Ruski "kornjača-tenk''

sreckom92

Ističe se
Poruka
2.944
Nedavno se pojavilo u Rusko-Ukrajinskom ratu ''novo'' oružje ruske vojske. U pitanju je tzv. ''kornjača-tenk'', namenjen za efektivnu borbu protiv neprijateljskih dronova.

Screenshot 2024-04-17 102950.png


Metalne ploče, sa odredjenim razmakom od same površine tenka, pokrivaju vozilo sa ranjivih strana. Ove ploče čine tzv. školjku, koja ima za cilj da zaustavi dronove kamikaze, i izgleda da radi dobar posao u tome.
Neko bi se možda nasmejao ovoj taktici. Ipak, ovakav tenk izgleda potpuno van stila modernog ratovanja. Međutim, zašto bi se iko smejao, ako ovo pokazuje izuzetnu efikasnost?


Na snimku se može videti jedan od takvih tenkova (postoji i više njih), koji ulazi u grad pod kontrolom ukrajinskih snaga, pritom izbegavajući veću štetu od neprijateljske vatre.
Vaše mišljenje? Genijalno, ili samo privremeni eksperiment?
 
moze da posluzi u urbanim sredinama ali je preglomazan, prespor i premnogo trosi da bi bio efikasan u klasicnim bitkama na otvorenom.

ali za zastitu pesadije u urbanim sredinama moze biti efikasan.
 
Baš tako. Amerikanci bi verovatno smislili neku specijalnu anti-dron tehnologiju, što košta milione dolara po jednom tenku.
Rusi nadju nekog lima na otpadu, i odrade isti posao za džabe. :D

Tako smo i mi pravili drvene makete i metalne makete aviona i tenkova, NATO mislio da nam je masakrirao vojsku, a onda se šokirali kad su videli kolonu oklopnih vozila od Prištine do Beograda.
 
Ovaj tenk ima samo jednu svrhu, da se vozika po sivoj zoni između linija i da na sebe navlači napade FPV dronovima, čime omogućava da Rusi otkriju pozicije operatora dronova i gađaju ih artiljerijom, dronovima i svime ostalim što imaju pri ruci. Očgledno je da su i Ukrajinci svesni toga i niti ne pokušavaju da ga napadnu dok se tenk bezbrižno vozika po delu grada koji bi trebalo da je još uvek pod ukrajinskom kontrolom.

A što se tiče ovih kaveza protiv dronova, zapadnjaci su se smejali Rusima kad su počeli da ih budže na svoje tenkove, a sad vidimo da Izraelci masovno na svoje Merkava tenkove stavljaju slične kaveze. Rat u Ukrajini je potpuno promenio način na koji se tenkovi koriste u modernim ratovima. Dronovi su trenutno najveća pretnja za tenkove i niko nema efikasno rešenje za zaštitu oklopnih vozila. Videli smo da su i Abramsi ranjivi na udare dronova, kao i Leopardi i Čelindžeri, a i Merkava tenkovi u Gazi.
 

Back
Top