruku, dr Jurij I. Korovin ne liči na tipičnog demonstranta na ulicama Rusije.
On je, međutim, potaknut sve nižom platom koju prima, nedavno odlučio da se pridruži štrajku svojih kolega koji organizuje novoosnovani sindikat lekara.
Štrajk i ulični protesti medicinskih radnika nisu jedina akcija koju su Rusi preduzeli; nedavno su protestovali protiv deponija, loših puteva i nekvalitetne zdravstvene nege. Sindikat medicinskih radnika nazvan Udruženje lekara otvorio je svoja sedišta u dvadeset oblasti u Rusiji otkada je proteklog leta osnovan i otad pokrenuo na desetine protesta širom zemlje.

Mnogi i ne očekuju da će ovi protesti promeniti išta, pošto je predsednik Vladimir Putin i dalje ekstremno popularan, ali nakon što su plate padale pet godina zaredom kako bi se prilagodile inflaciji, Rusi su sve svesniji raskoraka između snage Rusije na Zapadu i ekonomske stagnacije u samoj zemlji.
Rusija se nalazi na 73. mestu u svetu po bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika, između Sejšela i Grčke. U samo jednom istraživanju od mnogih sprovedenih u ovom teškom trenutku za brojne Ruse, nacionalni zavod za statistiku ove godine je saopštio da trećina stanovnika ne može sebi da priušti čak ni novi par cipela za zimu.
“Događa se sasvim prirodna stvar”, ističe Jekaterina Šulman, politikološkinja. “Nazadovanje ekonomije i smanjenje plata izazivaju nezadovoljstvo javnosti.”
Pitanje kojem se naročito poklanja pažnja je osiromašenost lekara u ruralnim delovima Rusije; jedan od njih je i dr Korovin koji živi i radi u Okulovki u Novgorodu.
Dr Korovin godišnje zarađuje 8.670 dolara uz poneki bonus za prekovremeni rad.
Nedavno je operisao čoveka sa ubodnom ranom u donjem abdomenu.
“Negde su pili, opuštali se i, pa, dogodilo se ovo”, rekao je slegavši ramenima.
Za tih sat i po, koliko je trajala operacija, mimo njegovog radnog vremena, bolnica koja se finansira iz državnog osiguranja platila je dr Korovinu 500 rubalja, odnosno 7,70 dolara.
Lekari i medicinske sestre zahtevaju da lokalne vlasti poštuju dekret koji je potpisao Putin, kojim se predviđa da lekari budu plaćeni dvostruko više u odnosu na prosek plate u oblasti u kojoj žive. Tom računicom, lekarska plata na godišnjem nivou u Novgorodu bi iznosila 744.000 rubalja, odnosno 11.448 dolara, znatno iznad sume koju dr Korovin trenutno zarađuje.
“Glasao sam za Putina, svi smo glasali za Putina”, kaže dr Korovin, jedini preostali hirurg u gradu. Ali njegova plata – kojom se inače nikada i nije mogao pohvaliti – sada je sve niža, kaže on. “Nikada nisam mislio da ću biti primoran da protestujem.”
Štrajkovi lekara zasad nisu isprovocirali odmazdu režima. Ako ih uhapse ili otpuste, kažu lekari, ko bi došao na njihova mesta?
Odgovor je, sve je izvesnije, niko. Lekari napuštaju gradove u provinciji i mesta u ruralnim delovima zemlje kako bi u velikim gradovima – naročito u Moskvi i Sankt Peterburgu – pronašli bolje plaćen posao.
U Novgorodu je otvoreno 229 radnih mesta za lekare.
Dr Korovin nedavno je pregledao starijeg čoveka koji je pao i slomio rebro. Drugom čoveku je previo posekotinu na stopalu.
Samo nekoliko minuta po dolasku reportera u bolnicu, pojavila se policija u pratnji jednog predstavnika lokalne vlasti. Svi su, međutim, ubrzo pokazali saosećanje prema dr Korovinu.
Korovin (61) kaže da je svakoga u gradu lečio u nekom trenutku, uključujući i člana gradskog veća koji se pojavio sa policijom, Andreja Karpušenka, kome je pre nekoliko godina uklonjeno slepo crevo. Njih dvojica su se podsetila tog događaja.
“Naravno, moramo da povećamo plate”, rekao je Karpušenko.

© 2019 The New York Times


https://www.nedeljnik.rs/ruski-leka..._campaign=Ruski_lekari_protestuju_zbog_niskih
 


OKULOVKA, Rusija – Bujne bele kose i mekih hirurških ruku


''Bujne bele kose i mekih hirurških ruku''

Pročitao sam jednu rečenicu i odmah u momentu izgubio.

157.jpg
 
Just two hours from Moscow by train, Okulovka might just as well come from a different century. As the town sinks slowly into the swampy ground on which it was built, wooden houses lean at odd angles on their sagging foundations, water pools in the roads, and wind blows through the broken windows of a partly abandoned paper mill.
In their strike, doctors and nurses demanded that the local authorities fulfill a decree signed by Mr. Putin that doctors be paid twice the average salary of the region where they work. Double the average annual salary in the Novgorod region would be 744,000 rubles, or $11,448, well above Dr. Korovin’s salary.

Izadjes iz Moskve i upadnes u mocvaru. :confused:

Srecom pa su Rusi dusevni ljudi i ne rade za novac.
Oni rade samo za dobrobit drzave i naroda.
 
Takav mentalitet i takva klima, slabo ucesce RF a u proizvodnji elektronike , (mada ni Amerikanci nisu smislili njihovu nego se samo proizvodi
u Silikonskoj Dolini, i u Americi,) zatim slaba proizvodnja automobila, prekookeanskih brodova , nekvalitetan gradjevinski sektor
slaba proizvodnja napredne medicinske tehnologije , uglavnom kao posledica gvozdene zavese .
Uvoz tehnoloske inteligencije je najprofitabilniji posao za svaku drzavu, pod uslovom da to nisu neki silni savetnici i bankari
sto je slucaj sa Srbijom.
 

Back
Top